Quantcast
Channel: Πνευματικοί Λόγοι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 19379

«Διαγώνισμα» με θέμα την πατρίδα βάζει στους μαθητές η Ιερά Σύνοδος

$
0
0
Ορθόδοξη Αλήθεια - Από τον Μάκη Δημόπουλο
H πατρίδα μου το έτος 2021» είναι το θέμα που καλούνται να αναπτύξουν μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου όλης της χώρας στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.
Μετά την ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή που είχε πριν από δύο χρόνια ο διαγωνισμός «Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια που διάβηκε ο πατρο-Κοσμάς: Η ζωή, το έργο και το μαρτύριο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού», η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος τηςΕκκλησίας της Ελλάδος κατέθεσε πρόταση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού, με την ελπίδα να καθιερωθεί ως θεσμός. «Είχαμε χιλιάδες εργασίες, ατομικές και ομαδικές» εξηγεί στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης και επισημαίνει ότι δόθηκε η ευκαιρία να βραβευθούν πάνω από 150 παιδιά. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στον νέο διαγωνισμό «θα υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά, οι μαθητές, να αναδείξουν την πολιτιστική μας ταυτότητα, την ελληνορθόδοξη παράδοση, τη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού και, γενικά, να εκφράσουν την αγάπη τους για την πατρίδα μας».

ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να ασχοληθούν με τον Ηρόδοτο, καθώς συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη γέννησή του, ή με τον Αριστοτέλη, αφού το 2016 είναι Ετος Αριστοτέλη και συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά και όλα αυτά τα οποία συνιστούν την ελληνορθόδοξη παράδοση και τη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού». Και προσθέτει: «Οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν πώς νοηματοδοτούνται οι έννοιες “πατρίδα”, “φυλή” και “γένος” μέσα σε ένα σύγχρονο ιστορικό γίγνεσθαι. Οι Ελληνες πριν από 2.500 χρόνια ανοίγονταν προς την Ασία και όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Σήμερα κάτοικοι της Ασίας και της Αφρικής έρχονται στην Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδος. Επίσης, μπορούν να αναδείξουν στις εργασίες τους ποια στοιχεία είναι αυτά τα οποία χαρακτηρίζουν την ελληνική ιδιοπροσωπία του νεοϊδρυθέντος ελληνικού κράτους και τους ενσωματώνουν στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Ο π. Βαρθολομαίος τονίζει: «Ο νέος διαγωνισμός της Ιεράς Συνόδου ευαισθητοποιεί τους μαθητές και τους καλεί να συμμετάσχουν με τις εξής σκέψεις: πολλοί νέοι σήμερα της πατρίδας μας μεταναστεύουν σε άλλες χώρες και ηπείρους για να βρουν εργασία, ενώ πολλοί άνθρωποι εισέρχονται στην πατρίδα μας αναζητώντας, πρωτίστως, καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες διαβιώσεως. Από τον Ηρόδοτο έως το 2021 έχουν μεσολαβήσει πολλά ιστορικά και πνευματικά γεγονότα στην ευλογημένη ελληνική γη. Ποια είναι τα στοιχεία των εννοιών “πατρίδα”, “φυλή” και “γένος”, τα οποία νοηματοδότησαν τη μακραίωνη πορεία του Ελληνισμού, και ποια αυτά τα οποία θα τη διατηρήσουν και θα την ενισχύσουν μετά την επέτειο των 200 χρόνων της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους;»

ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Οπως αναφέρει, «το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όπου υπάρχει Ελληνισμός», ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι «και αυτή τη φορά η συμμετοχή και η σοβαρή τοποθέτηση των παιδιών θα αναδείξουν πολλά ταλέντα». Επιπλέον, επισημαίνει ότι στη διαδικασία υπάρχει απόλυτη αξιοκρατία: «Ο φάκελος κατατίθεται χωρίς όνομα αλλά με ψευδώνυμο, όπως ορίζουν οι κανόνες συμμετοχής, και αν, για παράδειγμα, έρθει ένα γραπτό από την Αθήνα, θα το αξιολογήσει κάποιος εκπαιδευτικός από τη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε και έχουμε καταφέρει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια».

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι διαγωνισμοί τέτοιου περιεχομένου αφυπνίζουν τους μαθητές. «Ο διαγωνισμός αυτός θα προβάλει τη φιλότιμη προσπάθεια με τη συμμετοχή των μαθητών και θα καταθέσει τη χρησιμότητα της γνώσης σε έναν χώρο παιδείας και καλλιέργειας βαθύτερης, φανερώνοντας στο παρόν μας αυτό που φυλά το παρελθόν μας» σημειώνει και μας ενημερώνει: «Τα πονήματα των μαθητών θα αποσταλούν στα γραφεία της Εκκλησίας της Ελλάδος έως τις 20 Φεβρουαρίου 2017 και θα ξεκινήσει η αξιολόγηση, η οποία θα διαρκέσει περίπου 2,5 μήνες. Αλλωστε, αναμένεται τα γραπτά να είναι χιλιάδες. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως τις 30 Απριλίου 2017 καθώς και η διαδικασία απονομής των βραβείων».

Οι κατηγορίες του διαγωνισμού ποικίλλουν, ανάλογα με τις τάξεις των μαθητών. Για παράδειγμα, οι μαθητές της ε΄ και στ΄ δημοτικού θα διαγωνιστούν σε παραμύθι, ποίημα και διήγημα. Οι μαθητές γυμνασίου σε παραμύθι, ποίημα, διήγημα (έως τέσσερις σελίδες) και δοκίμιο, ενώ οι μαθητές λυκείου σε ποίημα, διήγημα (έως έξι σελίδες), δοκίμιο και μυθιστόρημα.

«Στον προηγούμενο διαγωνισμό διαβάσαμε αριστουργήματα» μας λέει ο π. Βαρθολομαίος και συμπληρώνει: «Είναι σημαντικό και για την τοπική Εκκλησία να γνωρίζει τους μαθητές που αριστεύουν. Γι'αυτό τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπός μας πρότεινε, όπως και έγινε, οι κατά τόπους αριστεύσαντες μαθητές να βραβευθούν από τους επιχώριους Μητροπολίτες τους με τον έπαινο της Ιεράς Συνόδου και το δώρο της συμμετοχής τους, ώστε να υπάρξει αμεσότερη επαφή και γνωριμία με τους ίδιους, την οικογένειά τους, τους φίλους τους και τον ποιμενάρχη τους».

Viewing all articles
Browse latest Browse all 19379

Trending Articles