Quantcast
Channel: Πνευματικοί Λόγοι
Viewing all 19379 articles
Browse latest View live

Εκκλησία της Ρωσίας: «Άθεος ο Τσίπρας, έγκλημα ενώπιον Θεού και ανθρώπων η νομιμοποίηση αλλαγής φύλου από τα 15»

$
0
0
Αποσπάσματα δηλώσεων Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στο τηλεοπτικό κανάλι« Ρωσσία 24.
Ο νόμος για τη νομιμοποίηση αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 
ετών που εγκρίθηκε από το Ελληνικό κοινοβούλιο είναι «έγκλημα ενώπιον Θεού και ανθρώπων» και θα δούμε πολλές διαμαρτυρίες πιστών, δήλωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου Μόσχας.
Οι ενέργειες του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έρχονται σε αντίθεση με τη γνώμη της πλειοψηφίας των Ελλήνων και με τις αρχές της θρησκευτικής παράδοσης που χαρακτηρίζει επί αιώνες τον Ελληνικό λαό.
«Ο κ. Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι είναι Πρωθυπουργός ενός Ορθόδοξου κράτους, δεν κρύβει τις αθεϊστικές του πεποιθήσεις και το ότι για αυτόν η θρησκεία δεν σημαίνει απολύτως τίποτα», δήλωσε ο Ιεράρχης.
***
Μετάφραση Φαίη για το ιστολόγιο ΑΒΕΡΩΦ
Πηγές: RUSSIA NEWS TODAYκαι ria.ru

Η υποτιθέμενη «οργή» του Θεού και η «τιμωρία» Του

$
0
0
Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα γίνεται λόγος για τα δαιμόνια και τον για πολλά χρόνια δαιμονισμένο, που ζούσε στα μνήματα, γυμνός και σαν άγριο θηρίο. Ο βασανισμένος αυτός άνθρωπος, μόλις συνάντησε τον Χριστό σπάραξε και τα δαιμόνια φώναξαν, παρακαλώντας Τον να τους επιτρέψει να μπουν στους χοίρους για να μην οδηγηθούν στην άβυσσο.
Το συμβάν αυτό δείχνει την πραγματική χριστιανική ελευθερία. Όταν το Άγιο Πνεύμα πλησιάζει τον άνθρωπο, ο άνθρωπος δεν χάνει τον εαυτό του, την προσωπικότητά του· το αντίθετο μάλιστα: μεταβάλεται από άτομο σε ξεχωριστό πρόσωπο. Δεν χάνει τη λογική του, κάτι που συμβαίνει όταν ο άνθρωπος ρέπει επικίνδυνα προς την αμαρτία και τελικά δαιμονίζεται. Ο άνθρωπος όταν δαιμονισθεί γίνεται παράλογος, ενεργεί για λογαριασμό άλλου, γίνεται αλλόφρων και μιλά με άλλη φωνή... Μεταμορφώνεται ακόμα και σε «χοίρο» στη συμπεριφορά του! Φθάνει να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του και να είναι έρμαιο των παθών του. Τελικά, ο άνθρωπος αλλοτριώνεται από την αμαρτία και αλλάζει. Αποκόπτεται από τον Θεό του.

Ο διάβολος βγάζει το ιμάτιο του ανθρώπου, δηλαδή τη στολή του βαπτίσματος, κι εκείνος νεκρώνεται. Ο άγιος Μάξιμος αναφέρει ότι «όλος ο άνθρωπος, σώμα και ψυχή, υπόκειται στην επήρεια και αιχμαλωσία του σατανά». Αυτό εμφανίζεται με διάφορους τρόπους. Ακολουθεί δυστυχώς μετά την αμαρτία κι η απιστία.

Ο Χριστός όμως έρχεται και ζωοποιεί τον άνθρωπο και τον βοηθά στη δύσκολη πορεία του· είναι δίπλα του, γίνεται η σκιά του. Αρκεί ο άνθρωπος να το ζητήσει! Πώς; Με την αδιάλειπτη προσευχή και λέγοντας συνέχεια τη ζωοποιό ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με» καθώς και με τη συμμετοχή του στη Θεία Ευχαριστία και στα άλλα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Είναι έτσι, πλησίον του παρηγορώντας τον και δίνοντάς του κουράγιο να συνεχίσει. Αν μετανοήσει, ο Χριστός τον παίρνει από το χέρι και τον μεταφέρει στον αληθινό κόσμο, τον ουράνιο, γίνεται φίλος του και βασιλεύει στην καρδιά του η γαλήνη και η αγαλλίαση.

Η συνεχής προσευχή και επικοινωνία με το Θεό δυναμώνει τον άνθρωπο και λειτουργεί ως «πανοπλία» για να αμυνθεί στον διάβολο που θα τον πειράξει. Χρειάζεται βέβαια διαρκής αγώνας και εγρήγορση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις επιθέσεις του πονηρού. Ο αληθινά πιστός άνθρωπος, που αγαπά το Θεό, με όλη την ψυχή και τη διάνοιά του, δεν επαναπαύεται αλλά είναι ετοιμοπόλεμος σε κάθε στιγμή της ζωής του.

Αξίζει ν’ αναφερθούμε και στη συμπεριφορά των κατοίκων της περιοχής μετά τη θεραπεία του δαιμονιζόμενου. Όλοι αυτοί οι κάτοικοι μας θυμίζουν πολλοί τον σημερινό υλιστή άνθρωπο, που προδίδει το Θεό για τα πάθη και την «καλοπέρασή» του. Ως άλλοι Γαδαρηνοί, εκδιώκουμε τον Θεό από την ζωή μας γιατί δεν μας «συμφέρει». Δεν συμφέρει τα πάθη μας· γιατί ο νόμος του Θεού στέκεται «εμπόδιο» στην αμαρτωλή μας διάθεση και ενοχλεί τα αυτιά μας. Ο λόγος Του και η παρουσία Του εμποδίζουν την διάπραξη της πολυαγαπημένης μας αμαρτίας... Μόνο που δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από ό,τι κάνει η πεταλούδα που πλησιάζει ακόρεστα το φως μέχρι που καίγεται... Και τότε ο άνθρωπος βλέπει την υποτιθέμενη «οργή» του Θεού ή την «τιμωρία» Του. Και δεν βλέπει ποτέ την δική του αμαρτία και τις επιπτώσεις της...

Ο Κύριος όμως, ο λυτρωτής και Σωτήρας μας, περιμένει μόνο την συγκατάθεσή μας. Ένα απλό μα βαθύ και ειλικρινές «Κύριε ελέησον» για να εκβάλει και τα δικά μας δαιμόνια. Για να σωφρονήσει και να «ντύσει» με την Χάρη Του και την δική μας ύπαρξη. Είναι, απλώς, δική μας επιλογή..

Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης: Ἐμφανίσεις Ἀγγέλων καί δαιμόνων κατά τήν ὥρα τοῦ θανάτου – Ἡ Φωτεινή Ὕπαρξη, π. Σεραφείμ Ρόου

«Κάναμε τον Χριστό, κλητήρα, θυρωρό γενικών καθηκόντων, κουβαλητή ... Ένας Χριστός για τις δουλειές μας»

$
0
0
Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης
«Μοιάζουμε καμιά φορά με τους ανθρώπους που παντρεύονται μία κοπέλα για να την έχουν στο σπίτι για τις δουλειές, κι έχουν και μίαν άλλην για να την απολαμβάνουν.
Έτσι κι εμείς, έχουμε την Εκκλησία, τον Χριστόν, αλλά ευχαριστιόμαστε με το ένα και το άλλο».Μετανοήσαμε τύποις, στα χαρτιά, έτσι κάπως συμφεροντολογικά, έχοντας τώρα τον Χριστό να μάς κάνει τα ρουσφέτια μας σε καμία απ’ τις δουλίτσες μας. Δε ψάχνουμε απόλαυση σ’ Αυτόν, όχι βέβαια, έχουμε δικές μας απολαύσεις.

Κάναμε τον ίδιο τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού και Θεό, κλητήρα μας, θυρωρό γενικών καθηκόντων, κουβαλητή του φακέλου του ρουσφετιού μας στη γραμματεία του 3ου ορόφου. Ένας Χριστός για τις δουλειές μας. «Ο φάκελος πήγε, Χριστέ;; Α, μην αργήσει ξανά!!». Όλα καλά.

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ: «Αν θέλεις να διατηρήσεις την ειρήνη της ψυχής σου, να αποφεύγεις με κάθε τρόπο να κρίνεις τους άλλους»

$
0
0
«Αν θέλεις να διατηρήσεις την ειρήνη της ψυχής σου, να αποφεύγεις με κάθε τρόπο να κρίνεις τους άλλους.
Με το να μην κρίνεις τους άλλους και να μένεις εν σιωπή, περιφρουρείς την ειρήνη. Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση δέχεται θείες αποκαλύψεις».

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: «Οι μητέρες ξέρουν να αγχώνονται, να συμβουλεύουν, να λένε πολλά, αλλά δεν έμαθαν να προσεύχονται»

$
0
0
Οι μητέρες ξέρουν να αγχώνονται, να συμβουλεύουν, να λένε πολλά, αλλά δεν έμαθαν να προσεύχονται.
Οι πολλές συμβουλές και υποδείξεις κάνουν πολύ κακό.Όχι πολλά λόγια στα παιδιά. Τα λόγια χτυπάνε στ’ αυτιά, ενώ η προσευχή πηγαίνει στην καρδιά.

Η ψυχή μας μοιάζει με το παιδί που γεννιέται ...

$
0
0
Το παιδί, όσο βρίσκεται μέσα στα μητρικά σπλάχνα, ζει πολύ στενοχωρημένο. Όταν όμως γεννηθεί, βρίσκει την ελευθερία του και έρχεται σ’ έναν κόσμο γεμάτο ζωή, ευρυχωρία κι απόλαυση.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ψυχή μας. Όσο βρίσκεται μέσα στην κοιλιά του παρόντος κόσμου, περνά θλίψεις και στενοχώριες. Όταν όμως βγει στην αιώνια ζωή, αναπνέει μέσα στην πνοή του Αγίου Πνεύματος και απολαμβάνει τη δόξα του Θεού.
Αγίου Ισαάκ του Σύρου

«Ποτέ να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να έρθει η αντιλογία σε σημείο συγκρούσεως»

$
0
0
Είπε ο Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ: «Θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι με ευγένεια στον αδελφό σου, χωρίς να αφήνεις ούτε καν υποψία προσβολής. Όταν αποστρεφόμαστε έναν άνθρωπο ή τον 
προσβάλλουμε, είναι σαν να αφήνουμε μία πέτρα στην καρδιά του». Αμέτρητες οι πέτρες που μετράμε στην καρδιά μας. Αλλά και αμέτρητες οι πέτρες που αφήσαμε εμείς μέσα στους άλλους.

Πετροβόλημα πολύ, άστοχες κουβέντες, αυτόματα όπλα και σφεντόνες, επιθέσεις που επιχειρούμε και επιθέσεις που δεχόμαστε.«Μεταξύ σας, μην έχετε διαφορές. Μην σκέφτεστε ο ένας εναντίον του άλλου» παρακαλεί ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός. Ο παππούς προειδοποιεί: «Αυτά τα βλέπει ο Θεός», λέει. «Το μόνο πράγμα που δε θέλει ο Θεός είναι τις συγκρούσεις, τις παρεξηγήσεις».
Δεν είναι κάτι το ασήμαντο να ανταλλάξεις κουβέντες με τον άλλον. Κουβέντα στην κουβέντα, ίσως καταλήξετε σε σύγκρουση. Τότε, αυτό, είναι κάτι το βαρύ, που πολύ στεναχωρεί τον Θεό.«Ποτέ να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να έρθει η αντιλογία σε σημείο συγκρούσεως. Αυτό είναι τερατώδης πτώσις» λέει, άλλοτε, ο Γέρων Ιωσήφ. Συμβαίνει να υποτιμούμε τις συγκρούσεις με τους συνανθρώπους μας, ως προς τις επιπτώσεις τους στην πνευματική ζωή, θεωρώντας πως άλλα βαραίνουν την προσπάθειά μας. Όμως, όχι, διότι ύστερα θέλει συντριβή, μεγάλη προσπάθεια για να φύγει από πάνω αυτό το κόστος. Ο παππούλης Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, απευθυνόμενος προς τους μοναχούς της Βατοπαιδινής αδελφότητος, είναι σαφής, κρυστάλλινος ως προς αυτό: «Όταν, όμως, πάτε στο κελλί σας και ενθυμηθείτε ότι λυπήσατε τον αδελφό, αυτό να μην το συγχωράτε. Να πείθετε τον εαυτό σας με συντριβή και κλάμα, να σας συγχωρέσει ο Θεός για να μην το επαναλάβετε».
Πέτρου Μπότση, «Το Γεροντικό του Βορρά».

Ἀνάμεσα στό Χριστό καί στό διάβολο δέν ὑπάρχει τίποτε κοινό

$
0
0
Πρωτ. Δημήτριος Κατούνης
Ένα συγκλονιστικό περιστατικό ἀκούσαμε σήμερα στήν εὐαγγελική περικοπή. Ὁ Δημιουργός τοῦ σύμπαντος κόσμου συναντιέται μέ τόν μισόκαλο διάβολο, πού κρύβεται πίσω ἀπό τό πρόσωπο ἑνός δυστυχοῦς δαιμονισμένου. 
Ὁ διάβολος, καθώς ἔρχεται σέ ἐπαφή μέ τό Χριστό, συγκλονίζεται, συνταράσσεται καί φωνάζει μέ τό στόμα τοῦ δαιμονισμένου: «τί ἐμοί καί σοί, Ἰησοῦ υἱέ τοῦ Θεοῦ τοῦ ὑψίστου; δέομαί σου, μή μέ βασα- νίσῃς».Εἶναι εὔκολη ἡ κατανόηση αὐτῶν τῶν λέξεων στή γλώσσα τοῦ σήμερα. Εἶναι δύσκολη, ὅμως, ἡ κατανόηση τῶν νοημάτων πού κρύβονται πίσω ἀπό τίς λέξεις αὐτές. Τρία μεγάλα νοήματα κρύβονται πίσω ἀπό τό δαιμονικό λόγο, τά ὁποῖα καλό εἶναι νά τά προσέξουμε: 
1) Μεταξύ τοῦ Χριστοῦ καί τοῦ διαβόλου δέν ὑπάρχει τίποτε κοινό. 
2) Ὁ διάβολος μπροστά στήν παρουσία τοῦ Χριστοῦ κάνει μία θεολογικώτατη ὁμολογία πίστεως καί 
3) Ἡ συνάντηση τοῦ Χριστοῦ μέ τό διάβολο εἶναι πάντοτε ὀδυνηρή γιά τόν δεύτερο. «Τί ἐμοί καί σοί», λέγει ὁ διάβολος στόν Κύριο. Τί κοινό ὑπάρχει ἀνάμεσα σέ μένα καί σέ σένα; Μεγάλη ἀλήθεια λέγει ὁ διάβολος. Ἄν καί ἐφευρέτης τοῦ ψεύδους, σήμερα λέγει ἀλήθειες. Ἡ πρώτη μεγάλη ἀλήθεια εἶναι αὐτή ἀκριβῶς. Ἀνάμεσα στό Χριστό καί στό διάβολο δέν ὑπάρχει τίποτε κοινό, ὅπως δέν ὑπάρχει τίποτε κοινό ἀνάμεσα στό καλό καί στό κακό. 

Ὅπως δέν ὑπάρχει τίποτε κοινό ἀνάμεσα στό φῶς καί στό σκοτάδι. Ὅπως δέν ὑπάρχει τίποτε κοινό ἀνάμεσα στήν ἀγάπη καί στό μίσος. Ὁ Χριστός μας ἀγαπάει καί σώζει τόν ἄνθρωπο. Ὁ διάβολος μισεῖ θανάσιμα τόν ἄνθρωπο καί ζητάει «ὡς λέων ὠρυόμενος» νά τόν κατασπαράξει. Ὁ Χριστός ἁγιάζει τόν ἄνθρωπο, τοῦ δίνει χαρά καί ἐλευθερία. Ὁ διάβολος μολύνει τόν ἄνθρωπο, τοῦ δίνει ἀπέραντη θλίψη καί μοναξιά καί τόν σκλαβώνει στά ἀδυσώπητα δεσμά τῆς ἁμαρτίας καί τῶν παθῶν. 

Παρόλο ὅμως πού καί ὁ ἴδιος ὁ διάβολος ὁμολογεῖ πώς δέν ὑπάρχει τίποτε κοινό ἀνάμεσα σ’ αὐτόν καί στό Σωτήρα Χριστό, ἐν τούτοις ὑπάρχουν ἀκόμη καί σήμερα ἄνθρωποι, καί μάλι- στα πολλοί «χριστιανοί», πού πιστεύουν ὅτι μποροῦν νά συνδυάσουν τό Χριστό μέ τό Σατανά.

Ἔτσι, ὅταν ἀνακύψει ἕνα πρόβλημα στή ζωή τους, τρέχουν στό μάντη ἤ στή μάγισσα μέ τήν προσδοκία αὐτοί οἱ ἀπατεῶνες νά τούς λύ σουν τό πρόβλημα. Ἄλλοι πάλι, γιά νά ἔχουν καλή πορεία μέ τό αὐτοκίνητό τους, κρεμοῦν στό καθρεπτάκι ἕνα σταυρουδάκι ἤ μία εἰκονίτσα καί μαζί βάζουν καί ἕνα πέταλο ἤ ἕνα σκόρδο ἤ μία γαλάζια χάντρα. 

Τό ἴδιο συμβαίνει καί πάνω ἀπό τό νεογέννητο μωρό ἤ στό καινούριο κατάστημα ἤ στό νεόκτιστο σπίτι. Στοιχεῖα τῆς πίστεως καί σύμβολα τῆς Ἐκκλησίας οἱ ἄνθρωποι προσπαθοῦν νά τά συνδυάσουν μέ σύμβολα τοῦ διαβόλου καί μαγικές συνταγές καί ὁδηγίες. 

Αὐτό ἀποτελεῖ μεγάλη ἀχαριστία στήν ἀγάπη καί στήν πρόνοια τοῦ Θεοῦ. Εἶναι ἀπόδειξη ἀπιστίας καί σοβαρή ἔνδειξη εἰδωλολατρείας. Ὁ ἄνθρωπος ἐγκαταλείπει τήν πί- στη καί τήν ἐμπιστοσύνη στό Θεό καί στρέφει τήν ἐλπίδα του στά ματόχαντρα καί στά σκόρδα, στά ἀστέρια καί στά ζώδια, καθώς καί σέ ἀμέτρητες ἀκόμη ἀνοησίες. 

Αὐτό ὅμως εἶναι ἀντίφαση ἐν τοῖς ὅροις. Εἶναι ἕνα σχῆμα ὀξύμωρο καί ἀσυμβίβαστο μέ τίς ἀρχές καί τό ἦθος τοῦ Εὐαγγελίου. Δέν εἶναι δυνατόν ταυτόχρονα νά ἐμπιστευόμαστε καί τή δύναμη τοῦ Θεοῦ καί τίς ἐνέργειες τοῦ διαβόλου. Δεύτερον, εἴπαμε ὅτι ὁ διάβολος κάνει μία θεολογικώ- τατη ὁμολογία πίστεως. Αὐτό ὅμως δέν τόν σώζει. «Ἰη- σοῦ υἱέ τοῦ Θεοῦ τοῦ ὑψίστου», φωνάζει στό Χριστό μέ πονηριά, ὅμως, καί ὄχι μέ ἀγάπη. Δηλώνει τήν πίστη του, ἀλλά δέν τήν ἀκολουθεῖ. 

Ἔρχεται αὐθόρμητα στό μυαλό μας μία παρόμοια στάση πολλῶν ἀδελφῶν μας, οἱ ὁποῖοι δηλώνουν πώς πιστεύουν στό Θεό, ἀλλά δέν ἀκολουθοῦν τήν Ἐκκλησία, ἐπειδή δέ συμπαθοῦν τούς λειτουργούς της ἤ γιά ὁποιοδήποτε ἄλλο λόγο. 
Ἡ πίστη χωρίς τήν ἀνάλογη ζωή εἶναι νεκρή. Ἡ πίστη ἀπό μόνη της δέν μπορεῖ νά μᾶς σώσει. «Καί τά δαιμόνια πιστεύουσι καί φρίττουσι», θά μᾶς πεῖ κάπου ἀλλοῦ ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ, ὅπως τό εἴδαμε ἐξάλλου σήμερα στήν εὐαγγελική περικοπή.

Ἄς μήν ἀρκούμαστε, λοιπόν, στή θεωρία. Ἄς μήν ἐγκλωβιζόμαστε στήν αὐτάρκεια μιᾶς πίστεως πού παραλάβαμε. 
Ἄν δέν ζοῦμε μέ συνέπεια αὐτά πού πιστεύουμε, τότε ἡ πίστη μας εἶναι μάταιη καί, βεβαίως, δέν μποροῦμε νά ἐλπίζουμε σέ καμία ἀπολύτως πνευματική προκοπή καί πρόοδο. Τρίτον, βλέπουμε πώς ἡ συνάντηση τοῦ Χριστοῦ μέ τό διάβολο εἶναι πάντοτε ὀδυνηρή γιά τόν δεύτερο. Βεβαίως δέν μπορεῖ νά γίνει καί διαφορετικά. 

Ὁ διάβολος, ὅσο ἰσχυρός καί ἄν εἶναι, μπροστά στή δύναμη τοῦ Κυρίου γίνεται ἀδύ- ναμος καί γελοῖος. Αὐτό ἄς μᾶς δίνει θάρρος καί κουράγιο. Πολλές φορές λυγίζουμε κάτω ἀπό τό βάρος τῶν πειρασμῶν καί τῶν παγίδων τοῦ διαβόλου. Νομίζουμε ὅτι δέν θά ἀντέξουμε. 

Ὑποκύπτουμε ὄχι μόνο στήν πονηριά τοῦ μισόκαλου ἐχθροῦ μας, ἀλλά δυστυχῶς πολλές φορές στή μεγάλη παγί- δα πού ὑφαίνει γύρω μας καί πού εἶναι ἡ ἀπελπισία. Ἀπό τό βάρος τῶν ἁμαρτημάτων πολλοί ἄνθρωποι λυγίζουν, ἀφοῦ πέσουν στή σατανική ἀπελπισία, καί στό τέλος καταλήγουν στήν κατάθλιψη. Τό παθαίνουν αὐτό, διότι ξεχνοῦν πώς ἡ πραγματική δύναμη βρίσκεται στό Χριστό καί ὄχι στό διά- βολο. Δυνατή εἶναι ἡ ἀγάπη καί ἡ ἀρετή. Ἡ κακία, τό μίσος, ἡ ἐκδικητικότητα εἶναι δείγματα ἀδυναμίας. Δυνατός εἶναι αὐτός πού συγχωρεῖ καί πού ἀγαπάει.

 Κανένα λάθος μας δέν μπορεῖ νά μαυρίσει τήν ψυχή μας, ὅταν ξέρουμε πώς ὁ Χριστός εἶναι ἕτοιμος καί ἔχει τή θέληση καί τή δύναμη νά μᾶς τό συγχωρήσει, ὅσο μεγάλο καί ἄν εἶναι. Γι’ αὐτό ἡ καρδιά τοῦ χριστιανοῦ εἶναι γεμάτη χαρά καί φῶς. Μακάρι αὐτή ἡ χαρά καί τό φῶς νά εἶναι σύντροφοί μας γιά τό παρόν καί ἀναφαίρετη κληρονομιά γιά τήν αἰωνιότητα πού μᾶς περιμένει. Ἀμήν.

Εσπερινές συνάξεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά

$
0
0
Από το Σάββατο 21 Οκτωβρίου αρχίζουν οι Κατηχητικές Συνάξεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ για μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου και για νέουςηλικίας 18 ετών και άνω. Οι Συνάξεις θα γίνονται στο Εντευκτήριο 
της Ιεράς Μητροπόλεως (δίπλα στο Βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως) κάθε Σάββατο στις 20.00.
Επίσης από την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, στις 18.30, αρχίζουν οι καθιερωμένες Συνάξεις στο ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης Γιαννιτσών κατά τις οποίες ο Σεβασμιώτατος αναπτύσσει διάφορα πνευματικά θέματα. Θα προηγείται η ακολουθία του Εσπερινού.

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: «Ευτυχία μέσα στον γάμο υπάρχει , αλλά απαιτεί μία προυπόθεση ...»

Προσευχή στην Παναγία την Γιάτρισσα

$
0
0
Χαίρε ω Μεγαλόχαρη Παρθένε Ευλογημένη
Εσύ γιατρεύεις την καρδιά την κάθε πονεμένη
Πάντα την θεία χάρη σου όλη επικαλούμαι
Καί την Γλυκιά Μανούλα τους ζητούν να γιατρευτούνε. 
Είσαι η Μάνα η Στοργική που δεν κρατάς κακία
Βασίλισσα Βασιλισσών Γιάτρισσα Παναγία
Μνήσθητι και τον δούλου Σου (τάδε) που σε έχει ζωγραφίσει
και αν είναι ανειδίκευτος Εσύ τον εξειδικεύσεις
Εγώ είμαι η Γιάτρισσα, όπου με λεν Μαρία
και ο Θεός με βάπτισε Δέσποινα Παναγία.

Ω Παναγία μου Γιάτρισσα, γλυκιά μας Παναγία.
Πού οι Αγγέλοι εκτελούν την κάθε προσταγή σου.

Δώσε σε κάθε ασθενή που σε επικαλείται
Υγεία εις στο Σώμα του, μαζί και στην ψυχή του.

Όλος ο κόσμος Ερωτά, που θαύρη Σωτηρία
μες την Σχολή της Γιάτρισσας που δίνει ευλογία
θα είναι η σχολή αυτή στον κόσμο η πιο ξακουστή
και με Μεγάλη Προσευχή θα δώσωμεν εις τον καθή
ότι η καρδιά του μας ζητεί
Άσπιλε και Αμόλυντε Γιάτρισσα Παναγία, δώσε σε κάθε άρρωστο στο σώμα του υγεία.

Αμήν.

Πῶς νά εἴμαστε εἰρηνικοί

$
0
0
Ἡ ὁμιλία πού πραγματοποίησε ὁ Ἀρχιμανδρίτης Ἰωαννίκιος Γιαννόπουλος, στόν Ἱερό Ναό Εὐαγγελιστρίας Πειραιῶς, μέ θέμα: «Πώς νά εἴμαστε εἰρηνικοί», τήν Τετάρτη 4 Ὀκτωβρίου 2017, στό πλαίσιο τοῦ προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ ἐν δράσει...», τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Εὐαγγελιστρίας Πειραιῶς.

Ένας είναι ο Κύριος, ο Ιησούς Χριστός. Αυτόν προσκυνούμε. Αυτόν λατρεύουμε. Και κανέναν άλλο!

$
0
0
Κουτσίδης Νίκων (Ἀρχιμανδρίτης)
Ὁ ἅγιος Ἰλαρίων ὁ Μέγας ὑπῆρξε ἕνας σπουδαῖος ἀσκητής. Ἔζησε στήν Παλαιστίνη, τόν 4ο μ.Χ. αἰώνα. Ἀνάμεσα στά θαύματα πού διαβάζουμε στόν βίο του εἶναι καί τό ἑξῆς.
* * *
Κάποιος διεφθαρμένος νέος ἐρωτεύθηκε μιά ἁγνή καί πολύ καλή κοπέλλα. Ἐπειδή, ὅμως, ἐκείνη δέν ἀνταποκρινόταν στίς ἐκδηλώσεις ἀγάπης, ὁ νεαρός κατέφυγε σέ μάγους τῆς Αἰγύπτου.
Ἐκεῖνοι, τοῦ ἔδωσαν διάφορα «μαγικά» ἀντικείμενα κατά τήν συνήθεια τῶν μάγων. Ὁ νέος ἐπέστρεψε στήν Παλαιστίνη καί πῆγε καί τά ἔθαψε στό κατώφλι τοῦ σπιτιοῦ τῆς νέας.

Καί ξαφνικά, ἡ νέα ἄρχισε νά φωνάζει τόν νέο -μέ τό ὄνομά του- καί νά λέει ὅτι τόν θέλει! Οἱ συγγενεῖς ἔβλεπαν ὅτι κάτι δαιμονικό συνέβαινε. Ἀλλά, δέν μποροῦσαν νά καταλάβουν τό γιατί.

Πῆραν λοιπόν τήν νέα καί τήν ἔφεραν στόν ἅγιο Ἰλαρίωνα.

Μόλις ἡ νεαρή ἀντίκρυσε τόν ἅγιο, ὁ δαίμονας ἄρχισε νά φωνάζει, μέ τό στόμα τῆς κοπέλλας:

- Δέν φταίω ἐγώ σέ τίποτε. Ἀπό τήν Αἴγυπτο μέ ἔστειλαν ἐδῶ. Καί τώρα μέ ἔχουν δεμένο μέ ἕνα σχοινάκι στό κατώφλι, καί δέν μπορῶ νά φύγω(!)

Ὁ ὅσιος χαμογέλασε καί τοῦ λέγει εἰρωνικά:

-Πράγματι μεγάλος καί δυνατός εἶσαι, ἀφοῦ σέ ἔχουν δεμένο μέ λεπτό σχοινί καί δέν μπορεῖς νά γλυτώσεις! Ἀλλά πές μου, γιατί δέν κυρίευσες τόν νεαρό πού σέ ἔστειλε, ἀλλά ἦρθες σ᾿ αὐτήν τήν ἁγνή κοπέλλα;

Ὁ δαίμονας ἀπάντησε:

-Δέν ἔχω κανένα λόγο νά εἰσέλθω σ᾿ ἐκεῖνον, ἀφοῦ ἔχει μέσα του τόν δαίμονα τῆς πορνείας. Γιατί αὐτός ὁ δαίμονας εἶναι χειρότερος ἀπό μένα (!)

Τότε ὁ ὅσιος εὐλόγησε τήν κοπέλλα καί ἀμέσως λυτρώθηκε ἀπό τήν ἐνέργεια τοῦ διαβόλου. Τῆς εἶπε ὅμως:

-Πρόσεχε στό ἑξῆς ἀπό κάθε ἁμαρτία. Γιατί, ἄν τό δαιμόνιο δέν εὕρισκε κάποια -μικρή ἴσως- ἀφορμή, δέν θά σέ κυρίευε. Οἱ δαίμονες δέν ἔχουν καμμία ἐξουσία ἐναντίον μας, ἄν ἐμεῖς, προηγουμένως, δέν τούς δώσουμε ἀφορμές (Μ. Συναξαριστής, 21 Ὀκτωβρίου).
* * *
Ἀπό τά παραπάνω συμπεραίνουμε ὅτι:

1. Εἶναι φρικτή ἁμαρτία, χριστιανοί, νά ζητᾶμε τήν βοήθεια τοῦ διαβόλου! 

2. Ὁ χριστιανός, πού ἀγωνίζεται ἐναντίον τῶν ἁμαρτιῶν του μέ μετάνοια-ἐξομολόγηση καί θεία κοινωνία, εἶναι ἐντελῶς ἀπρόσβλητος ἀπό τίς δαιμονικές ἐνέργεις. Μάλιστα συμβαίνει τό ἀντίθετο: τόν φοβοῦνται οἱ δαίμονες! Ὅπως τόν ἅγιο Ἰλαρίωνα.

3. Ἡ γνώμη «ναί, ἀλλά βρήκαμε βοήθεια ἀπό τά «μάγια» εἶναι ἁμαρτωλή καί ἀφελής! Γιατί, ὁ Σατανᾶς μέ τίς τάχα εὐεργεσίες του μᾶς δένει ψυχικά· μᾶς κάνει ψυχικά δούλους του· ἀφοῦ ἐμεῖς τόν θεωροῦμε «εὐεργέτη» μας. Ὑπάρχει χειρότερο λάθος, ἀπό τό νά φαντάζεται κανείς τόν διάβολο εὐεργέτη Του;
* * *
Γιά νά μήν πέσωμε, λοιπόν, σέ τέτοια παγίδα, ἄς θυμόμαστε πάντα, ἐκεῖνο πού λέμε σέ κάθε θεία Λειτουργία:

-Εἷς (=ἕνας) Ἅγιος, εἶς (=ἕνας) Κύριος, Ἰησοῦς Χριστός, εἰς δόξαν Θεοῦ Πατρός, ἀμήν.

Δηλαδή: ἕνας εἶναι ὁ Κύριος, ὁ Ἰησοῦς Χριστός. Αὐτόν προσκυνοῦμε. Αὐτόν λατρεύουμε. Καί κανέναν ἄλλο! Καί γι’ αὐτό, καταφυγή στόν διάβολο σημαίνει ἄρνηση τοῦ Χριστοῡ! Ὁ Θεός νά μήν ἐπιτρέψει σέ κανένα ἄνθρωπο τέτοια τρομακτική ἁμαρτία.

Άγιε Ιάκωβε, Απόστολε του Θεού, πρέσβευε υπέρ ημών

$
0
0

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’.
Ὡς τοῦ Κυρίου Μαθητής, ἀνεδέξω δίκαιε τὸ Εὐαγγέλιον ὡς Μάρτυς ἔχεις τὸ ἀπαράτρεπτον τὴν παρρησίαν ὡς Ἀδελφόθεος τὸ πρεσβεύειν ὡς Ἱεράρχης. Ἱκέτευε Χριστὸν τὸν Θεόν, σωθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεὶς.
Ὁ τοῦ Πατρὸς μονογενὴς Θεὸς Λόγος, ἐπιδημήσας πρὸς ἡμᾶς ἐπ'ἐσχάτων, τῶv ἡμερῶν Ἰάκωβε θεσπέσιε, πρῶτον σε ἀνέδειξε τῶν Ἱεροσολύμων, Ποιμένα καὶ Διδάσκαλον, καὶ πιστὸν οἰκονόμον, τῶν μυστηρίων τῶv πνευματικῶν, ὄθεv σε πάντες τιμῶμεν Ἀπόστολε.
Ὁ Οἶκος
Τὸν γόνον σε τοῦ Ἰωσήφ, καὶ Ἱεροσολύμων τὸν πρῶτον ἱεράρχην, Ἰάκωβε θεόπτα, καὶ τοῦ Κυρίου ἀδελφὸν ὕμνοις ἐγκωμίων ἀνυμνοῦμεν εὐσεβῶς, καὶ πίστει ἀνακράζομεν· Δώρησαι ἡμῖν δώρημα τέλειον ἐκ τοῦ Πατρὸς τῶν φώτων, καὶ ἀπέλασον τὴν θλίψιν τὴν ἐπερχομένην καὶ ἐνεστῶσαν ἐκ πλήθους πταισμάτων· ἐπῆραν γὰρ οἱ ἐχθροὶ καθ'ἡμῶν τὴν πτέρναν, καὶ ἐκύκλωσαν ἡμᾶς Ἰσμαηλῖται· ὧν θραῦσον ταχὺ τὰ τόξα ἱεροφάντορ, ἵνα σε πάντες τιμῶμεν Ἀπόστολε.

Μνήμη του οσίου Αβερκίου, Επισκόπου Ιεραπόλεως της Φρυγίας (22 Οκτωβρίου)

$
0
0
Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Αλεξάνδρου και Ηρακλείου, Άννας, Ελισάβετ, Θεοδότης και Γλυκερίας, που ομολόγησαν πίστη μέχρι θανάτου στον Χριστό. 
Τιμώνται, επίσης, και οι όσιοι Λωτ και Ρούφος, που έζησαν ασκητικά και τελειώθηκαν ειρηνικά, καθώς επίσης και ο άγιος και ισαπόστολος Αβέρκιος, επίσκοπος Ιεραπόλεως της Φρυγίας.

Ο όσιος Αβέρκιος έζησε κατά το 2ο αιώνα μ. Χ. και χάρη στο άμεμπτό του ήθος, τη μεγάλη πίστη και τη διδακτική του δράση επελέγη από το Άγιο Πνεύμα και το λαό της Φρυγίας στη θέση του Επισκόπου, του πνευματικού ηγέτη του λαού του Θεού.

Ο Ισαπόστολος Αβέρκιος αγωνίστηκε υποδειγματικά να εφαρμόσει στην πράξη το ευαγγελικό λόγο του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού: «όποιος θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να γίνει θεληματικά τελευταίος και να υπηρετεί τους πάντες» και όντας υπόδειγμα ταπείνωσης, έλεγε συχνά ο Άγιος Αβέρκιος ότι «ο άρχοντας δεν αρκεί να φαίνεται ως τέτοιος, αλλά να είναι πραγματικά», δηλαδή, ανάλογα με το αξίωμα, να αυξάνει τους κόπους και τη διακονία του προς τους άλλους.

Κήρυξε το ευαγγέλιο στη Συρία, τη Μεσοποταμία, τη Λυκαονία, τη Φρυγία και την Πισιδία και με τη χάρη του Κυρίου αξιώθηκε να επιτελεί αμέτρητα θαύματα. Η δράση του έφτασε μέχρι και τη Ρώμη, όπου θεράπευσε τη δαιμονιζόμενη κόρη του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου.

Κοιμήθηκε σε ηλικία 72 ετών, έχοντας πραγματοποιήσει αξιοζήλευτο ιεραποστολικό έργο. Για το έργο του αυτό η Εκκλησία τον τίμησε με τον τίτλο του Ισαποστόλου.

Μνήμη του Αγίου Ευλαλίου, Επισκόπου Λαμπούσης (22 Οκτωβρίου)

$
0
0
Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευλαλίου, επισκόπου Λαμπούσης, δηλαδή της Λαπήθου στην επαρχία της Κερύνειας.
Ο Άγιος Ευλάλιος επίσκοπος Λαμπούσης, σύμφωνα με παλαιά 
Κυπριακή παράδοση δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Άγιο Ευλάλιο επίσκοπο Εδέσσης της Συρίας, ο οποίος ιστορείται ότι μετέφερε το Άγιο Μανδήλιο με την Αχειροποίητο εικόνα του Κυρίου στην Λάμπουσα, στηνΙερά Μονή Αχειροποιήτου, όπου πλησίον 100 μέτρα βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Ευλαλίου Λαμπούσης, στα παράλια της Λαπήθου της επαρχίας Κυρηνείας. Χαρακτηρίζεται ως «αγιώτατος επίσκοπος Λαπήθου», σύμφωνα με τον Λεόντιο Μαχαιρά.

Ο Άγιος Ευλάλιος επίσκοπος Λαμπούσης, σύμφωνα με τα Κύπρια Μηναία, από μικρό παιδί εκδήλωσε την αγάπη του στο Θεό και την Αγία μας Ορθόδοξο Εκκλησίας. Γεννήθηκε στην αρχαία Λάμπουσα πλησίον της σημερινής Λαπήθου από θεοσεβείς γονείς, οι οποίοι και του εμφύσησαν στην ψυχή την αγάπη προς τα ιερά Γράμματα και την αρετή.

Τα αποτελέσματα αυτής της ανατροφής δεν άργησαν να φανούν στην προσωπικότητα του νεαρού και διακρίνεται ο Ευλάλιος μέσα στην κοινότητα της Λάμπουσας τόσο για την παραδειγματική ζωή του, όσο και για την ενάρετη βιωτή του. Όταν τέλειωσε τις σπουδές του, οι πιστοί χριστιανοί της πόλεως που θαύμαζαν το σεμνό ήθος και την όλη προσεκτική συμπεριφορά του, ζήτησαν από τον τότε Επίσκοπο τους να προωθήσει τον πιστό νέο στις τάξεις του κλήρου της Εκκλησίας.

Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και ξεκίνησε το ποιμαντικό έργο με υπακοή στον γέρο Επίσκοπο Λαμπούσης. Το πλήρωμα του χρόνου έφερε την εκδημία από τα εγκόσμια του γέροντα Επισκόπου. Τότε κληρικοί και λαϊκοί με μια φωνή καλούν τον φιλόθεο ιερέα Ευλάλιο να αποδεχθεί το υψηλότατο υπούργημα του επισκόπου. Με ταπείνωση και δέος ο ευλαβής κληρικός κύπτει τον αυχένα και μ’ ευγνωμοσύνη αποδέχεται το θείο χάρισμα του Αρχιερέα διατηρώντας πάντοτε τις υποθήκες των προγενεστέρων. Η θέση του Επισκόπου δεν είναι για κομπασμό, απόκτηση περιουσιών και καλλιέργεια κολάκων, αλλά θυσιαστική διακονίας του λαού του Θεού.

Με αυτή σταυροαναστάσιμη πορεία διακόνησε αρκετά χρόνια την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου και ειδικότερα το χριστεπώνυμο ποίμνιο της Λάμπουσας. Η εκδημία του σήμανε συγκλονισμό σε όλη την περιφέρεια και θλίψη σε ολόκληρη τη νήσο. Οι άνθρωποι, που ευεργετήθηκαν από την αγάπη και την καλοσύνη του, έτρεξαν από όλα τα μέρη για να ασπασθούν ακόμη μια φορά δεξιά του και να πάρουν την ευλογία του.

Αργότερα η ευλάβεια των κατοίκων της Λαμπούσης έκτισε κοντά στη θάλασσα και σε μικρή απόσταση από την ιερά Μονή της Αχειροποιήτου ένα ναό στ’ όνομα του Αγίου Ευλαλίου. Ο ναός αυτός με τον καιρό, και τις τόσες επιδρομές που δοκίμασε η πλούσια πόλη καταστράφηκε. Πάνω στα ερείπια του πρώτου ναού ξανακτίστηκε τον 16ο αιώνα άλλος ναός, που διατηρείται εξωτερικά σε πολύ καλή κατάσταση. Τον ναό έκτισε σε ρυθμό Φραγκοβυζαντινό «ὁ Νεόφυτος τῆς Λευκωσίας Ποιμήν» και «νεύσει θείας χάριτος», για να λάβει με τις πρεσβείες του Αγίου «λύτρωσιν συμφορῶν τὲ καὶ θλίψεως». Πλησίον της θάλασσας υπάρχει Αγίασμα από το οποίο πολλοί βίωναν με ευλάβεια τα θαύματα του Αγίου και Χριστιανοί και Οθωμανοί.

Ο ναός ήταν ένα όμορφο μνημείο ακέραιο και πολύ καλά διατηρημένο, μέχρι την τούρκικη εισβολή του 1974. Οι Τούρκοι σύλησαν το ναό κατέστρεψαν το εικονοστάσιο και έκλεψαν τις εικόνες του. Δεν είχαν σωθεί τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν αποθήκη πυρομαχικών του τουρκικού στρατού.

Οταν αναφερόμαστε στην Εκκλησία, όπως στο σημείο εδώ, εννοούμε τη συνείδηση του πληρώματος των πιστών όπως αυτή εκφράζεται εντός της Αγίας μας Εκκλησίας. Η κατεξοχήν στιγμή βίωσης αυτής της σχέσεως είναι η συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία. Το κορυφαίο αυτό γεγονός είναι η αγιαστική πράξη όπου ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως και μεταλαμβάνουμε τα καθαγιασμένα Τίμια Δώρα το κοινό Ποτήριο της ζωής. Αυτό το βίωμα έζησαν οι τιμώμενοι σήμερα Άγιοι της Εκκλησίας μας. Κατεξοχήν οι Ιεράρχες Ευλάλιος Λαμπούσης (Λαπήθου) και Αβέρκιος Ιεραπόλεως της Φρυγίας.

Ας αξιωθούμε σύντομα ελεύθεροι να τιμήσουμε τον Άγιο Ευλάλιο και όλους τους Αγίους μας στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της πατρίδας μας.

Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης - Περί των αχράντων του Χριστού μυστηρίων

$
0
0
Καταλαβαίνεις, άνθρωπε, πόσο μεγάλη χάρη σού κάνει ο Κύριος όταν σου δίνει να τρως το Πανάγιο Σώμα του και να πίνεις το δικό του Τίμιο Αίμα; Αυτή η χάρη είναι τόσο μεγάλη ώστε μόνο η δική του αγαθότητα και πανσοφία γνωρίζουν την αξία αυτού του δώρου. 
Περί των αχράντων του Χριστού μυστηρίων
Για να μπορέσεις όμως και εσύ να το εκτιμήσεις, σύμφωνα πάλι με το μέτρο σου, θυμήσου ποιος είσαι, γιατί μεταλαμβάνεις τα θεία δώρα και γίνεσαι κοινωνός της θείας ζωής και ποιους καρπούς έχεις, όταν μεταλαμβάνεις αξίως των αχράντων μυστηρίων.

Η φύση σου από τη μία πλευρά είναι σάρκα και αίμα, χώμα, στάχτη και δύσοσμο πύον. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις· φτάνει να δεις το νεκρό ανθρώπινο σώμα. Τι είναι αυτό παρά μόνο το χώμα; Αλλά ο Θεός δεν σε περιφρονεί. Θεός αΐδιος και ζωοποιός ενώνεται μαζί σου, γίνεται μαζί μας ένα σώμα. Γιατί; Για να υπάρχει, στην ψυχή και στο σώμα σου, στη φθαρτή και γήϊνη φύση σου, η θεία ζωή, για να διώξει από μέσα σου τη φθορά και να την κάνει ζωντανή και αθάνατη.

Γνωρίζεις ότι στην αρχή, όταν Αυτός μας έπλασε, ήμασταν άφθαρτοι και αθάνατοι και μετά, εξαιτίας της αμαρτίας μας, γίναμε θνητοί και υποκύψαμε στη φθορά και το θάνατο. Από εδώ άρχισαν όλες αυτές οι θλιβερές συνέπειες. Με το Σώμα και το Αίμα του Αυτός θέλει να σε κάνει, πάλι, όπως ήσουν στην αρχή. Και αυτό για να έχει η φύση σου τη δυνατότητα να ενωθεί στην αιώνια ζωή με την Πηγή της κάθε αγαθότητας, τον Θεό, και με τους πολίτες της επουράνιας Βασιλείας του και να έχεις και εσύ την αιώνια ζωή και μακαριότητα.

Από την άλλη πλευρά η ψυχή σου είναι και αυτή μολυσμένη με την αμαρτία, βρίσκεται στην κατάσταση της πτώσεως και, με την αμαρτία και την ανυπακοή στον νόμο του Θεού, κάνει τον εαυτό της ξένο προς τη θεία ζωή, την οποία είχε στην αρχή. Κυριεύεται από τα πάθη, τα οποία διώχνουν από την καρδιά την αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους, την χαρά και την ειρήνη και την κάνουν πνευματικά νεκρή.

Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι για την ψυχή μας η ζωηφόρος τροφή, η οποία τη ζωογονεί, της δίνει αγάπη, χαρά και ειρήνη και την κάνει ικανή για τη μακάρια αιώνια ζωή στη Βασιλεία των Ουρανών μαζί με τον Θεό. Χωρίς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού θα ήσουν ένα φθαρτό πλάσμα, πύον και τροφή για τα σκουλίκια, παραδιδόμενος εξ ολοκλήρου στα πάθη σου. Πάντα δυστυχισμένος, χωρίς χαρά και ψυχική γαλήνη. Χωρίς μακαριότητα, γιατί η μακαριότητα για μας είναι ο Θεός. Και χωρίς Αυτόν, μόνο αιώνιο βάσανο και ατέλειωτος τρόμος. Αυτό το σώμα σου, το οποίο τρέφεται τώρα με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, κάποτε θα γίνει άφθαρτο και θα γνωρίσει τι πραγματικά σημαίνει η ειρήνη του Θεού.
Άνθρωπε! Βλέπω τις δικές σου αισθήσεις προσκολλημένες στα γήινα, βλέπω την σάρκα σου. Θυμάμαι την ημέρα που ήλθες στον κόσμο, τα πρώτα χρόνια της δικής σου ζωής, και τα επόμενα μέχρι και σήμερα. Μετά φέρνω στον νου μου την ημέρα εκείνη, όταν αφήσεις τον κόσμο αυτό, και μετά σε περιμένει αιωνιότητα, για την οποία είσαι προορισμένος από τη δημιουργία του κόσμου. Και δεν ξέρω τι να κάνω· να κλάψω τη δική σου τιποτένια μηδαμινότητα ή να θαυμάσω την παντοδυναμία και την ευσπλαχνία του Δημιουργού. Αυτός σου χάρισε την ζωή και κάποτε το θνητό σου σώμα θα το ενδύσει αθανασία. Ο θαυμασμός μου γίνεται μεγαλύτερος όταν βλέπω πως σε σένα, που είσαι σάρκα και αίμα, ο Κύριος και Θεός, ο Βασιλιάς των αιώνων, δίνει να τρως το δικό του Σώμα και να πίνεις το Αίμα του. Και αυτό γιατί ο Χριστός «εν ταις ημέραις της σαρκός αυτού» (Εβρ. 5:7) έγινε κοινωνός της δικής μας σάρκας, για να κάνει εσένα να ζεις αιωνίως.
Από το περιοδικό «Όσιος Φιλόθεος της Πάρου» 10, Ιαν. – Απρ. 2004, Εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη, άρθρο «Αγίου Ιωάννου Κρονστάνδης, 1829-1908, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ», σελ. 153 (αποσπάσματα).

Πόσα Μοναστήρια - Ησυχαστήρια έχουμε στην Ελλάδα;

$
0
0
Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος υπάρχουν στην Ελλάδα:
Ιερές Μονές: Ανδρικές: 206, Γυναικείες: 264.
Ιερά Ησυχαστήρια: Ανδρικά: 6, Γυναικεία: 54.
Υπολογίζονται συνολικά άνω των 550 Μοναστηριών και Ησυχαστηριών, που είναι εν λειτουργία σήμερα στην Ελλάδα και αποτελούν τους πνευματικούς πνεύμονές της. Οι Μοναχοί και Μοναχές που εγκαταβιώνουν σ’ αυτά υπολογίζονται περίπου σε 3.500 άτομα (1.500 στο Άγιον Όρος).

Τα Ορθόδοξα μοναστήρια έχουν κλειστό σχήμα (τετράγωνο, ορθογώνιο ή ακανόνιστο), αποτελούμενο από κελιά, ξενώνες, αποθήκες, έτσι ώστε να περικλείουν την εσωτερική αυλή στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το Καθολικό (=Ναός του Μοναστηριού).

Σημαντικά κτίρια ενός μοναστηριού είναι εκτός από τα κελιά (για τη διαμονή των μοναχών), η Tράπεζα, δηλαδή ο χώρος εστίασης των μοναχών και επισκεπτών. Το Καθολικό βρίσκεται στο κέντρο της αυλής εκφράζοντας έτσι την κυρίαρχη θέση του στο μοναστηριακό συγκρότημα. Η φιάλη μπροστά στο Καθολικό, είναι μία κρήνη, με το νερό της οποίας πρέπει να νιφτεί ο πιστός (αγίασμα). Αρχονταρίκι ονομάζεται ο χώρος υποδοχής των προσκυνητών.


Κατηγορίες μοναστηριών. Τα μοναστήρια είναι ανδρικά ή γυναικεία και διαιρούνται κυρίως σε κοινόβια και σε ιδιόρρυθμα. Στα κοινόβια μοναστήρια επικρατεί η κοινοκτημοσύνη, ενώ στα ιδιόρρυθμα οι μοναχοί ενεργούν ξεχωριστά και τρέφονται μόνοι τους. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επικρατήσει τα κοινοβιακού τύπου μοναστήρια.

Οι μονές διοικούνται από τον ηγούμενο (ή ηγουμένη), που εκλέγεται από το σύνολο των μοναχών. Μαζί με τον ηγούμενο υπάρχει και ένα συμβούλιο. Κάθε Μοναχός έχει τη δική του εργασία στο μοναστήρι, που ονομάζεται «διακόνημα».

Bασιλική λέγεται η μονή που έχει χτιστεί από Βασιλέα-Αυτοκράτορα. Σταυροπηγιακές λέγονται οι μονές οι οποίες εξαρτώνται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Στις περιπτώσεις αυτές ο Πατριάρχης ή εκπρόσωπός του, έβαζε στα θεμέλια της ιεράς μονής σιδερένιο σταυρό, ο οποίος είναι και το Σταυροπήγιο.

Από σήμερα μέχρι την 28η Οκτωβρίου, την ημέρα του μεγάλου ΟΧΙ, κάθε μέρα θα βάζουμε ένα εμβατήριο

Viewing all 19379 articles
Browse latest View live