Quantcast
Channel: Πνευματικοί Λόγοι
Viewing all 19379 articles
Browse latest View live

Στο ναδίρ οι ελληνορωσικές σχέσεις: «Η Ελλάδα πούλησε την Ορθοδοξία για το χρήμα»

$
0
0
Στο ναδίρ βρίσκοναι οι ελληνορωσικές σχέσεις και αυτό το επιβεβαιώνει πλέον και το ίδιο το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti και ο δημοσιογράφος Anton Skripunof καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: 
«Η Ελλάδα αντάλλαξε την Ορθοδοξία για τα χρήματα» 
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Ria Novosti απηχεί απόψεις του Κρεμλίνου οπότε δεν πρόκειται για απλή δημοσιογραφική άποψη.

Αφορμή του άρθρου στάθηκε ο νόμος για την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 χρόνων, ενώ αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση στους Ρώσους ήταν ότι αυτό επιτράπηκε σε μια ορθόδοξη χώρα.

Μάλιστα το ρωσικό άρθρο κατηγορεί άμεσα τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «παραδίδεται σε Βερολίνο και Βρυξέλλες» και ότι τα δύο συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας έχουν ως στόχο αλλοίωση των αξιών για να οδηγηθεί η χώρα σε πολιτισμική και ηθική καταστροφή , επηρεάζοντας το σύνολο της χριστιανικής Ευρώπης.

Μην ξεχνάμε ότι ένα έθνος χωρίς αρχές, αξίες και παραδόσεις επι της ουσίας έχει «τελειώσει» για πάντα. Η Ελλάδα θεωρούνταν από τους τελευταίους χριστιανικούς «φάρους» της αποχριστιανοποιημένης και άθεας πλέον ΕΕ.

Έλληνας πολίτης αφηγείται στο ρωσικό κανάλι πώς ως έφηβος ιερέας στην Εκκλησία του έλεγε ότι «οι ομοφυλόφιλοι και η εξάπλωση της ομοφυλοφιλίας θα κάνουν τη χώρα εξαιρετικά ευάλωτη σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση από την Τουρκία.»

Προφανώς εννοούσε ότι η στράτευση των νέων θα μειώνονταν θεαματικά

Oπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο υπάρχουν και αυτοί που δηλώνουν ότι οι ομοφυλόφιλοι αισθάνονται ελεύθεροι και περήφανοι και η εκκλησία θα μπορεί να δει τα πράγματα από την δική τους οπτική γωνίας χωρίς να θίγονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε μια ενωμένη Ευρώπη.

«Αλλά οι περισσότεροι Έλληνες δεν υιοθετούν αυτές τις απόψεις. Πολλοί Έλληνες πήραν την πλευρά της Εκκλησίας, η οποία (ακόμα) έχει μεγάλη εξουσία στη χώρα.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την Ορθοδοξία ως την 'επικρατούσα θρησκεία'στην Ελλάδα. Γι αυτό περισσότερο από το 80% των Ελλήνων πολιτών θεωρούν τον εαυτό τους ως Χριστιανούς Ορθόδοξους.

Το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλλου στα 15 έτη ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία και δεν αντανακλά την άποψη του ορθόδοξου ελληνικού λαού και της εκκλησίας της Ελλάδος» λέει το Ria Novosti

Ο Αρχιεπίσκοπος των Αθηνών και Πάσης Ελλάδα κκ. Ιερώνυμος ζήτησε να μην γίνεται διάκριση ανάμεσα στην πολιτική και την θρησκεία.

«Θα ρωτήσω, ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Εκκλησία μας έχει προσφέρει για παράδειγμα περισσότερα από όλους τους Έλληνες πρέσβεις», δήλωσε ο ίδιος.

Πράγματι, η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία διεξάγει ένα τεράστιο έργο. Το κυριότερο έργο της όμως είναι ότι συνενώνει εκατομμύρια Έλληνες τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Ο ελληνικός κλήρος έχει πρόσβαση και στον Λευκό Οίκο. Εν τω μεταξύ, ο ελληνικός κλήρος στέλνει εδώ και πολύ καιρό στον κ.Τσίπρα «μαύρα σημάδια».

Το 2015 η Ελλάδα έγινε η πρώτη Ορθόδοξη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων. Για αυτόν το λόγο σημαίνοντες Μητροπολίτες σχεδόν ομόφωνα καταράστηκαν τον πρωθυπουργό να «καεί στην κόλαση».

Η κατάρα αυτή αφορά επίσης την δημόσια τοποθέτηση του κ Τσίπρα ότι δεν πιστεύει στο Θεό.

Τώρα μιλάμε για την πολιτική μοίρα του πρωθυπουργού και μέχρι την τελευταία στιγμή ο πολιτικός αυτός κρατά με αυτοπεποίθηση την καρέκλα του, αναφέρει το ρωσικό άρθρο.

«Ζητώ από τους πολιτικούς που ψήφισαν υπέρ του νόμου, να σταματήσουν να πηγαίνουν στην εκκλησία για να μην παραπλανούν τους πολίτες και να παίρνουν ψήφους. Γιατί να τους χρειαζόμαστε;» ανέφερε σε ένα από τα κηρύγματα ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ. Νικόλαος .

Ακόμη πιο σκληρά είναι τα πράγματα για την πολιτική του κ. Τσίπρα στο Άγιο Όρος από τους μοναχούς. Το Άγιο Όρος είναι στην πραγματικότητα ένα κράτος εν κράτει, και ο λόγος της Ιεράς Κοινότητας έχει μεγάλη βαρύνουσα σημασία στην δημόσια ζωή.

Οι Άγιοι μοναχοί ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούν κηρύγματα, ενώ ακόμη εμφανίζονται στην τηλεόραση. Η γνώμη τους ήταν καταλυτική κατά διάρκεια της συζήτησης σε σχέση με το νόμο.

«Στη δική μας χώρα που είναι Ορθόδοξη νόμιμα και ανοιχτά οι πολιτικοί της κυβέρνησης αψηφούν τον θεϊκό νόμο», ανακοίνωσε η Ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους στην Ελλάδα ενώ η ίδια κοινότητα προβλέπει επερχόμενη «καταστροφή».

Ο ορθόδοξος κλήρος έχει ήδη αναλάβει ένα «ζωντανό πολιτικό διάβημα» και εδώ και αρκετές ημέρες, οι καμπάνες χτύπησαν σε όλη τη χώρα ως ένδειξη αγανάκτησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με πολιτικό επιστήμονα σημειώνεται ότι η Ελλάδα διαθέτει ορθόδοξα κοινωνικά κινήματα που «διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην πολιτική και την κοινωνική ζωή , προστατεύοντας τις συντηρητικές αξίες της χώρας που βάλλεται από παντού».

Ωστόσο, η Εκκλησία της Ελλάδας ενεργεί επίσημα ακολουθώντας τις καλύτερες παραδόσεις της θρυλικής βυζαντινής διπλωματίας και την μία ημέρα κατηγορεί τον πρωθυπουργό για τον νομοσχέδιο ενώ και την επόμενη εύχονται στον ίδιο «μια μεγάλη επιτυχία στην εξωτερική πολιτική.»

Αυτή η « συμπεριφορά» ενοχλεί όχι μόνο την Ιερά Κοινότητα στον Άθωνα, αλλά και τους Έλληνες πιστούς. Κάποιοι μάλιστα άρχισαν να μιλάνε ακόμη και για ένα μεγάλο σχίσμα εκκλησίας.

«Θεωρητικά, η πιθανότητα μιας τέτοιας διαίρεσης είναι πολύ πιθανή επειδή αυτοί οι νόμοι επηρεάζουν πολύ βαθιά την Εκκλησία και την σχέση της με το κράτος που τα τελευταία χρόνια είναι άκρως προβληματική», καταλήγει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Πηγή

Εξωχριστιανικές ιστορικές μαρτυρίες για την ιστορική ύπαρξη του Ιησού

$
0
0
Οι εξωχριστιανικές ιστορικές μαρτυρίες για την ιστορική ύπαρξη του Ιησού που έχουν διασταυρωθεί από την ιστορική κριτική είναι κυρίως:
• του Ιουδαίου ιστορικού Φλάβιου Ιώσηπου, που είναι σχεδόν σύγχρονος των γεγονότων (έζησε από το 37 μέχρι περίπου το 95 μ.Χ.) και αναφέρει στο ιστορικό έργο του «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία», που εξιστορεί τα γεγονότα μέχρι το 66 μ.Χ., μια αναλυτική μαρτυρία (testimonium) αναμφισβήτητης αυθεντικότητας για τον ίδιο τον Ιησού αλλά και για πρόσωπα του περιβάλλοντος του.
• του Σαμαρείτη Θαλλού (Thallus) που σε κάποιο χρονικό που γράφτηκε στη Ρώμη περί το 52 μ. Χ. αναφέρει το σκότος κατά τη Σταύρωση και
σώζεται στη Χρονογραφία του Σέξτου Ιουλίου Αφρικανού (περί το 221 μ.Χ.).
• του Σύρου στωικού φιλοσόφου Mara Bar Saraplon, ο οποίος σε επιστολή μετά το 73 μ.Χ. αναφέρει την καταδίκη του Ιησού. • του σημαντικού Ρωμαίου ιστορικού Κορνηλίου Τάκιτου που έζησε από το 55/56 έως μετά το 116 μ.Χ. και δίνει στο έργο του Annales (115-117 μ.Χ.) κάποιες ιστορικά επεξεργασμένες πληροφορίες για τον Ιησού.
• του αρχαιοδίφη Γάιου Σουητώνιου (69- μετά το 120 μ.Χ.) που περιέλαβε στα έργα του μαρτυρίες για τον Ιησού.
• του λόγιου Πλίνιου του Νεώτερου (περ. 62-113 μ.Χ.) ο οποίος σε επιστολές του που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 100 και 109 μ.Χ. αναφέρει πληροφορίες για τους χριστιανούς και δίνει κάποια στοιχεία για τον Ιησού.

Νηστεία Χριστουγέννων: Το Αγιορείτικο τυπικό

$
0
0
Η νηστεία των Χριστουγέννων αρχίζει από τις 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου. Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι μόνο Σαββατοκύριακο. 
Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει. Επιπροσθέτως, λάδι καταλύουμε μόνο Τρίτη, Πέμπτη και τα Σαββατοκύριακα.

Από την 18η Δεκεμβρίου δηλαδή του Αγίου Μοδέστου, μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου δεν επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου καμμία ημέρα.

Επίσης, με ξηροφαγία θα πρέπει να νηστεύουμε την πρώτη ημέρα της νηστείας (15η Νοεμβρίου), καθώς και την παραμονή της εορτής, εκτός εάν πέσουν Σάββατο η Κυριακή.

Να τονίσουμε ότι το παραπάνω τυπικό προέρχεται από την παράδοση των Αγιορειτών πατέρων. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε, ότι ο κάθε πιστός πρέπει να συμβουλεύεται τον πνευματικό του και να ενεργεί αναλόγως.

Διότι, η κάθε ψυχή χρειάζεται διαφορετικό «φάρμακο», όπως ο γιατρός δίνει στον ασθενή διαφορετική ιατρική συνταγή.

Τα πράγματα του Θεού! Ένα υπέροχο άρθρο που αξίζει να διαβάσετε

$
0
0
Ήταν πολύ κουραστικό αυτό το ταξίδι. Είχε, εξάλλου, πολύ καιρό να το κάνει. Θυμόταν τον εαυτό του στο Λύκειο, όταν πήγε να επισκεφτεί για τελευταία φορά τη γιαγιά του, την κυρα-Θοδόσαινα στα Τρόπαια της 
Γορτυνίας. Και τώρα, τριτοετής φοιτητής της Φιλοσοφικής, να που ξαναπαίρνει τον ίδιο δρόμο. Τι τον έκανε να φύγει από την Αθήνα, τη «Βαβυλώνα τη μεγάλη»; Ούτε και ο ίδιος ήξερε.

Πάντως ένα είναι σίγουρο, πως πνιγόταν. Πνιγόταν από τους φίλους, τα μαθήματα, τους γονείς, απ’ όλους. Ένιωθε πως κανείς δεν τον καταλάβαινε, κανείς δεν μπορούσε να γίνει
κοινωνός στην αναζήτησή του για πλέρια αλήθεια και γνησιότητα. Κι αυτή ακόμη η χριστιανική του παρέα τον έπνιγε. Όλοι τους ήταν τακτοποιημένοι, όλοι τους είχαν ταμπουρωθεί πίσω από κάποιες συνταγές, κάποιες ρετσέτες σωτηρίας και δεν έλεγαν να κουνηθούν από κει. Μα αυτός… Αυτός ήταν διαφορετικός. Δεν βολευόταν σε σχήματα και σε κουτάκια. Ήθελε να βιώσει τον Χριστιανισμό αληθινά, όχι κίβδηλα. Να μπει στο νόημα παρευθύς και όχι να καμαρώνεται τον ευσεβή. Εξάλλου, του φαινόταν τόσο απλοϊκό και ανόητο να υιοθετήσει μια τυποκρατική και ευσεβιστική χριστιανική βιωτή τη στιγμή που η ίδια του η επιστήμη, αλλά και η έμφυτη τάση του γι’ αναζήτηση, για ψάξιμο και ψηλάφηση του αληθινού τον ωθούσε προς μια άλλη ζωή. Μα, πόσο δύσκολο ήταν, Θεέ μου! Πόσο βασανιζόταν! Κάποια στιγμή ένιωσε πως είχε φτάσει στο απροχώρητο. Το κεφάλι του πήγαινε να σπάσει…

- Πάω στη γιαγιά μου στα Τρόπαια, φώναξε μια μέρα στο σπίτι και αφήνοντας πίσω του φωνές για μαθήματα και εξετάσεις, μήτε ο ίδιος ξέρει πότε, βρέθηκε στο λεωφορείο. Και να που ζύγωνε στο σπίτι της γιαγιάς του. Ντάλα ο ήλιος πάνω από το κεφάλι του κι από παντού να έρχονται χίλιες ευωδιές από την ανοιξιάτικη, αρκαδική φύση. Δεν πρόλαβε όμως ο άμοιρος να ρουφήξει λίγο βουνίσιο αέρα, όταν ακούστηκε η γνώριμη τσιριχτή φωνή της γειτόνισσας: - Μαριγώωωω! Τρέξε καλέ, ήρθε ο Αλέκος! Την επόμενη στιγμή είδε να ξεπροβάλλει από το πλινθόκτιστο σπιτάκι η γιαγιά του σκουπίζοντας τα παχουλά της χέρια στην ποδιά της και λέγοντας: - Καλώς τον πασά μου, καλώς τον γιόκα μου, καλώς ήρθες, Αλέκο μου! Κι αμέσως βρέθηκε στην αγκαλιά της. Τι ήταν αυτό; Σα να μπήκε σε λιμάνι απάνεμο, σα να του έφυγε όλη η αντάρα του μυαλού του.Ξαφνικά άδειασε και την αγκάλιασε κι αυτός. 
- Καλώς σε βρήκα, γιαγιά. 
- Κόπιασε, γιε μου, να ξαποστάσεις. 
Μόλις μπήκε στο χαμηλοτάβανο σπιτάκι, τον συνεπήρε η μυρωδιά της σπανακόπιτας και του λιβανιού. 
Σίγουρα η γιαγιά είχε φουρνίσει από το πρωί ακόμη και είχε λιβανίσει το σπίτι τρεις- τέσσερις φορές.
- Πάλι λιβάνι γιαγιά; 

- Α! Όλα κι όλα, άμα δεν κάνω τα θεοτικά μου τρεις φορές την ημέρα, δεν μπορώ να κοιμηθώ. - Και σαν τι λες; - Μνήσθητί μου, Κύριε! Ό,τι λέει η Σύνοψη. - Και τα εννοείς; - Γιέ μου, αυτά είναι μυστήρια του Θεού, ποιος να τα εννοήσει; Αλλά μη γνοιάζεσαι, σα δεν καταλαβαίνω εγώ, νογά ο Θεός και βλέπει τον κόπο μου, νογά κι ο Διάολος και καίγεται. - Χμ, καλά τα λες, είπε συγκαταβατικά. - Στάσου, να σου φέρω λίγη σπανακόπιτα, μόλις την έβγαλα από το φούρνο. Κι έφυγε αμέσως για την κουζίνα, το βασίλειό της. Ο Αλέκος έμεινε μόνος του στο καθιστικό. Αισθανόταν άνετα και ζεστά εκεί, μολονότι ήξερε πως, εάν έκανε τη ζωή της γιαγιάς του σε τούτο το χωριό, σίγουρα θα τρελαινόταν. Η καημένη! Δεν ήξερε πολλά γράμματα, αλλά το Ευαγγέλιο δεν έλεγε να το αφήσει από τα χέρια της.

Μέρα – νύχτα το διάβαζε. Όταν λέει «γιαγιά Μαριγώ» του ‘ρχεται πάντα η ίδια εικόνα στο μυαλό: Μια γριούλα παχουλή, με σφιχτοδεμένο κότσο να κάθεται στην πολυθρόνα και να διαβάζει το Ευαγγέλιο ψιθυριστά. Δυστυχώς, η γιαγιά δεν ήξερε τίποτα από Φιλοσοφία. Θυμάται μια φορά που της ανέφερε τον Heidegger. Τον κοίταξε με τρόμο στα μάτια και είπε: - Παναγιά μου, οι Γερμανοί, ο Θεός να φυλάει την Ελλάδα μας! Η καημένη ήταν αδαής. Δεν αναζητούσε καμιά αλήθεια. Δεν σκοτιζόταν για καμιά ψυχολογική σχολή. Ο Αλέκος έριξε μια ματιά στον τοίχο, αμέτρητες εικόνες. Η γιαγιά είχε μαζέψει όλους τους Αγίους της οικογένειας. Κι όμως αρκούσε ένας σταυρός. - Γιαγιά, τι τις θες τόσες εικόνες; - Μνήσθητί μου, Κύριε! Και πώς θα παρακαλέσω τον Αγιαλέξανδρο, σαν δεν έχω την εικόνα του; Άσε το άλλο, κάθε φορά που γιορτάζει Άγιος με εικόνα, το σπίτι έχει πανηγύρι. Άσε όμως αυτά, πες μου τα δικά σου, παλικάρι μου.
Και τότε, άγνωστο γιατί, ο Αλέκος άνοιξε την καρδιά του όπως δεν την είχε ανοίξει ποτέ, ούτε στον πνευματικό του, ούτε και στους γέροντες στο Άγιον Όρος όπου βρισκόταν συχνά – πυκνά. Της είπε για τις αγωνίες του, τη βασανιστική του πορεία για ανεύρεση της αλήθειας, την προσπάθεια ελευθερώσεως του εαυτού του από τα δεσμά της συμβατικότητας και του ηθικισμού, ώστε να ‘ρθει σε κοινωνία αληθινή με το πρόσωπο του πλησίον. Της είπε ακόμη για την αδυναμία του να σταθεί μπροστά στο Θεό χωρίς τη μάσκα του ευσεβή που τον στοιχειώνει από τα παιδικά του χρόνια. Της είπε, της είπε, της είπε… και τι δεν της είπε. Ακολούθησε μια μεγάλη παύση. Η κυρα-Θοδόσαινα έκανε τον σταυρό της αργά – αργά και είπε: 
 - Μνήσθητί μου, Κύριε! Δεν κατάλαβα γρι. Μπερδεμένα μου τα λες, ματάκια μου. Και θαρρώ πως τα ‘χεις και στο μυαλό σου μπερδεμένα. Ευαγγέλιο διαβάζεις; - Ορίστε; - Εκκλησία πας; - Δεν καταλαβαίνω … - Την προσευχή σου την κάμεις; - Τι εννοείς, γιαγιά; - Τον πλησίον σου τον συντρέχεις; - Θαρρώ πως δε με κατάλαβες. - Αχ παιδάκι μου, εσύ εννοείς να καταλάβεις πως τα πράγματα του Θεού είναι απλά. Δε χρειάζονται πολλές θεωρίες μήτε αξημέρωτες συζητήσεις. Μονάχα τούτο χρειάζεται, να ξαστερώσεις από τις φιλοσοφίες και να πιαστείς από το ρούχο του Χριστού σαν εκείνη τη γυναίκα στο Ευαγγέλιο, να δεις πως τι λένε… την ξέχασα, δεν πειράζει. Τα άλλα όλα θα τα κανονίσει ο Χριστός. Είναι δικές του δουλειές. 

Άσε Τον. Ξέρει τι κάνει. Δεν κάθισε πολύ στα Τρόπαια, στο σπίτι της γιαγιάς του. Μια – δυο μέρες. Ήταν αρκετές. Είδε πράγματα που θα τον συνόδευαν για πολύ καιρό. Είδε τη γιαγιά του να κάνει ατελείωτες μετάνοιες. Την είδε να συντρέχει τη χήρα με τα τρία βυζανιάρικα παιδιά. Την είδε να μαζεύει στο σπίτι της κάθε λογής κουρασμένο στρατοκόπο και να αποθέτει στα χέρια των φτωχών ολάκερη τη σύνταξη του μακαρίτη. Την είδε να κοινωνά την Κυριακή και να λάμπει σαν τον ήλιο όλη τη μέρα. Μυστήρια του Θεού! Σαν έφυγε με το λεωφορείο για την Αθήνα στριμωγμένος σ” ένα κάθισμα κρατώντας κεφτεδάκια (πεσκέσι της γιαγιάς) σκεφτόταν όσα έζησε τούτες τις λίγες μέρες. Μια μυρωδιά λιβανιού του “ρθε στη μύτη και μια φωνή να του υπενθυμίζει: «Τα πράγματα του Θεού είναι απλά». - Λες να “ναι έτσι; Μνήσθητί μου, Κύριε!

Παίρνουν 400 ευρώ τον μήνα για να φοράει μπούργκα

$
0
0
«Στο Σεράγεβο και στην Πρίστινα οι γυναίκες πληρώνονται προκειμένου να φορούν μπούργκα δημοσίως. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε και να μην κάνουμε τίποτα», δήλωνε πρόσφατα ο νικητής των εκλογών 
της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, επιχειρώντας, κατ’ αυτόν, να τονίσει στους Ευρωπαίους την ταχεία ριζοσπαστικοποίηση μουσουλμανικών πληθυσμών στα Βαλκάνια και την επέλαση του τζιχαντισμού.
«Με αυτά τα λεφτά μπορώ και ζω, δεν έχω άλλους πόρους», εξομολογήθηκε σε βοσνιακή εφημερίδα η 19χρονη Ακσα, που παίρνει 400 ευρώ τον μήνα για να κυκλοφορεί με μπούργκα και βεβαίως δεν είναι η μόνη. Από 200 έως 500 ευρώ δίνουν χώρες του Αραβικού Κόλπου σε νεαρές γυναίκες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το «θερμοκήπιο» του ισλαμιστικού εξτρεμισμού στα Βαλκάνια, για να καλύπτουν το πρόσωπό τους, ένδειξη ότι έχουν ασπαστεί το ριζοσπαστικό ουαχαβίτικο Ισλάμ, και το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις και χωριά του ετοιμόρροπου αυτού κράτους.
Για τη συνέχεια Kathimerini

Δώδεκα αγιορείτικες συνταγές για τη νηστεία των Χριστουγέννων

Ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος και η ηθική της γλώσσας

$
0
0
Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Από τον Όμηρο θυμόμαστε τη συχνά επαναλαμβανόμενη φράση «ποιόν σε έπος φύγεν έρκος οδόντων» (ποιά λέξη, ποιά λόγια άφησες να βγουν από το στόμα σου). 
Ο Χρυσόστομος παίρνει τη φράση αυτή, τη συμπληρώνει με το δικό του τρόπο και δημιουργεί μία πολύ παραστατική εικόνα για το πως ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο δύο στάδια ελέγχου των λόγων που βγαίνουν από το στόμα του: τα δόντια και τα χείλη.
Μ’ αυτούς τους δύο φραγμούς, κατά τον Χρυσόστομο, μπορεί κανείς να χαλιναγωγήσει τα λόγια του: «Διπλώ τειχίω περιέβαλεν την γλώσσαν ο Θεός, τω των οδόντων διαφράγματι και τη των χειλέων περιβολή, ίνα μη ραδίως και απερισκέπτως εκφέρη τα ρήματα τα μη προσήκοντα. Χαλίνωσον αυτήν ένδον» (ΕΠΕ 30, 538).

Ο Χρυσόστομος επιμένει πολύ στο κακό που μπορούν να κάνουν τα άκριτα λόγια, οι λεκτικές απρέπειες και επιθέσεις, οι κακολογίες, οι δυσφημήσεις, τα γλωσσικάατοπήματα ενός «απύλωτου στόματος», που λέει από παλιά και μέχρι σήμερα ο λαός μας: «Απώλοντο μη φυλάξαντες τα εαυτών στόματα» (ΕΠΕ 7, 298) και «Της απωλείας της ψυχής έστιν αρχή το αφύλακτον έχειν στόμα» (ΕΠΕ 1, 562). Οι φράσεις του Χρυσοστόμου, με την απαράμιλλη τέχνη του λόγου του, ακούγονται άλλοτε σαν αρχαία επιγράμματα κι άλλοτε πάλι σαν λαϊκά ρητά ή παροιμίες. Τα σχόλια του Χρυσοστόμου (ΕΠΕ 30, 534-6): «Ουδέν γαρ ούτως επιτήδειον όργανον προς την απάτην και απώλειαν ημετέραν ως γλώττα ακόλαστος και στόμα αθύρωτον».

Αυτό που θέλει να περάσει στον χριστιανό ο Χρυσόστομος είναι ένα «ήθος της γλώσσας», ένα γλωσσικό ήθος που πρέπει να διέπει τη γλωσσική διαπαιδαγώγηση των νέων: Όχι στις διαβολές· όχι στις ύβρεις· όχι στα κουτσομπολιά, όχι στις βωμολοχίες. Σεβασμό στην ιερότητα της γλώσσας, ευπρέπεια, σεμνότητα, διακριτικότητα: «Ρήματα παιδεύοντες το παιδίον, φθέγγεσθαι σεμνά και ευσεβή. Μη τοίνυν έστω τάφος το στόμα σου, αλλά θησαυρός (ΕΠΕ 5, 228). Παιδεύωμεν ουν την γλώτταν εύφημον είναι· «παύσον γαρ», φησί , «την γλώσσάν σου από κακού». Ου γαρ διά τούτο αυτήν έδωκεν ο Θεός, ίνα κατηγορώμεν, ίνα υβρίζομεν, ίνα αλλήλους διαβάλλωμεν, αλλ’ ίνα τον Θεόν υμνώμεν, ίνα ταύτα λαλώμεν, α δίδωσι χάριν τοις ακούουσι, τα προς οικοδομήν, τα προς ωφέλειαν» (ΕΠΕ 24, 224).
Όπως είναι φανερό, ο Χρυσόστομος δεν αναφέρεται απλώς στην αποφυγή αισχρολογιών και ύβρεων, σ’ ένα γλωσσικό καθωσπρεπισμό δηλ., αλλά σ’ ένα βαθύτερο «ήθος γλώσσας», όπου δεν έχει θέση κάθε είδους γλωσσική αναξιοπρέπεια, ευτέλεια ή παρεκτροπή.

Μιλώντας, όμως, για ήθος και ηθική γλώσσας, όπως τη διδάσκει ο Χρυσόστομος οδηγούμεθα αυτομάτως στο πρόβλημα της γλωσσικής χαλιναγώγησης, της γλωσσικής εγκράτειας και αυτοσυγκράτησης, στο πως μπορεί ο άνθρωπος να ελέγξει τα λόγια του και, δι’ αυτών, τα νοήματα. Με ποιόν τρόπο μπορεί μέσω του «πώς» να δαμάσει το «τι» στην όλη γλωσσική επικοινωνία του, εξασφαλίζοντας συγχρόνως αυτό που λέμε «ποιότητα λόγου». Οι σκέψεις του Χρυσοστόμου: «Τον ηθικώτερον γυμνάσωμεν λόγον· παιδεύσωμεν την ημετέραν γλώτταν χαλινόν έχειν και μη πάντα απλώς εκφέρειν τα υπό της διανοίας· μη κακηγορειν τους αδελφούς, μη αλλήλους δάκνειν και κατεσθίειν. Των δακνόντων τα σώματα χείρους εισίν οι διά λόγων τούτο ποιούντες».

Ποιός θα μας προφυλάξει από την γλωσσική ακράτεια, από την αμετροέπεια και από τα δεινά που αυτή επιφέρει; Ο λογισμός, η σκέψη και η περίσκεψη, απαντά ο Χρυσόστομος. Τα λόγια του Χρυσοστόμου: «Τίς δ’ αν γένοιτο φυλακή άλλη ο λογισμός (…); Τούτον στήσον πυλωρόν και φύλακα και ουδέποτε ανοίξει την θύραν ταύτην ακαίρως, αλλ’ εις καιρόν και επί κέρδει και μυρίοις αγαθοίς» (ΕΠΕ 7, 302). Για να προσθέσει στοχαστικά ο σοφός Πατέρας της Εκκλησίας πως και η σιωπή έχει τη θέση της στον άνθρωπο. Είναι κι αυτή τρόπος επικοινωνίας και μάλιστα ιδιαίτερα δηλωτικός και έντονος: «Έστι γαρ ότε η σιγή μάλλον ωφέλησε λαλιάς, ώσπερ και λαλιά μάλλον σιγής. Διά δη τούτο και ο σοφώτατος εκείνος έλεγε : «Καιρός του σιγήσαι και καιρός του λαλήσαι (…)» και πιο επιγραμματικά: «τότε γαρ δει φθέγγεσθαι μόνον, όταν της σιγής τα λεγόμενα χρησιμώτερα η» (ΕΠΕ 7, 296).

«Ο την γλώτταν χρυσορρήμων» Ιωάννης, ο πνευματικός αυτός κολοσσός, δεν επιβλήθηκε μόνο για τη δύναμη της σκέψης του και τα απαράμιλλα διδάγματα της ορθοδόξου πνευματικότητας που συνέλαβε, αλλά και για τη βαθιά γνώση και δημιουργική αξιοποίηση της ελληνικής γλώσσας. Σπάνια η θεολογική πένα έφθασε σε τόσο υψηλό επίπεδο εκφραστικής δύναμης είτε στις ευχές της Θείας Λειτουργίας είτε στην εξήγηση των Ευαγγελίων είτε στις καθαρά θεολογικές πραγματείες του. Η ευστοχία των λέξεων που χρησιμοποιεί στον δύσβατο χώρο των χαρακτηρισμών και ιδιοτήτων, δηλ. στο χώρο του επιθέτου, ιδίως στις αναφορές στα πρόσωπα της Τριαδικής θεότητας, δείχνει το μέγεθος της γλωσσικής του ικανότητας. Το ίδιο παρατηρείται και στη δημιουργία νεολογισμών που ξεπερνούν τα όρια της συμβατικής γλώσσας. Όμοια κινείται και στον καθοριστικό για την επικοινωνία χώρο του ρήματος. Και βέβαια όλα αυτά συνδυασμένα με το χάρισμα της ποιητικότητας του λόγου, τη δύσκολη τεχνική του ρυθμού, το παιχνίδι της συνηχίας, την αξιοποίηση του συντακτικού παραλληλισμού και της μεταφοράς που κάνουν τον λόγο ελκυστικό παράλληλα προς τον λεπτό διανοητικό πλούτο και τη ρώμη των επιχειρημάτων του, όταν χρειάζεται να υποστηρίξει δογματικά θέματα.

Η γραφή, το ύφος και η ποιότητα του χρυσοστομικού λόγου συναγωνίζονται τη δυναμικότητα της γλώσσας του Παύλου και την ποιητικότητα των στίχων του Γρηγορίου του Θεολόγου.(Χρυσοστομικό Συμπόσιο, Εκδόσεις Αποστολική Διακονία, σ.583-587)

Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με


Εσπερίδα για τους Αγίους Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Λουκά τον Ιατρό

$
0
0
Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου το απόγευμα στην αίθουσα του Μητροπολιτικού Κέντρου Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στη Νάουσα, πραγματοποιήθηκε η επιστημονική εσπερίδα «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ: Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος - Άγιος Λουκάς Ιατρός».
Στις εργασίες της εσπερίδος παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις : «Ποιμένες και ιατροί ψυχών» από τον ιατρό Πρωτοπρεσβύτερο π. Απόστολο Χατζηδήμου, «Διάκονοι του Θεού και των ανθρώπων» από την καθηγήτρια ιατρικής ΑΠΘ κ. Βασιλική Κώστα, και τέλος
«Διωκόμενοι, θλιβόμενοι, κακουχούμενοι» από τον Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα .

Στην επιστημονική εσπερίδα προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ναούσης κ.Νικόλαος Κουτσογιάννης, η πρόεδρος του σωματείου υγειονομικής μονάδας Ναούσης κ. Ελένη Κεχαγιά ενώ μουσικά πλαισίωσε βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του κ.Βασιλείου Μαυράγκανου.

Επίσης προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στον Άγιο Λουκά Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως παραγωγή του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας.

Πριν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ.Παντελεήμων κηρύξει την λήξη των εργασιών της εσπερίδος, εγκρίθηκε από το σώμα των Συνέδρων κείμενο-διαμαρτυρία υπέρ του Νοσοκομείου Ναούσης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γρεβενών κ.Δαυίδ και Φιλίππων κ.Στέφανος.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Ο Χρυσορρόας ποταμός της Εκκλησίας μας

$
0
0
Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου - Καθηγητού |Romfea.gr
Ο 4ος μ. Χ. αιώνας χαρακτηρίζεται ως ο «χρυσός αιώνας της Θεολογίας», χάρις στους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι έζησαν και έδρασαν την συγκεκριμένη εκείνη χρονική περίοδο.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Ένας από αυτούς ήταν και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο οποίος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Πατέρες της Εκκλησίας μας και στους μεγάλους άνδρες της ιστορίας.

Μάλιστα ανήκει στη χορεία των Τριών Ιεραρχών, μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο το Θεολόγο. 

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 354, κατ’ άλλους το 347. Ο πατέρας του ονομαζόταν Σεκούνδος. Ήταν στρατηγός και ειδωλολάτρης, τον οποίο μετέστρεψε στον Χριστιανισμό η σύζυγός του και μητέρα του Ιωάννη, η υπέροχη Ανθούσα.

Ο πατέρας του πέθανε νωρίς, αφήνοντας μόνους, την 20χρονη Ανθούσα με τον μικρό Ιωάννη. Εκείνη ανάλαβε να τον μεγαλώσει με παιδεία και φόβο Θεού και να του δώσει χριστιανική ανατροφή.

Ως ευκατάστατη, φρόντισε να τον σπουδάσει στα καλλίτερα σχολεία της Αντιόχειας. Αφού ολοκλήρωσε την εγκύκλιο μόρφωσή του, προσκολλήθηκε στον ονομαστό ειδωλολάτρη Λιβάνιο ώστε να συμπληρώσει τις σπουδές του στην ρητορική και στη φιλοσοφία.

Η επίδοσή του ήταν τέτοια ώστε ο Λιβάνιος τον προόριζε για διάδοχό του στη Σχολή! Αλλά όταν διαπίστωσε ότι ήταν Χριστιανός και προόριζε τον εαυτό του για τη διακονία της Εκκλησίας, είπε με πικρία: «δυστυχώς τον Ιωάννη τον κέρδισε η Εκκλησία»! 

Αμέσως μετά σπούδασε Θεολογία στην ονομαστή Θεολογική Σχολή της Αντιόχειας. Άσκησε για λίγο χρόνο το επάγγελμα του ρήτορα, στο οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Όμως πολύ γρήγορα και μετά το θάνατο της μητέρας του, εγκατέλειψε την κοσμική δόξα, το προσοδοφόρο επάγγελμα και τις ιαχές του πλήθους και αφιερώθηκε στην υπηρεσία της Εκκλησίας. 

Το 372 βαπτίστηκε και αποφάσισε να γίνει μοναχός. Αποσύρθηκε στην έρημο για κάθαρση, προσευχή και πνευματική προετοιμασία για την κατοπινή πορεία της ζωής του. Έμεινε εκεί πέντε χρόνια, ασκούμενος και μελετώντας τις άγιες Γραφές.

Όμως από την αυστηρή άσκηση κλονίστηκε σοβαρά η υγεία του. Το πρόβλημα αυτό της υγείας του θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή και θα τον ταλαιπωρεί. Γι’ αυτό γύρισε στην Αντιόχεια.

Το 381χειροτονήθηκε διάκονος από τον αρχιεπίσκοπο Μελέτιο και το 385 πρεσβύτερος από τον διάδοχό του Φλαβιανό. Για δεκατρία ολόκληρα χρόνια εργάστηκε δραστήρια και αναδείχθηκε πρότυπο ποιμένα, διδασκάλου και κοινωνικού εργάτη.

Εκφωνούσε πύρινους λόγους και η ευγλωττία του σαγήνευε τα πλήθη, τα οποία συνέρρεαν να τον ακούσουν.

Χιλιάδες ειδωλολάτρες πίστευαν και εντάσσονταν στην Εκκλησία. Αξιόλογη υπήρξε επίσης και η κοινωνική του προσφορά. Πλήθος αναξιοπαθούντων έβρισκαν κοντά του πνευματική και υλική στήριξη. 

Η φήμη του Ιωάννη έφτασε παντού, μέχρι και την Βασιλεύουσα. Στις 15 Δεκεμβρίου του 397 κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο (395-408) για να βοηθήσει στην ανόρθωση της Εκκλησίας.

Εκεί, το 398 αναγκάστηκε, παρά τη θέλησή του, να χειροτονηθεί επίσκοπος και να αναλάβει το θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.

Ως αρχιεπίσκοπος της πρωτόρθονης Εκκλησίας, επιδόθηκε με πρωτοφανή ζήλο για την ανόρθωση των εκκλησιαστικών πραγμάτων.

Απομάκρυνε τους διεφθαρμένους και ανάξιους ιερωμένους και προώθησε τους άξιους. Καθαίρεσε 13 τουλάχιστον επισκόπους για «σιμωνία» και ηθικά παραπτώματα. 

Από τις πρώτες μέρες οργάνωσε ένα καταπληκτικό δίκτυο ανακούφισης των χιλιάδων φτωχών και κατατρεγμένων της Κωνσταντινουπόλεως. Σίτιζε καθημερινά περισσότερους από 7.000 απόρους.

Δημιούργησε επίσης ιδρύματα, νοσοκομεία και άσυλα για τα ορφανά, τις χήρες, τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και ανάπηρους, όπου παρέχονταν δωρεάν διακονία σε όλους. 

Ταυτόχρονα οργάνωσε ακόμα μια γιγαντιαία ιεραποστολική αποστολή με μοναχούς ιεραποστόλους στην Περσία, την Κελτική, την Φοινίκη, τη Σκυθία και την Γοτθία, μεταστρέφοντας χιλιάδες ειδωλολατρών και ιδρύοντας Εκκλησίες στις χώρες αυτές. 

Μιλούσε αδιάκοπα και με τη γνωστή ρητορική του δεινότητα σαγήνευε τα πλήθη, ελέγχοντας την αμαρτία και τη διαφθορά. Ανέλαβε, επίσης έναν τιτάνιο αγώνα κατά της διαφθοράς και της ακολασίας που είχε επικρατήσει στην πλούσια πρωτεύουσα του κράτους.

Ο έλεγχός του έφτασε μέχρι τα ανάκτορα και ιδιαίτερα στηλίτευσε την διεφθαρμένη αυτοκράτειρα Ευδοξία και τον επίσης διεφθαρμένο αυλικό Ευτρόπιο.

Ήρθε σε ρήξη με τους ισχυρούς του χρήματος, της κρατικής εξουσίας και επίσης με τους διεφθαρμένους επισκόπους και κληρικούς. 

Το αποτέλεσμα των ελέγχων του ήταν να πέσει σε δυσμένεια και να υποστεί φοβερές διώξεις. Η αδίστακτη αυτοκράτειρα, πέτυχε με τη βοήθεια του επίσης διεφθαρμένου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου και τη συμμετοχή 36 επισκόπων, να συγκαλέσει το 403 την εν Δρυ ψευδοσύνοδο, να καθαιρέσει τον Χρυσόστομο και να τον εξορίσει στην Βηθυνία.

Μετά όμως από σφοδρή αντίδραση και στάση του πιστού λαού, η Ευδοξία αναγκάστηκε να τον ανακαλέσει από την εξορία και να αποκαταστήσει στο θρόνο του. Αλλά ο μεγάλος ελεγκτής δεν έπαψε και πάλι να στηλιτεύει τη διεφθαρμένη εξουσία.

Το 404 τον εξόρισε και πάλι στην Κουκουσό της Καππαδοκίας και από εκεί πιο μακριά, στα Κόμανα του Πόντου, στα σύνορα με την Αρμενία, όπου κοιμήθηκε αποκαμωμένος από τις ταλαιπωρίες και τις σωματικές του παθήσεις στις 14 Σεπτεμβρίου του 407.

Το 438 αποκομίσθηκε το λείψανό του με τιμές στην Κωνσταντινούπολη, όπου σύσσωμος ο λαός της Βασιλεύουσας φώναζε: «Ιωάννη γύρισες στο θρόνο σου»! 

Το συγγραφικό θεολογικό έργο που κληροδότησε στην Εκκλησία είναι τεράστιο. Υπήρξε απαράμιλλος ερμηνευτής των Γραφών, πραγματική αυθεντία για τους κατοπινούς θεολόγους. Έγραψε πλήθος επιστολών.

Μας διασώθηκαν επίσης πληθώρα ομιλιών του, τις οποίες κατέγραφαν σύγχρονοι ταχυγράφοι, και τις οποίες διακρίνει η ρητορική δεινότητα του μεγάλου άνδρα, η σαφήνεια και η απλότητα.

Για τούτο και η Εκκλησία μας του προσέδωσε τον τίτλο Χρυσόστομος, διότι υπήρξε πραγματικά ο μεγαλύτερος ρήτορας, το γλυκόλαλο αηδόνι της Εκκλησίας, όπως παρατηρεί σύγχρονος στοχαστής.

Τέλος συνέθεσε και την Θεία Λειτουργία, η οποία επικράτησε να τελείται στις Εκκλησίες μας ως σήμερα. 

Ο Ιερός Χρυσόστομος είναι (πρέπει να είναι) το διαχρονικό σύμβολο του ασυμβίβαστου ανθρώπου με το κακό, όπου αυτό βρίσκεται, είτε στην Εκκλησία, είτε στην κοσμική εξουσία, είτε στην κοινωνία.

Είναι ο άνθρωπος εκείνος, ο οποίος, με την προσωπική του κάθαρση, κατανόησε ότι έχουμε χρέος ως Χριστιανοί να πολεμάμε το κακό, με όποιο προσωπικό κόστος.

Ο μεγάλος αυτός άνδρας θα πρέπει να αποτελεί το πρότυπο του συνεπούς αγωνιστή και για μας σήμερα, κληρικούς και λαϊκούς, να αγωνιζόμαστε, στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, για την εκβολή του κακού από τον κόσμο του Θεού, αδιαφορώντας, όπως εκείνος, για τις όποιες συνέπειες. 

Η Μνήμη του τιμάται στις 13 Νοεμβρίου και η ανακομιδή των λειψάνων του στις 27 Ιανουαρίου. Τιμάται επίσης και στις 30 Ιανουαρίου, μαζί με τους άλλους δύο 

Ιεράρχες, οι οποίοι, ομού, τιμώνται ως προστάτες της παιδείας, της επιστήμης και του πολιτισμού.

Γρηγόριος μοναχός Καυσοκαλυβίτης

$
0
0
Γρηγόριος μοναχός Καυσοκαλυβίτης (1895-1976)

Γρηγόριος μοναχός Καυσοκαλυβίτης (1895-1976)
με τον αυτάδελφό του (αριστερά) μον. Αντώνιο (†1974)

Γρηγόριος μοναχός Καυσοκαλυβίτης (1898-1976)
(Φωτογραφία: Ιερομ. Μακάριος Καυσοκαλυβίτης)

Γρηγόριος μοναχός Καυσοκαλυβίτης (1898-1976)
(Φωτογραφία: Ιερομ. Μακάριος Καυσοκαλυβίτης)

Γρηγόριος μοναχός Καυσοκαλυβίτης (1898-1976)
(Φωτογραφία: Ιερομ. Μακάριος Καυσοκαλυβίτης)

Μνήμες από το Μητροπολίτη Πενταπόλεως Ιγνάτιο

$
0
0
Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών
«Έκτακτο: Εκοιμήθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιος Μαδενλίδης γεννήθηκε το 1930 στην Έδεσσα. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας το 1950. 
Υπηρέτησε ως λαϊκός Ιεροκήρυκας από το 1950 μέχρι το 1968. Συνδέθηκε με την αδελφότητα Θεολόγων «Ο Σωτήρ», στην οποία προσέφερε πολλά και της οποίας ηγάπησε όσο κανείς το ευλογημένο της έργο. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1968 και Πρεσβύτερος το 1969, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης κυρό Θεολόγο.

Τη δεκαετία του ’60 δημιούργησε στη Σκοτίνα Πιερίας την χριστιανική παιδική κατασκήνωση της ΓΕΧΑ Λαρίσης.

Το 2003 εξελέγη Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής, η οποία περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία τα κράτη Ρουάντα, Μπουρούντι, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Κογκό Μπράζα.

Το 2010 παραιτήθηκε από Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής και εξελέγη Μητροπολίτης Πενταπόλεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος κοιμήθηκε ανήμερα του Αγίου Νεκταρίου, του οποίου τον τίτλο έφερε τα τελευταία 7 χρόνια.»

«…….Στην Λάρισα επετέλεσε για πολλές δεκαετίες πολύ μεγάλο και σπουδαίο πνευματικό, λειτουργικό, φιλανθρωπικό και κυρίως κατηχητικό και νεανικό έργο, διακρινόμενος πάντοτε για την ενάρετη και ασκητική βιοτή και πολιτεία του καθώς και για την ιδιαίτερη και γεμάτη αγάπη προθυμία του για την καλλιέργεια του λόγου του Θεού στις διψασμένες ψυχές των ανθρώπων και κυρίως των νέων εκείνων που κοντά του γνώρισαν τον Χριστό και αγάπησαν την αγία Του Εκκλησία. Ακόμη, υπακούοντας στην φωνή της Αγίας μας Εκκλησίας, υπηρέτησε επί πολλά έτη στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Κανάγκα (Ζαΐρ, σημερινό Κονγκό), πλησίον του μακαριστού αγίου γέροντός του, φλογερού Ιεραποστόλου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη….»

Κάπως έτσι παρουσίασαν τα εκκλησιαστικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης Romfea.gr και εκκλησιαστικοί ραδιοσταθμοί, την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ιγνατίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη. Μάλλον τον κάλεσε ο ίδιος ως αγαπητό του διάδοχο.

Η είδηση βύθισε σε βαρύ πένθος το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, συγκλόνισε την Αφρικανική Ήπειρο, λύπησε τη Λάρισα και το βουητό στον καταρράκτη του Εδεσσαίου, στη γενέτειρά του ηρωική Έδεσσα, αντήχησε πένθιμο.

Ο Γέρο Όλυμπος αγέρωχος λεύκανε την κορφή του, για να ξεπροβοδήσει το Δεσπότη, στο τελευταίο του πέρασμα από κει, καθώς άρχισε την πορεία του προς τον ουρανό. Μέχρι τώρα τον σκέπαζε κάθε καλοκαίρι με τις δροσιές του στην όμορφη Σκοτίνα.

Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, και είμαστε πολλοί, προσπαθούμε να ακούσουμε τον Απ. Παύλο και να μη λυπηθούμε «ώσπερ οι λοιποί οι μη έχοντες ελπίδα», αλλά δύσκολα τα καταφέρνουμε.

Πολλοί νοιώθουμε πως χωριστήκαμε τον πατέρα, τον αδελφό το φίλο. Τον άνθρωπο της αγάπης, της προσφοράς, της θυσίας. Πανταχού παρών. Στη Λάρισα, στην Αφρική, στην Αθήνα και τα καλοκαίρια στη Σκοτίνα. Τα τελευταία χρόνια ιπτάμενος μεταξύ Ελλάδος και Αφρικής, δήλωνε χαριτολογώντας, πως προσεύχεται «ως μελλοθάνατος».

Όλη η ζωή του υπήρξε ζωή κηρύγματος, αγάπης, προσφοράς και θυσίας σ’ όλους τους τόπους: Στην Έδεσσα ο μικρός Γιώργος, άριστος μαθητής, έμαθε πολύ καλά τα ελληνικά γράμματα.

Τα έκανε κτήμα του και τα μετέδωσε παντού. Χειρίστηκε από πολύ νωρίς άριστα το λόγο. Εβίωσε πολύ νωρίς, την προτροπή του Αποστόλου Παύλου, στον μαθητή του Τιμόθεο, στην δεύτερη επιστολή του ότι αυτά τα γράμματα είναι: «τα ιερά γράμματα, τα δυνάμενά σε σοφίσαι εις σωτηρίαν δια πίστεως της εν Χριστώ Ιησού» (Β΄ Τιμ. 3, 15).

Στην Αθήνα, κοντά στον Καθηγητή Παναγιώτη Τρεμπέλα πήρε το πτυχίο της Θεολογίας το 1950. Νεαρός Θεολόγος μπαίνει στο στίβο του κηρύγματος. Αγωνία του ο Λόγος του Θεού και η φροντίδα του ανθρώπου. Αγάπησε ιδιαίτερα τους νέους. Από το 1950 μέχρι το 1968 σαν λαϊκός ιεροκήρυκας διακόνησε με κάθε μέσο και το λόγο του Λόγου και τον άνθρωπο.

Το 1968 χειροτονήθηκε, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης, Κυρό Θεολόγο, διάκονος και το 1969, χειροτονήθηκε, από τον ίδιο Μητροπολίτη Πρεσβύτερος και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Νύχτα και ημέρα εργάσθηκε, για την μαθητιώσα και εργαζόμενη νεολαία της θεσσαλικής πρωτεύουσας. Την ίδια περίοδο δραστηριοποιείται στη Λάρισα και ο Μακαριστός π. Ανάργυρος, μαζί με τον επίσης ήδη «εν σκηνώμασι αγίων» Αρχιμανδρίτη π. Αθανάσιο Μυτιληναίο.

Υπό τη σκέπη και πνευματική ευθύνη του Μητροπολίτου Λαρίσης Θεολόγου, η Λάρισα έζησε έντονα Χριστό και ημέρες πνευματικής προόδου.

Θυμάμαι, μαθητής τότε στο Α΄ και Β΄ γυμνάσιο αρρένων Λαρίσης, πως οι ομάδες της ΓΕΧΑ, τα κατώτερα, μέσα και Ανώτερα κατηχητικά σχολεία αρρένων και θηλέων έσφυζαν από ζωή. Γενιές και γενιές Λαρισαίων άκουσαν είδαν και έμαθαν, πολλά από τον π. Ιγνάτιο.

Είχα την εξαιρετική ευλογία, από τον Τριαδικό Θεό, να βρεθώ κοντά στον τότε «κ. Μαδενλίδη», από τα πρώτα γυμνασιακά μου χρόνια.

Οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες μου, από την αναστροφή μαζί του, απαιτούν τόμους ολόκληρους για να περιγραφούν. Στην έξοδό του σήμερα από τον μάταιο αυτό κόσμο θα καταγράψω μερικές σκέψεις και αναμνήσεις μου, ελπίζω ωφέλιμες για όλους μας.
Από την ημέρα της χειροτονίας του έταξε σκοπό της ζωής του το «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν·…»(Μτθ. Κη΄ 16-19).

Έτσι, από το 1981, τέσσερις μήνες περίπου κάθε χρόνο, βοηθούσε στην ιεραποστολή, κοντά στον μακαριστό ιεραπόστολο Αρχιμανδρίτη Χαρίτωνα Πνευματικάκη στο Κονγκό.

Το 1994 ορίσθηκε υπεύθυνος του Κλιμακίου της ιεραποστολής στη Κανάγκα. Υπεραγαπούσε τον π. Χαρίτωνα.

«Μπουρλοτιέρης», μου έλεγε χαρακτηριστικά. «Έχει αλλάξει την Αφρική. Τον λατρεύουν κυριολεκτικά» «Το μυστικό του η αγάπη για την Αφρική! και το ατρόμητο του χαρακτήρα του!»

Η ίδια αυτή η αγάπη πυρπόλησε και την ψυχή του Μητροπολίτη Ιγνατίου. Παραδόθηκε στα χέρια του Θεού και δόθηκε ολόψυχα, στην «Μαύρη Ήπειρο με τις λευκές ψυχές», όπως έλεγε χαρακτηριστικά για το ποίμνιό του στην Κεντρική Αφρική που σήμερα μένει μόνο στα χέρια του αξίου αντικαταστάτη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου.

Σε ένα ταξίδι του, από τα πάμπολλα στην Αφρική, σώθηκε από θαύμα σε αεροπορικό ατύχημα, για το οποίο ο ίδιος λέει στην εφημερίδα «ΘΕΜΑ»: «Είναι θαύμα το γεγονός ότι ζω σήμερα ύστερα από αυτό το δυστύχημα. Είχα ξεκινήσει να προσεύχομαι αλλά δεν κατάφερα να ολοκληρώσω την προσευχή και το αεροπλάνο έπεσε. ………….Ήταν και κάποιοι άλλοι μαζί μου, άλλα τρία άτομα, αν θυμάμαι καλά. Σύρθηκα και απομακρύνθηκα όσο μπορούσα, αλλά κάποια στιγμή γυρίζω και βλέπω το αεροπλάνο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες……..». «Επειδή περίμενα να πέσω θύμα αεροπορικού δυστυχήματος πάντα έκανα την προσευχή μου λίγο πριν απογειωθεί το αεροπλάνο. Τώρα αυτό έγινε, αλλά χάρη στον Θεό έζησα». «Θα συνεχίσω να πετάω με αεροπλάνο αφού δεν μπορώ να κάνω και διαφορετικά. Οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσω είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να το κάνω σε σύντομο χρονικό διάστημα. Να σκεφτείτε ότι, μέσα σε πέντε χρόνια, έχω κάνει εκατοντάδες ταξίδια με αεροπλάνο και πάντα έμπαινα μέσα στην καμπίνα και έλεγα «σήμερα θα μου συμβεί», αλλά πάντα έκανα την προσευχή μου».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ δήλωσε τότε πως: «ήταν θέλημα Θεού να σωθεί ο μητροπολίτης, για να συνεχίσει το τεράστιο ιεραποστολικό του έργο».

Το χρόνο της ζωής του ως Δεσπότης, τον μοίρασε ανάμεσα στις δύο μεγάλες του «αγάπες». Τη Λάρισα και την Αφρική. Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής, με πνευματική δικαιοδοσία στα κράτη Ρουάντα, Μπουρούντι, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Κογκό Μπράζα, εξελέγη, στις 14 Μαρτίου 2003, από τη Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπό τον Μακαριστό Πατριάρχη κυρό Πέτρο. «Έχω να περιοδεύσω και να στεριώσω Χριστό, ειρήνη και αγάπη σε έκταση όσο είκοσι Ελλάδες Παναγιώτη» μου έλεγε κάποτε στο γραφείο του στο «Σωτήρα».

Σ’ αυτή του την προσπάθεια είχε πολλούς συμπαραστάτες. Δικά του παιδιά όλοι και ιδιαίτερα, γιατροί. Ξέρω πολλούς απ’ αυτούς τους αφανείς συν-ιεραποστόλους. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, που τα καλοκαίρια τους, και όχι μόνο, τα πέρασαν στην Αφρική κοντά στο Δεσπότη. Πλήθος ανθρώπων, από την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Λάρισα, βρέθηκαν μαζί του στις «σκαλωσιές» και τα «γιαπιά» στην Αφρική. Έχτισε Πανεπιστήμιο, σχολεία, εκκλησίες, όλα με τη δική του φροντίδα και τον προσωπικό του ιδρώτα. Όλα με την αφιλοκερδή προσφορά των πνευματικών του παιδιών.

Την Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012, ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος γιόρτασε, μαζί με πολλά από τα παιδιά του, τα 50χρονα της παιδικής κατασκήνωσης, στη Σκοτίνα Πιερίας.

Ο Ναός και οι γύρω χώροι κατάμεστοι, σε κείνη την ιστορική Θ. Λειτουργία-γιορτή, της κατασκήνωσης. Λειτούργησε και κήρυξε ο ίδιος, ευχαριστώντας τον Τριαδικό Θεό, για όλους και για όλα.

Και ποιούς δεν μνημόνευσε σ’ εκείνη την προσκομιδή και την Μεγάλη είσοδο! Βαθειά συγκινημένος και ένδακρυς, μνημόνευσε τους πάντες ονομαστικά. Τον είδαμε στην ωραία πύλη να φωτίζει και να φωτίζεται, από τις ακτίνες του ήλιου, που έμπαιναν από τα έγχρωμα παράθυρα του Ναού! Ατμόσφαιρα μοναδικά κατανυκτική!

Εκείνος ο τόπος, που το 1962, αν θυμάμαι καλά, πρωτολειτούργησε σαν πρόχειρη κατασκήνωση, ήταν τότε γεμάτος λυγαριές, σχοίνα και φίδια.

Εκεί σήμερα υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και περικαλλής Ναός, που χτίστηκαν με τη φροντίδα και τους κόπους του Δεσπότη. Σ’ αυτό το Ναό λειτουργούσε τώρα!

Κόψαμε, μαθητές γυμνασίου τότε, πολλές λυγαριές, σχοίνα και βάτα και διώξαμε ή σκοτώσαμε πολλά φίδια, με πρωτομάστορα και πρωτοστάτη τον ίδιο, για να ημερώσουμε τον τόπο. «Άντε παιδιά, τι λέει το τραγούδι μην αποκάμεις δουλευτή στο τέλος θα τρίβουμε τα μάτια μας»! Έτσι και έγινε!

Ευλόγησε ο Θεός και ημέρεψε ο τόπος. Στήθηκε η κατασκήνωση. Όσοι τον γνώρισαν από κοντά και δούλεψαν μαζί του, έχουν να θυμούνται τις αρχιτεκτονικές του γνώσεις, τη φιλοκαλική διάθεσή του, τις καλλιτεχνικές εμπνεύσεις και τα ταλέντα του.

Αψευδείς πρώτοι μάρτυρες η εκδιδόμενη χειρόγραφα τότε, μαθητική εφημεριδούλα από τα ίδια τα παιδιά με τίτλο «Η φωνή των Χ.Α».

Εκτός όμως από την μικρή εφημεριδούλα, η οικοδομική δραστηριότητα στην Αφρική και τα οικοδομήματά του ενισχυμένα από πλήθος φωτογραφιών στα «γιαπιά» με «πηλοφόρι και μυστρί», πιστοποιούν του λόγου το αληθές. Δείχνουν άνθρωπο τολμηρό και αποφασιστικό.

Στο κήρυγμά του στο Ναό και στη γιορτή που ακολούθησε, τα θυμήθηκε όλα ο άνθρωπος του Θεού, ο Πενταπόλεως Ιγνάτιος. Τα ακούσαμε, συγκινηθήκαμε και τον συγκινήσαμε πολύ.

Μας είπε, για τα δώρα του Αγίου Πνεύματος. Ζωντανή απόδειξη, πως τα «πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον» είμαστε εμείς, που ήμαστε συναγμένοι, εκείνη την Κυριακή, στην κατασκήνωση.

Θυμήθηκε την πορεία του καθενός μας χωριστά. Θυμήθηκε τις δυσκολίες μας, τις προσπάθειες στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, τις σπουδές μας στα πανεπιστήμια και άλλα πολλά.

Η επιτυχία του καθενός μας, μας θύμισε πως είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος! «Τα πάντα ισχύω εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ. Η κατασκήνωση και η ζωή σας είναι η απόδειξη πως με τη χάρη του Θεού όλα γίνονται» μας είπε εκείνη την ημέρα.

Παρόντες στη γιορτή, πολλοί παλαιοί μαθητές του, καταξιωμένοι επιστήμονες σήμερα. Δικηγόροι, Δικαστές, Εισαγγελείς, Καθηγητές, Καθηγήτριες εντός και εκτός Ελλάδος, Δάσκαλοι, Επιχειρηματίες, όλοι εκεί. Μετά τη Θεία Λειτουργία καφές και τράπεζα για όλους. Χαρακτηριστικό του πλήθους των ανθρώπων είναι, πως μέρες μετά, στις μεταξύ μας επικοινωνίες, μιλούσαμε και λέγαμε πως:

-«Έγινε γιορτή στην κατασκήνωση. Την οργάνωσε ο Δεσπότης.»

-«Μα ήμουνα εκεί»

-«Ήμουν κ’ εγώ εκεί πώς δε σε είδα;»

-«Μέσα σ’ αυτό το πλήθος ποιος να δει ποιόν!»

Όλοι πάντως είδαμε τον πατέρα μας, Μητροπολίτη Ιγνάτιο και, όλους μαζί, μας είδε ο Θεός! Από πάνω μας ο Όλυμπος χαρούμενος και χιονισμένος. Η κορυφή του «στραφτάλιαζε» και ο καλοκαιρινός ήλιος ιριδίζοντας, έκανε την ατμόσφαιρα, χαρά Θεού! Τα πουλιά, στα πλατάνια της Σκοτίνας, κελαηδούσαν χαρούμενα, στον Πλάστη ένα τραγούδι το καθένα!

«Μάγεμα η Φύση κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη
χρυσή ’ν η μαύρη πέτρα της και το ξερό χορτάρι»,

καλωσόριζε όλους μας και χαιρόταν το Δεσπότη της καρδιάς μας, παίρνοντας κι’ αυτή, χαρά απ’ τη χαρά μας. Συγκρότημα με δημοτικά τραγούδια από τα παιδιά της κατασκήνωσης ψυχαγώγησε όλους μας. Με πολλή συγκίνηση ακούσαμε τηλεφωνικά συμμετέχοντες, στην εόρτια χαρά, μοναχούς, μαθητές του π. Ιγνατίου, που εγκαταβιούν, στην Ι. Μ. Ιβήρων, του Αγ. Όρους.

Στη Σκοτίνα και σε κάθε Σκοτίνα πιστοποιείται διαρκώς πως «Τα αδύνατα παρ’ ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν» (Λκ. 18, 27).

Η είδηση της κοιμήσεώς σου π. Ιγνάτιε Άγιε Πενταπόλεως, με βρήκε πολύ μακριά από την Αθήνα. Η εξόδιος ακολουθία σου εψάλη σε χρόνο, που δεν μπορούσα να παραβρεθώ σ’ αυτή.

Τώρα που γράφω τούτες τις γραμμές, βλέπω στο διαδίκτυο, την σταυροαναστάσιμη χαρά, και όψη πού ’χει το σκήνωμά σου. Βλέπω τις φωτογραφίες και το πλήθος των ανθρώπων στο Ναό.

Διακρίνω πολλούς γνωστούς. Πλήθος Αρχιερέων με προεξάρχοντα τον εκπρόσωπο του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γουινέας, κ.κ. Γεώργιο. Στην κεφαλή σου προσεύχεται, ο ήρωας ταπεινός λευίτης πατέρας μου, π. Γεώργιος, στενός φίλος σου από τη δεκαετία του 1960.

Επίτρεψέ μου π. Ιγνάτιε, να καταθέσω, ως μνημόσυνο δύο περιστατικά, που δείχνουν την αφειδώλευτη αγάπη, την πείρα σου και «μια καρδιά μεγάλη». Το κάνω γιατί πιστεύω ότι στην «κρίση», που προκάλεσε η «ακρισία μας» πρέπει να υπάρξουν οδοδείκτες συμπεριφοράς. Κατακλείοντας το σημείωμά μου αυτό, δηλώνω κατ’ επίγνωσιν, ότι όλη η επίγεια πορεία σου υπήρξε τέτοιος οδοδείκτης.

Α) Κάποτε το ’φερε η περίσταση να ψυχραθώ με ανθρώπους, από τους στενούς συνεργάτες, του τότε Αρχιμανδρίτη Ιγνατίου. Πήγα στο απέριττα τακτοποιημένο διαμερισματάκι, που του είχαν παραχωρήσει και έμενε, για να συζητήσουμε. Ήταν αρχές του 1972. Σε λίγες μέρες θα έφευγα, για να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία. Είπαμε πολλά, για πολλούς. Είχα τις αντιρρήσεις μου και μάλιστα έντονες. Έτσι είναι πάντα οι νέοι, στις κουβέντες τους με τους γονείς τους. Αντιρρησίες! Τον θυμάμαι, σαν να ’ναι τώρα, με το πλατύ χαμόγελό του, να μου δίνει στο τέλος, την σοφή συμβουλή: «Παναγιώτη δεν θέλω να συμφωνήσεις μαζί μου, σε ξέρω και με ξέρεις. Το να τα χαλάσεις ίσως και μαζί μου, δεν πειράζει. λίγο το κακό. Ένα να θυμάσαι. Μην τα χαλάσεις ποτέ με το Θεό!!!»

Από τότε αγωνίζομαι να μην τα χαλάσω με το Θεό, αλλ’ «Εκάστου το έργον, οποίον εστί το πυρ αυτό δοκιμάσει» (Α΄ Κορ. 3,13-15) ελπίζω ότι ο Άγιος Πενταπόλεως, θα ενισχύει αυτό τον αγώνα.

Β) Πάσχα του έτους 1964, πιστεύω πως δεν κάνω λάθος, την Δευτέρα της Διακαινησίμου, πήγαμε εκδρομή στα τα Άγια Μετέωρα και το σπήλαιο των Ιωαννίνων. Ξεκινήσαμε νωρίς από τη Λάρισα και με τους ομαδάρχες μας, που συνόδευαν με ακορντεόν τα τραγούδια, (όσοι αναγνώστες είναι Λαρισαίοι θα θυμούνται τα πρόσωπα και τα γεγονότα) φθάσαμε, νωρίς το πρωί, στο χωριό Παναγία Τρικάλων (Κουτσούφλιανη). Στο ιερό του Ι. Ναού, όπου λειτουργηθήκαμε, ήμουν μαζί με τον τότε κ. Μαδενλίδη, μετέπειτα π. Ιγνάτιο. Ο Ιερεύς του χωριού, του εξέφρασε στεναχωρημένος ένα προβληματισμό του:

-«Δεν έχω λεφτά να τελειώσω το καμπαναριό κ. Μαδενλίδη. Άμα καταφέρω και τα βρω, ο Ναός θα γίνει τέλειος».

-«Έχε πίστη στο Θεό πάτερ και θα τα καταφέρουμε.» Είδα το πρόσωπό του να φωτίζεται, σαν κάποιο σχέδιο να κατάστρωσε. Παρατηρούσα τις εκφράσεις του προσώπου του και σπάνια έσφαλα, στην ερμηνεία τους.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, χορέψαμε στην πλατεία του χωριού, μαζί με τους κατοίκους και το Λαμπριάτικο γλέντι φούντωσε για τα καλά. Πριν πούμε το τελευταίο τραγούδι, ακούω τον τότε κ. Μαδενλίδη να λέει στους κατοίκους.

-«Ευχαριστούμε που γλεντήσατε και χορέψατε μαζί μας. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και τα κόκκινα τ’ αυγά. Θα σας θυμόμαστε για πολλά πολλά χρόνια!. Θέλω όμως να σας ζητήσω μία χάρη.» Τον κοίταξαν απορημένοι. Γυρίζοντας σ’ ένα σεβάσμιο γέροντα που στριφογύριζε στα χέρια το καπέλο του, του λέγει.

-«Μπορείτε να μου δανείσετε για λίγο το καπέλο σας;»

Ο γέροντας του το έδωσε ευχαρίστως, αλλά όλο απορία. Τι να το θέλει άραγε; Θα σκέφθηκε. Ο κ. Μαδενλίδης το φόρεσε προς στιγμήν και ρώτησε «Μου πάει;» πολλά τα «ναι» και περισσότερα τα γέλια, της λαμπριάτικης χαράς.

Σοβαρεύει τότε και, γυρίζοντας στον γέροντα, του λέγει:

-«Το πήρα για δίσκο. Είδα ότι το καμπαναριό του Ναού σας είναι μισοτελειωμένο. Θέλετε να τελειώσει;» Ένα δυνατό «ΝΑΙ» ακούστηκε απ’ όλους.

-«Σίγουρα το θέλετε;» Και πάλι δυνατότερο «ΝΑΙ». Τότε στρέφεται σε μένα και, δίνοντάς μου το καπέλο, λέει στους κατοίκους:

-«Θα περάσει ο Παναγιώτης μπροστά απ’ όλους σας. Σας παρακαλώ να ρίξετε ό,τι έχετε ευχαρίστηση, να τελειώσουμε το καμπαναριό.»

Έριξε πρώτος αυτός ένα μεγάλο χαρτονόμισμα και όλοι όσοι ήταν στην πλατεία έριξαν κι’ αυτοί. Ο ιερεύς του χωριού κοίταζε απορημένος.

Τέλειωσε ο έρανος και μετρήθηκαν εκεί τα χρήματα. Θυμάμαι ότι συγκεντρώθηκε η δαπάνη, για το καμπαναριό και περίσσεψαν, αν θυμάμαι καλά, περίπου πεντακόσιες δραχμές! Ό,τι θέλετε σκεφθείτε. Προσωπικά ερμήνευσα την έκφραση του προσώπου του κ. Μαδενλίδη στο ιερό.

Αυτός ήταν στην καθημερινή του ζωή ο κοιμηθείς πρώην Κεντρώας Αφρικής, Άγιος Πενταπόλεως, Μητροπολίτης Ιγνάτιος. Προσωπικότητα ηγετική, άνθρωπος ασκητικής βιωτής, οξυνούστατος και Πανεπιστήμων.

Έχει γραφεί σε κάποιο δημοσίευμα «Ο Ιγνάτιος από νεαρός είχε μαγευτεί από το ραδιόφωνο και αν δεν γινόταν Ορθόδοξος στρατιώτης της Ιεραποστολής, θα μπορούσε να είναι ένας καλός ραδιοφωνικός παραγωγός. Πάντως, σήμερα έχει «παντρέψει» και τα δύο.» Αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Είναι σίγουρο ότι τώρα θα συνευφραίνεται εις την «αγήρω μακαριότητα» με τον προκάτοχό του Άγιο Νεκτάριο. Μητροπολίτες Πενταπόλεως, μόνον αυτοί οι δύο. Απλοί στους τρόπους. Κτήτορες και οι δύο. Ταπεινοί και οι δύο. Ακτήμονες και οι δύο, σίγουρα στον Παράδεισο και οι δύο. Το πιστεύω απόλυτα.

Άγιε Πενταπόλεως π. Ιγνάτιε, παρακαλώ συγχώρησε το τόλμημά μου να παρουσιάσω αυτές τις λίγες πληροφορίες, από την επίγεια ασκητική βιοτή και δράση σου. Το κάνω με πολλή αγάπη και βαθύ σεβασμό, εις αγάπης αντέκτισιν, «ανθ’ ών μοι δεδόρησαι».

Αιωνία η Μνήμη σου σεβαστέ και περιπόθητε Πατέρα μας, Άγιε Πενταπόλεως π. Ιγνάτιε. Αναπαύου εν ειρήνη, εις τόπον χλοερόν και τόπον αναψύξεως. Παρακαλώ τον Δικαιοκρίτη Κύριο να ακούσει της φωνής σου «ιδού εγώ και τα παιδία ά μοι έδωκεν ο Θεός» (Εβρ. 2, 13) απανταχού της Γής.

Εύχου υπέρ ημών πάτερ Άγιε, εις το επουράνιο θυσιαστήριο «Να μην τα χαλάσουμε ποτέ με το Θεό.»

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

«Όπου επισκιάσει η χάρις σου Αρχάγγελε» (Βατοπαιδινός χορός)

$
0
0
Ο μοναχικός βίος έχει χαρακτηρισθεί και ισάγγελος πολιτεία ως κατεξοχήν τρόπος που μιμείται και ακολουθεί την αγγελική ζωή. Ο μοναχός επιθυμεί διακαώς να γίνει ουρανοπολίτης, θεωρεί ότι είναι 
παρεπίδημος επί της γης και επιθυμεί διακαώς να γίνει «βραχύ τι παρ αγγέλους ηλαττωμένος» (Ψαλμός Η΄, 5). Θέλει να ζήσει εδώ ζωή αγγελική, να αναπληρώσει το εκπεσόν τάγμα των αγγέλων.
Ο Μέγας Βασίλειος δε, ο διοργανωτής των κοινοβίων της Καππαδοκίας, στη «Β΄Επιστολή προς Γρηγορίω εταίρω» ερωτά «Τι ουν μακαριώτερον του την των αγγέλων πολιτείαν μιμείσθαι;».

Στους ασκητικούς Πατέρες αναφέρεται: «Ζωή μοναχού κατά μίμησιν αγγέλου γινέσθω καταφλέγουσα αμαρτίαν. Ζωή γαρ μοναχού εστίν η των ματανοούντων ολοκάρπωσις. Ζωη μοναχού, χαρακτηριζέσθω τα μέλη αυτού νενεκρωμένα προς επιθυμίαν υπάρχοντα. Ζωή γαρ του αγίου Ιωάννου και βίου υπογραμμός σοι γέγονεν». (Αββάς Υπερέχιος)

Γι αυτό το λόγο οι μοναστικές αδελφότητες τιμούν ιδιαιτέρους τους Αγίους Αρχαγγέλους με νηστεία κάθε Δευτέρα, ημέρα αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους στα πλαίσια του εβδομαδιαίου εορτολογικού κύκλου, αλλά και με αγρυπνία κατά την μνήμη της εορτής τους.

Το Δοξαστικό του Όρθρου «Όπου επισκιάσει η χάρις σου Αρχάγγελε» συμπυκνώνει το περιεχόμενο της εορτής.
Ψάλλει Χορός Βατοπεδινών πατέρων:
Πηγή

Συγκλονιστικό περιστατικό σε μοναστήρι - π. Ιγνάτιος Πενταπόλεως

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, ο ακούραστος ρήτορας

$
0
0
Ένας από τους τρεις Ιεράρχες και προστάτες των γραμμάτων που γιορτάζουμε σήμερα, είναι ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ήταν ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος, αφού, από την εφηβεία του ακόμα, σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και αργότερα θεολογία.
Η ρητορική του ικανότητα, η δύναμη της πίστης του, ο παραδειγματικός του βίος και το κοινωνικό του έργο τον έκαναν γνωστό και η φήμη του έφτασε μέχρι την Κωνσταντινούπολη, στα αυτιά του αυτοκράτορα. Σε εκείνη την πόλη, ο Ιωάννης χειροτονείται από τον λαό αρχιεπίσκοπος.

Κόσμος πολύς μαζευόταν να τον ακούσει. Μελετώντας χρόνια την Αγία Γραφή, ο άγιος απλά και υπομονετικά, εξηγούσε και ερμήνευε με τέτοιο τρόπο το νόημα των συμβουλών και των παραβολών και τη ζωή του Κυρίου, που το πλήθος έμενε σιωπηλό, διψασμένο για γνώση και ελπίδα. Στηρίζει τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Βοηθά τους απελπισμένους. Φτιάχνει και στηρίζει ιδρύματα για να ανακουφίσει τους ξένους και τους αρρώστους. Οργανώνει συσσίτιο από το οποίο τρέφονταν καθημερινά 7000 άνθρωποι. Έρχεται σε ρήξη με τους πλούσιους και με αυτούς που ζούσαν ενάντια στις αξίες της εκκλησίας. Και αυτό ήταν που οδήγησε και στην εξορία του.

Η αυτοκράτειρα Ευδοξία βλέποντας ότι τα κηρύγματα του Ιωάννη εναντιώνονταν στην πλούσια τάξη, διατάζει να εξοριστεί. Ο Ιωάννης μαθαίνοντας τα νέα καλεί τους επισκόπους για να τους μιλήσει. Τους παρακαλεί θερμά να διατηρήσουν ενωμένη την εκκλησία και τους ανθρώπους, να συνεχίσουν να παλεύουν για τα ιδανικά της πίστης και το χριστιανικό βίο και να είναι πάντα μονοιασμένοι μεταξύ τους.

Πολλά χιλιόμετρα περπατούσε κάθε μέρα. Όμως η κούραση και οι κακουχίες δεν τον νίκησαν. Από όπου περνούσε πλήθη κόσμου μαζεύονταν να ακούσουν τον θείο του λόγο. Οπλισμένος με υπομονή και θάρρος, εξηγούσε ακούραστα τις αρετές της ορθοδοξίας. Και οι άνθρωποι, βλέποντας τα μεγάλα του μάτια, τα βαθουλωμένα από τη νηστεία μάγουλα στο ήρεμο αυτό πρόσωπο, εμπνέονταν από το πάθος και τη θέρμη των λέξεων που έβγαιναν από το στόμα του αγίου και άκουγαν προσεκτικά. Πολλές φορές άνθρωποι κατατρεγμένοι κι απελπισμένοι ζητούσαν τη βοήθειά του. Ο Ιωάννης με πλήθος επιστολών συμβούλεψε και κατεύθυνε όλους όσους τον παρακαλούσαν. Τόνωσε το ηθικό πολλών χριστιανών με το κήρυγμά του αλλά και αργότερα με όλο το συγγραφικό του έργο. Μετά από ταξίδι 7 μηνών φτάνει στον τόπο εξορίας του, στο χωριό Κουκουσός της Καππαδοκίας, σχεδόν ετοιμοθάνατος από την ταλαιπωρία.

Όμως ακόμα κι εκεί, σε εκείνο το χωριό, χιλιάδες άνθρωποι συνέχισαν να μαζεύονται για να τον ακούσουν. Και εκείνος συνεχίζει να κάνει αυτό που έκανε πάντα. Να κηρύττει τον λόγο του Θεού.

Το νέο αυτό φτάνει μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Ο αυτοκράτορας Αρκάδιος, ο διάδοχος της Ευδοξίας, μαθαίνοντας ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να ακούνε και να τιμάνε το Χρυσόστομο γίνεται έξαλλος. Αποφασίζει να τον στείλει ακόμα πιο μακριά, σε μια πόλη με το όνομα Πιτυούντα. Νέες περιπέτειες για τον άγιο. Καινούριο ταξίδι έπρεπε να ξεκινήσει. Όμως αυτό δεν τον πτοεί. Απ΄ όπου περνάει συνεχίζει το θεάρεστο έργο του. Όμως ποτέ δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Ταλαιπωρημένος από τις κακουχίες του οδοιπορικού, παραδίδει το πνεύμα του στον Κύριο, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο συγγραφικό έργο που ενέπνευσε και θα εμπνέει χιλιάδες χριστιανούς, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Η σοφία και τα κηρύγματα όχι μόνο του άγιου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, αλλά και του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου του Θεολόγου, οι διδαχές και των Τριών Ιεραρχών, θα παραμείνουν αθάνατες μέσα από τα έργα τους και αποτελούν αιώνια κληρονομιά για τους χριστιανούς και την εκκλησία. Οι λόγοι των τριών αυτών αγίων, που είναι οι προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, θα φωτίζουν και θα εμπνέουν και θα στηρίζουν για πάντα τους πιστούς της ορθοδοξίας.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

$
0
0
Ο μακαριστός Γέρων Μωυσής Αγιορείτης παρουσιάζει την αγία ζωή και την σοφή διδασκαλία του μεγάλου αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος έζησε, κήρυξε αλλά και θυσιάστηκε για την αγάπη του Χριστού, δοξαζόμενος έτσι ως ανυποχώρητος υπερασπιστής της πίστεως και της αλήθειας. 

Πηγή

«Εμείς…ορφανέψαμε και όταν χάσαμε τον Μωυσή»

$
0
0
Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Νομικός
Στις 27 Οκτωβρίου (9 Νοεμβρίου ν.η.) συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την εις μεγαλόσχημον κουρά του μακαριστού λογίου Γέροντος Μωυσή του Αγιορείτου. Με την ευκαιρία αυτή η Πεμπτουσία δημοσιεύει από τον Τόμο που πρόσφατα εξέδωσε η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου προς τιμήν του∗,
το άρθρο του προσωπικού του φίλου, δικηγόρου Πανάγου Αναγνωστόπουλου. 
Όταν ο π. Μωυσής και ο αδελφός μου επέστρεψαν στην Αθήνα ο νεαρός Γιάννης, στα 21 χρόνια του, είχε ήδη πάρει την απόφασή του. Θα ανέβαινε στο Όρος.
Μετά από λίγο επισκέφθηκα και εγώ το Όρος μαζί με τον φίλο μας Λουκά, νυν Ρωμανό Ιερομόναχο.
Η επίσκεψη στο Όρος ήταν καταλυτική για όλους μας αλλά για τον νεαρό Γιάννη αποτέλεσε το τελευταίο βήμα για την οριστική του απόφαση να ενδυθεί το αγγελικό σχήμα.

Μετά από λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε την απόφασή του στους γονείς του και τους φίλους του, ετοίμασε τις βαλίτσες του, μας μοίρασε τα βιβλία του και ανέβηκε στον Άθωνα. Δεν μπόρεσε να μείνει για πολύ καιρό και αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα. Μετά από λίγους μήνες στρατεύθηκε και υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό δύο χρόνια.

Η παρέα μας πλέον είχε αλλάξει χαρακτήρα, προσανατολισμό και όραμα. Ο Γιάννης είχε αποφασίσει να γίνει μοναχός, το ίδιο και ο Λουκάς και αργότερα ο Γιώργος. Οι μελέτες μας, τα διαβάσματά μας, οι συζητήσεις μας και τα ενδιαφέροντά μας ήταν αποκλειστικά πλέον για το Άγιον Όρος και για τον νέο τρόπο πνευματικής ζωής που αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε και να ακολουθούμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια της στρατιωτικής θητείας του π. Μωυσή και σ’ αυτό το χρονικό διάστημα συνδέθηκε με τον ηγούμενο πατέρα Αιμιλιανό και τους αδελφούς της Σιμωνόπετρας, που από το φθινόπωρο του 1973 είχαν μετακομίσει από τα Μετέωρα στη μονή της ψυχής μας.

Ο π. Μωυσής έβαλε μετάνοια στον γέροντα Αιμιλιανό, αυτός τον δέχθηκε και έτσι άρχισε να πηγαινοέρχεται στη Σιμωνόπετρα για να δοκιμάζεται και να δοκιμάζει τον κοινοβιακό βίο. Έγινε δόκιμος και αργότερα μεγαλόσχημος μοναχός. Για την παρέα του Βύρωνα αποτελούσε καύχημα και σημείο αναφοράς, γιατί είχαμε πλέον από τα σπλάχνα μας έναν μοναχό στη Σιμωνόπετρα και είχαμε πλέον δέσει την ψυχή μας με τον γέροντα Αιμιλιανό και με τους αγαπημένους αδελφούς μας.

Για την κουρά του πατρός Μωυσή ανεβήκαμε στο Όρος μία μικρή παρέα, ο πατήρ Μεθόδιος Κυριακού, ο κουμπάρος και φίλος μου Κώστας Εμμανουήλ, φίλος και γείτονας του Γιάννη, και εγώ. Στην ακολουθία μίλησε, όπως συνήθιζε, ο γέροντας Αιμιλιανός. Είπε πολλά, αλλά συγκράτησα τα ακόλουθα: «Εσύ παιδί μου θα γράψεις πολλά βιβλία και εξαιτίας σου θα γίνουν πολλοί ιερείς και μοναχοί». Μου έκανε εντύπωση αυτή η αποστροφή της ομιλίας του γέροντα και είπα μέσα μου: «Μα καλά, τί λέει ο γέροντας για τον Γιαννάκη; Εντάξει, γράφει ποιήματα και έχει καλλιτεχνική φύση, αλλά τί σόι βιβλία να γράφει και πώς θα επηρεάζει κόσμο;» Αυτά δεν τα είπα στον πατέρα Μωυσή παρά λίγα χρόνια πριν φύγει, αφού πλέον είχα δει όλη την πορεία του και είχα δει όλα τα γεγονότα που επιβεβαίωναν τα λόγια του γέροντα Αιμιλιανού, του ευεργέτου εμού, της οικογενείας μου και πολλών φίλων μου.

Η μοναστική βιοτή του στη Σιμωνόπετρα, η πνευματική καθοδήγησή του από τον γέροντά του Αιμιλιανό και η αναστροφή του με τους αγαπητούς μας πατέρες του έδωσαν στέρεες βάσεις και πολύτιμα εφόδια για την μετέπειτα πορεία του στο Άγιον Όρος. Στην ησυχία του μοναστηριού, στην καθημερινή επαφή με τους συμμοναστές του, στην ενασχόλησή του με την βιβλιοθήκη και με το διακόνημα της συγγραφής του πρώτου βιβλίου του για τον γέροντα Ιερώνυμο της Αναλήψεως, αυξήθηκε και πλουτίσθηκε το έμφυτο λογοτεχνικό του χάρισμα και απέδωσε αργότερα τόσους πνευματικούς καρπούς στα δεκάδες βιβλία, στις εκατοντάδες δημοσιεύσεις και στις πολυάριθμες ομιλίες του.

Όλα αυτά όμως τα χρόνια τον πατέρα Μωυσή τον συνόδευε ο σωματικός πόνος. Άρχισε να εμφανίζεται στις αρχές του ’70 και με μεγάλη ένταση πλέον τον παρακολουθούσε σε όλη του τη ζωή. Ο Μωυσής έγινε συχνότατος επισκέπτης του Ιπποκράτειου, του Λαϊκού, του ΝΙΜΤΣ και άλλων νοσοκομείων. Οι πόνοι φοβεροί, οι πυρετοί απίστευτοι. Όταν μιλάμε για πόνους, άλλο είναι να το γράφεις, άλλο είναι να το λες και άλλο είναι να το βλέπεις και βεβαίως άλλο είναι να το υποφέρεις. Ποτέ μου δεν τον άκουσα να βαρυγκωμήσει ή να πει μία λέξη. Σιωπηλά προσευχόταν στον Κύριο, στην Παναγία και στους Αγίους. Στις μεγάλες στιγμές του πόνου και της οδύνης δεν έχασε ποτέ την πίστη του, τον προσανατολισμό του στην απόκτηση της αγιότητας, την υπομονή του, τον ιεραποστολικό ζήλο του και την ηρεμία του. Στην ασθένειά του τον διακόνησαν με σοφία και διάκριση ο γέροντάς του Αιμιλιανός και με ανιδιοτέλεια και ανυπόκριτο αγάπη οι αδελφοί του στη Σιμωνόπετρα, η οικογένειά του και άλλοι φίλοι στις αλλεπάλληλες νοσηλείες του στην Αθήνα και στο εξωτερικό και ο αγαπητός μας πατήρ Χρυσόστομος μετά την εγκαταβίωσή του στο κελί του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη σκήτη του Κουτλουμουσίου. Ο πόνος παρακολουθούσε τον Μωυσή σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μου είπε λίγους μήνες μετά την μεταμόσχευση και ενώ πλέον είχε αναρρώσει. «Πάνο, είχα ξεχάσει πως είναι ο υγιής άνθρωπος». Ο γέροντάς του σε μία από τις επισκέψεις στο κελί του Μωυσή του είπε για την ασθένειά του: «Αυτό παιδί μου θα είναι το ασκητικό σου πάλαισμα».

Τα πλούσια χαρίσματα του πατρός Μωυσή φάνηκαν πλέον μετά την μετακόμισή του από την Σιμωνόπετρα στη σκήτη της Κουτλουμουσίου. Η απόφασή του να ακολουθήσει τον κελιώτικο δρόμο ήταν ηρωική και συνοδεύτηκε από πολλή σωματική και ψυχική ταλαιπωρία. Αυτό όμως ήταν το σχέδιο του Θεού. Εμείς οι παλιοί και καρδιακοί φίλοι του γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τον αγώνα του να στερεωθεί στη Μονή Κουτλουμουσίου και είδαμε πως ο γνήσιος χριστιανός ξεπερνά τα προβλήματα και τα εμπόδια που δημιουργούνται είτε από τον ίδιο είτε από άλλους και πως στο τέλος ο Κύριος βραβεύει πλουσίως τον αγώνα του πιστού δούλου του.

Με την εγκατάστασή του στη σκήτη του Κουτλουμουσίου ο πατήρ Μωυσής αναπτύσσει το κελιώτικο διακόνημά του. Σαν μέλισσα γυρνούσε όλο το Όρος και συγκέντρωνε πληροφορίες, φωτογραφίες, σημειώσεις άλλων μοναχών για να αναδείξει την αγία βιωτή γνωστών και αγνώστων αγιασμένων μορφών του Όρους. Έγραφε, σημείωνε, δημοσίευε, φιλοξενούσε, κήρυττε, ξεναγούσε, καθοδηγούσε ακατάπαυστα και ουδέποτε η ασθένεια έκαμψε τον ακατάβλητο ιεραποστολικό του ζήλο. Δεκάδες βιβλία, άρθρα, δημοσιεύσεις και ομιλίες στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Αμερική. Καύχημά του το τρίτομο έργο για τούς αγίους του Όρους και τα συναξάρια του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη και του γέροντα Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτη. Για τη συγκέντρωση των βιογραφικών στοιχείων του γέροντα Ιερωνύμου ο αδελφός μου και εγώ τον συνοδεύαμε στις διάφορες επισκέψεις του στα σπίτια ευλαβών χριστιανών που γνώριζαν τον άγιο γέροντα της Αναλήψεως και εκεί καταλάβαμε πόσο πολύ είχε επηρεάσει τους Αθηναίους ο γέροντας Ιερώνυμος της Αναλήψεως και πόσο ευεργετήθηκε ο Μωυσής και η μικρή μας νεανική παρέα από τη συνεχή φοίτησή της στο μετόχι της Ανάληψης, όπου πάτησαν πόδες αγίων ανδρών, όπως του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, του Αγίου Σάββα εν Καλύμνω και του γέροντα Ιερώνυμου Σιμωνοπετρίτη.

Με το χρόνο διαπίστωνα ότι τα χαρίσματα των νεανικών χρόνων που είχα διακρίνει στον πατέρα Μωυσή είχαν μπολιαστεί από την αγιορείτικη ασκητική παράδοση. Πλέον ο γέροντας ήταν ένας πολύ ισορροπημένος μοναχός, δύσκολος, σχεδόν κλειστός στη δημοσιοποίηση πνευματικών εμπειριών, διακριτικός και προσεκτικός στις συμβουλές και σκληρός αγωνιστής στον πόλεμο των παθών στην εσωτέρα καρδία. Δούλευε πολύ στην βαθεία καρδία και είχε σύμμαχο τον σχεδόν ισόβιο πόνο του. Ακολουθούσε με συνέπεια το του Αγίου Ησυχίου: «Ούτος αληθινός τω όντι Μοναχός, ο νήψιν κατορθών· και ούτος αληθινός νηφάλιος, ο εν καρδία ων Μοναχός», που τόσο ωραία το ερμηνεύει ο γέροντάς του Αιμιλιανός: «Όντως αληθινός μοναχός είναι αυτός που πετυχαίνει την προσοχή. Και αληθινός νηφάλιος είναι ο εν καρδία ων Μοναχός, ο οποίος πράγματι δουλεύει μέσα στην καρδιά του και όχι εξωτερικά, με λόγια και με σχήματα». Απέφευγε την πρωτόνοια και αναζητούσε την επίνοια. Στόχος του έγινε η τήρηση του νοός, η ταπείνωση και η ευχή. Ο Κύριος με τον σωματικό πόνο που του έδωσε, παράλληλα τον ωθούσε σε αυτό το ασκητικό πρόγραμμα.

Στις προσωπικές μας συνομιλίες διέκρινα τον δισταγμό και την συστολή να αναφέρει την εμφάνιση του Αγίου Νεκταρίου μέσα στους μεγάλους του πόνους μετά την μεταμόσχευση στο νοσοκομείο στην Αμερική και την εκπληκτική συνάντησή του με τον πατέρα Σωφρόνιο Ζαχάρωφ όταν τον επισκέφθηκε στην Αγγλία για να του ζητήσει να προσευχηθεί για την υγεία του. Ήταν σοφά επιφυλακτικός στην διήγηση διαφόρων γεγονότων γύρω από την βιωτή του Αγίου Παϊσίου, παρά το γεγονός ότι ήταν σχεδόν γείτονες και είχαν πνευματικές σχέσεις. Στις μεταξύ μας προσωπικές συζητήσεις για τον Άγιο αποτύπωνε με ακρίβεια την αγία του ζωή αποφεύγοντας υπερβολές και υστερίες. Κατ’ επανάληψη μου έλεγε ότι το μεγαλύτερο θαύμα είναι η μετάνοια και προς αυτό προσπαθούσε να οδηγήσει την δική του ζωή και την ζωή των διπλανών του.

Τα μοναχικά του καθήκοντα και τα προβλήματα της υγείας του δεν τον εμπόδισαν στο να διατηρεί το χαριτωμένο χιούμορ του και να χαρίζει σε όλους το παράδειγμα της αισιοδοξίας μαζί με το ενθαρρυντικό μειδίαμά του. Αδιάλειπτα, εγκάρδια και υποδειγματικά φιλοξενούσε τους επισκέπτες του και το κελί του υπήρξε πόλος έλξεως και μετανοίας για πολλούς, μικρούς και μεγάλους. Η σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος στο Κουτλουμούσι κατέστη σημείο αναφοράς για επισκόπους, ιερείς, μοναχούς και λαϊκούς, που με σεβασμό και αναζήτηση κτυπούσαν τη θύρα της καλύβης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Ο πατήρ Μωυσής αγάπησε βαθειά και καρδιακά όλο το Άγιον Όρος και μαζί μ’ αυτόν το αγαπήσαμε και εμείς οι νεανικοί φίλοι του. Ο γέροντας αγαπούσε τα μοναστήρια, τη φύση, τις άγιες εικόνες, τα ιερά σκεύη, τα ιερά άμφια, τις πεζούλες, τις κραβάτες και το χώμα του Άθωνα, που το θεωρούσε ιερό και άγιο. Ιδιαίτερα όμως αγαπούσε και ευλαβείτο τους ιερείς και τους μοναχούς και πάνω απ’ όλα τα αξέχαστα γεροντάκια που είναι η ψυχή, το θεμέλιο και το καύχημα του Όρους. Αλησμόνητες συζητήσεις και αναφορές στα γεροντάκια της Σιμωνόπετρας που βρήκε η συνοδεία του γέροντα Αιμιλιανού το 1973 και χαριτωμένες διηγήσεις για δεκάδες άλλους γέροντες μοναχούς διάσπαρτους στις καλύβες και στα μοναστήρια του Άθωνα, που εξέπεμπαν την απλότητα και την αθωότητα των ευαγγελικών αρετών.

Με κάποια τολμηρότητα μπορώ να πω ότι ο πατήρ Μωυσής υπήρξε αγιορείτης πριν επισκεφθεί τον Άθωνα. Τόσο πολύ αγαπούσε το Όρος.

Τον γέροντα τον έζησα από νεαρό μέχρι την κοίμησή του και βεβαιώνω ότι η εξωτερική του συμπεριφορά ήταν ίδια και στα 17 του χρόνια που γίναμε φίλοι και στα 62 του χρόνια που κοιμήθηκε. Αλλοιώθηκε μόνο η εσωτέρα καρδία με την συνεχή πάλη εναντίον των παθών και του αντιδίκου, την συνεχή αντιμετώπιση του πόνου με αλάλητο προσευχή και τον αγώνα για την απόκτηση ταπεινώσεως. Η πνευματικότητα που απέκτησε ενίσχυε την ανθρωπιά του και το αντίστροφο.

Ο πατήρ Μωυσής αποτελεί για μας το καύχημα της ενορίας του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος, το έκγονο της Μικρασιατικής ευλάβειας των προγόνων του και το βλάστημα του μετοχίου της Σιμωνόπετρας στο Βύρωνα, όπου η πρόνοια του Θεού έφερε τον άγιο γέροντα Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη και αργότερα το εκόσμησε με τον μέγα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη.

Με τον Μωυσή από την αρχή της φιλίας μας μέχρι το τέλος μας ένωνε και μας ενώνει η μετοχή στο κοινό εκκλησιαστικό φρόνημα, αφού η ενότητα δεν συνδέεται απαραίτητα με τη συχνότητα των συναντήσεων ή των συναναστροφών, αλλά ταυτίζεται με την κοινή πίστη και την κοινή προσωπική εμπειρία στις δωρεές του Κυρίου.

Ο λαός λέει (και δίκιο έχει) ότι ο άνθρωπος ανεξάρτητα από το σε ποιά ηλικία είναι, ορφανεύει όταν χάσει τον πατέρα και την μάνα του. Εμείς, η συντροφιά των νεανικών του χρόνων, ορφανέψαμε και όταν χάσαμε τον Μωυσή.
∗ Εκδοτικές πληροφορίες
Διαστάσεις: 22×29 εκ.
Σελίδες: 970
Βιβλιοδεσία: Καλλιτεχνική, σκληρή
Έκδοση: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2017
Παραγγελίες: pek@vatopedi.gr

Μπαλάσκας Βασίλειος: Ο συστρατιώτης του Αγίου Παϊσίου διηγείται

$
0
0
Ο Σύλλογος Φίλων των Απανταχού Κρυπτοχριστιανών, παρουσιάζει την συνέντευξη με τον συνστρατιώτη του Αγίου Γέροντος Παϊσίου κ. Μπαλάσκα Βασίλειο.

ΜΕΡΟΣ Α



ΜΕΡΟΣ Β

Συνάντηση Αγίων σε ένα Νοσοκομείο της Βιέννης (Θαύμα του Αγίου Νεκταρίου)

$
0
0
Ἀγγελόπουλος Παναγιώτης (Εἰσαγγελεύς Ἐφετῶν Ἀθηνῶν)
Μάϊος τοῦ 2003 καί ἡ Διακαινίσιμη περίοδος ἦταν στό τέλος της. Μέ συντροφιά ἄλλους τρεῖς Χριστιανούς, ξεκινήσαμε πολύ πρωί- ἀξημέρωτα ἀκόμα- γιά ἕνα προσκύνημα, στήν Ἱ. Μ. τῆς Παναγίας τῆς Γαυριώτισσας.
Ἡ Παρέα μας, γνωστός Ἡγούμενος Μεγάλης Ἁγιορείτικης Μονῆς, ἕνας Ἱερομόναχος καί ἕνας ἀκόμα λαϊκός.
Εἶχα καιρό τήν ἐπιθυμία νά κάνω ἐκεῖνο τό προσκύνημα καί νά δῶ ἀπό
κοντά, τόν ὀνομαστό ἐπιστήθιο φίλο τοῦ Ἁγίου Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτη, τόν Ἅγιο Γέροντα π. Ἀμβρόσιο Λάζαρη.

Παρακλήθηκα, περασμένες 12 τήν προηγούμενη τό βράδυ, νά κάνω τόν ὁδηγό τῆς συνοδείας, γιατί «κάτι ἔτυχε στόν προγραμματισμένο ὁδηγό» τῆς παρέας…. Ἡ χάρη τῆς Παναγίας μέ κάλεσε νά ζήσω τά γεγονότα πού καταγράφω.

Ὁ ἥλιος πού ξεπρόβαλε, μᾶς βρῆκε νά ἀνηφορίζουμε μέ τό αὐτοκίνητο τίς στροφές τοῦ Παρνασσοῦ. «Μάγεμα ἡ φύση κι’ ὄνειρο»[1].

Οἱ λαμπερές πρωινές ἀκτίνες του, χρύσιζαν τίς δροσοσταλίδες στά φύλλα τῶν δέντρων καί τῶν λουλουδιῶν, δίνοντας τή θέα καί τήν αἴσθηση μικρῶν διαμαντιῶν, πού σκορπίστηκαν ἁπλόχερα.

Ὁ καθαρός βουνήσιος ἀέρας καί ἡ πρωινή δροσιά παράβγαιναν λές, γιά τό ποιό θά μᾶς πρωτοευχαριστήσει.

Μέσα σέ μία Πασχαλιάτικη πρωτόγνωρη χαρά, ἀνάμεσα στά ἔλατα, στά πεῦκα, τίς καρυές, τό θυμάρι καί τίς κουμαριές, τό αὐτοκίνητό μας, ἦταν ὁ μόνος θόρυβος στή φύση.

Στήν μοναξιά καί ἡσυχία πού τίποτα ἄλλο δέ διέκοπτε, τριγύρω, ἐκτός ἀπ’ τά πουλιά πού τραγουδοῦσαν ἤ φτερούγιζαν ἀθόρυβα, φθάσαμε, περασμένες ἑξίμισυ τό πρωί, στήν εἴσοδο τῆς Μονῆς. Στίς ἑπτά ἔπρεπε νά ἀρχίσει ἡ Θ. Λειτουργία.

Στήν εἴσοδο τῆς Μονῆς, τῆς Παναγίας τῆς Γαυριώτισσας, μᾶς περίμενε μ’ ἕνα φτυάρι στά χέρια, τακτοποιώντας, ἔξω ἀπό τό δρόμο φρεσκοφερμένη κοπριά, γιά τά φυτά καί τά λουλούδια τῆς Μονῆς, ὁ πνευματικός της Γέρων Ἀμβρόσιος Λάζαρης.

Μέ ἔκδηλη χαρά μικροῦ παιδιοῦ χαιρέτησε τούς ἱερεῖς καί περίμενε καί μένα νά σταθμεύσω τό αὐτοκίνητο σέ ἀσφαλές σημεῖο.

Βγῆκα ἀπ’ τό αὐτοκίνητο καί βρέθηκα μπροστά σέ ἕνα γίγαντα ἱερωμένο, μέ ἕνα πλατύ θεϊκό χαμόγελο καί μία τεράστια ἀγκαλιά.

«Ἔλα Παναγιώτη λεβέντη καί ἀργήσαμε. Μᾶς περιμένει ἡ Παναγία». Ἀσπάστηκα τό χέρι του καί σκέφθηκα ὅτι, κάποιος τοῦ εἶπε τ’ ὄνομά μου.

Μπήκαμε στόν περίβολο κι’ ἀπό τό διάδρομο ἀνάμεσα στίς ὁλάνθιστες, περιποιημένες τριανταφυλλιές, πηγαίναμε πρός τό καθολικό τῆς Ἱ. Μονῆς.

«Θά ψάλλουμε μαζί σήμερα κ. Εἰσαγγελέα. Πολύ χαρά ἔχω ποὺ ἤρθατε» Ἀπορῶ ἐγώ πάλι, ἀλλά ὑποθέτω ὅτι, γιά τήν ἰδιότητά μου, κάποιος θά τοῦ εἶπε κάτι, ἀλλά πότε; μέσα στή νύχτα; Πῶς τά ξέρει ὅλα αὐτά γιά μένα. Πρώτη φορά τόν συναντῶ…. Ἄλλο ὁδηγό περίμενε.

Μπήκαμε στό Ναό. Διάβασα τόν ἑξάψαλμο, ἔψαλε ὁ π. Ἀμβρόσιος, μαζί του καί ἐγώ σέ μία κατανυκτική ἀνοιξιάτικη ἀτμόσφαιρα. Μοναδική ἐμπειρία Θ. λειτουργίας.
Ἤμουνα δίπλα σέ ἕνα ἄνθρωπο τοῦ Θεοῦ, σ’ ὅλη τή διάρκεια τῆς ἀκολουθίας κι’ ἔζησα μοναδικές στιγμές. Ἡ συνέχεια μοῦ τόδειξε ἀδιαμφισβήτητα.

Γίγαντας στό σῶμα, στήν ψυχή καί στήν ἁγιότητα, ὁ Γέροντας, μᾶς καλοδέχθηκε στό ἀρχονταρίκι τῆς Μονῆς, μετά τό «δι’ εὐχῶν τῆς ἀκολουθίας».

Ἡ Γερόντισσα Παρθενία (ἄν θυμᾶμαι σωστά) καί οἱ ἀδελφές, σέρβιραν καφέ, τσάϊ ἀπό τόν Παρνασσό, μέλι, ψωμί, τυρί, παξιμάδια καί πολύ ἀγάπη.

Οἱ συμβουλές τοῦ Γέροντα, μέ κοφτό λόγο, πού δέν ἐπέτρεπε ἀντίρρηση, προσωποποιημένες γιά τόν καθένα μας, ἔκαναν τούς ἀκροατές του νά τόν παρακολουθοῦν μέ ἀμείωτο ἐνδιαφέρον.

Ἡ ὥρα πέρασε καί οἱ προσκυνητές ἀραίωσαν. Μείναμε ἡ παρέα μας ὁ Γέροντας καί δύο τρία πρόσωπα γνωστά του.

Ὁ Ἁγιορείτης ἡγούμενος, ἀποσύρθηκε νά ἐξομολογήσει κάποιους πού εἶχε μαζί τους συνεννοηθεῖ.

Μέχρις ὅτου ἑτοιμασθεῖ ἡ Τράπεζα μᾶς κάλεσε στό ἀπέρριτο κελί του, ὕψιστη τιμή γιά ἕνα ἐπισκέπτη, καί γυρίζοντας σέ μένα μοῦ λέει: «Εἰσαγγελέα τό βλέπεις αὐτό, δείχνοντάς μου παράλληλα ἕνα ἰδιόμορφο πέτρωμα, ὅσο ἕνα μανταρίνι σέ μέγεθος, μέσα σ’ ἕνα μικρό γυάλινο βαζάκι, πάνω στό κομοδίνο. Κούνησα καταφατικά τό κεφάλι μου καί ὁ Γέροντας συνέχισε.

«Ἄκου πού λές εἰσαγγελέα μου. Πρίν καιρό πέρασε, ἀπό δῶ ἕνας Ἑλβετός γιατρός, φίλος τοῦ Δεσπότη τῆς Λαμίας τοῦ Δαμασκηνοῦ. Ἤρθανε μαζί. Ἐγώ ἐκεῖνο τόν καιρό ὑπέφερα, ἀπό κάτι πόνους στή μέση καί ὁ Δεσπότης τό ἤξερε.

Λέει τοῦ γιατροῦ τό πρόβλημα καί ἐκεῖνος, ἀφοῦ μέ ἐξέτασε, εἶπε ὅτι πρέπει νά χειρουργηθῶ ἄμεσα. Εἶναι πρόβλημα νεφροῦ αὐτό καί ἡ ἐγχείρηση, θά φρόντιζε αὐτός, νά γίνει στή Βιέννη, στό καλλίτερο νοσοκομεῖο. Ἔκαμα ὑπακοή στό Δεσπότη καί πῆγα πού λές, στήν Ἑλβετία.

Μπῆκα στό νοσοκομεῖο γίνανε οἱ ἐξετάσεις καί προγραμματίστηκε ἡ ἐγχείρηση. Ὅλοι συμφωνοῦσαν μέ τή διάγνωση κι’ ἔλεγαν ὅτι εἶναι σοβαρή ἐγχείριση…. Μοῦ ἔλεγαν νά μήν ἀνησυχῶ καί τέτοια.

Ἐγώ πάλι, μία ἀπορία τήν εἶχα, ἀλλά δέν ἀνησυχοῦσα, γιατί εἶχα ζήσει πολλά θαύματα… ὅ,τι θέλει ὁ Θεός. Ἀπό τήν ἡμέρα πού μέ πῆρε ἄγγελος ἀπό μία μπίντα[2] στόν Πειραιά, νά μέ πάει νά γίνω καλόγερος, στό Ἅγιο Ὄρος κι’ ὅταν ἔφθασα ἐκεῖ, μέ περίμεναν στήν εἴσοδο τοῦ Μοναστηριοῦ οἱ Σαράντα Μάρτυρες, ὁλοζώντανοι δεξιά καί ἀριστερά σά φρουρά, γιά νά περάσω[3], μέχρι πού μέ ἔστειλε ὁ Γέρων Πορφύριος, νά φτιάξω τό μοναστήρι Της, μετά τόν πάπα-Ἀνυπόμονο[4], καί μέχρι τώρα πού σοῦ μιλάω, καί τί θαῦμα δέν εἶδα. Γι’ αὐτό σοῦ εἶπα δέ φοβόμουνα.

«Ἐπιρριψον ἐπί Κύριον τήν μέριμνάν σου, καί αὐτός σέ διαθρέψει» [5] δέν λέει;

Τήν παραμονή τῆς ἐγχείρισης ἀπόγευμα, κατέβηκα στόν κῆπο τοῦ νοσοκομείου νά προσευχηθῶ καί νά περπατήσω. Μεγάλο νοσοκομεῖο!.

Ὅπως περιπάταγα, βλέπω πού λές, εἰσαγγελέα μου κι’ ἕνα ἄλλο παπά, πολύ- πολύ γνωστό, μέτριο ἀνάστημα νά’ ρχεται πρός τό μέρος μου, ἀπό τήν ἀντίθετη μεριά, ἀπό ἄλλη πόρτα τοῦ νοσοκομείου. Ἔφθασε κοντά μου χαιρετηθήκαμε.

Τί κάνεις πάπα-Ἀμβρόσιε, πόσο χαίρομαι πού σέ βλέπω!!! Πολύ καλά πάτερ μου, ἀλλά νά σκέφτομαι τόν κόσμο μας, τά λάθη μας, τίς ἁμαρτίες μας, πονάω κιόλας, ἀλλά Δόξα τῷ Θεῷ….

Πιάσαμε πολλή κουβέντα, πού λές, ἀλλά ντρεπόμουνα νά τόν ρωτήσω τ’ ὄνομά του πού δέν μποροῦσα νά τό θυμηθῶ μέ τίποτα. Μοῦ ἦταν ὅμως πολύ γνωστός, εἴπαμε γιά τόν Ἀρχιεπίσκοπο, τό Σεραφείμ, γιά Δεσποτάδες γιά πολλά….

Τόν θαύμασα! Ἀλλά πῶς τόν ρωτᾶς «πῶς σέ λένε πάτερ;», μεγάλη ντροπή το ’νοιωθα κάτι τέτοιο….

Περπατήσαμε ὥρα. Σουρούπωσε καί ἔπρεπε νά γυρίσω στό θάλαμο, νά περάσουν οἱ νοσοκόμες, νά ἑτοιμαστῶ γιά τήν ἐγχείριση.

Καθώς τό σκεφτόμουνά μοῦ λέει: Ἄντε πᾶμε μέχρι τό θάλαμο Ἀμβρόσιε καί θά φύγω καί γώ. Δέν μποροῦσα νά τοῦ φέρω ἀντίρρηση καί παρακαλοῦσα τή χάρη Της νά θυμηθῶ τό ὄνομά του….

Μπήκαμε κι’ ἔκατσε δίπλα μου στό κρεβάτι. Κουβεντιάσαμε ἀκόμα λίγο καί κάποια στιγμή, βάζει τό χέρι του στά πλευρά μου καί μοῦ λέει: Ἐδῶ θά ἐγχειρισθεῖς; Ναί ἀδερφέ μου τοῦ λέω….

Ἀμέσως ἔνοιωσα ἕνα πόνο, ὅπως μέ ἀκούμπησε καί ἔντονη ἐπιθυμία νά πάω στήν τουαλέτα. Πῆγα καί «Μέγας εἶ Κύριε καί θαυμαστά τά ἔργα σου»[6]

Μέ ἔντονους πόνους, σάν τούς πόνους τῆς γέννας λένε εἶναι τοῦτοι, ἔβγαλα αὐτή τήν πέτρα πού βλέπεις. Γύρισα ἐξαντλημένος στό κρεβάτι καί λέω στόν παπά πού ἦταν ἀκόμα ἐκεῖ. Πάτερ μου, μοῦ εἶσαι τόσο γνωστός, μά τόσο γνωστός, ἀλλά δέν θυμᾶμαι τό ὄνομά σου.

Συγχώρα με!!! Ἀλλά πῶς σέ λένε καί πῶς βρέθηκες ἐδῶ; 

Σηκώνεται καί τί μοῦ λέει: Μ’ ἀγαπᾶς τόσο πολύ κι’ ἐγώ σ’ ἀγαπῶ καί δέν μέ θυμᾶσαι Ἀμβρόσιε;

Ἄκου νά δεῖς, ἐδῶ βρέθηκα, γιατί πάω ὅπου θέλω, συκοφαντήθηκα καί κατηγορήθηκα ἔτσι πού τά λέγαμε στόν κῆπο ὅσο κανένας ἄλλος καί ἡ ἀμοιβή μου εἶναι νά πηγαίνω ὅπου θέλω καί ὅποτε θέλω γιά νά βοηθάω τούς ἀνθρώπους…… Εἶμαι ὁ Πενταπόλεως ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ!!! κι’ ἐπειδή σ’ ἀγαπῶ, ἦρθα καί σέ χειρούργησα.

Αὐτό νά τό δείξεις αὔριο στούς γιατρούς, γιατί αὐτοί δέν πιστεύουν, εἶναι ἀσταύρωτοι καί ἀμύρωτοι. Ὅταν τό δοῦν καί σέ ἐξετάσουν πές τους ὅτι σέ χειρούργησα ἐγώ. Θά τό καταλάβουν. Σ’ ἀφήνω τώρα καί καλή ἀντάμωση καλή ἐπιστροφή… καί βγῆκε ἀπό τό θάλαμο….»

Αὐτή πού λές εἰσαγγελέα μου εἶναι ἡ ἱστορία αὐτοῦ τοῦ μανταρινιοῦ πού βλέπεις. Το ’χω ἐδῶ γιά νά μήν ξεχάσω ποτέ τή συνάντηση….. Εἴπαμε κι’ ἄλλα πολλά, μέ τόν Γέροντα Ἀμβρόσιο, ἀλλά γι’ αὐτά ἴσως κάποια ἄλλη φορά. Δέν εἶναι τοῦ παρόντος[7].

Σήμερα, στή μνήμη τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου, Ἁγίου τῆς ἄκρας ὑπομονῆς, πού ἔπαθε ἀπό τόν τότε ἄθεο εἰσαγγελέα Ἀττικοβοιωτίας, πού τόν ἐπεσκέφθη στό Μοναστήρι του στήν Αἴγινα καί τόν ἔπιασε ἀπό τό ἁγιασμένο του ράσο ταρακουνώντας τον, γιά νά τοῦ πεῖ ποῦ ἔχει τά παιδιά πού ἔκανε μέ τίς καλόγριες (!!!), θυμήθηκα τό θαῦμα τοῦ Ἁγίου, στόν γνωστό, διορατικό Γέροντα Ἀμβρόσιο. Τό θυμήθηκα καί τό κατέγραψα, ὅπως μοῦ τό διηγήθηκε.

Ὅ,τι ἔγραψα τό ἔγραψα ὡς ἐλάχιστο θυμίαμα στή χάρη τοῦ Ἁγίου τοῦ αἰῶνος. Εὐελπιστῶ ὅτι καί ὁ Γέρων Ἀμβρόσιος θά συμφωνήσει μέ τό εἶδος καί τήν ἔκταση τοῦ θυμιάματος, ἀπό τά οὐράνια σκηνώματα.

Ἔγραψα ἐπίσης ὅ,τι ἔγραψα, γιατί ὁ Ἅγιος Νεκτάριος κατεκρίθη καί κατεδικάσθη ἀδίκως, τόσο ἀπό τήν κοσμική ὅσο καί ἀπό τήν ἐκλησιαστική δικαιοσύνη τῆς ἐποχῆς του, ὅσο κανείς ἄλλος.

Τοῦ ὀφείλουν καί οἱ δύο αὐτές καί οἱ λειτουργοί τους, αἰώνια συγνώμη. Τό προσωπικό μου ἀπολογητικό χρέος, αὐτῆς τῆς ὀφειλόμενης συγγνώμης μέ ὁδήγησε στήν καταγραφή τῆς συζητήσεώς μου, μέ τόν Γέροντα Ἀμβρόσιο. Τίποτα περισσότερο καί τίποτα λιγότερο.

Ὁ ἐν ἐσχάτοις χρόνοις φανεὶς «ἀρετῆς φίλος γνήσιος» ἄς πρεσβεύει ὑπέρ τῆς χειμαζομένης Ἑλλάδος μας «ἀναβλύζων ἰάσεις παντοδαπάς» καί ἐνεργῶν «πᾶσιν ἰάματα».

Ἀθήνα 9-11-2016

Μνήμη τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Νεκταρίου Πενταπόλεως τοῦ Θαυματουργοῦ.

[1] «Ἐλεύθεροι Πολιορκημένοι» Δ. Σολωμού
[2] Σιδερένια δέστρα πού χρησιμοποιεῖται γιά τό δέσιμο τῶν παλαμαριῶν (σχοινιά) τοῦ καραβιοῦ στήν προβλήτα τοῦ λιμανιοῦ.
[3] Ἐννοεῖ τήν Ι.Μ. Ξηροποτάμο, ὅπου στήν μετώπη τῆς εἰσόδου ἔχει τήν εἰκόνα τῶν Ἁγίων Τεσσαράκοντα.
[4] Ἐννοώντας τόν Γερμανό Δημάκο πού εἶχε τό ψευδώνυμο Ἀνυπόμονος κατά τήν περίοδο τῆς Ἀντίστασης, κατοπινό ἡγούμενο τῆς Μονῆς Ἀγάθωνος, ἀπό τό 1950.
[5] Ψάλμ. νδ' 23
[6] Εὐχή Μεγάλου Ἁγιασμοῦ
[7] Τά πρόσωπα πού ἀποτελοῦσαν τήν μικρή ἐκείνη συντροφιά εἶναι ἀκόμα στή ζωή καί γι’ αὐτό δέν ἀναφέρω ὀνόματα.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και η νηστεία των Χριστουγέννων

$
0
0
Ι.Μ.Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού, Αγίου Αθανασίου Κερκύρας, Κυριακή (Η΄ Λουκά) 13 Νοεμβρίου 2016. Αρχονταρίκι της Μονής, μετά την Θεία Λειτουργία. Ο ιερομόναχος π. Μύρων Σιμωνοπετρίτης αναφέρεται στον ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ και στην Νηστεία της περιόδου των Χριστουγέννων.
Viewing all 19379 articles
Browse latest View live