Quantcast
Channel: Πνευματικοί Λόγοι
Viewing all 19379 articles
Browse latest View live

Άγιος Μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος

$
0
0
Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου – Καθηγητού|Romfea.gr
Πολλοί άγιοι της Εκκλησίας μας κατείχαν υψηλά αξιώματα στις κρατικές υπηρεσίες των χωρών τους. Στα πρωτοβυζαντινά χρόνια μια πλειάδα αγίων ήταν ανώτατοι κρατικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του βυζαντινού κράτους. 
Ένας από αυτούς είναι και ο Μεγαλομάρτυρας άγιος Αρτέμιος. Καταγόταν από την Αντιόχεια και γεννήθηκε περί το 310. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και έτυχε μεγάλης μόρφωσης.

Παράλληλα οι πιστοί Χριστιανοί γονείς του φρόντισαν να τον μεγαλώσουν με την πίστη και την ευσέβεια στο Χριστό, τον αληθινό Θεό.

Χάρις στα πλούσια φυσικά και πνευματικά του προσόντα αναδείχτηκε μια σπουδαία προσωπικότητα, φτάνοντας η φήμη του μέχρι τα αυτοκρατορικά ανάκτορα.

Ο Μ. Κωνσταντίνος (324-337) τον εκτίμησε και τον αναγόρευσε δούκα και αυγουστάλιο της δεύτερης μεγάλης πόλης του κράτους, την Αλεξάνδρεια. Δηλαδή ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Αιγύπτου και πάσης Αφρικής.

Ο σεμνός και σώφρων νέος δέχτηκε, μετέβη στην ξακουστή μεγαλούπολη ασκώντας τα καθήκοντά του με σύνεση και δικαιοσύνη.

Μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου (337), ο διάδοχός του Κωνστάντιος (337-361), αυτοκράτορας του Ανατολικού Κράτους, συνέχισε να ευνοεί και να εμπιστεύεται τον άξιο διοικητή της Αιγύπτου Αρτέμιο.

Υπήρξε προστάτης των Χριστιανών, οι οποίοι διώκονταν από τους ειδωλολάτρες, αν και είχαν σταματήσει οι διωγμοί. Αυτό δεν άρεσε στους φανατικούς ειδωλολάτρες και ιδίως στο σκοταδιστικό ιερατείο, οι οποίοι περίμεναν την ευκαιρία να τον εκδικηθούν. 

Τα πράγματα άλλαξαν μετά το θάνατο του Κωνστάντιου (361) και την άνοδο στο θρόνο του Ιουλιανού του λεγομένου Παραβάτη (361-363), ο οποίος είχε αποκηρύξει την πίστη του στο Χριστό και θέλησε να επαναφέρει την, ήδη νεκρά, ειδωλολατρία, στην οποία είχε μυηθεί.

Με διωγμούς εναντίον των Χριστιανών, εφάμιλλους των ρωμαίων προκατόχων του αυτοκρατόρων, προσπάθησε να σβήσει την Εκκλησία.

Μάταια προσπαθούσαν οι σύμβουλοί του να τον μεταπείσουν, ότι το εγχείρημα του ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Χιλιάδες Χριστιανοί βασανίστηκαν απάνθρωπα και έχυσαν το αίμα τους για το Χριστό.

Οι ναοί δημεύτηκαν, οι κληρικοί διώχτηκαν και διαπομπεύτηκαν, οι χριστιανοί δημόσιοι κρατικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι απολύθηκαν, οι Χριστιανοί δάσκαλοι διώχτηκαν από τα σχολεία και απαγορεύτηκε στους μαθητές Χριστιανούς να μαθαίνουν γράμματα!

Την άνοιξη του 363, ο θρησκομανής αυτοκράτορας επισκέφτηκε την Αντιόχεια. Πήγαν να τον επισκεφτούν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί διοικητές της Ανατολής. Ένας από αυτούς ήταν ο διοικητής της Αιγύπτου Αρτέμιος.

Αλλά, τη στιγμή που χιλιάδες κρατικών αξιωματούχων και ο απλός λαός προσπαθούσαν να κολακεύσουν τον ιδιόρρυθμο ηγεμόνα, ο Αρτέμιος, αντί κολακειών του άσκησε δριμύ έλεγχο για την θρησκευτική του πολιτική και τις διώξεις της Εκκλησίας.

Παράλληλα ήρθαν οι ειδωλολάτρες και τον συκοφάντησαν ότι δήθεν διώκει την αρχαία θρησκεία.

Ο Ιουλιανός έγινε θηρίο από το θυμό του και άρχισε να βρίζει τον Αρτέμιο χυδαία. Εκείνος είχε σκυμμένο το κεφάλι και σιωπούσε.

Όμως όταν άρχισε να βρίζει την χριστιανική πίστη ο Αρτέμιος σήκωσε το κεφάλι και με ηρωικό φρόνημα του είπε: «Βασιλιά μου σε παρακαλώ δείξε σεβασμό στον Κύριό μου, τον αληθινό Θεό.

Προσπάθησε να καταλάβεις το μέγα λάθος σου για τις διώξεις των Χριστιανών, οι οποίοι αποτελούν την ευγενέστερη μερίδα των υπηκόων σου. Ντροπή σου! Η συμπεριφορά σου αυτή σε αδικεί και σε εξευτελίζει»!

Πριν τελειώσει το λόγου του ο ηρωικός Αρτέμιος, ο ανεδαφικός και σκληροτράχηλος αυτοκράτορας, τον διέκοψε και διέταξε να του αφαιρέσουν επί τόπου όλα τα παράσημα και να τον καθαιρέσουν από το υψηλό του αξίωμα. Έδωσε επίσης διαταγή να τον κλείσουν στη φυλακή, μέχρι να συνετισθεί. 

Ο Αρτέμιος απογυμνωμένος από τα λαμπερά και πολύτιμα παράσημά του και την βαρύτιμη στολή του οδηγήθηκε στο ποιο σκοτεινό και υγρό κελί της φυλακής.

Εκεί έμεινε πολλές ημέρες χωρίς τροφή και νερό. Όμως μια πρωτοφανή γαλήνη στην ψυχή του, υπόμεινε την πείνα και τη δίψα, δοξολογώντας τον Κύριο και ευχαριστώντας Τον για την τιμή που του έκανε να κακοπαθήσει για τη δική Του δόξα. Είχε πάρει τη μεγάλη απόφαση να μην υποκύψει στους εκβιασμούς και τα βασανιστήρια, που ένοιωθε ότι τον περίμεναν. 

Ύστερα από μέρες ο Ιουλιανός διέταξε να βγάλουν τον Αρτέμιο από τη φυλακή και να τον οδηγήσουν μπροστά του, πιστεύοντας ότι είχε συνετισθεί.

Του ζήτησε να προσφέρει θυσία στους «θεούς» του, αν ήθελε να του χαρίσει τη ζωή και να του ξαναδώσει την ελευθερία του και το αξίωμά του.

Όμως εκείνος έμεινε ηρωικά αμετάπειστος και ατρόμητος στις φοβέρες που επακολούθησαν. Αφού απολογήθηκε με παρρησία για την πίστη του και στηλίτευσε την πλάνη των ειδώλων, οδηγήθηκε στα φρικτά βασανιστήρια.

Οι απάνθρωποι δήμιοι του βασιλιά τον άρπαξαν, τον γύμνωσαν δημόσια και τον μαστίγωσαν με βούνευρα μέχρι αίματος.

Μετά ξέσχισαν τις σάρκες του με λεπίδια και έκαιγαν τις βαθιές πληγές με δαυλούς. Ύστερα του τσάκισαν όλα τα κόκκαλα με σιδερένιους λοστούς, μεταβάλλοντάς τον σε άμορφη μάζα. Τον έριξαν και πάλι στη φυλακή να πεθάνει αργά και βασανιστικά. 

Όμως το ίδιο βράδυ του φανερώθηκε ο Χριστός και αφού τον συνεχάρη για την γενναία ομολογία του, τον θεράπευσε εντελώς από τις πληγές του! 

Εκείνος ξέσπασε σε αίνο ευχαριστίας προς τον Κύριο. Το πρωί ο δεσμοφύλακας, πήγε να μαζέψει το πτώμα του, πιστεύοντας ότι θα είχε πεθάνει.

Βλέποντάς τον ζωντανό και γερό, τον οδήγησε στον Ιουλιανό. Εκείνος γεμάτος απορία, πίστεψε πως τον είχαν γιατρέψει οι «θεοί» του και γι’ αυτό ζήτησε από τον Αρτέμιο να τους προσφέρει θυσία!

Φυσικά ο Μάρτυρας αρνήθηκε και έτσι συνεχίστηκε δεύτερος γύρος βασανιστηρίων. Πήραν μια μεγάλη μυλόπετρα και τον καταπλάκωσαν, πιστεύοντας ότι θα πέθαινε.

Αλλά εκείνος συνέχιζε, παρά το αφόρητο μαρτύριο, να δοξολογεί τον αληθινό Τριαδικό Θεό. 

Ο Ιουλιανός, ο οποίος παρίστατο και απολάμβανε το θέαμα, έδωσε διαταγή και αποκεφάλισαν το Μάρτυρα και πέταξαν το άψυχο σώμα του στα σκουπίδια.

Κάποιοι πιστοί Χριστιανοί το περιμάζεψαν και το έθαψαν με τιμές. Αργότερα μεταφέρθηκε στα Πριγκιποννήσια, στην Οξιά, όπου ενταφιάστηκε στο Ναό του Τιμίου Προδρόμου.

Η μνήμη του τιμάται στις 20 Οκτωβρίου και θεωρείται ο ιατρός της κήλης και των ουροποιητικών παθήσεων.

Σταμάτης Σπανουδάκης: «Έχω διωχθεί για τα πιστεύω μου και το έργο μου»

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Να αγωνιστούμε να πιάσουμε τη βάση»

Ο Άγιος Ιωάννης ο εκ Μονεμβασίας

$
0
0
Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ηλιάκης
Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης († 21η Οκτωβρίου) καταγόταν από τα μέρη της Μονεμβασίας. Ο Ιερέας πατέρας του καταγόταν από το χωριό Γεράκι, αλλ’ ως Εφημέριος τοποθετήθηκε στο γειτονικό χωριό Γούβες, 
από όπου καταγόταν η πρεσβυτέρα του και εκεί γεννήθηκε το 1758 και μεγάλωσε ο Ιωάννης. Από μικρός ο Ιωάννης προσπαθούσε να μιμείται τον Ιερέα-πατέρα του στη ζωή του, τον βοηθούσε στις Ακολουθίες τηςΕκκλησίας και πάντα θυμόταν ότι αυτός ήταν «παπά γιός» και έπρεπε να προσέχει τη συμπεριφορά του, ώστε να είναι παράδειγμα για τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.

Αλλά το έτος 1770 οι ορδές του Αλβανού Χατζή Οσμάν, αφού κατέπνιξαν κάθε σημείο ελληνικής αντιστάσεως, έφθασαν και στις Γούβες, όπου μεταξύ άλλων φόνευσαν και τον πατέρα του Ιωάννη (πού δεν διασώθηκε το όνομά του) και στη συνέχεια αιχμαλώτισαν τον ίδιο και τη μητέρα του και τους μετέφεραν στη Λάρισα.

Εκεί τους πώλησαν δύο και τρεις φορές τον καθένα ξεχωριστά και υστέρα από δύο χρόνια τους ξαναπώλησαν και τελικά αγοράσθηκαν και οι δύο από έναν Τούρκο από τη Θεσσαλονίκη, πού διέμενε στη Λάρισα. Μάλιστα ο Τούρκος δεν είχε παιδιά και βλέποντας τα χαρίσματα του Ιωάννη, ο οποίος ήταν πολύ έξυπνος για την ηλικία του, πρόθυμος, πειθαρχικός και σβέλτος στη δουλειά, σκέφθηκε μαζί με τη γυναίκα του να τον κάνουν ψυχοπαίδι τους, δηλαδή να τον υιοθετήσουν. Έτσι από τη στιγμή εκείνη καθημερινά το αφεντικό του προσπαθούσε να αποκόψει τον Ιωάννη από την Πίστη των Χριστιανών και να τον κάνει Οθωμανό. Αρχικά επιχείρησε με κολακείες και υποσχέσεις και κατόπιν με φοβέρες και βασανισμούς, ώστε να κάμψει την αντίσταση του Ιωάννη, ο όποιος όμως έμενε στερεός και ακλόνητος στη Χριστιανική Πίστη του.

Παράλληλα και η γυναίκα του αφεντικού του προσπαθούσε καθημερινά με μαγείες και σατανικά γητεύματα να ξεμυαλίσει τον Ιωάννη, ώστε να κυριευθή από σαρκικές επιθυμίες και έτσι να τουρκέψει. Αλλ’ ο Ιωάννης, έχοντας το Θεό μέσα του, έμεινε καθαρός απ’ όλα. Η θεία Χάρη τον φύλαξε απ’ όλα τα διαβολικά τεχνάσματα της γυναίκας του Αγαρηνού.

Αφού κουράσθηκε ο Τούρκος να παρακαλεί και να πιέζει τον Ιωάννη να αλλαξοπιστήσει θυμωμένος τον οδήγησε στην αυλή του Τζαμιού. Εκεί μαζεύθηκαν πολλοί Αγαρηνοί, που προσπαθούσαν με χτυπήματα, φοβέρες και σπαθισμούς να τον κάνουν να τουρκέψει. Η απάντησή του όμως ήταν ξεκάθαρη: «Εγώ Τούρκος δεν γίνομαι. Χριστιανός είμαι και Χριστιανός Θέλω να πεθάνω»!

«Έφθασε όμως και η Νηστεία της Παναγίας, το Δεκαπενταύγουστο. Μόλις ο Τούρκος κατάλαβε ότι ο Ιωάννης δεν ήθελε να χαλάσει τη Νηστεία και να αρτυθή, αποφάσισε να τον κλείσει σ’ ένα στάβλο». Εκεί τον κλειδαμπάρωσε για όλο το διάστημα των 15 ημερών και πότε τον κρεμούσε και τον κάπνιζε με άχυρα και πότε τον χτυπούσε με το σπαθί του προσπαθώντας να τον κάνει να φάει και να χαλάσει τη Νηστεία. Αλλ’ ο Ιωάννης όχι μόνο δεν έφαγε αρτυμένα φαγητά, αλλά ούτε καν τα δοκίμασε. Προσευχόταν και παρακαλούσε την Παναγία να τον βοηθήσει να μην αρτυθεί. Προτιμούσε καλύτερα να θανατωθεί παρά να χαλάσει τη Νηστεία.

Βλέποντας ο αφέντης του ότι δεν πείθεται, τον άφηνε νηστικό 2 και 3 ημέρες, χωρίς να του δίνει τίποτε να φάει. Από την άλλη μεριά, η μητέρα του Ιωάννη, ίσως πιεζόμενη από τον Τούρκο αφέντη, στεκόταν κοντά στο γιό της και βλέποντάς τον αποκαμωμένο από τα βασανιστήρια και από τη νηστεία, τον παρακινούσε να φάει λέγοντάς του: «Φάε, γιέ μου, από αυτά τα φαγητά, για να μην πεθάνεις, και ο Θεός και η Παναγία σέ συγχωρούν, γιατί δεν το κάνεις με το θέλημά σου, αλλά από ανάγκη. Λυπήσου και εμένα τη φτωχή και στενοχωρημένη μητέρα σου και μη θελήσεις να πεθάνεις παράκαιρα και με αφήσεις έρημη σ’ αυτή τη σκλαβιά και ξενιτειά».

Δοξολογία Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, ήχ. Βαρύς (Δανιηλαίοι-Θωμάδες)

$
0
0

Kάντε κλικ στην εικόνα.

Αφήγηση θαύματος της Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

$
0
0
Ο Αναστάσιος Χριστοδουλίδης από τη Λευκωσία της Κύπρου αφηγείται ένα θαύμα που βίωσε με τη χάρη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και θεραπεύθηκε από ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Πηγή

Η χαρισματική παρουσία του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη

$
0
0
Πρωτοπρ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, Εφημέριος Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Βόλου

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η προσωπικότητα του Γέροντος Αρχιμανδρίτου Αιμιλιανού (Βαφείδη) Σιμωνοπετρίτου (1934 – ) ανήκει στις σύγχρονες πατερικές μορφές που ανέλαβαν το έργο της αναγέννησης και καθοδήγησης ψυχών, υιοθετώντας το ασκητικό ήθος και το ησυχαστικό φρόνημα των αγίων πατέρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Επέκτεινε στις μέρες μας ένα παιδαγωγικό, συμβουλευτικό και ενισχυτικό έργο μεγάλης αξίας. Αναδείχθηκε πνευματικός πατέρας της νεολαίας, αναμορφωτής του σύγχρονου ορθόδοξου μοναχισμού , σύμβουλος της νεοελληνικής οικογένειας συνεχίζοντας μια μακραίωνη παράδοση πνευματικής πατρότητας.

Καταρχήν μορφοποιούν την πνευματική του φυσιογνωμία οι οικογενειακές καταβολές με χαρακτηριστικά την «προσφυγική » ευλάβεια και πνευματικότητα. Ακολουθεί η συμπόρευση με το ιεραποστολικό έργο των χριστιανικών αδελφοτήτων και οι πρώτες μοναχικές του εντρυφήσεις στα χρόνια των σπουδών και της προετοιμασίας. Η διακονία του ως νέου κληρικού στα Τρίκαλα ( Δούσικο – Μετέωρο , κατήχηση , εξομολόγηση , κήρυγμα, πρώτες μοναχικές κουρές) αποτελούν μια γέφυρα μετάβασης στην εμπειρία του Αγίου Όρους , πνευματικός καρπός της οποίας είναι ίδρυση και η αναμόρφωση νέων και παλαιών μετοχίων και οι ποιμαντικές εξορμήσεις του Γεροντα στον κόσμο ( ομιλίες – προσκυνήματα) με απόληξη την παραίτησή του από την ηγουμενία και τον εφησυχασμό του στο Κοινόβιο της Ορμυλίας.

Η χρήση των παλαιοδιαθηκικών βιβλίων και η προβολή αγνώστων μορφών η γεγονότων , η ενδελεχής παρουσίαση εξεχουσών βιβλικών μορφών στο έργο του Γεροντος, η επίμονη και στοχαστική ερμηνεία του Ψαλτηρίου και των ιστορικών βιβλίων της Αγίας Γραφής, συνιστούν ένα βιβλικό υπόβαθρο για τη νηπτική και ποιμαντική του διδασκαλία , το οποίο παραπέμπει σε μια βαθυτάτη βίωση των αγιογραφικών χωρίων και λόγων.

Ο Γέροντας Αιμιλιανός συστοιχίζεται με την ασκητική παράδοση της Εκκλησίας μέσα από τις μελέτες του αλλά και την αναζήτηση πνευματικών εμπειριών και συνοδοιπόρων , αναζητώντας τις ρίζες ενός συγχρόνου του νεοφιλοκαλικού ρεύματος που ξεκινά από τον Μ. Βασίλειο, διαπερνά το βυζαντινό μοναχισμό, φθάνει στον Ησυχασμό και τους Κολλυβάδες και απολήγει στον Άγιο Νεκτάριο ( ως ενδιάμεσο κρίκο παλαιάς παραδόσεως και νεοφιλοκαλικού ρεύματος) . Παράλληλα διατηρεί κοινή πνευματική πορεία με σημαντικές προσωπικότητες του συγχρόνου μοναχισμού συμμετέχοντας σ’ ένα πνευματικό «δίκτυο» εμπειριών και βιωμάτων .

Οι θεωρητικές και πρακτικές αρχές της ποιμαντικής του π. Αιμιλιανού σε συνδυασμό με τις βασικές έννοιές της θεολογίας του αφορούν στη σχέση Θεού και ανθρώπου, στην καλλιέργεια της νήψεως μέσα από μια διαδικασία προσλήψεως της Χαριτος κατόπιν θείας εκλογής και κλήσης. Σκοπός παραμένει η ανάληψη και περαίωση μιας θείας αποστολής που καταλήγει σε έναν πνευματικό γάμο της ανθρώπινης ύπαρξης με το Θεό μέσα από τον αγιασμό τη χαρά και την αγάπη. Εφαλτήριο πνευματικό η προσευχή, η σιωπή και η αγρυπνία , που οδηγούν σε θεομίμητες εμπειρίες όπως η υπακοή και η « ηττωμένη γένεσις».

Το χάρισμα της πνευματικής πατρότητος και η πνευματική συγκρότηση του Γέροντος Αιμιλιανού αποδεικνύονται μέσα από τη συστοίχισή του με τη γεροντική – ασκητικοπατερική παράδοση, τη διδασκαλία του περί του πνευματικού Πατρός ως οδηγού στη συναίσθηση της αμαρτίας και την υποστατική ένωση της ανθρώπινης φύσης εν τω Θεώ ( συνταυτιζόμενος στο σημείο αυτό με τον Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ), στη διαδικασία του πνευματικού τοκετού για τη γέννηση του θείου λόγου μέσα στην ανθρώπινη καρδιά.

Το λειτουργικό λατρευτικό βίωμα του Γέροντος Αιμιλιανού αποτυπώνεται στον τρόπο της προετοιμασίας για τη Θεία Λατρεία, ως εισαγωγής στο μυστήριο της Εκκλησίας αλλά αποκαλύπτεται στα συγκλονιστικά νηπτικά και λειτουργικά βιώματά του.

Η Θαυματουργός Εικόνα της Αγίας Άννης στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου του Νέου Θηβών

$
0
0

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με την Άδεια και την Ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος στα πλαίσια των Λατρευτικών εκδηλώσεων για την ανάμνηση του Θαύματος του Αγίου Νικολάου του Νέου, δια του οποίου διέσωσε την Ενορία από την οργήκαι τα αντίποινα των Γερμανών Κατακτητών (1943), θα μεταφέρει στον Ναό μας το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 5.00μ.μ, την Θαυματουργό Εικόνα της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Σκούρτων.

Θα ακολουθήσει Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο Κήρυγμα ενώ το πρωί της Κυριακής 29 Οκτωβρίου 2017 μετά την Πανηγυρική Θ.Λειτουργία θα ψαλλεί Ευχαριστήριος Δοξολογία.

Το απόγευμα της Κυριακής στις 5.00 μ.μ θα ψαλλεί ο Εσπερινός και η Παράκλησις ενώ την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου θα τελεσθή Θεία Λειτουργία και στις 5.00 μ.μ θα γίνει η αναχώρησις της Θαυματουργού Εικόνος.
ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Λίγα λόγια για την εικόνα που θα υποδεχθούμε.

Η ιστορία της εικόνας είναι θαυμαστή, όπως αρμόζει σε μια θαυματουργή εικόνα. Το 1881 μία κάτοικος της Κρήνης (Τσεσμέ) Μικράς Ασίας ζήτησε από την Αγία Άννα –μητέρα της Παναγίας μας- να της χαρίσει ένα τέκνο κι αυτή θα αφιέρωνε μια εικόνα στην χάρη της. Πράγματι η Αγία εισάκουσε το αίτημά της και η συγκεκριμένη πιστή ζήτησε από έναν αγιογράφο των Κυδωνίων (Αϊβαλί) να αγιογραφήσει την Αγία, όπως και έγινε. Η εικόνα έμεινε μνημειώδης για την ζωντάνια των προσώπων. Αυτό, όμως, που την έκανε ξεχωριστή ήταν πως απεικονιζόταν η Αγία Άννα μαζί με την κόρη της , την Θεοτόκο, σε ηλικία 12 ετών κοπέλα. Σπανιότατα απεικονίζεται η Παναγία μας ωσάν κοπέλα, πράγμα που την έκανε εξαρχής μοναδική την συγκεκριμένη αγιογραφία.

Η εικόνα αμέσως δωρίσθηκε στον περίλαμπρο ναό την Αγίας Φωτεινής, στην Σμύρνη, και από την πρώτη στιγμή άρχισε την θαυματουργή της «δράση». Ο ίδιος ο Άγιος Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης έστελνε τα άτεκνα ζευγάρια να παρακαλέσουν μπροστά στην εικόνα, ύστερα από 40 μέρες νηστείας, για να τους χαρίσει η Αγία ένα τέκνο. Τα αιτήματα χιλιάδες, όπως και χιλιάδες τα θαύματα της τεκνοποίησης. Το 1922 έρχεται η ολέθρια καταστροφή της Μ.Ασίας. Στην Σμύρνη η βαρβαρότητα και οι ωμότητες των Τούρκων δεν σταματούν στις λεηλασίες, στους βιασμούς και στους σκοτωμούς. Εισβάλουν και στις εκκλησιές κλέβοντας ό,τι πολύτιμο βρίσκουν, καταστρέφοντας τα υπόλοιπα.

Έτσι λοιπόν ανάβουν μία φωτιά έξω από τον Ι.Ναό και ρίχνουν στις φλόγες τις άγιες εικόνες της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής. Την δεδομένη στιγμή περνάει από την περιοχή η Γιασεμή Κολάρα η οποία, λόγω της συνοδείας υπαλλήλων της αγγλικής πρεσβείας (καθώς πήγε να πάρει την εξαδέλφη της που δούλευε στην αγγλική πρεσβεία), μπόρεσε και διέσχισε με σχετική ασφάλεια την περιοχή.

Η πορεία της όμως πέφτει πάνω στην βάρβαρη πράξη του καψίματος των ιερών εικόνων. Βλέποντας το ανίερο και αποτροπιαστικό θέαμα, χωρίς να το σκεφθεί, φωνάζει ένα τουρκάκι που τους συνοδεύει, ονόματι Αλί, του δίνει ό,τι χρήματα είχε πάνω της και του ζητάει να πάει να δωροδοκήσει τους Τούρκους ένοπλους, που είχαν μαζευτεί γύρω από το σημείο της καύσης, ώστε να τον επιτρέψουν να περάσει και να πάρει όποια εικόνα προλάβει από την πυρά καθώς, όπως έλεγε,«θα μας κάψει ο Θεός που βλέπουμε να καίγεται η κληρονομιά μας». Πράγματι ο Αλί καταφέρνει να περάσει και την πρώτη εικόνα που πιάνει την φέρνει στην Γιασεμή. Με μεγάλη συγκίνηση η Γιασεμή βλέπει πως η εικόνα που έσωσε ήταν αυτή της Αγίας Άννης την οποία δώρισε πριν από 40 χρόνια η μητέρα της στην Αγία Φωτεινή ως τάμα για το πρώτο της παιδί. Το γεγονός είναι κυριολεκτικά θαυμαστό.

Η εικόνα κρατήθηκε ως οικογενειακό κειμήλιο το οποίο , καθ’όλην την διάρκεια των χρόνων, πραγματοποιούσε θαύματα σε όσους την επικαλούνταν. Τα χρόνια πέρασαν και το οικογενειακό κειμήλιο βρέθηκε στα χέρια των απογόνων της Γιασεμής και συγκεκριμένα στην οικογένεια Μαϊστράκη. Τελικά η οικογένεια Μαϊστράκη αποφασίζει να δωρίσει το οικογενειακό κειμήλιο στο μοναστήρι της Αναλήψεως Βοιωτίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ευεργετηθεί όσος περισσότερος κόσμος μπορεί από την θαυματουργή εικόνα. Από τότε τα αιτήματα χιλιάδες, το ίδιο και τα θαύματα της τεκνοποίησης. Οι μαρτυρίες άφθονες για άτεκνα ζευγάρια, πολλά με σοβαρά προβλήματα, τα οποία μετά από τάμα προς την Αγία κατάφεραν και τεκνοποίησαν.

Τα άγια δίνονται σε όσους αγωνίζονται στην οδό της αγιότητας

$
0
0
Δεν μπορείς να προχωρήσεις «προς Θείαν Κοινωνίαν» αν δεν σε καλέσει. Μπροστά στο φρικτό μυστήριο η θρασύτητα, η παράτολμη τόλμη, είναι κατάσταση δαιμονική. Τα άγια δεν δίνονται παρά στους αγίους. 
Κι εμείς γίναμε άγιοι, όπως ο Κύριος μας, στο μεγάλο μυστήριο της βάπτισής μας. «Ουκ εξ ημών, Θεού το δώρο». Κατά τον άγιο Νικόλαο Καβάσιλα τα άγια δίνονται σε όσους αγωνίζονται στην οδό της αγιότητας.

Η αγιότητα όμως είναι πορεία ατελεύτητη. Δεν φτάνεις ποτέ αυτό που είναι ο Κύριός σου. «Εις άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός, Αμήν». Ατέλεστη η τελειότητα, λέγει ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης. Κοντά Του πάμε κι εμείς. Ως δυνατότητα αγιότητας. Μόνοι, αποκομμένοι από το μόνο και απόλυτα άγιο, καταντούμε δαίμονες. Μαζί Του αγιαζόμαστε. Η αυτοθέωση ήταν η παγίδα που έστησε ο δαίμονας στους πρωτοπλάστους στην Εδέμ. Θέλησαν να γίνουν Θεοί δίχως τον Θεό.

Δεν έχουμε άλλη εκλογή, όσοι θέλουμε ν’ ανήκουμε σ’ Αυτόν και όσοι επιθυμούμε «τέκνα Θεού γενέσθαι», από το να προχωρούμε «προς Θείαν Κοινωνίαν», αναγνωρίζοντας ταπεινά ότι είμαστε άγιοι κοντά στον απόλυτα άγιο. Γιατί, τελικά, η ταπείνωση δεν έρχεται με τη θέα του εαυτού μας, αλλά με τη συνειδητοποίηση του μεγαλείου της αγιότητας του Θεού που μας αγαπά, που μας αναγνωρίζει, που μας καλεί, σ’ έξοδο από το «εγώ».
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος – Μετόχι Ι. Μονής Μαχαιρά

«Η Θ. Λειτουργία είναι σαν μια μπρίζα. Όταν λέμε το “Ευλογημένη η Βασιλεία”, τότε η μπρίζα αυτή συνδέεται με τη Βασιλεία των Ουρανών»

$
0
0
Μια μέρα ήρθε στην Εκκλησία ένας φίλος Προτεστάντης. Μου ζήτησε να έρθει, δεδομένου ότι δεν είχε δει ποτέ απ’ την αρχή ως το τέλος τη Θεία Λειτουργία των Ορθοδόξων. Ό,τι είδε λοιπόν κι ό,τι άκουσε ήταν εντελώς μακριά του. 
Όταν κάποιος έχει συνηθίσει να μαζεύεται σ’ έναν ουδέτερο χώρο, όπως ένα προτεσταντικό ναό, ν’ ακούει ένα κήρυγμα απ’ τον πάστορα, να λέει έπειτα κάποια τραγουδάκια και φεύγοντας ν’ αναπτύσσει μια κοινωνικότητα με τους άλλους ανθρώπους στην έξοδο, τότε, κάποιαπράγματα, σίγουρα, του φαίνονται αδιανόητα, σε σημείο που και να προσπαθείς να εξηγήσεις, πάλι θα σε κοιτάζει με το στόμα ανοιχτό. Ο δυτικός άνθρωπος μπορεί να δει τη Λειτουργία μονάχα σαν διαδικασία. Η διαδικασία αυτή δεν είναι άσχετη από την προσευχή ή την διδασκαλία… μα μια διαδικασία είναι πάντα διαδικασία και τη Θεία Λειτουργία των Ορθοδόξων δε μπορεί να τη δει κανείς ούτε σαν διαδικασία, ούτε σαν μια φολκλορική επιτέλεση. Η Θεία Λειτουργία είναι Μετοχή (απ’ το ρήμα μετέχω).

Θυμάμαι έναν παλιό παπά που προσπαθούσε να εξηγήσει τι είναι η Θ. Λειτουργία στο εκκλησίασμα του χωριού του: «η Θ. Λειτουργία είναι σα μια μπρίζα. Όταν λέμε το “Ευλογημένη η Βασιλεία”, τότε η μπρίζα αυτή συνδέεται με την παροχή ρεύματος που δεν είναι άλλη, απ’ την Βασιλεία των Ουρανών”. Μέσα στη Θεία Λειτουργία υπάρχει πρώτα απ’ όλα η “συμφωνία” της Αθανασίας. Αυτοί που συμμετέχουν, οι Πιστοί, συμφωνούν στο ότι δεν θα πεθάνουν ποτέ γιατί τρέφονται -όχι από ιδέες ή σύμβολα- αλλά απ’ τον ίδιο τον Θεό που βρίσκεται μες το Αγιοπότηρο. Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού ούτε συμβολίζει, ούτε εικονίζει, ούτε παραδειγματίζει. Το Σώμα του Χριστού που κοινωνάμε είναι το ίδιο που σταυρώθηκε πάνω στο ξύλο. Το Αίμα του Χριστού που κοινωνάμε είναι το ίδιο που πήγασε απ’ την πλευρά Του.

Στη Θ. Λειτουργία οι Πιστοί διδάσκονται εξίσου: διδασκαλία λιβανισμένη κι απ’ των Προτεσταντών διαφορετική. Γι’ αυτό και το πρώτο της μέρος, απ’ την αρχή ως το Χερουβικό, λέγεται Λειτουργία του Λόγου. Αν στο Λόγο όμως αυτό δεν μετέχουμε, τότε η Θ. Λειτουργία μοιάζει απλώς με σχολείο. Στο δεύτερο μέρος της Λειτουργίας, που λέγεται Λειτουργία του Μυστηρίου, μετέχουμε στο Λόγο που διδαχτήκαμε. Ο Χριστός δεν είναι έννοια, ο Χριστός είναι εδώ, μπροστά μας, Υιός και Λόγος του Θεού, βρώση και πόση των ανθρώπων. Οι Προτεστάντες δε μπορούν να μας καταλάβουν γιατί δεν κοινωνάνε. Κι επειδή δε κοινωνάνε, γι’ αυτούς ο Χριστός γίνεται έννοια και σύνολο κανόνων. Σ’ αυτή την αρχή δομήθηκε όλη η Προτεσταντική Δύση. Κι έτσι, σήμερα, έφτασε στην Αθεΐα.
Αρχιμ. Ιάσων Κεσέν

Η αμαρτία δυσαρεστεί πάρα πολύ το Θεό

$
0
0
Αγίου Ιωάννου Κρονστάνδης
Όταν ο πειρασμός σε παρακινεί για ν’ αμαρτήσεις, να θυμάσαι πως η αμαρτία δυσαρεστεί πάρα πολύ το Θεό. Ο Θεός αποστρέφεται και μισεί την ανομία. «Εμίσησας πάντας τους εργαζομένους την ανομίαν», λέει ο ψαλμωδός (Ψαλμ. Ε’ 6). 
Και για να το καταλάβεις καλύτερα αυτό, φέρε στο νου σου έναν πατέρα δίκαιο και αυστηρό, ο οποίος αγαπάει την οικογένειά του και προσπαθεί με κάθε μέσο να αναθρέψει τα παιδιά του με αρχές, να τα κάνει τίμια,
ώστε να τα επιβραβεύσει αργότερα για την καλή τους συμπεριφορά και να τους χαρίσει τα πλούσια αγαθά που με πολλούς κόπους απόκτησε.

Με λύπη του όμως διαπιστώνει πως τα παιδιά του δεν ανταποκρίνονται στην αγάπη του πατέρα τους, δεν τον αγαπούν, δε φροντίζουν για την κληρονομιά που με τόση αγάπη ετοίμασε γι’ αυτά αλλά ζουν απρόσεκτα, τρέχουν ακάθεκτα προς την καταστροφή.Και «αμαρτία αποτελεσθείσα αποκύει θάνατον» (Ιακ. Α’ 15), σκοτώνει την ψυχή, μας κάνει δούλους του διαβόλου, του ανθρωποκτόνου. Κι όσο περισσότερο μείνουμε στην αμαρτία, τόσο πιο δύσκολη θα ’ναι η επιστροφή μας και τόσο πιο σίγουρη η απώλειά μας. Γι’ αυτό και τ’ αποτελέσματα κάθε αμαρτίας είναι οδυνηρά. Αν η καρδιά σου ρέπει προς την αμαρτία κι ο διάβολος αρχίζει να υποδαυλίζει την ψυχή σου, ώστε να την απομακρύνει ολότελα από την πέτρα της πίστης, να λες μέσα σου: «Γνωρίζω πως πνευματικά είμαι φτωχός, πως χωρίς πίστη είμαι ένα τίποτα.

Το πνεύμα μου είναι τόσο αδύναμο, ώστε μόνο με το όνομα του Χριστού ζω και ειρηνεύω, ευφραίνομαι και χαίρεται η καρδιά μου. Χωρίς το Χριστό βασανίζομαι, η καρδιά μου θλίβεται, είμαι πνευματικά νεκρός. Χωρίς το Σταυρό του Χριστού θα είχα γίνει από καιρό θύμα της πιο άγριας κατάθλιψης κι απόγνωσης. Μόνο ο Χριστός με κρατεί ζωντανό. Κι ο Σταυρός είναι η ειρήνη μου, η παρηγοριά μου».

Η Παναγία της Γαλιλαίας στις 21 Οκτωβρίου στον Άγιο Δημήτριο των Όπλων, στα Πατήσια

$
0
0
Το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου και ώρα 6.00 μ.μ., στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου των Όπλων, στα Κάτω Πατήσια (οδ. Στρατηγού Καλλάρη 57), θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή, από το παλαίφατο και ιστορικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της «Παναγίας της Γαλιλαίας», η οποία θα παραμείνει έως και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου καί ώρα 10.00 μ.μ. θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία με την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Κατά το διάστημα από 22 έως 29 Οκτωβρίου καθημερινώς θα τελείται η Θεία Λειτουργία (7.00 π.μ. – 9.00 π.μ.) και ώρα 11.00 θα ψάλλεται η Ιερά Παράκληση στην Παναγία, ενώ κάθε απόγευμα και ώρα 6.00 ο Όρθρος της Μεγάλης Εβδομάδος του Αγίου Δημητρίου.

Ι.Μ. Κωνσταντίας: ''Απαγόρευση φωτογραφιών γάμων έξω από ναούς και παρεκκλήσια''

$
0
0
Στον απόηχο του σάλου που έχει ξεσπάσει από την άσεμνη φωτογράφηση ενός ζεύγους Βρετανών έξω από το εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας, η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας Αμμοχώστου δείχνει
αποφασισμένη να βάλει τα πράγματα σε τάξη, προχωρώντας, μάλιστα, σε απαγόρευση των γαμήλιων φωτογραφίσεων έξω από εξωκλήσια, ενώ το περιστατικό έχει καταγγελθεί και στον Γενικό Εισαγγελέα.

Σε σημερινή του αυστηρή επιστολή, την οποία αποστέλλει προς τους τέσσερις Δημάρχους της Μητροπολιτικής περιφέρειας Κωνσταντίας Αμμοχώστου, ο Μητροπολίτης Βασίλειος προειδοποιεί πως από τούδε και στο εξής θα λαμβάνονται δραστικά μέτρα για αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τους τελευταίους μήνες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις η τάση όπου ξένα ζευγάρια που τελούν πολιτικό γάμο στην Κύπρο, να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο «γαμήλιες» φωτογραφίες με πρόστυχες σκηνές, με μία μάλιστα από αυτές να έχει τραβηχτεί έξω από το εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας.

«Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι ο τόπος μας, είπε, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξέρουν όσοι έρχονται εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλειος.
Πηγή

π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου: «Λειτουργία» σημαίνει συλλείτουργο μεταξύ κλήρου και λαού

$
0
0
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2017” που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου, έγινε ομιλία με θέμα,
«Λειτουργία μετά την Λειτουργία» και ομιλητή τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, Δρ. Θεολογίας, την οποία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον πλήθος πιστών.

Κατά την ομιλία του ο π. Θεμιστοκλής αναφέρθηκε στους όρους «λειτουργία» και «μεταλειτουργία». “Η χρήση του όρου «λειτουργία» έχει σχέση με τη λατρεία της ορθοδόξου Εκκλησίας που τελείται εντός του Ναού. Ο όρος «μεταλειτουργία» έχει σχέση με την πορεία του ορθοδόξου χριστιανού εξερχομένου από τον Ιερό Ναό, ακριβώς μετά από τη συμμετοχή του στα μυστήρια της λατρείας, με κέντρο τη μυστηριακή ζωή της Θείας μεταλήψεως του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Ζούμε για να μεταλαμβάνουμε. Η συμπεριφορά του χριστιανού σήμερα δεν πρέπει να είναι «του χριστιανού του αντιδώρου». Αντιθέτως, να είναι «ο χριστιανός του δώρου», που είναι ο Χριστός-το Ουράνιο Δώρο. Τότε ο ορθόδοξος χριστιανός έχει κερδίσει τα πάντα. Γιατί αυτός που μεταλαμβάνει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι αληθινό μέλος της Εκκλησίας, ενώ εκείνος που παίρνει μόνο το αντίδωρο και δεν κοινωνάει, χωρίς πνευματική αιτία, δεν είναι σωστά κατηχημένος”.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: “Όταν μιλούμε για «λειτουργία» στην Εκκλησία, αυτό σημαίνει, κατά την ορθόδοξη εκκλησιολογία, ότι υπάρχει εντός του Ναού κλήρος και λαός. Δεν υπάρχει περίπτωση να τελεστεί θεία λειτουργία μόνο με τον ιερέα, χωρίς έστω και έναν πιστό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας. Άρα κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία «λειτουργία» σημαίνει συλλείτουργο μεταξύ κλήρου και λαού. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κλήρος έχει την ειδική ιεροσύνη, ενώ ο λαός του Θεού έχει την γενική ιεροσύνη. Αν αυτά τα δύο δεν συνυπάρχουν, δεν μπορεί να τελεσθεί Θεία Λειτουργία”.

Επίσης ο ομιλητής στο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” πραγματοποιήθηκε στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού αμέσως μετά την ομιλία, έδωσε τεκμηριωμένες απαντήσεις, με βάση την ορθόδοξη παράδοση, σε πολλά ερωτήματα που αφορούσαν θέματα λειτουργικής ζωής και συμπεριφοράς του πιστού, τα οποία του υπέβαλε το πολυπληθές ακροατήριο.

Η 11η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου.

Έψαλε βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρεσβυτέρου π. Ηλία Αντωνοπούλου.
Πηγή

Miracles of Saint Artemios the Great Martyr (6 - 10)

$
0
0
In the seventh century an Anonymous author compiled a number of miracles of Saint Artemios, whose healing activities were predominantly centered in the Church of Saint John the Forerunner in Constantinople and who "specialized" in healing hernias and diseases affecting the genitals of mostly male patients. Below are five examples of many:

Miracle 6: Isidore and the Exorcism of the Black Crow

A certain sailor for many years had problems with his testicles and approached the holy Martyr. His name was Isidore and he was about 53 years old. But he was unaware that he was being agitated by an evil spirit.

Now in the aisle of the church at the left, the Saint is accustomed to make his rounds as if he were a Chief Physician in charge of a hospital, just as many have often been convinced by experience, and to be sure one night the Saint in full view approached the man, while many of those awaiting the cure looked on, at the very place where the possessed man was lying down. Then the Saint stood over him, as we were saying, with an invisible force. Isidore arose from his bed and ran toward the image, and holding up his outstretched hands, he hung suspended as though his hands were tied to chains, hovering one cubit above the floor, and yelling loudly, so that all were astonished by the sight and were cowed by fear.

So after hanging for a considerable time and foaming at the mouth, finally he cried out in a loud voice and fell onto his mattress on the floor. After he calmed down and returned again to his normal state of mind, those crowding around said:

"Brother, what happened to you?"

He replied: "Oh my, what I suffered! Some person wearing a cloak and a belt suspended me by two chains!"

They said to him: "We all saw that you were hanging. But tell us what he did to you."

He replied: "I was greatly chastised. For with his right hand he touched my belly and with his left my shoulder-blades. But the third time he squeezed me, saying, 'The Father, the Son and the Holy Spirit, the Holy Trinity, orders you to depart.' And I saw an all-black crow leaving my mouth and he made the sign of the honorable cross on my forehead and freed me from my fetters and I fell. But let me examine my genitals in case they suffered some harm from the force of the fall." And touching them in the presence of everybody, he found himself healed, and for this all gave glory to God who does the incredible through His Martyr.

While he was waiting there several days, the Saint once again appeared to him, and he had with him, it would seem, a workman wearing some sort of sheepskin and sandals and there was some woman with them in the habit of a nun, and they said to Isidore: "Give thanks to God. Behold you were made healthy. Go back to your own land to your own people. For greatly they lament over you, believing that you have died. But depart, cheer them by your presence and your good health."

Miracle 7: Plato the young wagerer

A certain young man, Plato by name, confident in his youth and, as the young are fond of doing, making a contest over the caliber of his strength, engaged in a wager to lift up the stone of the wooddealer's scale and to set it on his shoulder. After the size of the wager had been set, he picked up the stone and, as he was struggling to set it on his shoulder, all his intestines ruptured in a hernia so that the spectators were astounded by the sight.

Now some good men counseled him saying: "Do not entrust yourself to a doctor but go to St. John's in the Oxeia and approach St. Artemios and he himself will cure you. For every day he works miracles in these cases."

So after being lifted up by some of them, he was transported by litter, as he was at risk over his life. While waiting for a few days and suffering in unbearable pain, he saw St. Artemios in a day who said to him: "And so, why are you so fond of wagers? See, you have plotted against both your soul and body." And he exhorted him nevermore to make a wager and, saying these things, he trod on his stomach.

The contender awoke from sleep and was relieved of his pain along with his injury. Thanking God and the martyr for this turn of events, he departed for him rejoicing. Whoever had learned of his misfortune, seeing him restored to health, glorified God Who had spread His mercy on him.

Miracle 8: George the Phrygian babbler

Another man, a Phrygian by birth named George, had swollen testicles and, suffering in the extreme, was waiting for a cure by the martyred Saint. But this man chattered incessantly; for neither by night nor by day was his mouth at rest, nor would he allow anyone else to rest, and although everyone censured him, he would not be quiet. So the Saint appeared to him in the small hours saying: "When day comes, withdraw from here. Since if you remain another moment, I will double your hernia. For I hate babblers." Rising early, he knew that he was cured and in accordance with what was said to him by the holy Martyr, so he acted and did not remain but rejoicing went off blessing God.

Miracle 9: Theodore the impatient Rhodian

A certain Rhodian by birth, by name Theodore, who had his residence in Rhodes itself, was afflicted with a hernia. After hearing about the holy martyr and wonderworker Artemios and about the gift bestowed upon him by God, he stayed in the divinely favored city. And after waiting some time for him, he fell victim to despondency since he saw himself delayed by the disease and pressed by concern over his domestic affairs and because he was not receiving any cure and was exhausting the necessities for sustenance. So giving up, he decided to sail away from there. While he was on the verge of sailing away from there ... he left. On the very day he entered his native city, that first night back he saw the servant of God touching his pulse and making the sign of the cross over him, and upon waking from sleep he found himself healthy.

Miracle 10: The healing of the silver dealer Akakios' son

A certain silver dealer, Akakios by name, had a son of about seven years who fell victim to the same disease because of an evil demon. His parents brought him to the all-holy and honored martyr of Christ. They had spent some time in the Church of Saint John when on Holy Saturday, the fasting over, they picked up their mattresses and departed, since they wished to join their family in celebrating the holy Resurrection. But the mother did not desist from coming with him, tearfully exhorting the holy Martyr, since she was especially afflicted in her soul.

Now it is worthwhile as well to lend an ear to her child's inarticulate speech and lisping since, although these things occasion much laughter for the present, they would reveal much pity for those who reflect. For as though entreating his own father face to face, he confidently begged the holy Martyr thus: "St. Artemios, take away my hernia."

After the child and mother had acted in this way, at the dawn of the Ascension of our Lord and God Jesus Christ the Saint appeared to the wife in a dream, while they were passing time at home and he said to her: "Bring me your son." She seemed to lift him up, gladly leaned the boy's head against the Martyr's feet. Artemios, after he took hold of him by the chin, straightened up from a stooped position and said to him: "Do you want me to take away your hernia?"

The child replied: "Yes, sir, take away my hernia."

Then making the sign of the cross all over his body, the Saint said: "Behold, from now on you do not have a hernia."

These things the woman saw in her dream, and after awakening she found the child, just as she had seen, restored to health.

When morning came she recounted to her husband the vision of their child's cure. Together with them she eagerly ran to the holy Martyr in the all-holy church and gave glory to God and His saints.

«Ονομάζομαι Αναστασία Τσάτσου, θα σας μιλήσω για το θαύμα που έκανε σε μένα η Παναγία η Μαλεβή ...»

«Κύριε, μη με αφήνεις να ξεχνάω, ότι τα πάντα προέρχονται από Σένα»

$
0
0
Κύριε, βοήθησέ με να αντιμετωπίζω
με ψυχική γαλήνη όλα όσα μου
φέρνει η σημερινή ημέρα.
Βοήθησέ με να αφήνω τον εαυτό μου
ολοκληρωτικά στο άγιο θέλημά Σου.
Όποιες ειδήσεις κι αν λάβω, δίδαξέ
με να τις δεχθώ με ηρεμία και με την
πεποίθηση ότι προέρχονται από Σένα.
Καθοδήγησε τις σκέψεις και τα
συναισθήματά μου.
Μη με αφήνεις να ξεχνάω, ότι τα πάντα
προέρχονται από Σένα.
Δίδαξέ με, να συμπεριφέρομαι σε
όλους με ευθύτητα και σύνεση, ώστε
να μην συγχύζω και στεναχωρώ κανέναν.
Δός μου την δύναμη να υποφέρω τον
κόπο της ημέρας.
Δίδαξέ με, να προσεύχομαι,
να πιστεύω, να υπομένω, να συγχωρώ
και να αγαπώ.
Αμήν.

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: «Δεν υπάρχει θάνατος»

Saint Jonah of Manchuria, Bishop of Hankoo (+ 1925)

$
0
0
The future Saint Jonah was born in 1888 in Kaluga, Russia, with the name Vladimir Pokrovsky. He was orphaned at the age of 8 and was taken in by a deacon, who ensured he received an education. He went on to attend, graduate, and eventually teach at the Kazan Theological Academy. 
St. Jonah of Manchuria (Feast Day - October 20)
While attending as a student, he was tonsured a monk of the Optina Brotherhood and given the name Jonah. He took a teaching position at the academy only out of obedience to the Elder Gabriel of Optina.

In 1918 the Revolution forced the young hieromonk to leave Kazan. He was arrested by the communists and suffered beatings to the point of loss of consciousness and imprisonment. Fr. Jonah was freed by the White Army, was soon raised to the rank of abbot, and assigned as the senior priest of the southern volunteer troops. He then withdrew to the borders of Western China with the army of Alexander Dutov, being subjected to many hardships while crossing the Pamir cliffs, often forced to grab on to the sparse shrubbery and jagged ledges of the ice covered cliffs with wounded hands. After crossing the Gobi Desert, they finally reached Beijing, where Fr. Jonah was received into the Ecclesiastical Mission there and soon consecrated bishop of Manzhuria. (Saint Jonah was officially the bishop of Hankou, in the Hubei province, but actually ministered and worked in the town of Manzhuria, the modern day border town of Manzhouli, not to be confused with the region of Manchuria, of which this town is a part.)
At the time of his arrival in the fall of 1922, the border town of Manzhuria was bursting with Russian refugees who had barely any more than the clothes on their backs. The native populace helped as much as it could, but its resources were inadequate to meet the needs at hand; there was not even enough bread for the children. Existing charities were poorly organized, and the spiritual structure of the community was too weak to offer much support. Suddenly, the town was electrified. The transformation - both spiritual and physical - which Bishop Jonah effected in three short years with his flock, revealed his tremendous stature as a man of action, a man of prayer and an apostle of love. In that short time he established the following:

1. An orphanage that held up to 30 children ranging from the ages of five to fourteen
2. A children's school accommodating up to 500 students
3. A dining hall for the poor, feeding up to 200 people daily
4. Free ambulatory care and medicine for the poor of Manzhuria
5. A library spiritually feeding the citizens of Manzhuria

Bishop Jonah had been caring for a priest who died of typhoid fever. He subsequently contracted chronic tonsillitis and then, due to complications, developed blood poisoning. As he was dying, he wrote a final epistle to his flock, reminding them of the need to love one another, confessed one final time to Archbishop Methodius of Beijing, received Holy Communion, blessed those who were in his room, and then he put on the epitrachelion and cuffs which had belonged to Elder Ambrose of Optina and began, "loudly and with prostrations", to read the canon for the departure of the soul. Finally "overcome with weakness", he laid down on his bed and said, "God's will be done. Now I shall die," and, he indeed died within minutes.
That same evening, a ten-year-old boy named Nicholas Dergachev, who was crippled, had been suffering from an inflammation of the knee joints. All medical efforts had proven fruitless. He was unable to walk, or even to stand. The boy had a dream. "A hierarch vested in white appeared to him and said, 'Here, take my legs. I don't need them anymore. And give me yours.' He woke up and "was miraculously healed". From a photograph he later identified the hierarch in his dream as Bishop Jonah, who had died that same night, October 20, 1925."

Though his life was short, his memory endured long after his death. Saint John (Maximovitch) said of Saint Jonah:

"Already here in the diaspora we have righteous ones in our time. Although they are not yet glorified, people receive wondrous signs from them. For example Bishop Jonah of Manchuria." (From the book "Sermons," by Saint John of Shanghai and San Francisco)

There was an attempt to excavate the relics of Saint Jonah in July 1994 which was unsuccessful in locating the site of his grave. In 1997, new information was provided that may have located the site, but so far no second attempt has been made.

He was officially glorified by the ROCOR on October 20, 1996. The Bishop's Council of the Russian Orthodox Church canonized Jonah as Enlightener Jonah of Hankou on 3 February 2016.
Apolytikion in the Fourth Tone
Thou wast a good pastor for the Russian people, who had departed in exodus to live in a foreign land, guiding them in every way, but especially with the love of Christ, in all providing a model of love unfeigned. O Father Jonah, holy hierarch of Christ, entreat Him for the salvation of our souls.
Kontakion in the Third Tone
Taking care for their daily needs, thou didst not forbid children to come to thee, O divinely blessed one, and didst found a home for them. And even after thy repose thou didst not forsake them, for in a dream thou didst heal a paralyzed boy. Wherefore we cry out unto thee: Rejoice, O all-glorious Jonah, thou worker of wonders.

O Χριστιανός μπροστά στις ανθρώπινες απολαύσεις

$
0
0
π. Ανδρέας Αγαθοκλέους
Η αντίληψη ότι ο «άνθρωπος της Εκκλησίας» δεν έχει δικαίωμα να «γλεντήσει τη ζωή του» φαίνεται ότι δεν έχει βάση, αν και είναι διαδεδομένη η αντίληψη αυτή, τόσο σε εντός όσο και εκτός της
Εκκλησίας ανθρώπους, ώστε να μεταγγίζει την αίσθηση μιας ζωής χωρίς χαρά και χωρίς απόλαυση των ανθρωπίνων απολαύσεων. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;
Ο Χριστός συμμετείχε στις εκδηλώσεις χαράς των ανθρώπων και, ασφαλώς, χαιρόταν και ο ίδιος. Η παρουσία του στον γάμο της Κανά και η επέμβασή του με τη μετατροπή του νερού σε κρασί για να συνεχίσει το γλέντι, δείχνει το πόσο θέλει να διασκεδάζουν οι άνθρωποι.
Ο ίδιος αποδέχεται τον χαρακτηρισμό που του έλεγαν ότι είναι «φάγος και οινοπότης», κατηγορώντας τον, βέβαια, ως «τελωνών φίλο και αμαρτωλών».
Ασφαλώς, σε όλες τις ενέργειές μας ο διάβολος καραδοκεί για να μας οδηγήσει στην αμαρτία, με στόχο να μας στερήσει τη χαρά και την ειρήνη που αναπόφευκτα φέρνει μέσα μας η διάπραξή της όπως και η επιθυμία της. Όμως αυτό θα πρέπει να σημαίνει την παραίτηση από τις απολαύσεις της ζωής, που ο Θεός μας χαρίζει για να χαιρόμαστε;
Η Ορθοδοξία, που διασώζει το ορθό ήθος και τον ορθό τρόπο ζωής, δεν προβάλλει στους ανθρώπους βασανιστικά διλήμματα αν πρέπει ή όχι να διασκεδάζουν, να τραγουδούν ή να χορεύουν, να πίνουν κρασί ή όχι. Όλα είναι καλά αν γίνονται με μέτρο και συνετά.
Άλλωστε, η διασκέδαση βοηθά να εκτονωθεί ο άνθρωπος από την πίεση και τα προβλήματα της καθημερινότητας, να επικοινωνήσει με τον συνάνθρωπό του μ’ ένα άλλο τρόπο, να αισθανθεί τη φύση του ως ευλογία και να δει τη ζωή με άλλο φακό.
Στο Γεροντικό αναφέρεται η περίπτωση του Αγίου Αντωνίου που «χαριεντίζετο», χαιρόταν δηλαδή με τους μαθητές του παίζοντας κάποιο παιχνίδι στην έρημο που ασκήτευαν. Ένας κυνηγός έτυχε να βρεθεί εκεί και βλέποντάς τον σκανδαλίστηκε. Ο Μ. Αντώνιος, γνωρίζοντας τον λογισμό του κυνηγού, του ζήτησε να τεντώσει το τόξο που κρατούσε. Κι όταν του έλεγε «κι άλλο, κι άλλο», αυτός αντίτεινε ότι θα κοπεί. Τότε ο σοφός Γέροντας και όντως Μέγας του θύμισε πως «χρειάζεται κάπου-κάπου να συγκαταβαίνουμε στα ανθρώπινα, γιατί υπάρχει κίνδυνος με το τέντωμα να σπάσει ο άνθρωπος».
Ο Χριστός, ως Θεός και άνθρωπος, μας έδειξε με τη ζωή Του πώς μπορούμε να ζούμε για να απολαύσουμε τη ζωή και πώς μπορούμε να πορευτούμε στην άλλη ζωή με λαχτάρα αιωνιότητας. Γιατί κανείς δεν μπορεί να χαρεί την άλλη, αν δεν χάρηκε αυτή ως δώρο Θεού.
Οι όποιες δοκιμασίες ή πόνος, δεν μας στερούν τη χαρά της σχέσης με τον Χριστό αλλά, απεναντίας, τη σταθεροποιούν και την ωριμάζουν ως μέσα που αποβάλλουν το ψεύτικο.
Η απόλαυση των ανθρωπίνων μπορεί να γίνει μέσο ευχαριστίας και πιο δυνατής σχέσης με τον Χριστό, που η παρουσία Του ανάμεσά μας μάς ελευθέρωσε από την υποκρισία, την ψεύτικη ζωή, την υλιστική προσκόλληση, χαρίζοντάς μας τη χαρά, την απόλαυση, την ελευθερία, ως τέκνα Θεού ζώντος.
Viewing all 19379 articles
Browse latest View live