Τα βυζαντινά εγκόλπια λειψανοθήκες του Μουσείου
Santa Maria della Scala της Σιένα (Ιταλία).
Πλειστηριάστηκαν το 1359 στην Κωνσταντινούπολη
των Παλαιολόγων για 3000 φιορίνια.
Στην ανάρτηση της λειψανοθήκης 34 - Ψάχνοντας απεγνωσμένα βοήθεια! Πουλώντας άγια λείψανα για να σωθεί η βυζαντινή αυτοκρατορίαείχαμε περιγράψει την εναγώνια προσπάθεια πολλών αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, ιδιαίτερα από τη δυναστεία των Παλαιολόγων, να ζητήσουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τα
βασίλεια της Δύσης, ακόμα και ενεχυριάζοντας, πουλώντας ή δωρίζοντας άγια λείψανα, και ιδιαίτερα χριστολογικά και μαριολογικά κειμήλια.
βασίλεια της Δύσης, ακόμα και ενεχυριάζοντας, πουλώντας ή δωρίζοντας άγια λείψανα, και ιδιαίτερα χριστολογικά και μαριολογικά κειμήλια.
Ο Ιωάννης Ε´ Παλαιολόγος (1332 - 1391) αποφάσισε ότι μοναδικός τρόπος ριζικής αντιμετώπισης του κινδύνου των Τούρκων ήταν η στρατιωτική τους ήττα, αλλά η προσπάθειά του δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Με ασυγκράτητη την επέλαση των Τούρκων και καμία ουσιαστική επιτυχία, το βυζαντινό κράτος έχει ήδη συρρικνωθεί σε ένα βασίλειο ήσσονος σημασίας. Η τραγική κατάληξη του άλλοτε ένδοξου Βυζαντινού αυτοκράτορα να πολεμάει στο πλευρό των βάρβαρων Ασιατών εχθρών του υπό τις εντολές του Σουλτάνου τους είναι χαρακτηριστικό δείγμα του βάθους της παρακμής.
Έχοντας να πληρώνει κάθε χρόνο υπέρογκα ποσά ως φόρο υποτέλειας στους Τούρκους, ο τραγικός βασιλεὐς των Ρωμαίων, ο Ιωάννης Ε´, έφτασε στο σημείο να πλειστηριάζει λείψανα για να συγκεντρώνει τα απαιτούμενα ποσά. Το ότι δεν έκοψε χρυσά (ολόκληρα) υπέρπυρα φανερώνει την τραγική του οικονομική κατάσταση.
Το 1359, ένας Ιταλός έμπορος από την Τοσκάνη με έδρα τη Βενετία, αλλά με εμπορικές δραστηριότητες στην Κωνσταντινούπολη, αγόρασε για λογαριασμό του ''Νοσοκομείου''της Σιένας έναν αριθμό βυζαντινών κειμηλίων σε δημόσιο πλειστηριασμό για το ποσό των 3000 φιορινίων.
Φιορίνι του 14 αι.. Στη μια όψη φέρεται ο Κρίνος της Φλωρεντίας
και στην άλλη ο Αγ. Ιωάννης με σταυροφόρο σκήπτρο.
Η αγορά επικυρώθηκε από έγγραφα που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και τη Βενετία. Ένας αυτόπτης μάρτυρας που παρακολούθησε τη δημοπρασία, η οποία έλαβε χώρα στην επίσημη κατοικία του Ενετού εκπροσώπου στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσε ότι τα λείψανα που έφτασαν στη Βενετία ήταν τα ίδια με εκείνα που πουλήθηκαν στη δημοπρασία.