Quantcast
Channel: Πνευματικοί Λόγοι
Viewing all 19379 articles
Browse latest View live

Μεγαλειώδης Λιτανεία στη Θεσσαλονίκη για τον Άγιο Δημήτριο (φωτογραφίες)

$
0
0
Χιλιάδες λαού συμμετείχε στη Λιτανεία των Ιερών Λειψάνων του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί μετά το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος τον Αγιο που τιμά αύριο η Εκκλησία μας.
Τα οχήματα του Ελληνικού Στρατού μετέφεραν τα Λείψανα του Αγίου στους δρόμους πέριξ του Ναού, όπως επίσης την Ιερά Εικόνα του Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου και την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Κανάλας που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην πόλη.

Στο Συλλείτουργο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Μητροπολίτες Μιλήτου Απόστολος, Λαγκαδά Ιωάννης, Σύρου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ιερισσού Θεόκλητος, Γρεβενών Δαβίδ, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Τρίκκης Χρυσόστομος, Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Νέας Ζίχνης Ιερόθεος, Γουμενίσσης Δημήτριος, Λευκάδος Θεόφιλος, Φιλίππων Στέφανος.
Δείτε τις φωτογραφίες ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

«Φόρεσα γύρω από τη μέση της συζύγου μου την ευλογημένη κορδέλα από την Αγία Ζώνη…»

$
0
0
Περαία Θεσσαλονίκης, 13 Σεπτεμβρίου 2008
Θέλω να σας αναφέρω μια μεγάλη δυσκολία που πέρασα με την οικογένεια μου με τη βοήθεια της ευλογημένης κορδέλας της Αγίας Ζώνης.
Τον Οκτώβριο του 2007, ενώ η σύζυγος μου Άννα διήνυε τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης για το δεύτερο παιδί μας, χρειάστηκε να κάνουμε μια ιατρική εξέταση για να διαπιστώσουμε το κατά πόσο θα ήταν φυσιολογικά τα όργανα του σώματός του. Η εξέταση καθώς και ο ιατρός μας προειδοποίησαν ότι σε πιθανότητες άνω του 50% το παιδί θα είχε προβλήματα νευρολογικά.

Τα αποτελέσματα μας διέλυσαν ψυχολογικά, αλλά παρόλα αυτά αποφασίσαμε να κάνουμε και δεύτερη εξέταση. Στο διάστημα που διήρκεσαν οι εξετάσεις και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα φόρεσα γύρω από τη μέση της συζύγου μου την ευλογημένη κορδέλα από την Αγία Ζώνη. Όλα τα επόμενα αποτελέσματα και οι εξετάσεις ήταν φυσιολογικά. Σήμερα έχουμε ένα υγιέστατο αγοράκι 7 μηνών.

Μετά το θαύμα προσπάθησα επανειλημμένα να επισκεφθώ τη Μονή Βατοπαιδίου για να προσκυνήσω την Αγία Ζώνη της Παναγίας, αλλά διάφορες περιστάσεις με εμπόδιζαν. Χαίρομαι που τελικά τα κατάφερα να έρθω και να εκφράσω την προσωπική μου εμπειρία.
Θεοχάρης Αθανασίου

Αγνή Παρθένε Δέσποινα – Αγγελικές φωνές παιδιών ψάλλουν την Παναγία μας

$
0
0
Ο ύμνος «Αγνή Παρθένα – Δέσποινα» είναι ένας μη λειτουργικός ύμνος, που συνέθεσε ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης τον 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής της Θεολογική Σχολής στην Ριζάρειο της Αθήνας.
Η παράδοση θέλει την Παρθένο να εμφανίζεται ενώπιον του Αγίου Νεκταρίου στο μοναστήρι της Αίγινας, και να του ζητάει να καταγράψει σε χαρτί έναν ιδιαίτερο ύμνο, όπου οι αγγελικές χορωδίες ήταν έτοιμες να το ψάλλουν. Αυτός ο Ύμνος ήταν ο «Αγνή Παρθένα — Δέσποινα».

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός - «Με τι ήρωες θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας;»

$
0
0
Συνηθισμένα τα ερωτήματα που θέτουμε ως γονείς στον εαυτό μας. «Με τι ήρωες θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας;» «Πώς θα τα βοηθήσουμε να μην γίνουν δέσμια των προτύπων της εποχής μας;» 
Στη δική μας παιδική ηλικία η τηλεόραση δεν ήταν η αρχή και το τέλος της διασκέδασης μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μη γίνονται ήρωές μας οι τηλεοπτικές φιγούρες. Εξάλλου, οι παππούδες και οι γιαγιάδεςδιηγούνταν τα παραμύθια στα εγγόνια τους, καθώς συνήθως ήταν μεγάλοι σε ηλικία και είτε τα παιδιά πήγαιναν διακοπές κοντά τους είτε επισκέπτονταν εκείνοι τα παιδιά, υπήρχε αυτή η κοινωνία της διήγησης, του παραμυθιού, της ιστορίας, των ηρώων. Αλλά και οι γονείς μας θα ξέκλεβαν χρόνο μέσα στις υποχρεώσεις τους για να μας δώσουν τα μηνύματά τους, ενώ η Ιστορία και τα Θρησκευτικά του σχολείου είχαν τη δομή του κόσμου στον οποίο ξεχωρίζουν οι προσωπικότητες, οι μορφές, οι Άγιοι και οι ήρωες.

Σήμερα ο κόσμος έχει αλλάξει και δεν ωφελεί ούτε να κινδυνολογούμε ούτε να απελπιζόμαστε. Ας μάθουμε να ζούμε σύμφωνα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε ήρωες που να προβάλλουμε στα παιδιά μας. Απλώς χρειάζεται πρώτα το αυτονόητο. Να διαλεχθούμε με την εποχή μας και με τον εαυτό μας, κάνοντας μια στάση στο ταξίδι των πολλών υποχρεώσεων και των διαφορετικών προτεραιοτήτων που ο καθένας μας θέτει σε σχέση με την οικογένεια. Γιατί πριν μιλήσουμε για ήρωες, θα πρέπει να δούμε αν τα παιδιά μας τους χρειάζονται και τι διαφορετικό θα κομίσουν αυτοί οι ήρωες από αυτούς που τα παιδιά ήδη θαυμάζουν, συζητούν, υποστηρίζουν.

Ο ήρωας απαιτεί δουλειά με τη φαντασία του ανθρώπου. Και η φαντασία, ενώ έχει τις θετικές της πλευρές, καθώς γεννά ζωή, έμπνευση, στόχους, δημιουργικότητα και ανοίγει δρόμους προόδου στις ανθρώπινες σχέσεις, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη, αν δεν έχουμε μέτρο και κριτήρια στον τρόπο που την καλλιεργούμε. Όπως κάθε κομμάτι του μυαλού μας, η φαντασία θέλει διάλογο. Θέλει μοίρασμα των σκέψεων και των ιδεών που γεννά. Θέλει κριτική των ηρώων που συναντά ή πλάθει. Θέλει προσανατολισμό προς το καλό και υπέρβαση της αμαρτίας που οι λογισμοί της πολλές φορές γεννούν. Θέλει αγάπη από αυτούς που μπορούν να στηρίξουν εκείνον που την έχει, δηλαδή τους γονείς προς το παιδί.

Ζούμε σε μια εποχή που η φαντασία του ανθρώπου αποκοιμίζεται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα play station, τα video και Internet games, με αποτέλεσμα το παιδί και ο νέος να χρησιμοποιούν συνήθως την ταχύτητα των χεριών στο πληκτρολόγιο και ελάχιστα να βάζουν το μυαλό τους να εμπνευστεί και να δημιουργήσει. Επειδή όμως η εποχή μας είναι αντιφατική, μπορούμε να συναντήσουμε στο παιχνίδι της εμπορευματοποίησης, τους ήρωες του κινηματογράφου και των βιβλίων που εξακολουθούν να συγκινούν τα παιδιά και τους νέους και να τους προσφέρουν αυτό που είναι το σημαντικό σε όποιον ψάχνει για έναν ήρωα, δηλαδή την ταύτιση. Παράλληλα, η τηλεοπτική εικόνα γεννά συνεχώς νέους ήρωες, για τους οποίους τα παιδιά και οι νέοι συζητούν, μιμούνται, ίσως ονειρεύονται να τους μοιάσουν, αλλά δεν έχουν περιθώριο να φανταστούν. Όλα είναι στην εικόνα.

Επομένως, αν ως γονείς ενδιαφερόμαστε για τους ήρωες των παιδιών μας,οφείλουμε πρωτίστως να μάθουμε ποιοι κυκλοφορούν στην εποχή μας. Πριν τους συναντήσουμε στη ζωή των παιδιών μας, να τους γνωρίσουμε εμείς. Να «διαλεχθούμε» μαζί τους, διαβάζοντας γι’ αυτούς, ρωτώντας άλλους που τους γνωρίζουν, για να κατανοήσουμε εάν αυτοί οι ήρωες ταιριάζουν στο αξιακό σύστημα με το οποίο θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας ή, αν δε γίνεται αλλιώς, να τα προβληματίσουμε σχετικά με την πραγματική τους αξία. Χρειάζεται λοιπόν χρόνος, γνώση και διάθεση επικοινωνίας με τα παιδιά μας, ώστε να συμβάλουμε στην κριτική και ασκητική λειτουργία της φαντασίας τους.Θα ήταν σπουδαίο αν μπορούσαμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να μάθουν μέσα από την Ιστορία, αλλά κυρίως, μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας, για ορισμένες ξεχωριστές ηρωικές μορφές. Οι Άγιοι της πίστης μας, είτε είναι μάρτυρες είτε ασκητές είτε άντρες είτε γυναίκες είτε παιδιά, αποτελούν ήρωες που διδάσκουν την αξία της αγάπης προς το Θεό και τον συνάνθρωπο, την αξία της ελπίδας, την δύναμη της ζωής του Ευαγγελίου, αλλά και μιλούν για το όραμα ενός διαφορετικού κόσμου, αυτού της Βασιλείας των Ουρανών, που, αν βιωθεί, τότε αλλάζει ριζικά η ζωή μας. Αλλά και η Ιστορία του λαού μας και του κόσμου περιλαμβάνει μορφές ξεχωριστές, που δίνουν ελπίδα σε όποιον στηριχθεί σ’ αυτές, από την άποψη ότι προσέφεραν ακόμη και τη ζωή τους για το καλό του συνόλου, κάτι που σήμερα λείπει από τα ατομοκεντρικά μας πρότυπα. Γι’ αυτό ο παππούς και η γιαγιά που μπορούν να μιλήσουν για το παρελθόν, να διηγηθούν και να διδάξουν αποτελούν πολύτιμους βοηθούς στο παιχνίδι των ηρώων. Το ίδιο και ο δάσκαλος που δεν βλέπει την παιδεία ως επάγγελμα, αλλά ως στάση ζωής.

Θα έρθει κάποια στιγμή που οι ήρωες της οικογένειας θα μείνουν στο ράφι της βιβλιοθήκης ή στο ντουλάπι με τα cd και τα dvd. Άλλωστε, όσο μεγαλώνει κανείς έχει λιγότερο ανάγκη από ήρωες και περισσότερο από συγκρότηση, δημιουργικότητα, στόχους και δουλειά. Επειδή, όμως, κανείς από μας δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος από ό,τι κι αν κάνει, η συνάντηση με τους ήρωες της μικρής ή της μεγάλης οθόνης, των γηπέδων, των εφημερίδων και των βιβλίων ξυπνά αναμνήσεις και ξεκουράζει. Για να είναι γόνιμη αυτή η ξεκούραση, χρειάζεται να περνά από το κόσκινο της κριτικής μας. Για να μπορούμε να επιλέξουμε τους ήρωές μας και να μην αποδεχόμαστε ό,τι μας προβάλλεται.

Στο μονοπάτι αυτό είναι σπουδαία η αναψυχή που προσφέρουν οι ήρωες της πίστης, οι Άγιοί μας. Γι’ αυτό και οι γιορτές τους αποτελούν μία υπόμνηση στους μεγάλους και μια αφορμή για γνώση στους μικρούς ότι οι ήρωες, εκτός από το ντουλάπι και την βιβλιοθήκη, κατοικούν και στο εικονοστάσι. Και μας περιμένουν όταν θα έρθει εκείνη η ώρα. Όχι για να τους μιμηθούμε μόνο, αλλά για να γίνουμε κι εμείς με τη σειρά μας ό,τι είναι αυτοί.

Αγία Ταβιθά

$
0
0
Εορτάζει στις 25 Οκτωβρίου εκάστου έτους.
«Αὐτὴ ἦν πλήρης ἀγαθῶν ἔργων καὶ ἐλεημοσυνῶν, ὧν ἐποίει». Έτσι πλέκει το εγκώμιο της Αγίας Ταβιθά, η μνήμη της οποίας τιμάται σήμερα 25 Οκτωβρίου, ο ευαγγελιστής Λουκάς.
Η λέξη Ταβιθά είναι συριακή και ερμηνεύεται Δορκάς (ζαρκάδι). Το όνομα αυτό έφερε ή ευσεβέστατη αυτή και φιλάνθρωπη χριστιανή, που κατοικούσε στην Ιόππη.

Από τίς Πράξεις των Αποστόλων (θ’ 36-40) πληροφορούμαστε ότι η Δορκάς, ήταν εξειδικευμένη υφάντρια πού κατασκεύαζε χιτώνες και ιμάτια, τα όποια πωλούσε και από τα έσοδα συντηρούσε φτωχούς, χήρες και ορφανά. Όταν ο απόστολος Πέτρος, στα πλαίσια της διάδοσης του Ευαγγελίου, έφτασε στη Λύδδα της Παλαιστίνης, συνέβη ν’ ασθενήσει η Δορκάς και να πεθάνει. Και ενώ είχαν ετοιμαστεί όλα για την κηδεία της, έγινε γνωστό ότι ο Πέτρος ήταν στη Λύδδα. Τότε δύο απεσταλμένοι, παρακάλεσαν τον Πέτρο να έλθει στην Ιόππη.

Όταν έφτασε, τον ανέβασαν στο υπερώο, όπου ήταν νεκρή η Δορκάς. Συγκινημένος ο Πέτρος, χωρίς να πει τίποτα, έβγαλε όλους έξω, γονάτισε και προσευχήθηκε θερμά. Έπειτα είπε: «Ταβιθᾶ ἀνάστηθι». Και πράγματι η νεκρή αναστήθηκε! Αυτό χαροποίησε αφάνταστα τους παρευρισκόμενους, και το γεγονός διαδόθηκε σ’ όλη την Ιόππη με αποτέλεσμα να πιστέψουν πολλοί στον Χριστό.

Από τότε η Ταβιθά έζησε αρκετά χρόνια, γεμάτα αγαθά έργα και ελεημοσύνες. Ο θάνατος τη βρήκε σε βαθιά γεράματα. Και έτσι η φιλάγαθη αυτή γυναίκα, έφυγε ειρηνικά και με αγαλλίαση διότι την αξίωσε ο Θεός να περάσει τη ζωή της ωφέλιμα γεμάτη πνευματικούς καρπούς.

Πιο επικίνδυνη είναι η απόγνωση παρά η αμαρτία μας

$
0
0
αρχιμ Παύλος Παπαδόπουλος
Πιο πολύ ικανοποιείται ο διάβολος όταν απογοητευόμαστε παρά όταν αμαρτάνουμε. Διότι η αμαρτία μας μπορεί να θεραπευτεί με την μετάνοια και την ελπίδα μας στο έλεος του Θεού, όμως η απογοήτευση και η απελπισία, μας καθηλώνει μέσα στο σκοτάδι, γεννά την ακηδία και την θλίψη.
Η απογοήτευση έχει μητέρα πολλές φορές την ντροπή. 
Ντρεπόμαστε που αμαρτήσαμε, ντρεπόμαστε για τα λάθη που κάναμε, αλλά συγχρόνως αρχίζουμε και συζητούμε με τον λογισμό μας. "Πώς το έκανα εγώ αυτό; Γιατί να μην μπορώ να νικήσω τον πειρασμό; Γιατί να μην μπορώ να ανταπεξέλθω στην δοκιμασία"; Ασχολούμαστε με την αμαρτία μας τόσο όσο χρειάζεται για να απελπιστούμε. Και αυτό είναι ολέθριο. Σαν να θέλουμε να φτάσουμε σ’αυτό το σημείο της θλίψης, της αίσθησης του αδιεξόδου.
---------------------------
Μην συζητάμε με την αμαρτία μας, με τους λογισμούς μας, διότι ως αρχάριοι θα βυθιστούμε στην απόγνωση. Καλύτερα να βγούμε μια βόλτα παρά να καθίσουμε μόνοι μας παρέα με τους λογισμούς μας. Η πολλή εσωστρέφεια σ'αυτές τις περιπτώσεις κάνει κακό· οδηγεί στην θλίψη ακόμα και στην κατάθλιψη.
---------------------------
Πιο επικίνδυνη είναι η απόγνωση λοιπόν παρά η αμαρτία μας.
Η απόγνωση κρύβει εγωισμό, νιώθουμε χαμένοι γιατί περιμέναμε πολλά από τον εαυτούλη μας.
---------------------------
Η συνειδητοποίηση της αμαρτία μας, της αποτυχίας μας, ας γίνει η αφορμή να αποδεχτούμε την ανεπάρκειά μας και να ταπεινωθούμε (γι'αυτό και την επιτρέπει να έρθει ο Κύριος). Γιατί μόνο τότε θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την πτώση μας, τον κάθε πειρασμό και δοκιμασία χωρίς να απογοητευόμαστε και να θλιβόμαστε.
---------------------------
Μην κάνεις την χάρη στον διάβολο και είσαι σκυθρωπός και σκυθρωπή. Σου πάει απίστευτα το χαμόγελο. Ειδικά αυτό που γεννιέται από την ελπίδα σου στον Χριστό.

«Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος»

$
0
0
Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος γ’.
Μέγαν εὕρατο ἐv τοῖς κιvδύvοις, σὲ ὑπέρμαχοv, ἡ οἰκουμένη, Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν, ἐν τῷ σταδίῳ θαῤῥύvας τὸν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
Κοντάκιον
Ἦχος β’. Αὐτόμελον.
Τοῖς τῶv ἰαμάτωv σου ῥείθροις Δημήτριε, τὴv Ἐκκλησίαν Θεὸς ἐπορφύρωσεv, ὁ δούς σοι τὸ κράτος ἀήττητοv, καὶ περιέπωv τὴν πόλιv σου ἄτρωτοv· αὐτῆς γὰρ ὑπάρχεις τὸ στήριγμα.
Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ’. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον.
Εὐσεβείας τοῖς τρόποις καταπλουτῶν, ἀσεβείας τὴν πλάνην καταβαλών, Μάρτυς κατεπάτησας, τῶν τυράννων τὰ θράση, καὶ τῷ θείῳ πόθῳ, τὸν νοῦν πυρπολούμενος, τῶν εἰδώλων τὴν πλάνην, εἰς χάος ἐβύθισας· ὅθεν ἐπαξίως, ἀμοιβὴν τῶν ἀγώνων, ἐδέξω τὰ θαύματα, καὶ πηγάζεις ἰάματα, Ἀθλοφόρε Δημήτριε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου.
Ἕτερον Κάθισμα
Βασιλεῖ τῶν αἰώνων εὐαρεστῶν, βασιλέως ἀνόμου πᾶσαν βουλήν, ἐξέκλινας Ἔνδοξε, καὶ γλυπτοῖς οὐκ ἐπέθυσας· διὰ τοῦτο θῦμα, σαυτὸν προσενήνοχας, τῷ τυθέντι Λόγῳ ἀθλήσας στερρότατα· ὅθεν καὶ τῇ λόγχῃ, τὴν πλευρὰν ἐξωρύχθης, τὰ πάθη ἰώμενος, τῶν πιστῶς προσιόντων σοι, Ἀθλοφόρε Δημήτριε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου.
Μεγαλυνάριον
Τὸν μέγαν ὁπλίτην καὶ ἀθλητήν, τὸν στεφανηφόρον, καὶ ἐν μάρτυσι θαυμαστόν, τὸν λόγχῃ τρωθέντα, πλευρὰν ὡς ὁ δεσπότης, Δημήτριον τὸν θεῖον ὕμνοις τιμήσωμεν.
Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Φύλαττε τοὺς δούλους σου ἀθλητά, μάρτυς μυροβλύτα τοὺς ὑμνοῦντάς σε εὐσεβῶς, καὶ ρῦσαι κινδύνων καὶ πάσης ἄλλης βλάβης, Δημήτριε τρισμάκαρ ταῖς ἱκεσίαις σου.

Πώς πίστεψε ένας άθεος καρκινοπαθής

$
0
0
Η παρακάτω ιστορία συνέβη εδώ και αρκετά χρόνια. Την ιστορία αυτή μού τη διηγήθηκε ο καλός μου φίλος πατήρ Δημήτριος εφημέριος του ναού του Αγίου Βασιλείου στο Πειραιά στην οδό Σαχτούρη. Παραθέτω την ιστορία αυτή όπως μου τη διηγήθηκε όπως την έζησε ο ίδιος:
Ένα πρωί μετά τη θεία Λειτουργία πήγα στο Γραφείο του Ναού. Εκεί ήρθε να με δει ένας κύριος περίπου 50 ετών. Δεν τον ήξερα. Ούτε και τον είχα ξαναδεί στην εκκλησία. Μού μίλησε για ένα άνθρωπο 42 ετών που νοσηλευόταν σε Πειραϊκό Νοσοκομείο. Είχε τη παλιό αρρώστια!Ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση και έφθασε ως τον εγκέφαλο του. Οι γιατροί τον είχαν ξεγράψει.Τα φάρμακα τα έπαιρνε με τη «χούφτα» μα δεν του έδιναν την υγεία.

Ο άνθρωπος αυτός ήταν στενός συγγενής του αρρώστου. Μου ζήτησε να πάω να κοινωνήσω τον άρρωστο.Πράγματι! Πήγα στο Νοσοκομείο κρατώντας ευλαβικά την Άγια Κοινωνία.

Όταν πήγα στο θάλαμο που νοσηλευόταν ο ασθενής πράγματι βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Όπως με ενημέρωσε άλλο στενό συγγενικό του πρόσωπο ο καρκίνος με ραγδαίες μεταστάσεις είχε προσβάλει κα τον εγκέφαλο. Δεν είχε πια ζωή. Οι μέρες του ήταν μετρημένες.

Ήταν μόνος στο θάλαμο. Το διπλανό κρεβάτι ήταν άδειο. Σε μια στιγμή συνήλθε από το κώμα. Άνοιξε τα μάτια του.Με είδε και άρχισε να μου μιλάει με κάποια δυσκολία. Μου είπε λοιπόν τα ακόλουθα: Οι δικοί μου με έφεραν εδώ στο θεραπευτήριο πριν από 35 μέρες. Δίπλα μου νοσηλευόταν ένας άλλος ασθενής που ήταν περίπου 80 ετών. Αυτός ο άρρωστος είχε προσβληθεί από καρκίνο των οστών. Ο καημένος είχε και αυτός φοβερούς πόνους. Παρά τους πόνους του αναφωνούσε συνεχώς: «Δόξα σοι ο Θεός! Δόξα σοι ο Θεός!». Κατόπιν έλεγε διάφορες προσευχές. Εγώ ήμουν άθεος.

Πρώτη μου φορά τις άκουγα. Εγώ ποτέ μου δεν είχα πατήσει το πόδι μου στην εκκλησία. Έβλεπα με έκπληξη ότι ο διπλανός μου άρρωστος μετά τις προσευχές του ηρεμούσε… Τον έπιανε για δύο-τρείς ώρες ένας γλυκός ύπνος. Μα πάλι ξυπνούσε και μούγκριζε από τους αφόρητους πόνους. Τότε ξανάρχιζε πάλι να προσεύχεται: Δόξα σοι ο Θεός!!!… Εγώ που υπέφερα φρικτά από τους πόνους μούγκριζα ενώ αυτός ο γέρος παρά τους πόνους του δοξολογούσε το Θεό. Εγώ από τα νεύρα μου και τους πόνους μου βλασφημούσα το Χριστό και τη Παναγία. Αντίθετα ο γέρος παρά τους πόνους του ευχαριστούσε το Θεό για το καρκίνο που του έδωσε. Τον άκουγα μέσα στους πόνους μου και αγανακτούσα. Αυτός ο γέρος σχεδόν κάθε μέρα ζητούσε να κοινωνήσει. Εγώ ο άθλιος τον έβριζα. Σκάσε του έλεγα. Σκάσε επιτέλους! Δεν βλέπεις πως Αυτός ο Θεός που εσύ τον δοξολογείς μας βασανίζει τόσο σκληρά με την επάρατη αυτή αρρώστια; Ποιος Θεός; Δεν υπάρχει Θεός! Ο γέρος με άκουγε και ήρεμα μου απαντούσε: Υπάρχει παιδί μου. Υπάρχει Θεός και είναι στοργικός πατέρας. Με τους πόνους της αρρώστιας που μας έδωσε μας καθαρίζει από τις πολλές αμαρτίες…

Όμως οι απαντήσεις του γέρου με εκνεύριζαν ακόμα περισσότερο. Άρχιζα και πάλι και βλασφημούσα Θεούς και δαίμονες. Άρχιζα τις φωνές και έλεγα: Δεν υπάρχει Θεός. Δεν πιστεύω σε τίποτα. Ούτε στο Θεό, ούτε στη Βασιλεία του Θεού στον άλλο κόσμο! Τότε ο γέρος με ήρεμο τρόπο μου απάντησε:Περίμενε και θα δεις με τα μάτια σου πώς χωρίζεται η ψυχή από το σώμα του χριστιανού που πιστεύει. Είμαι αμαρτωλός. Αλλά το έλεος Του θα με σώσει. Περίμενε να δεις και θα πιστέψεις!

Τον έβλεπα συνεχώς να δοξολογεί το Θεό και τη Παναγία. Έλεγε μια προσευχή που επαναλάμβανε το Χαίρε για τη Παναγία. (Χαιρετισμοί). Έψελνε «Θεοτόκε Παρθένε»… και «Άξιον Εστίν ως αληθώς». Σε μια στιγμή σταμάτησε Τον άκουσα να λέει: Καλώς τον Άγγελο μου Σε ευχαριστώ που ήρθες με τόση λαμπρά συνοδεία να παραλάβεις τη ψυχή μου! Εγώ έκπληκτος άνοιξα τα μάτια μου να δω τους επισκέπτες του γέρου. Ο γέρος έκαμε το σταυρό του. Σταύρωσε τα χέρια του στο στήθος του και άφησε τη τελευταία του πνοή!

Ξαφνικά ο θάλαμος του νοσοκομείου πλημμύρισε από ένα δυνατό φως! Σα να μπήκαν μέσα δέκα ήλιοι! Εγώ ο άπιστος. Ο Άθεος. Ο Υλιστής είδα με τα μάτια του αυτό το ΘΑΥΜΑ. Μια ωραιότατη μυρουδιά απλώθηκε!

Έμεινα «κόκκαλο». Ο γέρος είχε δίκιο. Κάλεσα τους γονείς μου και τους είπα όλα όσα είδα και έζησα! Τους μάλωσα που ποτέ τους δεν μου μίλησαν για την ύπαρξη του Θεού. Κάλεσα τους φίλους και συγγενείς δίπλα μου. Παρακάλεσα να μου μιλήσουν για τα θέματα αυτά που ως τότε δεν είχα διδαχθεί από κανένα. Πάτερ μου πίστεψα ότι πράγματι υπάρχει Θεός. Γι’ αυτό θέλω να με εξομολογήσεις και να με κοινωνήσεις!

Πράγματι αυτή η διήγηση με συγκλόνισε!
του Αντώνη Τενέδιου
Σκαλοχώρι

Αφήστε τα αντικαταθλιπτικά! Το Λιβάνι έχει αποδεδειγμένα αντικαταθλιπτικές ιδιότητες χωρίς καμία παρενέργεια

$
0
0
Όλοι μας αγχωνόμαστε λιγάκι στην καθημερινότητά μας, ωστόσο αυτό που μετράει είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το άγχος, διότι το άγχος έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας σε βάθος χρόνου.
Τα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα λειτουργούν για μια σύντομη χρονική περίοδο, αλλά προκαλούν αρκετά προβλήματα στην υγεία μας, όπως νευρικότητα, μειωμένη λίμπιντο, ναυτία, αύξηση βάρους και αϋπνία.

Για τους λόγους αυτούς οι άνθρωποι στρέφονται προς φυσικές λύσεις για να καταπολεμήσουν το άγχος και την κατάθλιψη, όπως γιόγκα, διαλογισμός και αφεψήματα!

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Ιερουσαλήμ, το λιβάνι, ένα παλαιό θυμίαμα, ενδεχομένως να έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί να καταπραΰνει μια ταραγμένη αύρα.

Πώς είπαμε ότι το λένε αυτό το θυμίαμα;

Το λιβάνι είναι αποξηραμένη ρητίνη του δέντρου βοσουελία (Boswellia) και κατάγεται από την περιοχή της Β.Α. Αφρικής, κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική του χρήση, το λιβάνι χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια για την θεραπεία χρόνιων φλεγμονών, προστατεύει τα νεφρά και το ήπαρ από ασθένειες και βλάβες και ανακουφίζει από τον πόνο. Έχει επίσης και αντικαρκινικές και χημειοπροστατευτικές ιδιότητες και μάλιστα λέγεται ότι αναστρέφει τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο.

Και δεν είναι μόνο αυτά! Το λιβάνι έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί τις διαύλους ιόντων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από το άγχος και την κατάθλιψη.

Το λιβάνι περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται οξική ουσία και επιδρά σε μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου, γνωστή ως TRPV3. Αυτή η πρωτεΐνη επιδρά στην ιδιότητα του σώματος να αντιλαμβάνεται τη ζέστη πάνω στο δέρμα. Αυτή η ιδιότητα εξηγεί και την ικανότητά της να εξισορροπεί τα συναισθήματα και να χαλαρώνει το μυαλό.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του λιβανιού βοηθούν στην εξισορρόπηση της φλεγμονής που προκαλεί το χρόνιο στρες, το οποίο συνδέεται με την κατάθλιψη και άλλες καταστάσεις διαταραχής διάθεσης.

Πώς να χρησιμοποιούμε το λιβάνι για να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας!

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι συγκεκριμένες μυρωδιές πολλές φορές σας φτιάχνουν τη διάθεση μέσα σε μια στιγμή και ο λόγος είναι απλός: οι μυρωδιές διεγείρουν τον οσφρητικό βολβό σας και αυτό το ερέθισμα μεταδίδεται από τη μύτη στον εγκέφαλο.

Ο βολβός συνδέεται άμεσα με τον τρόπο αυτό με την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο, τα κέντρα των συναισθημάτων και των αναμνήσεων. Η αίσθηση της όσφρησης είναι η μοναδική αίσθηση που συνδέεται άμεσα με αυτά τα συστήματα.

Οπότε, καταλαβαίνουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε το λιβάνι είναι να το προσθέσουμε σε έναν διαχυτή αρώματος.

Εάν λαμβάνετε ψυχοδραστικά φάρμακα ή άλλα βαριά φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το λιβάνι.

Επιπλέον, η ρητίνη βοηθά στον πυρετό, την υπέρταση, τον βήχα, ακόμη και τη ναυτία. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε λάδι από λιβάνι στην βεράντα σας για να απομακρύνετε κουνούπια κι άλλα έντομα!

Παράλληλα, ειδικοί ερευνητές εξετάζουν τη λειτουργία του λιβανιού με σκοπό να ανακαλύψουν κι άλλες εφαρμογές του θυμιάματος αυτού στη σύγχρονη ιατρική.

Από η στιγμή που η κατάθλιψη είναι η νούμερο ένα αιτία για τη δυστυχία των ανθρώπων, ειδικότερα σε ένα εύρος ηλικίας 15-44 ετών στο δυτικό κόσμο, το λιβάνι μπορεί να είναι μια ελπιδοφόρα εναλλακτική έναντι των αντικαταθλιπτικών για τον πληθυσμό που υποφέρουν από κατάθλιψη, χρόνιο στρες και άγχος.
Πηγές: share24.gr - pentapostagma

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Όποιος κουράζεται για τον πλησίον του από καθαρή αγάπη, ξεκουράζεται με την κούραση!»

Μόρφου Νεόφυτος: Οι δαιμονικές ενέργειες στην ζωή μας

$
0
0

Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴ Θεία Λειτουργία τὴν Κυριακὴ ΣΤ΄ Λουκᾶ, ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου τῆς κοινότητος Ἄλωνας τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (22.10.2017).

Αρχ. Σάββας Αγιορείτης. - Ο Άγιος Δημήτριος και η αγιότητα

$
0
0
Κάποιοι εἴσαστε τό πρωί πού εἴπαμε γιά τόν Ἅγιο Δημήτριο. Πότε γιορτάζει ὁ Ἅγιος Δημήτριος;
– Σήμερα.
Σήμερα. Τί ἦταν ὁ Ἅγιος Δημήτριος;
– Πολιοῦχος τῆς Θεσσαλονίκης.
Πολιοῦχος τί θά πεῖ;
– Προστάτης.
Προστάτης τῆς πόλεως τῆς Θεσσαλονίκης. Ἀλλά γιατί νά εἶναι αὐτόςπροστάτης καί νά μήν εἶναι κάποιος ἄλλος;

– Γιατί ἐδῶ μεγάλωσε καί…..

Ναί. Ποιός εἶναι ὁ τίτλος του, ὁ ἐκκλησιαστικός τίτλος; Πῶς τόν λένε;

Μεγαλομάρτυς! Τί θά πεῖ μεγαλομάρτυς; Ξέρετε;

– Ὅτι μαρτύρησε μέ μεγάλα βασανιστήρια, πολλά βασανιστήρια.

Ναί… Δέν πέρασε πολλά βασανιστήρια, ἀλλά εἶχε μιά πολύ σπουδαία ζωή. Ξέρετε, ἄν ἦταν μικρός ἤ μεγάλος στήν ἡλικία; Πόσο χρονῶν ἤτανε πού ἔδωσε τή ζωή του γιά τόν Χριστό;

Μικρός ἦταν, νέος. Πολύ νέος. Ἦταν πολύ μορφωμένος, ἱκανός στά στρατιωτικά καί ὁ Μαξιμιανός, πού ἦταν Αὐτοκράτορας, τοῦ ἔδωσε ἕνα ἀξίωμα. Δηλαδή τόν ἔκανε διοικητή, στρατηγό. Ἀνθύπατος λεγότανε ἐκείνη τήν ἐποχή αὐτό τό ἀξίωμα. Ἀλλά δέν ἤξερε ὅτι ἦταν χριστιανός. Πῆγε μιά ἐκστρατεία καί γυρνώντας, κάποιοι πού θέλανε νά κάνουν ζημιά στόν Ἅγιο Δημήτριο, πῆγαν καί εἶπαν στόν Αὐτοκράτορα, ξέρεις, αὐτός πού τόν τίμησες, εἶναι χριστιανός καί διδάσκει στά μικρά παιδιά, στούς νέους καί στούς ἀνθρώπους τῆς Θεσσαλονίκης νά πιστέψουν στόν Χριστό. Καί πράγματι ὁ Ἅγιος Δημήτριος ἦταν κατηχητής. Σέ μία στοά στήν Θεσσαλονίκη, πού λεγόταν Χαλκευτική, ἐκεῖ μέσα μάζευε τά παιδάκια καί τούς ἄλλους ἀνθρώπους καί τούς ἔκανε μάθημα, τούς ἔλεγε γιά τόν Χριστό καί σιγά-σιγά ἡ Θεσσαλονίκη γινότανε χριστιανική, γιατί τότε ἦταν εἰδωλολατρική πόλη κι αὐτή.
Τόν κάλεσε λοιπόν ὁ Μαξιμιανός καί τοῦ λέει: 

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Σε έναν που είναι πιστός, εκκλησιάζεται, εξομολογείται, κοινωνάει, ο διάβολος δεν έχει καμμιά δύναμη, καμμιά εξουσία»

$
0
0

Μετάνοια και εξομολόγηση κόβουν τα 

δικαιώματα του διαβόλου

Να πάνε τουλάχιστον οι άνθρωποι σε έναν Πνευματικό να εξομολογηθούν, να φύγει η δαιμονική επίδραση, για να μπορούν να σκέφτoνται λιγάκι. 
Τώρα δεν μπορούν ούτε να σκεφθούν από την δαιμονική επίδραση. Η μετάνοια, η εξομολόγηση κόβει το δικαίωμα του διαβόλου.
Πριν λίγο καιρό, ήρθε στο Άγιον Όρος ένας μάγος και έφραξε με
πασσαλάκια και δίχτυα όλο τον δρόμο, εκεί σε μια περιοχή κοντά στο Καλύβι. Αν περνούσε από κεί μέσα ένας ανεξομολόγητος, θα πάθαινε κακό. Δεν θα ήξερε από πού του ήρθε.

Μόλις τα είδα, κάνω τον Σταυρό μου και περνώ από μέσα· τα διέλυσα. Μετά ο μάγος ήρθε στο Καλύβι, μου είπε όλα τα σχέδιά του και έκαψε τα βιβλία του. Σε έναν που είναι πιστός, εκκλησιάζεται, εξομολογείται, κοινωνάει, ο διάβολος δεν έχει καμμιά δύναμη, καμμιά εξουσία. Κάνει μόνο λίγο «κάφ-κάφ» σαν ένα σκυλί που δεν έχει δόντια. Σε έναν όμως που δεν είναι πιστός και του δίνει δικαιώματα, έχει μεγάλη εξουσία. Μπορεί να τον λιντσάρει, έχει δόντια και τον ξεσκίζει. Ανάλογα με τα δικαιώματα που του δίνει μια ψυχή, είναι και η εξουσία του επάνω της.

Ακόμη και όταν πεθάνει κανείς και είναι τακτοποιημένος, την ώρα που η ψυχή του ανεβαίνει στον Ουρανό, είναι σαν να τρέχει ένα τραίνο και άλλα σκυλιά τρέχουν από πίσω γαυγίζοντας «κάφ-κάφ…» και άλλα από μπροστά γαυγίζοντας «κάφ-κάφ…». Αλλά, αν δεν είναι τακτοποιημένος, είναι σαν να βρίσκεται σε τραίνο που δεν μπορεί να τρέξει με ταχύτητα, γιατί είναι χαλασμένες οι ρόδες, οι πόρτες ανοικτές και μπαίνουν τα σκυλιά μέσα και δαγκάνουν και κανέναν.

Όταν ο διάβολος έχει αποκτήσει μεγάλα δικαιώματα στον άνθρωπο και τον έχει κυριεύσει, τότε πρέπει να βρεθεί αιτία, για να κοπούν τα δικαιώματα. Αλλιώς, όσες προσευχές και να κάνουν οι άλλοι, αυτός δεν φεύγει. Σακατεύει τον άνθρωπο. Οι ιερείς δώσ’ του-δώσ’ του εξορκισμούς, και τελικά τα πληρώνει ο άνθρωπος, γιατί βασανίζεται ακόμη περισσότερο από τον διάβολο. Πρέπει να μετανοήσει ο άνθρωπος, να εξομολογηθεί, να κοπούν τα δικαιώματα που έχει δώσει, και μετά θα φύγει ο διάβολος· αλλιώς θα ταλαιπωρείται. Μια μέρα, δυό μέρες, εβδομάδες, μήνες, χρόνια, διάβασε-διάβασε εξορκισμούς, αφού ο διάβολος έχει δικαιώματα, δεν φεύγει.
Από το βιβλίο «Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο» Λόγοι Α’, Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου.

Οσία Ματρώνα: «Αποβραδίς, όλα θα είναι (όρθια και καλά) πάνω στην γη, και όταν θα σηκωθείτε το άλλο πρωί, όλα θα μπουν (θα ταφούν) μέσα στην γη»

$
0
0
Προφητικά λόγια για την εποχή μας της Αγίας Ματρώνας από τη Ρωσία, την οποία η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας ανακήρυξε Αγία το 1999, στις 2 Μαΐου, ημέρα της κοιμήσεώς της, κατά την οποία όρισε και να εορτάζεται.
Οσία Ματρώνα, η αόμματη της Ρωσίας και προστάτιδα Μόσχας
Υπήρξε πάμπτωχη, τυφλή εκ γενετής, και κατατρεγμένη από το τότε Σοβιετικό καθεστώς. Είχε από τον Χριστό το χάρισμα της διόρασης αλλά και της προόρασης.
Μπορούσε να βλέπει συμβάντα πού διαδραματίζονταν ή επρόκειτο να διαδραματισθούν σε εκατοντάδες μίλια μακριά και σε άγνωστους γι’ αυτήν τόπους. Ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, ποιμένας της Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας, όταν για πρώτη φορά συνάντησε την 14χρονη τότε τυφλή Ματρώνα, στον κατάμεστο από κόσμο ναό του Αγίου Ανδρέα, είπε γι’ αυτήν τα παρακάτω λόγια, «Έλα, Ματρώνουσκα, έλα… Ιδού έρχεται η αντικαταστάτριά μου, ο Όγδοος στύλος της Ρωσίας», μιλώντας προφητικά, για την ιδιαίτερη αποστολή της Ματρώνας στον Ρωσικό λαό και στα μετέπειτα χρόνια των διωγμών πού έβλεπε να έρχονται…

Νουθεσίες της γερόντισσας Ματρώνα


Προέβλεψε την Γερμανική εισβολή στην Ρωσία, αλλά μίλησε και για έναν άλλο, μετέπειτα πόλεμο, πού θα σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, μέσα σε μια νύχτα… Σε μικρή ακόμη ηλικία προείπε την επανάσταση τού 1917 πού έγινε χρόνια αργότερα, λέγοντας. «Θα ληστεύουν και θα αφανίζουν τις Εκκλησίες, θα αρπάζουν τα εδάφη και θα τα μοιράζουν άπληστα μεταξύ τους, καταδιώκοντας όλους χωρίς εξαίρεση…» Ζήτησε μία φορά από την μητέρα της ένα φτερό μεγάλο. Το μάδησε, και δείχνοντάς το στην μητέρα της, της είπε, «Βλέπεις μαμά, αυτό το φτεράκι; Και τι να δω παιδάκι μου, αφού το ΄χεις μαδήσει; » Έτσι μητέρα, θα μαδήσουν σε λίγο, και τον πατερούλη μας τον Τσάρο…» Η μητέρα της φοβήθηκε, όμως σε λίγο καιρό ή προφητεία βγήκε σωστή και ό Τσάρος οδηγήθηκε στην εκτέλεση… Δεκάδες ασθενείς περνούσαν καθημερινά από το σπίτι της και οι περισσότεροι, έχοντας πίστη, γίνονταν καλά… Όταν μετακόμισε το 1925 στην Μόσχα χωρίς μάλιστα διαβατήριο και άδεια παραμονής, το Σοβιετικό καθεστώς επανειλημμένως προσπάθησε να την συλλάβει. Τους ξέφευγε την τελευταία στιγμή ειδοποιημένη από τον Θεό με διάφορους τρόπους. Μόλις αυτή έφευγε, κατέφθαναν οι πράκτορες της NKVD, αλλά ήταν αργά πια… Η Άννα Βιμπορνόβα θυμάται το παρακάτω περιστατικό. » Ήρθε μία φορά ένας αστυνομικός να συλλάβει την Ματρώνα και εκείνη τού λέει, «Φύγε, φύγε γρήγορα, έχεις συμφορά στο σπίτι σου. Η τυφλή δεν φεύγει από εσένα, εδώ στο κρεβάτι κάθομαι, δεν πάω πουθενά…» Την άκουσε ο αστυνομικός, πήγε σπίτι του και βρήκε την γυναίκα του καμένη από την γκαζιέρα.

Πρόλαβε και την μετέφερε στο Νοσοκομείο. Όταν την άλλη μέρα ήρθε στην υπηρεσία, τον ρώτησαν: «την συνέλαβες την τυφλή»; «Την τυφλή, τους είπε, δεν θα την συλλάβω ποτέ. Χάρη στην τυφλή πρόλαβα να πάω την γυναίκα μου στο Νοσοκομείο, άμα δεν μου το’ λεγε τώρα θα ήμουν μόνος…» – 97 – Φοιτητές αποκλεισμένοι πολιτικά, από τo τότε καθεστώς, διηγούνται πως με τις προσευχές αυτής της τυφλής γυναίκας ξεπέρναγαν τα εμπόδια για την απόκτηση ενός πτυχίου. Ακόμη και αξιωματούχοι του καθεστώτος, κατά παράδοξο τρόπο, βοηθούσαν αυτούς για τους οποίους η Αγία Ματρώνα προσευχόταν. Αλλά και άνθρωποι που υπέφεραν από μαγείες ή ψυχολογικά προβλήματα έβρισκαν σ’ αυτήν την θεραπεία τους…

Μετά τον πόλεμο θα γυρίζουν οι «σύντροφοι» στο εξωτερικό


Συμβούλευε να κάνουμε σωστά τον σταυρό μας και να σταυρώνουμε τα πάντα γύρω μας, ακόμη και το φαγητό μας… Έλεγε, θα έλθει καιρός πού θα βάλουν μπροστά σας ψωμί και σταυρό για να διαλέξετε. Θα περάσουμε δύσκολους καιρούς, κι εμείς οι χριστιανοί πρέπει να διαλέξουμε τον σταυρό. Μια κυρία που βρέθηκε εκεί ρώτησε: «Τι θα κάνουμε, τι θα τρώμε;»… «Θα πάρετε χώμα, θα κάνετε κουλουράκια, θα τα σταυρώσετε και θα είναι σαν ψωμί»! (Οι Χριστιανοί μόνο θαυματουργικά θα επιβιώσουν) . Την ρώτησε κάποτε η Ζηναΐδα Ζδάνοβα: «Γιατί επέτρεψε ο Θεός να κλείσουν και να γκρεμίσουν τόσες και τόσες εκκλησίες»; και απάντησε με τα παρακάτω λόγια, «Αυτό ήταν το θέλημα του Θεού. Ο λαός είναι σαν υπνωτισμένος, και μια φοβερή δαιμονική δύναμη έχει μπει σε δράση. Βρίσκεται στον αέρα, και διεισδύει παντού. Παλιά, η δαιμονική αυτή δύναμη κατοικούσε στα έλη και στα πυκνά δάση, επειδή οι άνθρωποι πήγαιναν τακτικά στην εκκλησία, φορούσαν και τιμούσαν τον σταυρό. Τα σπίτια τους ήταν προστατευμένα από τις εικόνες, τα κανδήλια που έκαιγαν, τον αγιασμό που έκαναν… Τα δαιμόνια πετούσαν μακριά και φοβόντουσαν να πλησιάσουν… Σήμερα όμως, τα σπίτια αυτά αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουνε γίνει κατοικητήριο δαιμόνων για την απιστία τους και την απομάκρυνσή τους από τον Χριστό».

Έλεγε ακόμη: » Όταν θα πεθάνω λίγοι θα έρχονται στον τάφο μου. Αλλά μετά από χρόνια ο κόσμος θα με γνωρίσει, και άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από τις θλίψεις θα με παρακαλάνε να προσεύχομαι γι’ αυτούς… Όλους θα τους ακούω και όλους θα τους βοηθώ… Να έρχεσθε σε μένα και να μου μιλάτε σαν να είμαι ζωντανή, για τις θλίψεις σας και τα προβλήματά σας, και εγώ όλους θα σας ακούω και όλους θα σας βοηθώ…» Θυμάται ακόμη η κ. Ζδάνοβα, αρχιτέκτων μηχανικός, «Την ρωτούσα για την πορεία της Ρωσίας μέσα στην Επανάσταση», και μου έλεγε, «Πρώτα θα βγάλουν τον Στάλιν. Μετά απ’ αυτόν οι κυβερνήτες θα εναλλάσσονται και ο ένας θα είναι χειρότερος από τον άλλον… Θα κατακλέψουν την Ρωσία… » Μετά τον πόλεμο θα γυρίζουν «οι σύντροφοι» στο εξωτερικό, θα ιδούν και πως ζούνε οι ξένοι, θα διαφθαρούν και θα σπάσουν τελικά τα μούτρα τους. Μετά από εκείνο τον καιρό θα εμφανισθεί ο Μιχαήλ… (Σ.Σ. από τα παρακάτω, δεν φαίνεται ότι μιλάει για τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Ο καιρός θα το δείξει όμως). «Θα θελήσει να βοηθήσει, όλα να τα αλλάξει, να τα ανατρέψει… Αλλά αν ήξερε ότι θα αποτύχει και ότι θα τον σκοτώσουν, έ , τότε, δεν θα άρχιζε με κανένα τρόπο…

Το ένα κόμμα θα πολεμάει το άλλο


Θα γίνουν ταραχές, διαμάχες, … Το ένα κόμμα θα πολεμάει το άλλο. Μετά θα γίνει κάποια καλυτέρευση που όμως, θα κρατήσει λίγο καιρό. Μια ανάσα θα πάρετε, απ΄ όλα θα έχετε… Ο μάρτυρας Τσάρος Νικόλαος ο ΙΙ, και η οικογένεια του. μέχρι και την Παράκληση θα μπορείτε να κάνετε στην Κόκκινη Πλατεία αλλά και τα μνημόσυνα στον σφαγιασθέντα Τσάρο… Αλλά μετά θα γυρίσουν στη Ρωσία οι παλαιοί… και θα γίνει η κατάσταση χειρότερη από ότι ήταν πρώτα… Ωχ, πώς σας λυπάμαι όλους! Μέχρι το τέλος, (από εκεί και πέρα), έτσι θα ζήσετε…»

Η Άννα Βιμπόρνοβα θυμάται…

«Επισκέφθηκα την Ματρώνα τις μέρες της Μεγάλης Σαρακοστής, λίγο πριν πεθάνει.

– Μη φοβάσαι μού λέει, δεν θα ξαναγίνει σύντομα πόλεμος. Θα ξαπλώσουμε έτσι, και θα σηκωθούμε «αλλιώς»…

– Πώς αλλιώς; την ρωτάω.

– Να-μου λέει-θα γυρίσουμε στο «ξύλινο» …

– Μάτουσκα, της λέω, τί σημαίνει το «ξύλινο»;

– Ξύλινο αλέτρι μού λέει, με αυτό θα δουλεύουμε τότε…

– Και πού θα πάνε τα τρακτέρ πού τώρα έχουμε;…»

– Ω,-λέει-άσε τα τρακτέρ…Θα δουλεύει τότε τό αλέτρι τό ξύλινο, καί ή ζωή θά είναι καλή. Ομως, ακόμη δέν φτάσαμε μέχρι αυτούς τούς καιρούς. Εσύ όμως, δέν θά πεθάνεις μέχρι τότε, καί θά τά δείς όλα αυτά…

Η επαναφορά τού ξύλινου αρότρου στήν ζωή μας (καί εφ΄ όσον βρεθούνε ζώα νά τά σύρουν), θά ισοπεδώσει τήν ανθρώπινη αλαζονεία τής εποχής μας… Εάν δέν βρεθούνε ζωντανά πολύ φοβάμαι ότι θά τά σύρουμε εμείς γιά νά μή πεθάνουμε από τήν πείνα.

Πόλεμος -συμπλήρωσε – δέν θά ξαναγίνει μέ τόν τρόπο πού μέχρι τώρα ξέρουμε… Χωρίς πόλεμο θά πεθάνετε όλοι. Θά πέσουν πολλά θύματα. Όλοι οί νεκροί, θά ξαπλώσετε επάνω στήν γή…

Θά σάς πώ καί κάτι άλλο, Αποβραδίς, όλα θά είναι (όρθια καί καλά) πάνω στήν γή, καί όταν θά σηκωθείτε τό άλλο πρωϊ, όλα θά μπούν (θά ταφούν) μέσα στήν γή. Χωρίς «πόλεμο».

«Πώς σας λυπάμαι, όσους τους έσχατους καιρούς θα ζήσετε. Η ζωή θα γίνεται όλο χειρότερη» αποκρινόταν προφητικά η Αγία Ματρώνα…
Αποσπάσματα από το βιβλίο: «Η Αγία Ματρώνα της Μόσχας».

Αρχιεπίσκοπος: «'Η αποϊεροποίηση είναι ο στόχος τους, είναι το σχέδιο»

$
0
0
Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στον Άγιο Δημήτριο Αττικής.
Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης
Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη, τον Διευθυντή του Ιδιατέρου Γραφείου Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου, από πλειάδα κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τους εφημερίους του Ναού.

Να αναφερθεί ότι ο περικαλλέστατος Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, ήταν κατάμεστος από εκατοντάδες πιστούς οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον προστάτη τους, όπως και καθημερινά συμμετέχουν στις ενοριακές πανηγυρικές εκδηλώσεις ''Δημήτρια 2017''.

Τους ύμνους του εσπερινού έψαλε πολυμελής Βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Συμεών Σβανά.

Να σημειωθεί ότι στον Ιερό Ναό παρέστησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, η Δήμαρχος του Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και στην νίκη του Αγίου Νέστορος εναντίον του Λυαίου αλλά και στην αποϊεροποίηση που εφαρμόζεται στην κοινωνία μας σήμερα τονίζοντας χαρακτηριστικά: ''Η αποϊεροποίηση είναι ο στόχος είναι το σχέδιο''.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: ''Οι αξίες δεν αγοράζονται στα σούπερ μάρκετ, αυτό που μας οδήγησε σε αυτό το Ναό, είναι ο Άγιος Δημήτριος και η αίσθηση ότι είμαστε όλοι άνθρωποι αδύναμοι που όμως έχουμε την ευαισθησία να ακούσουμε την φωνή του Θεού.''

''Όταν ερχόμαστε σε έναν Άγιο δύο πράγματα μας απασχολούν, πρώτον να τον ευχαριστήσουμε και το δεύτερο πως θα μπορέσει ο καθένας από μας να του μοιάσει''συμπλήρωσε ο Μακαριώτατος.

Κλείνοτας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με αφορμή την εικόνα που κρατάει ο Άγιος Δημήτριος δύο παιδιά, υπογράμμισε ότι: ''Τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας αλλά δεν τον καταλαβαίνουμε πολύ, και αυτά πρέπει να φροντίσουμε σήμερα. Δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στα παιδιά και τον ενθουσιασμό τους, αν όμως τους βάλουμε ''κανάλια''και διοχετεσύουμε τον ενθουσιασμό τους εκεί που πρέπει τότε ο πλούτος τους θα είναι μεγάλος.''
Δείτε εδώ φωτογραφίες.

«Το μόνο που κατάλαβε ήταν η μαυροφορεμένη εκείνη γυναίκα, που δεν ήταν άλλη παρά η Κυρία Θεοτόκος»

$
0
0
Στο κοινόβιο Μοναστήρι του Αγίου Παύλου, πριν από 30 χρόνια ζούσε ένα πολύ απλό κι αγαθό Γεροντάκι, γνωστός με το όνομα Γερο – Θωμάς, πάντα πρόθυμος και ακάματος εργάτης της υπακοής.
Φωτογραφία του χρήστη Το μέγα Γεροντικόν.
Σαν υπηρεσία του (διακόνημα) είχε να είναι βοηθός στον ζυμωτή και φούρναρη του Μοναστηριού.
Μια μέρα έτυχε ανάγκη να απουσιάσει για δυο ημέρες ο ζυμωτής και φούρναρης της Μονής Γερο – Γρηγόρης, ο οποίος από χρόνια είχε την υπηρεσία αυτή και γνώριζε πολύ καλά και εξυπηρετούσε τα διακονήματα αυτά, με πολύ προσήλωση και ευλάβεια.

Σαν αντικαταστάτη του στις υπηρεσίες αυτές, άφησε τον Γερο -Θωμά, ο οποίος επειδή δεν είχε ποτέ του ζυμώσει ξαφνιάστηκε και βρέθηκε σε μεγάλη απορία, διότι έπρεπε να ζυμώσει και να φουρνίσει τότε και να δώσει ψωμί για δυο ημέρες στους πατέρες του Κοινοβίου που τότε είχε περισσότερους από εξήντα Μοναχούς και σε δέκα ως είκοσι διερχόμενους κάθε ημέρα προσκυνητές.

Στη μεγάλη αυτή ανάγκη και απορία που βρέθηκε ο Γερο – Θωμάς, άρχισε να κάνει θερμή προσευχή και με δάκρυ να παρακαλεί την Παναγία Μητέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, Κυρία Θεοτόκο και τον άγιο Παύλο, να τον φωτίσουν τι να κάνει; στην προκειμένη περίπτωση, γιατί τα είχε κυριολεκτικά χαμένα και δεν ήξερε πούθε να αρχίσει.

Ξαφνικά παίρνει την μαγιά του προζυμιού και εκεί που πήγε να βάλει νερό κι αλεύρι βλέπει δίπλα του μια μεγαλόπρεπη μαυροφορούσα γυναίκα, η οποία πήρε το προζύμι το ανακάτεψε, έβαλε το αλεύρι στην σκάφη και σε δυο ώρες έγινε το ζυμάρι, έπλασε τα ψωμιά τα φούρνισε και μέσα στις δυο αυτές ώρες ξεφούρνισε και έδωσε ο Γερο – Θωμάς ψωμί στους Μοναχούς, οι οποίοι ακόμη μέχρι σήμερα δεν μπορούν να ξεχάσουν την γλυκύτητα και νοστιμιά του ψωμιού αυτού.

Ο δε Γερο – Θωμάς σαν υπνωτισμένος δεν κατάλαβε τίποτε, πώς και με ποιό τρόπο γίνανε όλα αυτά! Το μόνο που κατάλαβε ήταν η μαυροφορεμένη εκείνη γυναίκα, που δεν ήταν άλλη παρά η Κυρία Θεοτόκος.
*ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, 1980.

Λόγος εις Ευτρόπιον. Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης

$
0
0

Αποτελέσματα αναζήτησης

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Λόγος εις Ευτρόπιον. Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης
Ακούστε το ηχητικό εδώ.

Απευθείας Μετάδοση: Η Θεσσαλονίκη τιμά τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο

$
0
0

Απευθείας Μετάδοση Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο Εορτής αγ. Δημητρίου Πολιούχου Θεσ/νίκης – Επίσημη Δοξολογία.


Ο Άγιος Δημήτριος στις πηγές αποκαλείται μεγαλομάρτυς φιλόπολις, σωσίπολις και μυροβλύτης. Μυροβλύτης γιατί ανέβλυζε μύρο από τον τάφο του, το οποίο ελάμβαναν οι πιστοί μέσα σε φιαλίδια που ήταν κατασκευασμένα από γυαλί, πηλό ή μολύβι, τα λεγόμενα κουτρούβια.
Το μύρο του Αγίου είναι το θαύμα του Θεού και η μεγάλη ευλογία του Μεγαλομάρτυρος προς τους πιστούς Χριστιανούς που επικαλούνται τις ακοίμητες πρεσβείες του. Τιμάται ιδιαίτερα όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ι. Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα (413), πάνω στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου, από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο, ο οποίος θεραπεύτηκε από ανίατη ασθένεια. Στο χώρο αυτό βρισκόταν το «στάδιο» όπου γίνονταν μονομαχικοί αγώνες. Σ’ αυτό το στάδιο μονομάχησε ο πιστός μαθητής του Αγίου Δημητρίου, Νέστορας, και κατατρόπωσε τον Λυαίο. 

Ολόκληρο το ισόγειο συγκρότημα του αρχαίου λουτρού, όπου ήταν φυλακισμένος ο Άγιος, διατηρήθηκε και διασκευάσθηκε σε κρύπτη του ναού, η οποία έγινε για αιώνες και παραμένει κέντρο λατρείας. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού είναι πεντάκλιτη βασιλική με εγκάρσιο (κάθετο) κλίτος, διπλά υπερώα (γυναικωνίτες) και μακρές διπλές κιονοστοιχείες. Στην πορεία του χρόνου υπέστη δύο φορές καταστροφή, σε μεγάλο μέρος, από πυρκαγιά τον 7ο αιώνα (μεταξύ 629 και 639) και στις 5 και 6 Αυγούστου το 1917. 

Επίσης υπέστη πολλές καταστροφές και λεηλασίες κατά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς το 904 και από τους Νορμανδούς το 1118. Το διάστημα 1493-1912 μετατράπηκε σε τζάμι από τους Τούρκους. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 μετέβαλε σχεδόν σε ερείπια τον ιστορικό Ναό και οι αναστηλωτικές εργασίες που τον αποκατέστησαν στην αρχική του μορφή διήρκησαν έως το 1948. Από τότε λειτουργεί κανονικά και αποτελεί ως μνημείο τέχνης ένα από τα πλέον υπέροχα χριστιανικά μνημεία της ελληνικής ανατολής.
φωτογραφία: Απόστολος Ραφαήλ Γεωργιάδης

Άγιον Όρος - Οι τοιχογραφίες στο παρεκκλήσι του αγίου Δημητρίου της Μονής Βατοπαιδίου

$
0
0
Το παρεκκλήσιο του αγίου Δημητρίου που βρίσκεται βορείως της λιτής του Καθολικού της Μονής Βατοπαιδίου, αποτελεί μεταβυζαντινή προσθήκη στο βυζαντινό οικοδόμημα του Καθολικού με απαράμιλλου κάλλους τοιχογραφίες. 
Το παρεκκλήσιο ιστόρησε ο Κοσμάς Λήμνιος το 1721.
Ο Παντοκράτωρ του τρούλου

Ο ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος με τον Πρόχορο

«Άγγελος Κυρίου» στον τρούλο

Μηνολόγιο Σεπτεμβρίου (1η - 9η)

Από το Μηνολόγιο του Δεκεμβρίου (άνω) και του Φεβρουαρίου (κάτω)

Μηνολόγιο 24ης Φεβρουαρίου· Εύρεση της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου

Από το Μηνολόγιο του Ιανουαρίου

Μηνολόγιο 16ης Ιανουαρίου

Λεπτομέρεια από τα Εισόδια της Θεοτόκου

Χορός ιεραρχών

Χορός οσίων

Χορός αποστόλων

Από το Μηνολόγιο του Ιανουαρίου

Από το Μηνολόγιο του Ιανουαρίου

Ο μεγαλομάρτυρας άγιος Δημήτριος

$
0
0
π. Συμεών Κραγιόπουλος (†)

Ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης, ο μεγαλομάρτυρας άγιος Δημήτριος.

Ένα χαρακτηριστικό της ζωής του αγίου είναι ότι από την πρώτη στιγμή, θα λέγαμε, που έγινε χριστιανός, δεν φρόντιζε να εφαρμόζει ως χριστιανός μόνο ό,τι θα του ήταν εύκολο, αλλά και ό,τι θα του στοίχιζε. 
Ο μεγαλομάρτυρας άγιος Δημήτριος
Καθώς μάλιστα ήταν νέος, πολλά θα του στοίχιζαν. Και όμως έκανε και αυτά τα δύσκολα. Αυτό το βλέπουμε σ’ όλους τους αγίους. Όλοι οι άγιοι και ο άγιος Δημήτριος τηρούσαν και αυτά που φαίνονταν δύσκολα. Ο οποίος άγιος Δημήτριος τελικά δεν δυσκολεύτηκε να δώσει τον εαυτό του στο μαρτύριο, να δώσει τη ζωή του, να χύσει το αίμα του, για την αγάπη του Χριστού.

Θα παρακαλούσα αυτή την ώρα όλους εμάς, που είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί, και οι οποίοι τελικά θέλουμε να σωθούμε, θέλουμε να κερδίσουμε τη Βασιλεία του Θεού, θα παρακαλούσα να μιμηθούμε τους αγίους όχι μόνο στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Δεν είναι δηλαδή δύσκολο, π.χ., να εκκλησιάζεται κανείς. Είναι μεγάλο πράγμα να εκκλησιάζεται κανείς, αλλά δεν είναι πολύ δύσκολο. Δεν είναι δύσκολο να γιορτάζει κανείς. Είναι μεγάλο πράγμα, αλλά δεν είναι πολύ δύσκολο. Ακόμη δεν είναι δύσκολο να πάει κανείς να εξομολογηθεί, να πάει να κοινωνήσει και μάλιστα συχνά. Είναι μεγάλο πράγμα, αλλά δεν είναι δύσκολο. Δεν στοιχίζει πολύ.

Εκείνο το οποίο στοιχίζει είναι να κόψει κανείς το θέλημά του, ν’ απαρνηθεί τον εαυτό του και στα μικρά και στα μεγάλα και στις επίσημες ώρες και στην καθημερινή ζωή. Εκείνο το οποίο είναι δύσκολο, και που όλοι οι άγιοι το έκαναν, είναι αυτά τα λόγια του Κυρίου: «Ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι» (Ματθ. 16:24). Οι άγιοι το έκαναν αυτό. Να προσέξουμε εμείς οι χριστιανοί μήπως θέλουμε από άλλες πόρτες, εύκολες, να κερδίσουμε τον Παράδεισο και μήπως μείνουμε απ’ έξω. Να μην αποφεύγουμε τα δύσκολα. Διότι «στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν». Όποιος, έστω θρησκευτικώ τω τρόπω, θα προτιμήσει τον ευρύ δρόμο, τον εύκολο δρόμο, στην απώλεια θα πάει. Ας είναι θρησκευτικός άνθρωπος. «Ότι πλατεία η πύλη και ευρύχωρος η οδός η απάγουσα εις την απώλειαν» (Ματθ. 7:13-14). Όποιος θα προτιμήσει τη στενή πύλη, θα προτιμήσει τον στενό δρόμο, θα προτιμήσει ν’ απαρνηθεί τον εαυτό του, ν’ απαρνηθεί το θέλημά του, να σηκώσει τον Σταυρό του Χριστού, να μιμηθεί τους αγίους και τον άγιο Δημήτριο, αυτός θα βρει ζωή αιώνιο.

Αυτό, αδελφοί μου, εύχομαι και σ’ εσάς και σ’ εμένα και παρακαλώ όλοι να προσέξουμε να μην το αποφύγουμε. Μην κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Να κύψουμε τον τράχηλό μας, να θελήσουμε να υπακούσουμε στον Χριστό, να υποταχθούμε στον Χριστό, να θελήσουμε να πεθάνουμε με τον Χριστό, όπως μαζί του πέθαναν όλοι οι άγιοι, για να αναστηθούμε με τον Χριστό και να ζήσουμε εδώ εν Χριστώ και αιώνια να ζήσουμε με τον Χριστό και με όλους τους αγίους.
Από το βιβλίο: π. Συμεών Κραγιοπούλου, «Θέλεις να αγιάσεις;», Πανόραμα Θεσσαλονίκης, 1999, σελ. 163.
Viewing all 19379 articles
Browse latest View live