Ιωάννης Ταβουλάρης, Διδάσκαλος
Σαν πρόλογος
Οι λόγοι που μ’ έσπρωξαν να χαράξω τις λίγες αυτές σελίδες είναι από το ένα μέρος ο απέραντος σεβασμός και η αγάπη μου στη σεβάσμια και ιερή μορφή της Παναγίας της «Ντινιούς» και από το άλλο η άγνοια
πολλών προσκυνητών που καταφεύγουν στη χάρη της να ενδυναμωθούν και να ζητήσουν προστασία και παράλληλα η επιθυμία τους να μάθουν το πολύ ενδιαφέρον ιστορικό της Θαυματουργής εικόνας της.
πολλών προσκυνητών που καταφεύγουν στη χάρη της να ενδυναμωθούν και να ζητήσουν προστασία και παράλληλα η επιθυμία τους να μάθουν το πολύ ενδιαφέρον ιστορικό της Θαυματουργής εικόνας της.
Θα μπορούσε να προστεθεί κι ένας τρίτος λόγος: η εξόφληση ενός χρέους ηθικού και χριστιανικού, ενός χρέους που έχει ειδικότερα η Β. Εύβοια απέναντι στην Υψηλή Προστάτισσά της, να προβάλλει, να διαλαλήσει, να υμνήσει τα όσα «Θαυμαστά» έχει δεχθεί.
Η Β. Εύβοια, και ειδικότερα η περιοχή Ιστιαίας, είναι ο προνομιούχος, ο Θεοφίλητος και ο Θεοφύλακτος τόπος τον οποίο σκέπει η αγάπη της Πάναγνης Μητέρας του Θεού μας.
Η Β. Εύβοια, και ειδικότερα η περιοχή Ιστιαίας, είναι ο προνομιούχος, ο Θεοφίλητος και ο Θεοφύλακτος τόπος τον οποίο σκέπει η αγάπη της Πάναγνης Μητέρας του Θεού μας.
Μπροστά στη σεπτή μορφή σου Θεοτόκε, Γοργοεπήκοε, Μεσίτρια, Τριχερούσα, Βρεφοκρατούσα, Οδηγήτρια, Ντινιούς λυγίζοντας ευλαβικά τα γόνατά μου και με τρεμάμενο χέρι ανάβω το κεράκι της πίστης μου και της ευγνωμοσύνης μου με τις λίγες αυτές σελίδες, σταγόνα ευγνωμοσύνης για πέλαγος δωρεών…
Μάρτιος 1979
Η Παναγία Δινιούς (Ντινιούς)
Η Παναγία Ντινιούς, άλλοτε μετόχι της μονής Αγίας Τριάδος Φλαμουρίου, βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλεως Ιστιαίας και απέχει απ’ αυτή έξι (6) χιλιόμετρα.
Ο ναός, του άλλοτε μετοχίου αυτού, δεσπόζει μιας ωραιοτάτης κοιλάδας, που πνίγεται στο πράσινο, καθώς περιβάλλεται από ψηλούς λόφους κατάφυτους από ελιές, πεύκα, σκίνα, πουρνάρια και άλλα θαμνώδη φυτά.
Ο χώρος της κοιλάδας, όπου υπάρχει ο ναός, καλύπτεται από θεόρατα πλατάνια που υψώνονται και ανοίγουν τα κλαδιά τους στον ουρανό σα να υψώνουν τα χέρια τους για να προσευχηθούν, και μέσα από τις πυκνές φυλλωσιές τους τ’ αηδόνια, τραγουδούν τα πιο γλυκά τραγούδια.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι, λογιών-λογιών αγριολούλουδα, κάνουν την εμφάνισή τους στην κοιλάδα και τη σκεπάζουν μ’ ένα πολύχρωμο χαλί.
Ένα ποταμάκι ήσυχο, «το Δινιόρεμα» κυλά τα καθάρια του νερά μέσα σε πλατάνια, καλαμιές και σκίνα.
Το πρόσωπο λοιπόν που βλέπουμε σήμερα είναι το δεύτερο.
Και πάνω απ’ αυτό υπήρχε και τρίτο πρόσωπο ζωγραφισμένο όμως σε τσίγκο, ίσως για λόγους ασφαλείας. Αυτό τώρα έχει αφαιρεθεί και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.
Το όνομα της εικόνας της Παναγίας Ντινιούς
Ακριβώς στο μέτωπο της εικόνας της Παναγίας υπάρχει μια τρύπα, βαθειά.
Γι’ αυτή λοιπόν την τρύπα, η παράδοση αναφέρει τα εξής: Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, τότε που η Ελλάδα μας στέναζε κάτω από τον βαρύ κι ασήκωτο ζυγό του πιο άπιστου κατακτητή, ένας τούρκος κυνηγούσε στην περιοχή της Παναγίας Ντινιούς έναν έλληνα, με σκοπό να τον φονεύσει.
Ο Χριστιανός αυτός ήταν ευσεβής και πιστός. Έριξε όλες τις ελπίδες του στη χάρη και την αγία σκέπη της Παναγίας και σε μια στιγμή της καταδιώξεώς του κατόρθωσε να διαφύγει της προσοχής του τούρκου και να εισέλθει αποκαμωμένος μέσα στο φτωχικό και ταπεινό εκκλησάκι της Παναγίας για να σωθεί.
Γεμάτος αγωνία και συγκίνηση προχωρεί μέσα στο ιερό της εκκλησίας και κρύβεται πίσω από την ιερή εικόνα της Θεοτόκου που είναι η «καταφυγή και η σκέπη και το αγαλλίαμα».
Σε λίγο καταφθάνει και ο άπιστος, ο ασεβής κατακτητής. Εισέρχεται και αυτός στον Ιερό Χώρο της εκκλησίας και βλέπει το φοβισμένο έλληνα πίσω από την εικόνα.
Δε συγκινείται ο άπιστος από το θείο περιβάλλον της εκκλησούλας. Τα πρόσωπα, τα θλιμμένα πρόσωπα των αγίων τον αφήνουν ασυγκίνητο. Δεν είναι σε θέση να αισθανθεί τη χάρη της Παναγίας που είναι διάχυτη, πέλαγος, στο ναό της. Αυτός, το μίσος του μόνο σκέπτεται. Ζει για να μισεί τους άπιστους ραγιάδες και τη θρησκεία τους. Ζεί για να τους ταπεινώνει.
—Γιατί κρύφτηκες πίσω από το ξύλινο προπέτασμα άθλιε ραγιά: Θαρρείς ότι τώρα δε μπορώ να σε σκοτώσω;
Έσφιξε στο χέρι του τη μακρύκανη πιστόλα του και δεν έμενε παρά να πατηθή η σκανδάλη και να σωριαστεί μέσα στο Ιερό της εκκλησίας, πλάι στο θυσιαστήριο του Χριστού, το σώμα του έλληνα.
—Η χάρη της Παναγίας, της Βασίλισσας των Ουρανών, είναι μεγάλη. Σ’αυτή λοιπόν καταφεύγω τούτη τη δύσκολη στιγμή ζητώντας τη βοήθειά της και την προστασία της.
Τα θαύματα της Παναγίας Δινιούς!
Ο τούρκος ξεκαρδίστηκε στα γέλια. Το γέλιο του άγριο και στεγνό χάλασε προς στιγμή την όμορφη και απαλή γαλήνη της φτωχικής εκκλησούλας, που πιστά χέρια έκτισαν για τη λατρεία της Αειπαρθένου Μαρίας. Και αυτά ακόμα τ’ αηδόνια, που αφθονούν στην περιοχή και βρίσκουν ανάπαυση στα γύρω γέρικα και πανύψηλα πλατάνια, σταμάτησαν το γλυκό λάλημά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χλευαστική συμπεριφορά του τούρκου προς το Θείο πρόσωπο της Θεοτόκου.
Έτσι χλευάζοντας ο τούρκος την πίστη του χριστιανού πυροβόλησε κατά της Ι. Εικόνας για να φονεύσει τον καταφυγόντα πίσω απ’ αυτήν Έλληνα.
Η σφαίρα του άπιστου κτύπησε ακριβώς το μέτωπο της εικόνας της Παναγίας, και άφησε το σημάδι του πυροβολισμού που υπάρχει ευδιάκριτο στην Ι. Εικόνα, αλλ’ όμως επέστρεψε αστραπιαία πίσω και κτύπησε ακριβώς στο μέτωπο τον τούρκο θανατώνοντας τον στη στιγμή για την ασέβειά του.
Διαδόθηκε αμέσως το θαυμαστό τούτο γεγονός που όπως ήταν επόμενο προξένησε φόβο μαζί και ευλάβεια, και φαίνεται ότι οι Τούρκοι το είχαν αυτό ως αντικείμενο διηγήσεως από γενιά σε γενιά.
Επειδή δε, στην τουρκική γλώσσα η Επιστροφή, ο γυρισμός (της σφαίρας), λέγεται «ντενιούς» ονομάστηκε από τότε η θαυματουργή αυτή εικόνα της Παναγίας «Παναγία Ντενιούς», που πιο εύκολα προφέρεται από τους Έλληνες «Ντινιούς και Δινιούς».
Αυτή η ερμηνεία της λέξεως «Ντινιούς» ως επιστροφή, θεωρείται ως η πιο πιθανή, σε συνδυασμό και με την παράδοση. Γιατί θα μπορούσε κανείς, κάνοντας διάφορες υποθέσεις, να ερμηνεύσει και διαφορετικά τη λέξη αυτή.
Οι κάτοικοι της περιοχής Ιστιαίας και όλης της βορείου Εύβοιας σέβονται και υπεραγαπούν την ιερή αυτή Εικόνα, ο ναός της οποίας πανηγυρίζει κατά την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (εννεαήμερα της Παναγίας) στις 22-23 Αυγούστου.
Η Παναγία Ντινιούς γιορτάζει
Ωραιότατες θρησκευτικές εκδηλώσεις γίνονται στο πανβορειοευβοϊκό αυτό προσκύνημα στο διήμερο της γιορτής της.
Εκατοντάδες πιστών προσέρχονται για να προσκυνήσουν την Ι. Εικόνα, και να παρακολουθήσουν τον εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία που τελούνται υπαίθρια, πάνω σε μια μεγάλη εξέδρα που έχει κατασκευαστεί ειδικά για το σκοπό αυτό. Με μεγάλη κατάνυξη τελεί εδώ τις λατρευτικές εκδηλώσεις ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από πολλούς ιερείς της περιφέρειάς μας, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, δίπλα από την πηγή με το κρυστάλλινο νερό και με τη συμμετοχή των ωδικών πουλιών που είναι άφθονα στην περιοχή.
Αλήθεια! Πόσο γλυκειές είναι οι στιγμές της προσευχής αυτό το διήμερο του εορτασμού στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Ντινιούς!
Υπέροχοι εκκλησιαστικοί λόγοι από δεινούς εκκλησιαστικούς ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, σκορπούν μαζί με το καλοκαιριάτικο δροσερό αεράκι, σωστές παραινέσεις για μια σωστή Χριστιανική ζωή.
Τις εκδηλώσεις αυτές λαμπρύνει με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος. Ο κατά πάντα άξιος Ιεράρχης μας έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το Ιερό Προσκύνημα και φροντίζει πολύ για την προβολή του και την καλύτερη αξιοποίησή του.
Αλλά και ο εκπρόσωπός του στην επαρχία Ιστιαίας Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Καπνίσης δεν έχει υστερήσει σε προσφορές προς το Προσκύνημα. Έχει πολλά προσφέρει σ’ αυτό όπως πολλά έχει προσφέρει επί μία ολόκληρη 15ετία σ’ όλη την επαρχία της Ιστιαίας. Είναι ένας άνθρωπος εμπνευσμένος από τη χάρη του Θεού και ευωδιάζει από ορθόδοξη πνευματικότητα.
Θαύματα της Παναγίας Ντινιούς
Πολλά είναι τα θαύματα που αναφέρονται στην Παναγία Ντινιούς.
Σχετικά μαρτυρούν τα άφθονα αφιερώματα, που παριστάνουν μέλη του σώματος και συγκεκριμένα μάτια, πόδια, χέρια, σώματα μικρών παιδιών κτλ. Αποτελεί δε μεγάλη παράλειψη το ότι δεν κρατήθηκαν τα εκάστοτε γενόμενα θαύματα εγγράφως στο αρχείο του Ιερού Προσκυνήματος, ώστε να υπάρχει ευχέρεια για τη δημοσίευση και πληροφόρηση των ευσεβών προσκυνητών.
Παραθέτουμε μερικά εξ αυτών και παρακαλούμε θερμώς, όσους έχουν περίπτωση θαύματος, να το κάνουν γνωστό στον προϊστάμενο του Ιερού Προσκυνήματος προς ενημέρωση του αρχείου του Ι. Ναού.
1. Σε εποχές μεγάλης ξηρασίας και ανομβρίας, που η γεωργική παραγωγή της περιφέρειάς μας κινδύνευε να καταστραφεί, οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν παράκληση και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στην πλατεία της πόλεως Ιστιαίας, στους δρόμους της και στα χωράφια. Έπειτα από μία τέτοια τελετή και ενώ πριν από μερικές ώρες δεν φαίνονταν κανένα συννεφάκι στον ουρανό το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή ως το απόγευμα της επομένης έχει παρατηρηθεί να πέφτει ραγδαία και άφθονη βροχή. Τούτο αποδίδεται στη χάρη της Παναγίας.