Quantcast
Channel: Πνευματικοί Λόγοι
Viewing all 19379 articles
Browse latest View live

Ι. Ν. Αγίου Νικολάου: Ο Ναός σύμβολο της Κοζάνης

$
0
0
Ο Ιερός Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου με το κωδωνοστάσιό του αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πόλης της Κοζάνης και σημείο αναφοράς και συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών της. Είναι ο τρίτος σε αρχαιότητα Ναός της πόλης αλλά πρωτεύον κέντρο λατρείας των Κοζανιτών και μνημείο με μεγάλη ιστορική και εθνική αξία.
Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική καμαροσκέπαστη με δάπεδο μαρμαρόστρωτο και δίριχτη στέγη, σκεπασμένη με πλάκες σχιστόλιθου πρώτα και με κεραμίδια αργότερα. Η (πρώτη) ανέγερση του Ναού έγινε στα 1664 και για να μην προκαλεί τους μουσουλμάνους κατασκευάστηκε κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Η χωρητικότητά του ανταποκρινόταν στην πληθυσμιακή κατάσταση της πόλης που είχε τότε περί τις δύο χιλιάδες κατοίκους.

Η μεγάλη ανάπτυξη της Κοζάνης στις αρχές του 18ου αιώνα προέβαλε επιτακτική την ανάγκη για ανέγερση νέου, μεγαλύτερου και ευπρεπέστερου ναού. Έτσι το 1721 με νέο φιρμάνι που εξασφαλίστηκε από την Υψηλή Πύλη για δήθεν επισκευές από σεισμό, ο Ναός ανακαινίστηκε εκ βάθρων (κατεδαφίστηκε και χτίστηκε εξ’ αρχής, σε μεγαλύτερες αυτή τη φορά, στις σημερινές του διαστάσεις). Το έργο εκτελέστηκε επί επισκόπου Ζαχαρία στα 1721, η δε ιστόρηση των τοιχογραφιών έγινε στα 1730.

Ο γυναικωνίτης προστέθηκε στον κεντρικό Ναό κάποια χρόνια αργότερα, όπως φανερώνουν και οι διαφορές στην αρχιτεκτονική, την τοιχοποιία και τις τοιχογραφίες. Μεταγενέστερη είναι και η ανέγερση του παρεκκλησίου του τιμίου Προδρόμου στη δυτική πλευρά του Ναού, με την οποία ο Ναός πήρε την οριστική του μορφή.

Στα 1916 ο Μητροπολίτης Φώτιος (Μανιάτης) έκανε κάποιες επεμβάσεις στο κτίσμα, με κυριώτερη τη διάνοιξη δύο τρούλων στην οροφή του μεσαίου κλίτους, οι οποίοι αφαιρέθηκαν το 1974.

Με το Προεδρικό Διάταγμα της 27ης Όκτωβρίου / 6ης Νοεμβρίου 1926 «Περί ανακηρύξεως ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων» ο Ναός του Αγίου Νικολάου Κοζάνης ανακηρύχτηκε «προέχον ιστορικόν και αρχαιολογικόν μνημείον διατηρητέον».

Οι φθορές του χρόνου οδήγησαν το 1986 σε εργασίες επισκευής, αναπαλαίωσης και αποκατάστασης του Ναού εξωτερικά και εσωτερικά, χάρη στις οποίες το μνημείο αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την κατανυκτικότητά του. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου απέκτησε έτσι μορφή αντάξια της ιστορίας του και της ιερής αποστολής του. Έγινε οίκος Κυρίου με ευπρέπεια και «τόπος σκηνώματος δόξης» του Θεού.
Εξωτερικά ο Ναός, όπως και όλες σχεδόν οι μεταβυζαντινές εκκλησίες της βόρειας Ελλάδας, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εκείνο, όμως, που ιδιαίτερα εντυπωσιάζει και συναρπάζει είναι ο εσωτερικός διάκοσμος στο σύνολο του, ακίνητος και φορητός. Ιδιαίτερα αναφέρουμε:

-Τις τοιχογραφίες, με ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια του Ναού να είναι καλυμμένη με ζωγραφική διακόσμηση, πλούσια και εντυπωσιακή, φιλοτεχνημένη το 1730 από τους αδελφούς Θεόδωρο και Νικόλαο εξ Ιωαννίνων. Για το μεταγενέστερο γυναικωνίτη εικάζεται λαϊκός αγιογράφος από τη Σαμαρίνα.

-Το τέμπλο, τον επισκοπικό θρόνο, τον βασιλικό θρόνο, τον άμβωνα και το κιβώριο (κουβούκλιο) της Αγίας Τράπεζας, ξυλόγλυπτα με ορισμένα σαφή τεχνικά γνωρίσματα, που τα κατατάσσουν στην τεχνοτροπία του 17ου και 18ου αιώνα. Έχουν συνεχή εναλλαγή μορφών και θεμάτων που παρέχουν θέαμα γοητευτικό με σύμμεικτα στοιχεία της αστικής και της ποιμενικής ξυλογλυπτικής.

Το συγκρότημα συμπληρώνει το επιβλητικό κωδωνοστάσιο, ύψους 26 μέτρων, στη βόρειο – ανατολική πλευρά το Ναού, πλησίον και του Δημαρχείου της πόλης. Το πρώτο μέρος του κωδωνοστασίου χτίστηκε το 1855. Ο έβδομος όροφος προστέθηκε το 1939, οπότε και τοποθετήθηκε το νέο ρολόι τεσσάρων όψεων, ενώ το 1954 επανεγκαταστάθηκε ο τρούλος.

Η επιλογή του Αγίου Νικολάου, του Αγίου των ναυτικών, ως προστάτη του νέου Ναού της Κοζάνης ήτανε επιλογή του τοπικού προύχοντα Χαρισίου Τράντα, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία και τη φροντίδα της ανεγέρσεως του Ναού το 1664.
Ζώντας για χρόνια στη Ρωσία, όπου ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο Νικόλαο, ο Τράντας ακολούθησε πιθανώς αυτήν την παράδοση επιστρέφοντας στην γενέτειρά του και τον επέλεξε ως προστάτη του νέου Ναού, παρ’ όλο που η πόλη δεν σχετίζεται με τη ναυτοσύνη.
Με Βασιλικό Διάταγμα της 9ης Απριλίου 1953 ο Άγιος Νικόλαος καθιερώθηκε ως πολιούχος και προστάτης της Κοζάνης και η μνήμη του εορτάζεται την 6η Δεκεμβρίου με κάθε μεγαλοπρέπεια κι επισημότητα και πάνδημη την συμμετοχή των Κοζανιτών. Εκείνη η ημέρα, γενική αργία για την πόλη, λαμπρύνεται ακόμη περισσότερο με την περιφορά της εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους, περιφορά που πραγματοποιείται πάντοτε, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν συνήθως.

Για αιώνες ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί τον πυρήνα του εθνικού βίου των Κοζανιτών και δέθηκε με όλα τα γεγονότα πού συνθέτουν τη νεότερη ιστορία της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τότε που χτίστηκε και μέχρι σήμερα δεν πέρασε μια μέρα χωρίς να λειτουργηθεί.

Εκεί οι Κοζανίτες γιόρταζαν την Ανάσταση του Χριστού και συγχρόνως προσεύχονταν για την ανάσταση του Γένους και εκεί πανηγύρισαν την απελευθέρωσή τους με τη συγκινητική Δοξολογία της 12ης Οκτωβρίου 1912.

Στον ιερό αυτό χώρο η ευσέβεια των ανθρώπων θεωρεί παρούσα, ζωντανή και προστατευτική τη χάρη του πολιούχου τους «παππού», όπως με σεμνή οικειότητα αποκαλούν τον Άγιο Νικόλαο οι Κοζανίτες. Και είναι συγκινητικό το φαινόμενο που άνθρωποι κάθε τάξης και κάθε ηλικίας διέρχονται κάθε μέρα από το Ναό για ένα κερί στη χάρη του προστάτη τους και για μια μικρή ή μεγάλη επικοινωνία με τον Άγιό τους. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι την περίοδο της εορτής του Αγίου, που ρίχνει συνήθως το πρώτο χιόνι του χειμώνα, οι Κοζανίτες αναφέρουν πως χιονίζει γιατί «ο Αϊ-Νικόλας χτενίζει τα γένια του».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Ι. Ναού: agiosnikolaoskozanis.gr.

Οδοιπορικό στη «μικρή Αγία Σοφία» της Βοιωτίας

$
0
0
Η Μονή του Οσίου Λουκά είναι κτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Ελίκωνα κοντά στο χωριό Στείρι της Βοιωτίας. Η Μονή συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία του 11ου αιώνα χάρη στη μοναδικής ομορφιάς αρχιτεκτονική της.
Η Μονή του Οσίου Λουκά είναι κτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Ελίκωνα κοντά στο χωριό Στείρι της Βοιωτίας. Η Μονή συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία του 11ου αιώνα χάρη στη μοναδικής ομορφιάς αρχιτεκτονική της.

Αρκεί να αναφερθεί ότι περιλαμβάνεται στον « κατάλογο τόπων παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς » της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Λίγα λόγια για την ιστορία της Μονής 

Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούμε από το βίο του Οσίου Λουκά, ο ίδιος είναι ο θεμελιωτής της μοναστηριακής ζωής στη Μονή, αφού ασκήτευσε εκεί κατά τα τελευταία επτά έτη της ζωής του ( 946-953 ).
Ο Όσιος Λουκάς ήταν αγαπητός στον πληθυσμό της περιοχής λόγω του ότι ασκούσε φιλανθρωπικό έργο, ενώ είχε και την ξεχωριστή ικανότητα να προβλέπει τα μέλλοντα να συμβούν.

Η περιοχή απέκτησε ιδιαίτερο προσκυνηματικό ενδιαφέρον εξαιτίας της φήμης ότι το λείψανο του ήταν θαυματουργό και έτσι πολλοί επισκέπτονταν τη Μονή για να θεραπευτούν. Γι’ αυτό και με την πάροδο του χρόνου τα αρχικά κτίσματα έδωσαν τη θέση τους σε άλλα πιο μεγαλοπρεπή.

Αν και το μοναστήρι ήκμαζε ιδιαιτέρως ως το 1200, αργότερα υπέστη πολλές επιδρομές και καταστροφές από Φράγκους ( λίγο μετά το 1204 ), Καταλανούς ( 15 Μαρτίου 1311 ), Τούρκους ( 1460, 1714-15, 1822-23 ) και Γερμανούς ( 1943 ).
Βέβαια έπειτα από κάθε λεηλασία ακολουθούσε η αποκατάσταση των κτισμάτων. Εξαιτίας όλων αυτών των γεγονότων η ζωή του μοναστηριού από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει ταυτιστεί με την πολυτάραχη πορεία του Ελληνικού Έθνους. Η Μονή σήμερα Σήμερα το μοναστήρι αντανακλά μια διαφορετική εικόνα.
Πλέον σε αυτό ζουν μόλις πέντε μοναχοί μαζί με τον ηγούμενο. Το κτιριακό συγκρότημα του μοναστηριού, το οποίο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση , αποτελούν οι δύο ναοί, της Παναγίας και του Οσίου Λουκά, καθώς και βοηθητικά κτίσματα, κελιά, ο περίβολος αλλά και γωνιακοί πύργοι.
Το παλαιότερο κτίσμα είναι ο ναός της Παναγίας που χρονολογείται μεταξύ 955 και 1000. Είναι ένας σταυροειδής ναός με τρούλο και τέσσερεις γρανιτένιους κίονες κορινθιακού ρυθμού.

Το σπάνιο δάπεδό του κοσμούν μαρμάρινα ανάγλυφα του 10ου αιώνα. Στο μικρό ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου βρίσκεται το κενοτάφιο του Οσίου, σώζονται τοιχογραφίες του 11ου και του 12ου αιώνα.
Το σκήνωμά του βρίσκεται στο μεγάλο ναό του 11ου αιώνα που αποδίδεται στους βυζαντινούς αυτοκράτορες Ρωμανό Β΄, Βασίλειο Βουλγαροκτόνο, και Κωνσταντίνο Θ΄ το Μονομάχο.

Είναι σταυροειδής οκταγωνικός, με τρούλο και έχει επενδυθεί με μαρμάρινες κολώνες. Στο συγκεκριμένο ναό μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ψηφιδωτά του 11ου αιώνα που κοσμούν την οροφή και χάρη στην τεχνοτροπία τους παραπέμπουν τους ειδικούς να ονομάσουν το ναό « μικρή »Αγία Σοφία.
Φελούκα Δέσποινα

Ένα πανέμορφο μοναστήρι στην άκρη της Σαντορίνης (βίντεο)

$
0
0
Η Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Προφήτου Ηλίου είναι κτισμένη στην κορυφή του ομώνυμου όρους, σε υψόμετρο 567 μέτρων και βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Πύργος που ανήκει στο δήμο Καλλίστης και τοποθετείται στο νοτιοανατολικό άκρο της Σαντορίνης.

Η Μονή κτίστηκε από τους ιερομόναχους αδελφούς Γαβριήλ και Ιωακείμ, που κατάγονταν από το χωριό, το 1711, οπότε και θεσπίστηκε το άβατο, αν και η τελική- σημερινή μορφή του μοναστηριού του δόθηκε κατά το 19ο αιώνα.

Έως και το 1880 η Μονή φιλοξενούσε γύρω στους δέκα ίσως και είκοσι μοναχούς, σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, αφού πλέον ζουν εκεί μόνο πέντε μοναχοί.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της η Μονή έχει προσφέρει σπουδαίο κοινωφελές και φιλανθρωπικό έργο. Με τη συνεχή δραστηριότητά της έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Η ίδρυση του ελληνορθόδοξου σχολείου Θήρας το 1831, η χορήγηση υποτροφιών στη Ριζάρειο, η φροντίδα απόρων και ασθενών, το γεγονός πως το χωριό Καμάρι ανοικοδομήθηκε σε μοναστηριακές εκτάσεις και φυσικά η ηθική και υλική βοήθεια και στήριξη στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 είναι μόνο ένα μικρό δείγμα αυτής της διαρκούς προσφοράς.

Αν επισκεφθεί κανείς τη Μονή θα εντυπωσιαστεί από τα πολλά ιερά λείψανα αγίων που έχει στην κατοχή της, όπως των αγίων Γεωργίου, Δημητρίου, Παντελεήμονος, Γρηγορίου Θεολόγου, Μαρίνας, Ιωάννου Χρυσοστόμου και άλλων. Ξεχωριστή θέση κατέχουν το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου και το τμήμα του καλάμου που κρατούσε ο Χριστός.

Στο μοναστήρι φιλοξενείται επίσης και η μίτρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄. Η εικόνα του προφήτη Ηλία χαρακτηρίζεται θαυματουργή και σε περιόδους που το νησί πλήττεται από ανομβρία η εικόνα εξάγεται ούτως ώστε με τη βοήθεια του αγίου να έρθει η επιθυμητή βροχή. Στο μεγαλοπρεπές αυτό μοναστήρι στεγάζονται και δύο μουσεία: το Λαογραφικό και το Εκκλησιαστικό.

Στο πρώτο θαυμάζει κανείς παλιά έπιπλα, εργαλεία, έγγραφα, μοναδικά βιβλία, ενώ στο δεύτερο φιλοξενούνται εικόνες από την εποχή της ίδρυσής του, ιερά λείψανα και περίτεχνα σκαλιστά δισκοπότηρα.

Το μοναστήρι διατηρεί μετόχια και ξωκλήσια, τα οποία βρίσκονται στη Σαντορίνη και την Ανάφη και τα λειτουργούν εφημέριοι απεσταλμένοι γι’ αυτό το σκοπό.
Φελούκα Δέσποινα

Η εικόνα της Παναγίας των Ναυμάχων από την Ύδρα στον Πειραιά (φωτογραφίες)

$
0
0
Το μεσημέρι της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2017 και στις 15:00 η Ιστορική και Θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας «Φανερωμένης» αναχώρησε με τις αρμόζουσες τιμές για τον Πειραιά.
Στον Ι. Καθεδρικό Ναό της Ύδρας, εμπρός από την πάνσεπτο Ιερή Εικόνα τελέστηκε σύντομη δέηση και στη συνέχεια εκφώνησε μικρό αλλά συγκινητικό λόγο καρδιάς ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος & προϊστάμενος του Ι. Καθεδρικού Ναού Πρωτ. π. Ακίνδυνος Δαρδανός
όπου χαρακτηριστικά είπε ότι πρώτη φορά μετα το 1656 όπου είχε κλαπεί από Αγαρηνούς πειρατές και επέστρεψε και πάλι, αφού την βρήκαν μετα από λίγες μέρες στο λιμάνι του νησιού οι Πατέρες του Μοναστηριού, εξέρχεται από την Ύδρα. Αναφερόμενος στην μεταφορά της Ι. Εικόνας είπε χαρακτηριστικά ότι είναι ένα ιστορικό για το νησί γεγονός και καταλήγοντας ευχήθηκε η Χάρης Της Υπεραγίας Θεοτόκου να σκεπάζει όλους μας. Ο Πανος. Αρχιμ. Π. Πολύκαρπος Μπόγρης εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Πειραιά με τη σειρά του ευχαρίστησε και αναφέρθηκε για την ιδιαίτερη τιμή αλλά και την ευλογία της Παναγίας που θα δεχθεί ο Πειραιάς αλλά και οι πιστοί.

Η Ιερή Εικόνα εξήλθε από τον Ναό συνοδευόμενη από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο & προϊστάμενο του Ι. Καθεδρικού Ναού Πρωτ. π. Ακίνδυνο Δαρδανό, τον Πανος. Αρχιμ. Π. Πολύκαρπο Μπόγρη εκπρόσωπο της Ι. Μητρόπολης Πειραιά και τις Αρχές του νησιού και δεκάδες κόσμου. Την Ιερή Εικόνα από τον πρόναο μετέφεραν τιμητικά άνδρες του Λιμενικού Σώματος και την πλαισίωσαν Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας όπου μετέβησαν σε λιτανευτική πομπή υπό τους ήχους χαρμόσυνων κωδωνοκρουσιών του Μοναστηριού και την εναπόθεσαν στο πλοίο του Λιμενικού Σώματος που είχε δέσει στην προβλήτα του νησιού. Στην τελετή αναχώρησης παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας κ. Ι. Μπελεγρής, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ε. Καραμήτσος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης ΛΣ κ. Γ. Μανδαλάκης, Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και δεκάδες κόσμου.

Την Ιερή Εικόνα μετέφεραν μέσα στο πλοίο άντρες του Λιμενικού Σώματος το οποίο και αναχώρησε για τον Πειραιά. Κατά την άφιξη και την αναχώρηση του πλοίου το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου συνόδευσε τιμητικά το πλοίο στο λιμάνι της Ύδρας, όπως και θαλάσσια ταξί κατά τον απόπλου του πλοίου.

Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Ιεράς και θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας των Ναυμάχων (Φανερωμένης) από την ηρωοτόκο Ύδρα στην πόλη του Πειραιά με την ευκαιρία των εορτών των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ 2017, που λαμβάνουν χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιά.

Με το πλοίο του Λιμενικού Σώματος, ΠΑΘ ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, έγινε η μεταφορά της Ιεράς Εικόνας, την οποία μετέφεραν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας π. Ακίνδυνος Δαρδανός και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Στην προβλήτα του λιμένος Πειραιώς, απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, την Ιερά Εικόνα υπεδέχθη ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ με τον κλήρο και τον λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ακολούθησε δοξολογία και ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Ύδρας για την αποδοχή του αιτήματος της μεταφοράς της Ιεράς Εικόνας και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, σε ημέρες δύσκολες που απαξιώνεται το πρόσωπο του ανθρώπου, που αποδομείται η πίστη και η αγάπη στην Πατρίδα και ευχήθηκε η Παναγία η Μητέρα των πιστών να στηρίξει τον καθένα μας στην προσπάθεια να αναδειχθεί άμωμη και αλώβητη η Αλήθεια της πίστεως.

Παρευρέθησαν στην υποδοχή ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Δαβάκης, ο Βουλευτής κ. Κων/νος Κατσαφάδος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και δημοτικών αρχών της πόλεως.

Στην συνεχεια με αυτοκινητοπομπή η Ιερά Εικόνα έφθασε στο ύψος των οδών Αγίου Δημητρίου και Έβρου όπου σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή μέχρι τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

To βράδυ τελέστηκε ιερά αγρυπνία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ.

Κατά τό μέτρο τῆς προαιρέσεως καί τοῦ πνευματικοῦ ἀγῶνος τοῦ ἀνθρώπου ἔρχεται σταδιακά ὁ φωτισμός τοῦ νοῦ

$
0
0
Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ
Κατά το μέτρο της προαιρέσεως και του πνευματικού αγώνος του ανθρώπου έρχεται σταδιακά ο φωτισμός του νου.
Και κατά το μέτρο του φωτισμού του νου δίδεται η χάρις του Κυρίου. Και κατά το μέτρο της αποδοχής και της πληρώσεως της ψυχής με τη θεία χάρη, πραγματοποιείται η ένωσις με τον Κύριο.

Εκείνος πού ενώθηκε νοερά με τον Κύριο είναι πεπεισμένος για τη σωτηρία του και αναστημένος πριν από την κοινή ανάσταση.

Όσο κανείς ασκείται, τόσο αναγνωρίζει την αδυναμία του.
Και όσο αναγνωρίζει την αδυναμία του, τόσο πλουτίζει σε ταπείνωση και κατάνυξη.
Και όσο αποκτά ταπείνωση και κατάνυξη, τόσο φωτίζεται η διάνοια του και διαπιστώνει ότι χωρίς τον Κύριο δεν είναι τίποτα και δεν έχει τίποτα.

Μέχρι να γνωρίσεις τελείως τον εαυτό σου, μέχρι να διαποτιστεί η ψυχή σου με τη χάρη του Θεού, μέχρι να φωτισθεί ο νους σου, μέχρι να καθαρθείς από τα πάθη, μέχρι να συμφιλιωθείς με τον Θεό, μέχρι να ενωθείς οριστικά μαζί Του, μέχρι τότε είναι αδύνατο να ζεις χωρίς τη θλίψη, χωρίς τον φόβο και χωρίς την οδύνη.
Όταν όμως ενωθείς με τον Θεό, ο φόβος και η οδύνη θα μεταβληθούν σε χαρά και ευφροσύνη από του νυν και έως του αιώνος.

Synaxarion of the Holy Martyr Longinus the Centurion

$
0
0
Verses
Prior to his beheading Longinus once again,
Called on you O Christ as the Son of God.
On the sixteenth Longinus was slaughtered with the sword.
This Saint lived during the reign of Tiberius Caesar (14-37), and was from the area of Cappadocia. He was a centurion according to office, under Pilate the governor of Judea. 
St. Longinus the Centurion (Feast Day - October 16)
By him he was ordered to serve at the honorable and salvific Passion of Christ, together with the soldiers subject to him, and to guard the sealed tomb. When he beheld the miracles that took place at the Crucifixion of the Lord, namely the earthquake, the darkening of the sun, the tearing
from top to bottom of the veil of the Temple, the ripping apart of the rocks, the opening of the tombs when many of the reposed Saints rose and appeared to many, and having as I said seen these things, he cried out with a loud voice and said, "Truly He was the Son of God." This is commonly testified by the three divine Evangelists Matthew, Mark and Luke. Because of this, when the Jews offered him silver coins to speak falsehood concerning the Resurrection of the Lord, and to say that He was stolen by His disciples, the renowned one did not accept the silver coins. Instead he along with two of his soldiers who he later was martyred with returned these coins.

The blessed Longinus therefore left his military rank and office as a centurion, and went to his homeland, where he preached Christ like the apostles, that He was the true God. When Pilate learned of this from the Jews, who probably also corrupted his mind with gifts and silver coins, he wrote to Tiberius Caesar denouncing Longinus for leaving his military duties, and how he was preaching Christ as God in his homeland. Therefore soldiers were dispatched to kill the Saint. When they arrived in his homeland of Cappadocia, they happened to meet Longinus himself, but they did not recognize him, nor them he. And having been given friendly hospitality from the Saint, they revealed to him their purpose for being there. The Saint, without being troubled at all, received this news with such joy, that he took care of them even more in his hospitality. After this he prepared his grave and all that was necessary for his death, and called for his two soldiers who had fled with him, that they may participate together in their martyrdom for Christ.
He then revealed to those who were sent, that he was the Longinus they sought. When those sent heard this, they were very much grieved. Implored however by the Saint, they beheaded him and his two soldiers. The most-honorable head of the Saint immediately was brought to Jerusalem, for Pilate and the Jews to be notified that the Longinus hated by them was truly beheaded. Having thus been notified, Pilate received from the Jews the agreed upon silver coins. Then the honorable head of the Martyr was taken out of the city of Jerusalem and placed in a dunghill.

After many years, a wealthy and notable woman from Cappadocia lost her eyesight and was left blind after a sickness. For this reason she went to Jerusalem with her only-begotten son, in order to find healing for her eyes. While she was there, her son died. Thus one grief was added on to another grief.
Therefore the unfortunate one lamented twice as much. While she was in such a state, the blessed Longinus appeared to her in a dream, and told her who he was, and where his head was placed. He also told her that if she digs for it, she would receive the healing of her eyes, and would be able to see her son in glory. The woman thus woke up, and finding the dunghill and digging, she found the head of the Holy Martyr. And through the divine grace that abided within it, she received the ability to see through her eyes. 
Then she was made worthy to behold her son, who was together with the Saint, receiving his glory and honor in the heavens. Therefore she placed the relic of her son and the head of the Martyr in a chest, as the Saint told her to do. Taking it, she went to Cappadocia, where the same thing happened to her that happened to Saul. Just as he sought for the donkey of his father, he found a kingdom of hope, so also she sought to receive her eyesight, and having received it, she also found a Saint as a fervent protector. Wherefore she built a church in the name of Saint Longinus, and there she treasured the sacred head of the Martyr. And through it, it became a fountain of healing, both for herself, and for all the Christian people of her homeland, to the glory of our Lord Jesus Christ.
Apolytikion in the First Tone
O Longinus, thou didst behold the King of Glory nailed to the Cross, yet shining on those in darkness. Thou wast enlightened by His rays, and didst become a martyr and dost save those who cry: Glory to Him Who has strengthened thee; glory to Him Who has crowned thee; glory to Him Who through thee works healings for all.
Kontakion in the Fourth Tone
Today the Church rejoices, in memory of the glorious athlete Longinus, crying: Thou art my strength and my stronghold, O Christ.

π. Γεώργιος Χριστοδούλου: Αποδέχονται ένα παιδί που αλλάζει φύλο και όχι ανθρώπους σαν την Ναταλία Λιονάκη, που αφιέρωσε τη ζωή της στον Χριστό

$
0
0
Μου είπε η μαμά ενός παιδιού στο κατηχητικό: «Εμένα το παιδί μου δε θα το κάνετε μοναχή, εγώ την προορίζω για μοντέλο, για να μη χαραμίσει την ομορφιά της. Απλά την αφήνω, διότι είναι και οι φίλες της».
Σαν τη Ναταλία τη Λιονάκη υπάρχουν και άλλες και άλλοι, με ομορφιά που συγκρίνεται με αυτή των κοσμικών μοντέλων.
Δεν υπάρχουν όμως μόνο όμορφες και όμορφοι.
Υπάρχουν άνθρωποι καλλιεργημένοι, μορφωμένοι με διδακτορικά και με πρότερη κοινωνική κατάσταση, πολλές φορές, αξιοζήλευτη.

Άφησαν τα εγκόσμια, με βαθιά συναίσθηση της αλλαγής που πρόκειται να πραγματοποιήσουν στη ζωή τους, αναζητώντας κάτι ανώτερο και ποιοτικότερο.
Αυτό που έκαναν δεν τους γέμιζε ψυχικά.

Αγάπησαν τη μοναχική ζωή, μα πάνω απ’ όλα τον Θεό. Σκέφθηκαν και την επόμενη ζωή, τη μέλλουσα, τον Παράδεισο και την κόλαση και αποφάσισαν να επιλέξουν τον καταλληλότερο και ασφαλέστερο δρόμο που υπάγει προς την Αληθινή Ζωή.

Η επιλογή του καθενός είναι σεβαστή. Κάποιες φορές όμως δε συμβαίνει αυτό, κυρίως όταν κάποιος επώνυμος θελήσει να αφιερώσει τη ζωή του στο Χριστό. Τότε πλάθουμε από το μυαλό μας ένα σωρό σενάρια, συκοφαντώντας ακόμη και αγίους ανθρώπους αλλά και ολόκληρη την Εκκλησία, μη μπορώντας να αποδεχτούμε την απόφασή τους.

Στην εποχή που ζούμε, κάποιοι άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί, αποδέχονται πιο εύκολα ένα παιδί 15 χρονών που αλλάζει φύλο, παρά έναν άνθρωπο που αφιερώνει τη ζωή του στο Χριστό.

Αγιορείτικη συνταγή: Μανιτάρια ψητά με τυριά

$
0
0
Υλικά:
300γρ μανιτάρια
200γρ κρέμα γάλακτος
200γρ ανθότυρο , κεφαλοτύρι , κασέρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Λάδι , αλάτι , πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
1.Kόβουμε από τα μανιτάρια τα κοτσάνια και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε τα κοτσανάκια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και ρίχνουμε το ανθότυρο, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και το μαϊντανό.
2.Mε αυτή τη γέμιση γεμίζουμε τα καπέλα των μανιταριών και αφού τα πασπαλίσουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι, τα βάζουμε σε ζεστό φούρνο να ψηθούν μισή ώρα.
Πηγή

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: «Ο εγωιστής στεναχωριέται πολύ με το καθετί. Ο ταπεινός είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος από όλους και από όλα»

Τα ιστορικά γεγονότα πίσω από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους

$
0
0
Παναγιωτόπουλος Γιάννης
H σημασία τῆς ἐνσωμάτωσης τοῦ Ἁγίου Ὄρους στὸ Ἑλληνικὸ Κράτος εἶναι γνωστὴ καὶ μεγάλη, ὄχι μόνο γιατὶ προσδιορίζει τὴν πνευματικὴ σχέση τοῦ Ὀρθόδοξου Ἑλληνικοῦ λαοῦ μὲ τὸ Περιβόλι τῆς Παναγιᾶς, 
ἀλλὰ γιατὶ προσδιορίζει μὲ ἀκρίβεια τὴν ἱστορικὴ συνέχεια τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους ὡς διαδόχου καὶ συνεχιστὴ τῆς τεράστιας Βυζαντινῆς Παράδοσης.
Εἶναι μιὰ ἀμοιβαία σχέση, ποὺ ἐνδυναμώνεται καὶ ἐνδυναμώνει τὴν
κάθε πλευρὰ ἀναλόγως πρὸς τὶς ἱστορικὲς συνθῆκες!

Τὸ προνομιακὸ Καθεστὼς τοῦ Ἁγίου Ὄρους ἀναγνωρίζεται ἀπὸ τὸ Σύνταγμα τῆς Ἑλλάδος, ὅπου μὲ σαφήνεια καθορίζεται ὅτι ἡ χερσόνησος τοῦ Ἄθω, ἀπὸ τὴ Μεγάλη Βίγλα καὶ πέρα, ἡ ὁποία ἀποτελεῖ τὴν περιοχὴ τοῦ Ἁγίου Ὄρους, εἶναι, σύμφωνα μὲ τὸ ἀρχαῖο προνομιακὸ καθεστώς του, αὑτοδιοίκητο τμῆμα τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους, τοῦ ὁποίου ἡ κυριαρχία πάνω σ᾽ αὐτὸ παραμένει ἄθικτη.

Ἀπὸ πνευματικὴ ἄποψη τὸ Ἅγιο Ὄρος διατελεῖ ὑπὸ τὴν ἄμεση δικαιοδοσία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.1 Κατὰ τὴ νεώτερη περίοδο στὴ Συνθήκη τοῦ Βερολίνου (1878)2 ἀναγνωρίστηκε γιὰ πρώτη φορὰ διεθνῶς, τὸ εἰδικὸ καθεστὼς τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ὅπου σημειωνόταν ὅτι οἱ ἐκεῖ εὑρισκόμενοι μοναχοὶ ἀνεξάρτητα ἀπὸ τὴ χώρα καταγωγῆς τους, διατηροῦν τὶς κτήσεις καὶ τὰ πρότερα πλεονεκτήματά τους καὶ χωρὶς καμία ἐξαίρεση ἀπολαμβάνουν ἀπόλυτη ἰσότητα δικαιωμάτων καὶ πλεονεκτημάτων.3

Εἶναι γεγονὸς ὅτι ἀπὸ τὰ μέσα τοῦ ΙΘ´ αἰώνα εἶχε ἀρχίσει ἕνας ἰδιόμορφος ἀλλὰ σκληρὸς ἀγώνας στὸ ἐσωτερικὸ τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ὁ ὁποῖος καὶ κορυφώθηκε κατὰ τὴν περίοδο τοῦ Μακεδονικοῦ Ἀγώνα (1904-1908).

Ἡ προσπάθεια τοῦ κινήματος τοῦ Πανσλαβισμοῦ νὰ ἐπιτύχει τὸν ἔλεγχο τοῦ Ὄρους, ὑπῆρξε βασικὴ αἰτία τῆς σύγκρουσης, ποὺ ἔγινε ἀκόμη μεγαλύτερη μὲ τὴ δημιουργία τῆς Βουλγαρικῆς Ἐξαρχίας (1870)4. Στὴ δράση τῶν φυγόκεντρων δυνάμεων ποὺ ἀναπτύχθηκαν στὸ ἐσωτερικὸ τοῦ Ὀρθοδόξου κόσμου τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο ἀντέδρασε μὲ τὴ Σύνοδος Κωνσταντινουπόλεως (1872), ὅπου καὶ καταδικάστηκε εὐθαρσῶς ὁ Ἐθνοφυλετισμός.5

Εἰδικά, ὅμως, ἡ Τσαρικὴ Ρωσία ἐπιχείρησε νὰ ἀλλοιώσει τὴν πληθυσμιακὴ σύνθεση τοῦ Ἁγίου Ὄρους, μὲ τὴν ἐγκατάσταση Ρώσων μοναχῶν, ποὺ συνοδευόταν ἀπὸ δωρεές, ποὺ εἶχαν ὡς ἀποτέλεσμα τὴ δημιουργία τεραστίων κτηριακῶν ἐγκαταστάσεων σὲ διάφορες «σκῆτες» τοῦ Ἄθωνα.

Ἡ νέα πραγματικότητα ἐρχόταν σὲ πλήρη ρήξη μὲ τὸ παρελθὸν τῆς Ἁγιορείτικης Πολιτείας, ἡ ὁποία στηριζόταν στὴ νόμιμη κτήση δικαιωμάτων ἀποδοθέντων μὲ αὐτοκρατορικὰ χρυσόβουλα καὶ πατριαρχικὰ σιγίλια, ποὺ ἀναγνωρίστηκαν στὴ συνέχεια ἀπὸ τοὺς Ὀθωμανούς.

Ἡ ὥρα τῆς ἐλευθερίας, ὅμως, ἔφθανε, ἡ ἀπελευθέρωση τοῦ Ἁγίου Ὄρους ἀπὸ τὸ Ἑλληνικὸ Πολεμικὸ Ναυτικὸ πραγματοποιήθηκε στὶς 2 Νοεμβρίου τοῦ 2012, ὅταν κατέπλευσε καὶ ἐγκυροβόλησε στὸν ὅρμο τῆς Δάφνης ἡ ναυαρχίδα τοῦ Ἑλληνικοῦ στόλου, τὸ Θωρηκτὸ Ἀβέρωφ συνοδευόμενο ἀπὸ ἄλλα πλοῖα τοῦ στόλου.

Ἡ παρουσία τοῦ Ἑλληνικοῦ ἀγήματος συνοδεύτηκε ἀπὸ τὶς χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες τῶν καμπανῶν τῶν Ἱερῶν Μονῶν, ποὺ ἀντελήφθησαν τὴν προσόρμιση τοῦ Ἑλληνικού στόλου.

Ὁ Καϊμακάμης Ἀλῆ Ταλαὰτ Βέη Μουνλαζιδὲ παραδόθηκε στὸν ἐπικεφαλῆς τοῦ ἀγήματος, σημαιοφόρο τοῦ Πολεμικοῦ Ναυτικοῦ Γεώργιο Παπαγεργίου, μαζὶ μὲ τὴν ὀλιγομελὴ φρουρά καὶ τοὺς ὑπαλλήλους τῆς Ὀθωμανικῆς διοίκησης, χαρακτηριζόμενοι ὡς αἰχμάλωτοι πολέμου ἄνευ πολεμικῆς τινὸς ἐνέργειας, ἐνῶ ἀκολούθησε ἡ ὕψωση τῆς Ἑλληνικῆς σημαίας!

Ἀκολούθησε δοξολογία στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Πρωτάτου, ὅπου ὁ Γραμματέας τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος ἐξεφώνησε πανηγυρικό.

Μὲ μοναδικὴ παρρησία, ἐκπροσωπώντας τὴ συνείδηση τοῦ συνόλου τῶν μοναχῶν εἶπε: κατὰ τὴν ἱστορικὴν καὶ εὔσημον ἡμέραν τῆς ἀφίξεως ὑμῶν εἰς τὸν Ἱερὸν ἡμῶν Τόπον, ἥτις ἐστιν ἡμέρα τῆς ἀπολυτρώσεως ἡμῶν, χαρᾶς καὶ ἀγαλλιάσεως πληροῦται ἡ καρδία πάντων καὶ ἰδίᾳ τῆς καθ᾽ ἡμᾶς Ἱερᾶς Κοινότητος τῶν Κ´ Ἱερῶν καὶ Βασιλικῶν Μονῶν, ἐντολῇ τῆς ὁποίας ὡς ἀρχιγραμματεὺς αὐτῆς μετὰ ψυχικῆς συγκινήσεως προσφωνῶν ὑμῖν τὸ «ὡς εὖ παρέστητε».

Σᾶς ὀφείλομεν αἰωνίαν εὐγνωμοσύνην καὶ εὐλογοῦμεν τὰ ὀνόματα ὑμῶν διότι ἔρχεσθε ἔχοντες ἀναπεπταμένον τὸ λάβαρον τῆς νίκης ὅπως συντρίψετε τὰ δεσμὰ τῆς μακραίωνος δουλείας καὶ δωρήσητε ἡμῖν τὴν ἐλευθερίαν6.

Ἐνῶ στὴ συνέχεια ἀναφερόμενος στὴ μακραίωνη τουρκοκρατία ὑπενθύμισε: μέλας μανδύας κατεκάλυπτε τὰ πάντα, ὁ δικέφαλος ἀετὸς δὲν ἐστόλιζε πλέον τὴν Βασίλειον πορφύραν, ἀλλ᾽ ἐκρύπτετο εἰς τὰς κρύπτας τῶν Μονῶν ὡς συμβολικὸν κόσμημα τῶν πολυελαίων7.

Καὶ ὁλοκλήρωσε τὸν πανηγυρικὸ λέγοντας: ὁ ἱερὸς ἡμῶν Τόπος …, ὑπῆρξεν ἀείποτε συναθλητὴς τῆς μεγάλης ἰδέας τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ἐμμένων δὲ ἐν τῇ παλαιᾷ πίστει καὶ χειραγωγῶν τοὺς Ἕλληνας καὶ ὁδηγῶν αὐτοὺς εἰς τὸν ἱερὸν ἀγῶνα τῆς πίστεως καὶ τῆς Πατρίδος, διέσωσεν ἐν ταῖς δειναῖς τῆς δουλείας ἐποχαῖς τὴν γλῶσσαν τῶν εὐαγγελίων καὶ τὴν θρησκείαν.

Ἐν τῷ καλλισκοπείῳ αὐτοῦ θὰ ἴδητε μεγαλεῖον Βασιλικῶν καὶ Πατριαρχικῶν θρησκευτικῶν ἱδρυμάτων, ἁπλότητα ἠθῶν καὶ ἐθίμων ἀρχαίων, καὶ μεγαλεῖον ἐθνικὸν καὶ θρησκευτικόν, δι᾽ ὧν ἀνέδειξαν οἱ ἀξιάγαστοι ἡμῶν πρόγονοι τὸν ἱερὸν αὐτὸν χῶρον θεσπέσιαν ἀκρόπολιν τῆς ὀρθοδοξίας καὶ τοῦ Μοναχισμοῦ, ἰσχυρότατον προπύργιον τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ κιβωτὸν ἐθνικῶν καὶ θρησκευτικῶν θησαυρῶν πολύτιμον.

Τὴν κιβωτὸν ὅθεν ταύτην, οἵαν παρελάβομεν παρὰ τῶν ἀειμνήστων προγόνων, ἀκεραίαν καὶ ἀλώβητον παραδίδομεν ἀπὸ τῆς σήμερον εἰς τὰς χεῖρας τοῦ ἔθνους, ὅπως ἀναδείξῃ αὐτὴν περιφανεστέραν καὶ ὥς τινα παμφαῆ ἀστέρα τῆς οἰκουμένης, καὶ εὐχόμεθα ἀπὸ καρδίας ὅπως εἰς τὴν σημερινὴν ἱερὰν καὶ ἱστορικὴν ἡμέραν καὶ ἐθνικὴν ἑορτὴν προστεθῇ μία ἄλλη μεγαλυτέρα, καθ᾽ ἣν νὰ πανηγυρίσωμεν τὴν ἀπολύτρωσιν καὶ τῶν λοιπῶν ὑποδούλων ἀδελφῶν ἡμῶν8.
Ἡ ἀπελευθέρωση τοῦ Ἁγίου Ὄρους ἀπὸ τὸν Ἑλληνικὸ Στρατὸ δὲν ἔγινε εὐμενῶς δεκτὴ ἀπὸ τὴν Ρωσία.

Ἡ Ἑλλάδα ἀναγνώριζε ὅτι κάθε περιοχὴ ποὺ ἀπελευθερωνόταν ἀποτελοῦσε ἀναπόσπαστο τμῆμα τῆς κρατικῆς της ὀντότητας, ἀφοῦ ἀναγνώριζε στὸν ἑαυτό της τὸν διάδοχο τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας. «Αὐτὸ τὸ παραδέχονταν ἐν μέρει καὶ οἱ Ρῶσοι καὶ γι’ αὐτὸ κατὰ βάθος ζητοῦσαν συγκυριαρχία στὸ Ἅγιο Ὄρος μὲ τοὺς Ἕλληνες, καὶ ὄχι μὲ τοὺς ἄλλους ὁμοδόξους, τοὺς Βουλγάρους, τοὺς Σέρβους ἢ τοὺς Ρουμάνους.

Ὅμως γιὰ νὰ τὸ πετύχουν πρότειναν:

1. Τὴ διεθνοποίηση τοῦ Ἁγιορείτικου ζητήματος, εὐελπιστοῦντες στὴν κατάλυση τοῦ ἐκεῖ ἀρχαίου μοναστικοῦ πολιτεύματος ὰπὸ μιὰ δῆθεν «συγκυριαρχία ὅλων τῶν ὀρθοδόξων κρατῶν» τοῦ ἐδάφους του.

2. Νὰ παραμείνει στὴν πνευματικὴ κυριαρχία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

3. Νὰ διοικεῖται ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Κοινότητα.

4. Οἱ σλαβικὲς σκῆτες νὰ προαχθοῦν σὲ κυρίαρχες μονὲς γιὰ νὰ αὐξηθεῖ ἡ συμμετοχὴ τῶν Σλάβων ἐκπροσώπων στὴν Ἱερὰ Κοινότητα.»9

Ἡ Ρωσικὴ διπλωματία δραστηριοποιήθηκε μὲ σκοπὸ νὰ μὴν προσαρτηθεῖ τελικὰ τὸ Ἅγιον Ὄρος στὸν Ἐθνικὸ κορμό. Γιὰ νὰ ἐπιτύχουν τοῦ σκοποῦ τους ἐνεργοποίησαν τοὺς Ρώσους Κελλιῶτες.

Αὐτοὶ ἀπέστειλαν ὑπόμνημα τῆς «Ἀδελφότητας τῶν ρωσικῶν σκηνωμάτων» στὴν Πρεσβευτικὴ Διάσκεψη τοῦ Λονδίνου μὲ σκοπὸ τὴ διεθνοποίηση τῆς Ἀθωνικῆς Πολιτείας. Ζήτησαν μάλιστα, νὰ συμμετέχουν οἱ ἐπρόσωποί τους ἰσότιμα στὴ διοίκηση τῆς Ἱερᾶς Κοινότητας μὲ τοὺς ἐκπροσώπους τῶν κυρίαρχων μονῶν, καὶ νὰ καθοριστοῦν ξεχωριστὲς διοικητικὲς καὶ δικαστικὲς ἀρμοδιότητες ὡς πρὸς τὰ ἐκκλησιαστικὰ καὶ πολιτικὰ ζητήματα.

Τὶς προσπάθειες αὐτὲς πληροφορήθηκε ἐγκαίρως ἡ Ἱερὰ Κοινότητα.10

Στὶς 18 Ἰανουαρίου 1913 ἡ Daily Telegraph δημοσιοποίησε τὴν ἀπόφαση τῆς Πρεσβευτικῆς Διάσκεψης τοῦ Λονδίνου νὰ ἀνακηρύξει τὸ Ἅγιον Ὄρος ἀνεξάρτητη Δημοκρατία, οὐδέτερη καὶ αὐτόνομη ὑπὸ τὴν προστασία ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Βαλκανικῶν Βασιλείων, εἴδηση τὴν ὁποία ἀναμετέδωσαν ὅλα τὰ μέσα τῆς ἐποχῆς.11

Ἡ Ρωσία ἐπισήμως τὸν Μάρτιο τοῦ 2013 ζήτησε καὶ αὐτὴ νὰ καταστεῖ προστάτιδα δύναμη τοῦ Ἄθωνα. Οἱ ἁγιορεῖτες πατέρες ἀντέδρασαν ἄμεσα μὲ τηλεγραφήματα καὶ μὲ Ὑπόμνημα τῆς 3ης Μαρτίου 2013, μὲ τὸ ὁποῖο ἐξέφρασαν τὴν ἀνησυχία τους γιὰ τῖς πολιτικὲς σκοπιμότητες ποὺ ὑπέκρυπτε τὸ καθεστὼς συμπροστασίας, ἀλλὰ καὶ τὶς συνέπειες ποὺ θὰ εἶχε ἡ ἀλλοίωση τῆν διοικητικῶν θεσμῶν τῆς Ἀθωνικῆς Πολιτείας, ἐνῶ τέλος μιὰ τέτοια ἐξέλιξη θὰ ὑποδαύλιζε τὰ ἐθνικιστικὰ πάθη μεταξὺ τῶν μοναχῶν.12

Τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο ὑποστήριξε σθεναρὰ τὶς θέσεις τῶν ἁγιορειτῶν, ὅπου μὲ ὑπόμνημα πρὸς τὴν Πρεσβευτικὴ Διάσκεψη τοῦ Λονδίνου, ἀποτύπωσε τὸ προνομιακὸ καθεστὼς τοῦ Ἁγίου Ὄρους, τὸ εἶδος τῶν πολιτειακῶν σχέσεων πρὸς τὸ Οἰκουμενικὸ Θρόνο καὶ τὴν Ὀθωμανικὴ Αὐτοκρατορία, καὶ πρότεινε ἡ Ἑλλάδα νὰ παράσχει τὶς ἴδιες μὲ τὴν Ὀθωμανικὴ Αὐτοκρατορία ἐγγυήσεις!13

Ἡ Συνθήκη Εἰρήνης τῆς 30ης Μαΐου 1913 ἄφησε τὴν ἐπίλυση τοῦ ζητήματος τῆς Ἀθωνικῆς Πολιτείας στὴν εὐχέρεια τῶν Μεγάλων Δυνάμεων. Πράγματι, οἱ ἐκπρόσωποι τῶν Μεγάλων Δυνάμεων στὴν Πρεσβευτικὴ Διάσκεψη τῆς 11ης Αὐγούστου, ἀποφάσισαν τὴν ἐγκαθίδρυση στὸ Ἄγιον Ὄρος μιᾶς αὐτόνομης, οὐδέτερης καὶ ἀνεξάρτητης Πολιτείας.14

Οἱ ἁγιορεῖτες ἀντέδρασαν καὶ πάλι μὲ νέο ὑπόμνημα, ὑπενθυμίζοντας τὸ ἀρχαῖο καθεστὼς τῆς Ἀθωνικῆς Πολιτείας.

Τελικά, ἡ Ἔκτακτη Ἱερὰ Σύναξη τῆς 3ης Ὀκτωβρίου 1913 ἐξέδωσε τὸ Ἁγιορειτικὸν Ψήφισμα, μὲ τὸ ὁποῖο ἐξεφράσθηκε, ἡ προσήλωση τῶν Ἱερῶν Μονῶν στὸ αὐτοδιοίκητο μοναστηριακὸ πολίτευμα τοῦ Ἁγίου Ὄρους ὑπὸ τὴν πνευματικὴ δικαιοδοσία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχη, ἐνῶ ταυτόχρονα ἀναγνωρίστηκε στὸ Ἑλληνικὸ Κράτος καὶ μόνο, τὸ δικαίωμα τῆς πολιτικῆς προστασίας τοῦ Ἁγίου Ὄρους καὶ τέλος, ἀποκρούστηκε ἡ πολιτικὴ ἐκμετάλλευση τοῦ Ἄθωνα ὡς ὀλέθρια γιὰ τὴν περαιτέρω ἐξέλιξη τοῦ μοναχικοῦ βίου.15

Οἱ ἁγιορεῖτες πατέρες στὸν ἀγώνα τους κατὰ τῆς διεθνοποίησης τοῦ Ἁγίου Ὄρους ἀνεγνώρισαν στὸ Ἑλληνικὸ Κράτος τὴν ἱστορικὴ καὶ φυλετικὴ συνέχεια τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας. Οἱ ἱστορικὲς ἐξελίξεις ποὺ ἀκολούθησαν, ἐπέτρεψαν τελικὰ τὴν ἑδραίωση τῆς Ἑλληνικῆς κυριαρχίας.

Ὁ Καταστατικὸς Χάρτης τοῦ Ἁγίου Ὄρους τῆς 10ης Μαΐου 1924 καθορίζει μὲ λεπτομερὴ τρόπο τὰ ἁγιορειτικὰ καθεστῶτα καὶ τὸν τρόπο τῆς λειτουργίας τους. Ἐπικυρώθηκε ἀπὸ τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο καὶ ἀπὸ τὸ Νομοθετικὸ Διάταγμα (ἄρθρο 1) τῆς 10ης Σεπτεμβρίου 1926 «περὶ κυρώσεως τοῦ Καταστατικοῦ Χάρτου τοῦ Ἁγίου Ὄρους» (ΦΕΚ Α΄ 309/16.9.1926), καὶ ἄρχισε νὰ ἰσχύει τὸ 1927 μετὰ τὴ θέση σὲ ἰσχὺ τοῦ νέου Συντάγματος, στὸ ὁποῖο γιὰ πρώτη φορὰ καταγράφεται ἡ συνταγματικὴ προστασία τοῦ καθεστῶτος αὐτοδιοίκησης τοῦ Ἁγίου Ὄρους. Ἀλλὰ καὶ ὁ Καταστατικὸς Χάρτης τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀναγνωρίζει πλήρως τὴν εἰς Κρήτην, Δωδεκάνησον καὶ Ἅγιον Ὄρος κρατοῦσα Ἐκκλησιαστικὴ κατάστασιν, διεπομένη ὑπὸ τοῦ ἰσχύοντος ἐν αὐτοῖς πατριαρχικοῦ καθεστῶτος.16

Σήμερα στὸ Ἄγιον Ὄρος ὡς ὑπαγόμενο στὴν κυριαρχία τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους, ἰσχύει καὶ ἐφαρμόζεται τὸ Εὐρωπαϊκὸ Κεκτημένο.

Βεβαίως, προβλέφθηκαν ἀποκλίσεις ἤδη κατὰ τὴν ἔνταξη τῆς χώρας μας στὶς Εὐρωπαϊκὲς Κοινότητες, ἐνῶ ἀκολούθησαν καὶ ἄλλες συνθῆκες ποὺ προέβλεψαν τὴν εἰδικὴ θέση τοῦ Ἁγίου Ὄρους.

Ὅμως, τὸ Ἅγιο Ὄρος περισσότερα ἔδωσε παρὰ ἔλαβε, μετατράπηκε σὲ αὐτὸν τὸν αἰώνα ποὺ εἶναι ἀναπόσπαστο τμῆμα τῆς Ἑλληνικῆς ἐπικράτειας, σὲ πνευματικὸ φάρο καὶ καθοδηγητὴ τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ, κέντρο τῆς πνευματικῆς καὶ ἐθνικῆς μας αὐτοσυνηδεισίας, σημεῖο ἀναφορᾶς.

Ἡ συμμετοχὴ ὅλων μας ἐδῶ, δὲν εἶναι τυπική, εἶναι γιὰ νὰ ἐνισχύσει καὶ νὰ ὑπενθυμίσει ὅτι θὰ συνεχίσουμε μὲ τὴν ἴδια ἀποφασιστικότητα νὰ πράττουμε ὅσα μᾶς δίδαξαν οἱ προγονοί μας, προστατεύοντας τὶς ἑστίες μας καὶ διατηρώντας ζῶσα τὴν πίστη καὶ τὴν ἀφοσίωση στὴ ἰδανικά μας.

*Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης
————————————–
1 Σύνταγμα τῆς Ἑλλάδος, ἄρθρο 105, § 1. 
2 Νικολάου, Συμβάσεις, σ. 143-145. 
3 Τὸ παρὸν ἄρθρο 62 τῆς Συνθήκης τοῦ Βερολίνου (1878) ἐπικυρώθηκε μὲ τὸ ἄρθρο 13 τῆς Συνθήκης περὶ προστασίας τῶν ἐν Ἑλλάδι μειονοτήτων (Σέβρες, 10 Αὐγούστου 1920), ἡ ὁποία καὶ κυρώθηκε μὲ τὸ Νομοθετικὸ Διάταγμα τῆς 29ης Σεπτεμβρίου 1923 «περί κυρώσεως της εν Σέβραις υπογραφείσης Συνθήκης περί προστασίας τῶν ἐν Ἑλλάδι μειονοτήτων» (ΦΕΚ Α΄ 311/30.10.1923), ὅπου σημειώνεται χαρακτηριστικά: ἡ Ἑλλὰς ὑποχρεοῦται νὰ ἀναγνωρίση καὶ διατηρήση τὰ ἐκ παραδόσεως δικαιώματα καὶ τὰς ἐλευθερίας ὧν ἀπολαύουσι αἱ μὴ ἑλληνικαὶ μοναστηριακαὶ κοινότητες τοῦ Ἁγίου Ὅρους κατὰ τὰς διατάξεις τοῦ ἄρθρου 62 τῆς Βερολινείου Συνθήκης τῆς 13 Ἰουλίου 1878.
4 5 6 Πολιτειακὸν καθεστώς, σ. 17. 
7 Πολιτειακὸν καθεστώς, σ. 18.
8 Πολιτειακὸν καθεστώς, σ. 19.
9 Πάνωτης …. 
10 Πολιτειακὸν καθεστώς, σ. 6. 
11 Βλ. Πολιτειακὸν καθεστώς, σ. 6. 
12 Πρβλ. Πολιτειακὸν καθεστώς, σ. 7.
13 Μεταξάκης, Ἅγ. Ὄρος, σ. 185-190• πρβλ. Πολιτειακὸν καθεστώς, σ. 7. 
14 …… πρβλ. Πολιτειακὸν καθεστώς, σ. 8. 
15 Πολιτειακὸν καθεστώς, σ. 9. 
16 Ν. 590/1977, ἄρθρο 1, § 5.
Το παραπάνω κείμενο εκφωνήθηκε από τον κ. Γ. Παναγιωτόπουλο στο πλαίσιο εκδήλωσηςγια τα εκατό έτη από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελλάδα.

Πως ένας απλός παπάς περιέσωσε το Ομοούσιο

$
0
0
Βουλγαράκης Ἠλίας
Ὅλοι μας θὰ γνωρίζουμε τὴν αἵρεση τοῦ ᾿Αρείου († 336), ποὺ καταδικάστηκε ἀπὸ τὴν Αʹ Οἰκουμενικὴ Σύνοδο στὴ Νίκαια τὸ 325. ῾Ο ῎Αρειος δίδασκε σχετικὰ μὲ τὴν ῾Αγία Τριάδα ὅτι ὁ Υἱὸς δὲν ἦταν ὁμοούσιος μὲ τὸν Πατέρα, ἀλλὰ δημιούργημά Του, τὸ πρῶτο καὶ τέλειο.
Αποτέλεσμα εικόνας για θεοδοσιος ο μεγας
῾Η συνοδικὴ καταδίκη τοῦ ᾿Αρείου δὲν ἀνέστειλε τὴ διάδοση τῆς αἱρέσεώς του. Σὲ τοῦτο συνετέλεσαν δύο παράγοντες. ῾Ο πρῶτος ἦταν ὅτι οἱ διάδοχοι τοῦ Μεγάλου Κωνσταντίνου (306-337) ἄμεσα ἢ ἔμμεσα ὑποστήριξαν τὸν ἀρειανισμό, μέχρις ὅτου στὸν αὐτοκρατορικὸ θρόνο
ἀνέβηκε ὁ Θεοδόσιος ὁ Μέγας (373-395). ῾Ο δεύτερος παράγοντας ἦταν ὅτι ὑπῆρχαν καὶ θεολόγοι ἀρειανίζοντες, οἱ ὁποῖοι μὲ τὴ βοήθεια καὶ τὴν ὑποστήριξη τῶν ὁμόπιστων αὐτοκρατόρων ἐξακολουθοῦσαν νὰ κατέχουν ὑψηλὲς ἐκκλησιαστικὲς θέσεις.

᾿Ανάμεσα σ᾿ αὐτοὺς τοὺς ἀρειανίζοντες ὑπῆρξαν καὶ θεολόγοι μὲ μεγάλη μόρφωση καὶ ἀντίστοιχη διαλεκτικὴ ἱκανότητα, ὅπως γιὰ παράδειγμα ὁ Εὐνόμιος. ῾Ο τελευταῖος ἀρειανὸς αὐτοκράτορας, ὁ Οὐάλης (364- 378), μαζὶ μὲ τὸν ὁμοπιστό του ἀρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Εὐδόξιο (360-370) ἔκαναν τὸν Εὐνόμιο ἐπίσκοπο Κυζίκου. Σκοπός τους ἦταν νὰ ἐπηρεάσει ὁ Εὐνόμιος μὲ τὰ φυσικὰ χαρίσματα ποὺ εἶχε καὶ νὰ παρασύρει στὸν ἀρειανισμὸ ὁλόκληρη τὴν ὀρθόδοξη ἐπισκοπή. ῾Ο νέος ἐπίσκοπος στὴν ἀρχὴ πράγματι ἐξέπληξε τὸ λαὸ μὲ τὴ δύναμη τοῦ λόγου του. ῞Οταν ὅμως ἄρχισε νὰ προβάλλει τὶς ἀρειανικές του δοξασίες, ὁ λαὸς ἀντέδρασε, γιατὶ κατάλαβαν ἔγκαιρα πὼς ἦταν ἀρειανός. Τελικὰ τὸν ἀπόδιωξαν ἀπὸ τὴν πόλη τους. ῾Ο Εὐνόμιος ἀναχώρησε καὶ ἐγκαταστάθηκε σὲ ἕνα κτῆμα ποὺ εἶχε στὴ Χαλκηδόνα κοντὰ στὴν Κωνσταντινούπολη. ᾿Εκεῖ συνέχισε μὲ τὰ κηρύγματά του νὰ διδάσκει τὶς θέσεις του.

῾Η φήμη του ὡς κήρυκα ἦταν μεγάλη, σὲ τέτοιο βαθμὸ ποὺ πολλοὶ ἀπὸ τὴν Κωνσταντινούπολη καὶ ἀπὸ τὰ γύρω κοντινὰ μέρη πήγαιναν στὸ κτῆμα του γιὰ νὰ τὸν ἀκούσουν. Οἱ ἄνθρωποι ποὺ πήγαιναν στὸν Εὐνόμιο δὲν ἦσαν ὅλοι ὀπαδοὶ τῆς αἱρέσεως, ἀλλὰ προφανῶς τοὺς κινοῦσε ἡ περιέργεια νὰ ἀκούσουν τὰ λόγια του. Πάντως, ἡ δραστηριότητα καὶ ἡ φήμη τοῦ Εὐνομίου εἶχε προξενήσει στοὺς ὀρθοδόξους ἔγνοια καὶ φόβο.

Στὸ μεταξὺ στὸν αὐτοκρατορικὸ θρόνο εἶχε ἀνέβει ὁ ὀρθόδοξος αὐτοκράτορας Θεοδόσιος ὁ Μέγας (379-395). ῾Η φήμη τοῦ Εὐνομίου ἔφθασε μέχρι καὶ τὸ νέο αὐτοκράτορα, ὁ ὁποῖος ἐκδήλωσε τὴν πρόθεσή του νὰ τὸν συναντήσει. Θὰ τὸ εἶχε πραγματοποιήσει ἂν δὲν τὸν ἐμπόδιζε ἡ σύζυγός του Πλακίλλα, ποὺ ἦταν «φύλαξ τοῦ δόγματος τῆς ἐν Νικαίᾳ συνόδου». ῾Ο φόβος της ἦταν μήπως, συζητώντας ὁ αὐτοκράτορας μὲ τὸν Εὐνόμιο «παραπεισθεὶς ὁ ἀνὴρ» ἀλλάξει τὴν πίστη του.

Τελικὰ ὁ αὐτοκράτορας παρέμεινε πιστὸς στὴν ὀρθόξοξη πίστη ἐξαιτίας καὶ ἑνὸς ἀπροσδόκητου περιστατικοῦ. ᾿Εκείνη τὴν ἐποχὴ βρίσκονταν στὴν Κωνσταντινούπολη ἀρκετοὶ ἐπίσκοποι διάφορων δογματικῶν ἀποκλίσεων, ποὺ συγκεντρώνονταν μὲ σκοπὸ τὴ σύγκληση τῆς νέας συνόδου, ποὺ πραγματοποιήθηκε τὸ 381 καὶ ποὺ ἀργότερα ὀνομάστηκε Οἰκουμενικὴ Βʹ.

Κάποια ἡμέρα οἱ συγκεντρωμένοι στὴν Κωνσταντινούπολη ἐπίσκοποι παρουσιάστηκαν στὰ βασιλικὰ ἀνάκτορα γιὰ νὰ χαιρετήσουν, σύμφωνα μὲ τὸ ἔθος, τὸν αὐτοκράτορα. Μεταξὺ αὐτῶν ὑπῆρχε καὶ ἕνας ἱερέας ἀπὸ κάποια ἄσημη πόλη, ποὺ ἦταν ἁπλὸς καὶ στὰ κοινωνικὰ ἄσχετος, ἀλλὰ συγχρόνως «περὶ τὰ θεῖα νοῦν ἔχων». Σύμφωνα μὲ τὸ πρωτόκολλο ὅλοι οἱ ἐπίσκοποι χαιρετοῦσαν τὸν αὐτοκράτορα, καθὼς καὶ τὸν παρακαθήμενο μικρὸ γιό του, μὲ πολλὴ εὐλάβεια. ῞Οταν ἦρθε ἡ σειρὰ τοῦ ἱερέα χαιρέτησε κι αὐτὸς τὸν αὐτοκράτορα, ἀλλὰ δὲν ἀπέδωσε τὴν ἴδια τιμὴ καὶ στὸ γιό του. Τὸν χαιρέτησε ὅπως κάνουμε στὰ παιδιά, λέγοντάς του «γειά σου» καὶ νεύοντας ἁπλὰ μὲ τὰ δάχτυλά του. ῾Η συμπεριφορὰ τοῦ ἱερέα ἐξόργισε τὸν αὐτοκράτορα, γιατὶ τὴ θεώρησε ὡς περιφρόνηση τοῦ γιοῦ του, καθὼς δὲν ἀποδόθηκε καὶ σ᾿ αυτὸν ἡ ἴδια τιμή, ὅπως καὶ στὸν πατέρα.

῾Ο ὀργισμένος αὐτοκράτορας, ἔδωσε ἀμέσως διαταγὴ νὰ συλλάβουν τὸν ἱερέα καὶ νὰ τὸν πετάξουν ἔξω ἀπὸ τὰ ἀνάκτορα. Καθὼς οἱ φρουροὶ τὸν ἔσπρωχναν, αὐτὸς στράφηκε πρὸς τὰ πίσω καὶ εἶπε στὸν αὐτοκράτορα: 

«Κατάλαβε, βασιλιά, ὅτι κατὰ τὸν ἴδιο τρόπο ὁ οὐράνιος Πατέρας ἀγανακτεῖ κατὰ τῶν ἀνομοίων [αἱρετικοὶ στοὺς ὁποίους ἀνῆκε καὶ ὁ Εὐνόμιος, Σ.τ.Σ.], ποὺ δὲν τιμοῦν τὸν Υἱό Του ὅπως Αὐτὸν τὸν ἴδιο, ἀλλὰ τὸν θεωροῦν κατώτερό Του». 

῾Ο λόγος αὐτὸς ἄρεσε στὸν αὐτοκράτορα. Γύρισε τὸν ἱερέα πίσω, τοῦ ζήτησε συγνώμη καὶ τοῦ δήλωσε ὅτι συμφωνεῖ μὲ ὅσα εἶπε.

῎Ετσι, μὲ αὐτὸ τὸ ἁπλὸ γεγονὸς ὁ αὐτοκράτορας βεβαιώθηκε περισσότερο γιὰ τὴν ἀλήθεια τῶν ὀρθοδόξων, τοὺς ὁποίους καὶ μόνο πλέον ἀποδεχόταν. Μάλιστα ἀπαγόρευσε νὰ γίνονται τέτοιου εἴδους συζητήσεις στὴν ἀγορὰ καὶ ὅρισε ἀνάλογες τιμωρίες σὲ περίπτωση περιφρονήσεως τῶν διαταγῶν του.
Πηγή: Σωζόμενος, ᾿Εκκλησιαστικὴ ῾Ιστορία, Ζʹ, Ϛʹ, PG 67, 1428Β-1429Α.
Πηγή

Αρχ. Σάββας Αγιορείτης - Οι Άγιοι Ανάργυροι και η φιλαργυρία

$
0
0
Ὁμιλία στίς 31-10-2013 (Κήρυγμα στόν Πανηγυρικό Ἑσπερινό τῆς ἑορτῆς στόν Ἱ.Ν. Ἁγίων Ἀναργύρων Γιαννιτσῶν). 

Κόντογλου Φώτης - Η φιλαργυρία. Η βαρειά αρρώστεια της ψυχής

$
0
0
«Ποιήσατε ὑμῖν βαλάντια μὴ παλαιούμενα, θησαυρὸν ἀνέκλειπτον ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ὅπου κλέπτης οὐκ ἐγγίζει» (Λουκ. ιβ', 33)
«Ρίζα πάντων τῶν κακῶν ἐστὶν ἡ φιλαργυρία» (Α'Τιμοθ., στ', 10)
Ἀπ’ ὅλες τὶς ἀρρώστειες ποὺ παθαίνει ἡ ψυχὴ τοῦ ἀνθρώπου, ἡ πιὸ σιχαμερή, κατὰ τὴν κρίση μου, εἶναι ἡ φιλαργυρία, ἡ τσιγγουνιά. Ἀπὸ μικρὸς τὴν ἀπεχθανόμουνα. Καὶ τώρα, μ'ὅλο πού, μὲ τὴν ἡλικία, ἄλλαξα γνώμη γιὰ πολλὰ πράγματα, γιὰ τὴν τσιγγουνιὰ δὲν ἄλλαξα.
Προτιμῶ νάχω νὰ κάνω καὶ μ'ἕναν φονιὰ ἀκόμα, παρὰ μ'ἕναν τσιγγούνη. Γιατί, ὁ φονιὰς μπορεῖ νὰ σκότωσε σὲ ἀναβρασμὸ ψυχῆς, ἀπάνω στὸν θυμό του, καὶ νὰ μετανοίωσε ὕστερα, ἐνῶ ὁ τσιγγούνης εἶναι ψυχρὸς ὑπολογιστής, ὡς τὸ κόκκαλο χαλασμένος.
Στὸν φονιὰ μπορεῖ νὰ βρεῖς καὶ κάποια αἰσθήματα, στὸν τσιγγούνη δὲν θὰ βρεῖς κανένα. Ὁ τσιγγούνης, εἶναι βέβαια πάντα ἐγωιστής, ἀγαπᾶ μοναχὰ τὸν ἑαυτό του, ἀλλά, πολλὲς φορές, εἶναι ἕνα τέρας χειρότερο κι ἀπὸ τὸν ἐγωιστή, γιατί μπορεῖ νὰ μὴν ἀγαπᾶ μήτε τὸν ἑαυτό του, καὶ νὰ τὸν ἀφήσει νὰ πεθάνει ἀπὸ τὴν πείνα.

Μ'αὐτὸ δείχνει ὁ ἄνθρωπος πὼς μπορεῖ νὰ καταντήσει σὲ μία κατάσταση ποὺ δὲν καταντᾶ κανένα ἀπὸ τὰ ἄλλα ζῶα. Μοναχὰ αὐτός, ποὺ ὠνόμασε τὸν ἑαυτὸ του «βασιλέα τῶν ζώων», φτάνει σὲ τέτοια σιχαμερὴ ἀνοησία, ὥστε, ἀπὸ τὴν τσιγγουνιά του, νὰ κρύβει τὰ λεφτὰ μέσα στὸ στρῶμα ἢ στὸ μαξιλάρι, καὶ νὰ πεθαίνει ἀπὸ τὴν πείνα. Εἴδατε κανένα σκύλο τσιγγούνη; Ἢ κανέναν γαίδαρο, ποὺ νάχει μπόλικον σανὸ γιὰ νὰ φάγει, κι ὡστόσο νὰ μὴν τὸν ἐγγίζει, καὶ νὰ τὸν βρίσκουνε ψόφιον ἀπὸ τὴν πείνα; Βλέπεις πῶς ὁ τσιγγούνης καταντᾶ τρελλός, καὶ μάλιστα ὁ πιὸ ἀσυμπάθιστος, ὁ πιὸ ἀντιπαθητικὸς τρελλός.

Ἀλλὰ κι ἐκεῖνος ποὺ εἶναι συνηθισμένος φιλάργυρος καὶ ποὺ δὲν φτάνει στὸ πάθος ποὺ εἶπα, καὶ κεῖνος ἔχει ἀπάνω του κάποια κρυάδα. Τὸν πλησιάζεις δισταχτικά. Δὲν μπορεῖς νὰ τοῦ φερθεῖς ἐλεύθερα, γιατί κι ἐκεῖνος εἶναι διπλοκουμπωμένος, «σπαγγοραμένος», ὅπως τὸν λένε. Γιατί, ἡ τσιγγουνιὰ τὸν κάνει ὑποκριτὴ καὶ καχύποπτον.

Τὰ λεφτὰ εἶναι ἐπικίνδυνα πράγματα, καὶ πολὺ φαρμακερὰ γιὰ τὴν ψυχή. Πολλοὶ ἀρχίζουνε ἀπὸ οἰκονομία, καί, σιγὰ - σιγά, γίνουνται φιλάργυροι, στὸ τέλος τοὺς καβαλλικεύει ὁ Μαμωνᾶς. Μὲ τὴ φιλαργυρία, στενεύει ἡ καρδιὰ τοῦ ἀνθρώπου, ὅπως μὲ τὴν ἀνοιχτοχεριὰ πλαταίνει. Ὁ τσιγγούνης εἶναι τσιγγούνης καὶ στὰ αἰσθήματα, δὲ μπορεῖ νάχει μέσα του τίποτα γενναῖο. Πῶς νὰ κάνει θυσία γιὰ τὸν ἄλλον ἕνας τέτοιος ἄνθρωπος;

Ἡ ἀγάπη τῶν λεφτῶν φέρνει τὶς μεγαλύτερες συμφορὲς στὴν ἀνθρωπότητα. Ὁ Ἰούδας ὁ φιλάργυρος παράδωσε τὸν Χριστό. Κι οἱ περισσότεροι καυγάδες ἀνάμεσα στοὺς ἀνθώπους, οἱ γκρίνιες μέσα στὶς οἰκογένειες, οἱ πόλεμοι ποὺ ρημάζουνε τὸν κόσμο καὶ τὸν γεμίζουν αἵματα, τὰ καταραμένα λεφτὰ ἔχουνε γιὰ αἰτία. Τὰ συμφέροντα.

Ἡ Ἐκκλησία, τὴ Μεγάλη Βδομάδα, ψέλνει πολλὰ τροπάρια ποὺ κατακρίνουνε τὴ φιλαργυρία. Τὸν Ἰούδα τὸν λέγει «γέννημα ἐχιδνῶν, δόλιον, προδότην, παράνομον», καὶ μᾶς ξορκίζει νὰ διώξουμε ἀπὸ πάνω μας τὴ φιλαργυρία.

Τούτη ἡ κακὴ ἀρρώστεια εἶναι σήμερα πολὺ ξαπλωμένη καὶ πολὺ βαρειά, πάθος παγκόσμιο ποὺ τρώγει τὶς καρδιὲς σὰν σκούληκας, σ'Ἀνατολὴ καὶ Δύση. Ποτὲ οἱ ἄνθρωποι δὲν ἀγαπήσανε τὸ χρῆμα τόσο πολύ, ὅσο σήμερα. Γιατί, ὁ σημερινὸς ἄνθρωπος εἶναι ὑλιστής, δὲν πιστεύει σὲ ἄλλη ζωή, ἐπειδὴ δὲν πιστεύει σὲ Θεό, καὶ ρίχνεται μὲ τὰ μοῦτρα ν'ἀπολάψει τούτη τὴ ζωή. Τούτη τὴ ζωή, πού, ὡς νὰ προφτάσεις νὰ τὴ δεῖς, φεύγει καὶ χάνεται, σὰν ἴσκιος. Αὐτόν, λοιπόν, τὸν ἴσκιο κυνηγᾶ ὁ δύστυχος ἄνθρωπος, σήμερα, καὶ παιδεύεται καὶ σκοτώνεται γι'αὐτὸν τὸν ἴσκιο, θαρρώντας πὼς μὲ τὰ λεφτὰ κάνει κάτι.

Γνώρισα κάμποσους ἀπὸ κείνους, ποὺ ἔχουνε πολλὰ πλούτη κι εἶδα τὴν ἀγωνία τους καὶ τὴ δυστυχισμένη εὐτυχία τους. Δὲν μιλῶ γιὰ ὅσους μποδίζουνται ν'ἀπολάψουνε τὴ ζωὴ γιατί ἔχουνε ἀρρώστειες ἢ ἄλλες συμφορές, ἀλλὰ μιλῶ γιὰ κείνους ποὺ ἔχουνε ὑγεία καὶ κάθε μέσο γιὰ νὰ ζήσουνε καλά. Ὅλα τὰ ἔχουνε, παρεκτὸς τῆς εὐτυχίας. Ἡ εὐτυχία, ἡ ἀληθινὴ εὐτυχία, βρίσκεται πολὺ μακρυά τους, κατὰ πρῶτο γιατί ἡ ζωὴ εἶναι ἕνα πράγμα ἄστατο, σὰν τὴ βελόνα τοῦ Ναστραντὶν - Χότζα, ποὺ στεκότανε ἀπάνω σ'ἕνα αὐγό. Εὐτυχία δίχως σιγουριά, δὲ μπορεῖ νὰ γίνει. Ὁ πλούσιος εἶναι ὁλοένα ἀνήσυχος, φοβᾶται τί θὰ τοῦ ἔρθει αὔριο, τί θὰ ξημερώσει. Ὕστερα, τὰ πλούτη φέρνουνε ταραχή, μπερδέματα, φροντίδες, κι ὅποιος εἶναι πολυμέριμνος δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι εὐτυχισμένος, γιατί δὲν βρίσκεται ποτὲ μοναχὸς μὲ τὸν ἑαυτό του. Κι ὅποιος δὲν μένει ποτὲ μὲ τὸν ἑαυτό του, δὲν γνωρίζει τί λογῆς εἶναι ἡ εὐτυχία. Ἡ πηγὴ ποὺ ἀναβρύζει ἡ εὐτυχία, δὲν εἶναι ἡ Τράπεζα, μήτε ὁ μπεζαχτάς, ἀλλὰ ἡ ἀνθρώπινη καρδιά.

Έχει άραγε το Ευαγγέλιο «πολιτική διάσταση»;

$
0
0
Σωφρόνιος Σαχάρωφ (Ἀρχιμανδρίτης)
Κάθε διεθνὴς ἢ ταξικὴ πάλη συνδέεται μὲ τὴ βία: «Χτυπᾶτε τοὺς ἐχθρούς». Ἡ ἐντολὴ ὅμως τοῦ Χριστοῦ λέει «Ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν» (Ματθ. 5,44). Ἡ τελευταία δὲν ἐπιτρέπει καθόλου νὰ ὑποβιβάσουμε τὸ Εὐαγγέλιο στὸ ἐπίπεδο τῆς ἀδελφοκτόνου διαιρέσεως τῶν ὑλικῶν ἀγαθῶν. 
Ὅταν μποῦν στὶς τάξεις τῶν μαχητὼν οἱ ἐπίσκοποι, οἱ θεολόγοι, οἱ πιστοὶ χριστιανοὶ γενικά, θεωροῦν ἐκείνους ποὺ ἀποφεύγουν τὴ συμμετοχὴ στὸ εἶδος αὐτὸ τῶν δραστηριοτήτων ὡς μικρόψυχους καὶ δειλούς. 

Ὅσο πιὸ ἐπικίνδυνη εἶναι ἡ συμπλοκὴ μὲ τοὺς καταπιεστές, τόσο περισσότερο θεωρεῖται ἡ ἀνθρωπιστικὴ ἀποστολὴ ὡς «μαρτύριο» γιὰ τὸν Χριστό.

Ἡ ἀποφυγὴ μᾶς ὑπαγορεύεται ἀπὸ τὴ συνείδηση ὅτι κάθε ἀλλαγὴ καταστάσεως στὶς κοινωνικὲς σχέσεις μὲ ἐπαναστατικό, δηλαδὴ ἐκβιαστικὸ τρόπο, θὰ ἀποδειχθεῖ τελικὰ ἀντικατάσταση τῆς μιᾶς βίας ἀπὸ τὴν ἄλλη. Ἡ ἱστορικὴ πεῖρα τὸ ἀπέδειξε αὐτὸ σὲ μεγάλο ἀριθμὸ περιπτώσεων. Ἤδη ἐμεῖς παρατηρήσαμε στὴ διάρκεια τῆς ζωῆς μας πὼς ἡ ἰδέα τῆς δικαιοσύνης ἐνέπνεε τοὺς ἀνθρώπους στὴ μάχη μὲ τὸν δεσποτισμὸ καὶ τὴν ἐκμετάλλευση, γιὰ τὴν ἐλευθερία καὶ τὰ πλήρη δικαιώματα γιὰ ὅλους. Ὡστόσο, οἱ ἐπαναστάσεις κατέληξαν ἢ μετατράπηκαν σὲ τρομοκρατικὰ καθεστῶτα μὲ τὴν κατάπνιξη τεράστιων μαζῶν πληθυσμοῦ, μὲ τὴ στέρηση τῶν πιὸ στοιχειωδῶν δικαιωμάτων καὶ τὰ παρόμοια. Ὅσο βαθειὰ καὶ ἂν εἶναι ἡ ταραχή μας γιὰ τὶς ἀδικίες κάποιου συστήματος, ἡ ἀλλαγὴ του πρέπει νὰ συνδέεται μὲ μακρὰ διαδικασία ἀνυψώσεως τοῦ ἠθικοῦ ἐπιπέδου τῶν ἀνθρώπων ἐν γένει. Δὲν ἔχουμε τὸ δικαίωμα νὰ πραγματοποιήσουμε ἐκβιαστικὲς πράξεις -ἀκόμη καὶ ἐπάνω στοὺς ἐκβιαστὲς- στὸ ὄνομα τοῦ Χριστοῦ. 

Νὰ ἐλέγξουμε ὅμως τὴν ἀδικία, ζώντας μὲ ἔνταση, γιὰ νὰ φυλάξουμε τὴ δικαιοσύνη πρὸς ὅλους, μποροῦμε καὶ τὸ κάνουμε, ὅταν βλέπουμε ὄφελος ἀπὸ τὸν λόγο μας. Ἡ τέλεση τῆς ἴδιας τῆς Λειτουργίας, ἡ ὁποία εἶναι θυσία γιὰ τὴ σωτηρία ὅλων τῶν ἀνθρώπων, εἶναι ἡ ὑψηλότερη ἀπὸ ὅλες τὶς συμμετοχὲς στὴ δύσκολη διακονία πρὸς τὴν ἀνθρωπότητα. Δὲν μᾶς ἐπιτρέπεται νὰ παρεκκλίνουμε ἀπὸ τὸν σκοπὸ νὰ παραμείνουμε στὸ φῶς τῶν ἐντολῶν τοῦ Κυρίου. Ἂν γίνουμε μία ἀπὸ τὶς σκοτεινὲς δυνάμεις ποὺ πολεμοῦν γιὰ τὴν ἐπικράτηση ἐπάνω στοὺς ἀδελφούς, θὰ ἐπισκιάσουμε τὸ φῶς ποὺ ἔφερε στὴ γῆ ὁ Θεός. Αὐτὸ ἀσφαλῶς τὸ ἔγκλημα εἶναι πιὸ ἐπιζήμιο γιὰ μᾶς ἀπὸ κάθε ἄλλο. 

Ὁ κόσμος δὲν χρειάζεται «πολιτικὴ Ἐκκλησία». Ὁ ὑποβαθμισμένος χαρακτήρας τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ κατὰ τοὺς τελευταίους αἰῶνες ὁδήγησε στὴν ἀπομάκρυνση ἀπὸ αὐτὴν μεγάλου πλήθους πιστῶν. Μποροῦμε νὰ ἀποκαταστήσουμε τὴ μεγάλη λάμψη τῆς Ἐκκλησίας μόνο μὲ τὴν ἀκραία προσπάθεια νὰ ζήσουμε χριστιανικά, εὐαγγελικά, χωρὶς νὰ στρέφουμε τὴν προσοχή μας στὸ πῶς θὰ μᾶς συμπεριφερθοῦν οἱ σύγχρονοί μας. Ἂν δὲν ἀποκτήσουν οἱ χριστιανοὶ τὰ γνήσια πνευματικὰ χαρίσματα, καὶ πρωτίστως τὴν ἁγιότητα, τὸ κήρυγμα μὲ τὰ λόγια θὰ παραμένει ὡς «κύμβαλον ἀλαλάζον».

Ἡ ὁλοκληρωτικὴ στροφὴ πρὸς τὴ γῆ δὲν ἐπιτρέπει στοὺς ἀνθρώπους νὰ δοῦν τὴν Ἐκκλησία στὴν αὐθεντική της οὐσία· ὡς Βασιλεία τῆς Πατρικῆς Ἀγάπης, ὡς χῶρο ἐπιλάμψεως τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ὡς ὁδὸ πρὸς ἐξομοίωση μὲ τὸν Παντέλειο Θεάνθρωπο Χριστὸ-Ἰησοῦ.

Δὲν πρέπει νὰ φοβόμαστε τὴν πρόσκαιρη ἀπομάκρυνση τῶν ἀνθρώπων ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία. Τὸ παράδειγμα τοῦ Χριστοῦ, ποὺ ἐγκαταλείφθηκε ἐντελῶς μόνος κατὰ τὴν ἡμέρα τοῦ Γολγοθᾶ του, ἂς μᾶς ἐνισχύει νὰ βαδίσουμε στὰ ἴχνη του. Αὐτὸς μόνος στάθηκε καταδικασμένος ἀπὸ τὸ Ρωμαϊκὸ Κράτος τοῦ δικαίου, ἀπὸ τὸ Νομικὸ Συνέδριο, καὶ ἀκόμη ἀπὸ τὸν ὄχλο τοῦ λαοῦ. Συνεπῶς, ἂν θὰ μᾶς ἐγκατέλειπαν οἱ πάντες, καὶ τότε δὲν θὰ ἄξιζε νὰ ὑποβιβάσουμε τὶς ἀληθινὲς διαστάσεις τῆς Καινοδιαθηκικῆς Ἀποκαλύψεως ποὺ μᾶς δόθηκε μὲ τὰ παθήματα τοῦ Χριστοῦ στὸ ἐπίπεδό της «ἠθικῆς», στὸ ἐπίπεδό του «ἄθεου οὑμανισμοῦ», στὸ ἐπίπεδο «κάθε τόπου καὶ εἴδους διασκεδάσεως». 

Ἐνδέχεται ἡ ἀποστασία νὰ λάβει ἀκόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Δὲν ἀποκλείεται ὁ καθένας ἀπό μᾶς, γιὰ νὰ σταθεῖ στὴν πίστη, νὰ πρέπει νὰ εἶναι ἕτοιμος νὰ ἀντισταθεῖ σὲ ὅλο τὸν ὑπόλοιπο κόσμο. Ἂς εἶναι αὐτοὶ δισεκατομμύρια· ἂς μᾶς θεωροῦν μωροὺς ὅλοι οἱ διανοούμενοι καὶ οἱ ἀμαθεῖς. Ἡ ἀπάντησή μας θὰ εἶναι μία: «Ὅσο μικρὸς καὶ ἀσήμαντος καὶ ἂν εἶμαι, ὡστόσο, ἐν Χριστῷ, ἐγὼ εἶμαι σωστὸς καὶ ὄχι ἐσεῖς ποὺ εἶστε μακριὰ ἀπὸ τὸν Χριστό».

Δραστηριότητες Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών (2017-2018)


Ολονύκτιος Αγρυπνία στην Ιστορική Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

$
0
0
Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου εορτή «ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΛΟΥΚΑ & ΤΩΝ ΚΤΙΤΟΡΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ- ΣΥΜΕΩΝΟΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΑΥΤΑΔΕΛΦΩΝ & ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΟΣΙΑΣ-», χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ, θα τελεσθή Ολονύκτιος Αγρυπνία στην Ιστορική Ιερά Μονή.
Η όλη Ακολουθία θα αρχίσει την Τρίτη το βράδυ 17 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 8.30μ.μ. και θα τελειώσει τας πρωινές ώρες.
Καλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί της πόλεως Αιγίου, των περιχώρων και της Επαρχίας Καλαβρύτων να προσέλθουν στην Ολονύκτιο Αγρυπνία, να προετοιμασθούν κατάλληλα και να συμμετάσχουν στην Θεία Κοινωνία των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο κληρικός από το Τέξας που αμφισβήτησε τον προτεσταντισμό

$
0
0
Ο π. Πέτρος Χιρς διηγείται στην εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια όσα έζησε μέσα από την αναζήτηση της ορθόδοξης πίστης και την απόφασή του να βαπτιστεί στο Άγιο Όρος και να χειροτονηθεί.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Χιρς, κληρικός σήμερα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου, γεννήθηκε στις ΗΠΑ, ως ένα από τα τρία παιδιά της οικογένειας ενός αγγλικανού ιερέως. Μέσα από μία πορεία αναζήτησης της αλήθειας, γνώρισε την Ορθοδοξία στην Αμερική και στη συνέχεια βαπτίστηκε στο Αγιον Ορος. Μετά τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Wisconsin και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας - Berkeley, θα φοιτήσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Θεολογική Σχολή, όπου θα εκπονήσει το διδακτορικό του με τίτλο: «Το Βάπτισμα των Χριστιανών κατά το Unitatis Redintegratio της Β´ Βατικανής Συνόδου: Δογματική Διερεύνηση από Ορθόδοξη Αποψη» . Ο πολύτεκνος π. Πέτρος μίλησε στην εφημερίδα «ορθόδοξη Αλήθεια» για την πορεία του στην Ορθοδοξία. 

Γεννήθηκε το 1971 στο Ντάλας του Τέξας. Μεγάλωσε σε μία παραδοσιακή αγγλικανική οικογένεια -με πατέρα ιερέα και δύο αδέλφια- όπου κυριαρχούσαν η ευσέβεια, η ηθική ζωή και η πίστη. «Στο σπίτι μας υπήρχε η καλή ανησυχία και η αγάπη για την αλήθεια. Οι γονείς μάς έδιναν την άνεση να συζητήσουμε για όλα τα θέματα, τα πολιτικά, τα θρησκευτικά, τα κοινωνικά». Απουσίαζε όμως κάθε αγιοπνευματική εμπειρία, την οποία θα γνωρίσει αρκετά χρόνια αργότερα, όταν έρθει σε επαφή με την Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Ο π. Πέτρος, μεγαλώνοντας, αμφισβήτησε την προτεσταντική και τη ρωμαιοκαθολική εμπειρία περί του Θεού. Ενώ ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Wisconsin και σπούδαζε Ιστορία, γνώρισε μία ομάδα ρωμαιοκαθολικών και προτεσταντών φοιτητών, που ήταν ακτιβιστές και είχαν ως στόχο να σώζουν τα αγέννητα παιδιά και τις μητέρες τους από τις εκτρώσεις. «Η συμβατική ζωή που ζούσα έως τότε για μένα τελείωσε. Αποφάσισα να συμμετέχω ενεργά σ’ αυτήν την ομάδα» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος διηγείται τα συγκλονιστικά γεγονότα που ακολούθησαν και στιγμάτισαν τη ζωή του: «Εκείνη ακριβώς την εποχή τηλεφώνησαν οι γονείς μου και είπαν ότι αποφάσισαν να γίνουν ορθόδοξοι. Μαζί μ’ αυτούς έγινε ορθόδοξη ολόκληρη η Ενορία του Τιμίου Σταυρού στην Καλιφόρνια ! Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να ρωτήσω “και τι είναι Ορθοδοξία; “Είναι άλλος κόσμος!” ήταν η χαρακτηριστική απάντηση της μητέρας μου!» 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς του π. Πέτρου ήταν «παραδοσιακοί» αγγλικανοί, που διαφώνησαν με καινοτομίες της αγγλικανικής εκκλησίας, όπως π.χ. τη χειροτονία γυναικών. «Οι γονείς μου», τονίζει ο π. Πέτρος, «το 1992 γνώρισαν έναν προτεστάντη ιερέα, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε γίνει ορθόδοξος, μαζί με 2.000 άτομα, στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Μαθαίνοντας απ’ αυτόν περισσότερα για την Ορθοδοξία, αποφάσισαν να γίνουν ορθόδοξοι. Μάλιστα, μετά το 1990, δεκάδες ενορίες προτεσταντικές μετεστράφησαν στην ορθόδοξη πίστη». 

Ο π. Πέτρος, αναζητώντας την αλήθεια, είχε ήδη φύγει από την αγγλικανική κοινωνία, πήγαινε στις ακολουθίες των ρωμαιοκαθολικών και σκεφτόταν σοβαρά να ενταχθεί σε αυτούς. Κάποιο απόγευμα επισκέφθηκε μια μικρή ελληνική ενορία στο Μάντισον του Wisconsin, την ώρα του εσπερινού. «Μόλις εισήλθα στην εκκλησία, ένιωσα σαν να ήμουν σε άλλον κόσμο. Ηταν τελείως διαφορετική εμπειρία από αυτές που είχα ως αγγλικανός και κατηχούμενος ρωμαιοκαθολικός. Κι όταν έφυγα πάλι και έκλεισα την πόρτα του ναού, ένιωσα ότι γύρισα ξανά στον παλιό γνωστό κόσμο… Με τη μελέτη συν τω χρόνω η διάνοια ακολούθησε την καρδιά και έγινε δεκτό ότι η Ορθοδοξία είναι η μία Εκκλησία του Χριστού».

Η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα και η απόφασή του να ζήσει εδώ για πάντα

Ηταν το 1992, όταν γνώρισε την αληθινή πίστη. Δεν έλειψαν βέβαια οι αντιδράσεις των ρωμαιοκαθολικών φίλων του, οι οποίοι πίστευαν ότι θα ασπαζόταν το δόγμα τους. «Αλλά ο άνθρωπος, όταν έχει εμπειρία της Χάριτος, ό,τι και να πουν οι άλλοι δεν έχει σημασία!» υπογραμμίζει. 

Στο ερώτημα πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ετεροδόξους, ο π. Πέτρος είναι ξεκάθαρος: «Το θέμα δεν είναι να ανοίξουμε μία συζήτηση μαζί τους, για να τους πείσουμε. Αλλωστε το λέει το Ευαγγέλιο: “Ελα να δεις τον Μεσσία”… Επίσης, δεν πρέπει να πέσουμε στον πειρασμό “να κατεβάσουμε” την Ορθοδοξία και την Εκκλησία στο κοινωνικό επίπεδο. Το ζήτημα είναι η σωτηρία. Αυτό περιμένουν. Αυτήν την εμπειρία προσφέρει η Εκκλησία και αυτό είναι το πιο βασικό απ’ όλα». 
Επειτα από προσευχή, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να επισκεφθεί το Αγιον Ορος. Βαπτίστηκε εκεί - και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου. Κάνοντας υπακοή στον γέροντά του, που τον προέτρεψε να γίνει κληρικός, επέστρεψε στον κόσμο, γράφτηκε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και παντρεύτηκε. Σήμερα έχει πέντε παιδιά και είναι εφημέριος του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία, στα Πετροκέρασα νομού Θεσσαλονίκης. 

«Αυτό που λείπει περισσότερο απ’ όλα στην εποχή μας είναι η προφητική φωνή της Εκκλησίας του Χριστού. Η φωνή της Αληθείας σώζει. Δεν είναι μόνο η προσφορά φαγητού και η κοινωνική δράση, ούτε οι ηθικολογίες, αλλά είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος ότι η σωτηρία βρίσκεται στην Εκκλησία» απαντά, κλείνοντας, στο ερώτημα ποιος είναι ο ρόλος του κληρικού στην εποχή μας.
Κατερίνα Χουζούρη
Από την εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια.

Φωτογραφικές αναμνήσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

$
0
0
Του Αγγέλου Πάκλαρα, Θεολόγου 
Πιστεύουμε πως ό,τι γίνεται παρελθόν, δεν σβήνεται και ούτε χάνεται.
Διασώζεται στην μνήμη μας, στην σκέψη μας και ξαναέρχεται στο παρόν, μέ την βοήθεια μίας απλής φωτογραφικής απεικόνισης.
Μία φωτογραφία, χίλιες λέξεις...
Ανασύρει από την λήθη στην θύμηση, σημαντικά γεγονότα της ζωής του κάθε ανθρώπου, προσωπικά, κοινωνικά, ιστορικά και εκκλησιαστικά.

Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες αναπολούνται, μνήμες αλησμόνητες της λειτουργικής ζωής του πάνσεπτου, Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Δέκα φωτογραφίες ίσως ξεχασμένες, αλλά μεγάλης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας, αφού απεικονίζονται εξέχοντα πρόσωπα, που διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο, στην πορεία και στην τεθλιμμένη οδό, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Άλλοι έχουν φύγει από την ζωή, κάποιοι βέβαια νεώτεροι στην ηλικία, υπάρχουν έως σήμερα.

Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνεται ο επιβλητικός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ο Α', κατά την τέλεση της αναιμάκτου Θείας Ευχαριστίας, ενώπιον της Αγίας Τραπέζης, του Ιερού Βήματος, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, του Αγίου Γεωργίου. 

Διακρίνονται πίσω του αριστερά, ο Δευτερεύων διάκονος Ιωακείμ, ο μετέπειτα Μητροπολίτης Μελιτινής, Χαλκηδόνος και νυν Γέρων Νικομηδείας και ο Μέγας Αρχιδιάκονος Θεόκλητος, ο μετέπειτα μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων.

Απέναντι του Πατριάρχη, δίπλα στο κερίον, ίσταται ο Σάρδεων Μάξιμος και πιό πίσω ο Κολωνίας Γαβριήλ.

Στο πρώτο πλάνο με την πλάτη και τον σκούρο μπλέ σάκκο είναι ο μητροπολίτης Νεοκαισαρείας Χρυσόστομος.

Η φωτογραφία είναι από την Θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, 30 Νοεμβρίου 1969, τρία έτη προτού φύγει από την ζωή ο Οικ. Πατριάρχης Αθηναγόρας.

Η δεύτερη είναι από την τέλεση του αγιασμού του θεμελίου λίθου, του νέου Πατριαρχικού Μεγάρου, πλησίον του Πατριαρχικού Ναού, που τέλεσε και κατέθεσε ο διάδοχος του Αθηναγόρα, Οικ.Πατριάρχης Δημήτριος ο Α'.

Στην άκρη δεξιά παρίσταται ο τότε Γέρων Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, δίπλα του ο τότε Υπογραμματέας και διάκονος Μελίτων, νυν μητροπολίτης Φιλαδελφείας και ο διάκονος της σειράς, ο νυν μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος.

Οι δύο διάκονοι είναι ο δεξιά του Πατριάρχου, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Δημήτριος, ο μετέπειτα Σεβαστείας και ο Δευτερεύων διάκονος Ειρηναίος, ο νυν μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως.

Αριστερά ο τότε αρχιμανδρίτης και Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου, μετέπειτα μητροπολίτης Λαοδικείας και νυν, Πριγκηποννήσων Ιάκωβος Έτος, χειμώνας 1987.

Η τρίτη φωτογραφία είναι πάλι από την κατάθεση θεμελίου λίθου από τον Πατριάρχη Δημήτριο.

Στην άκρη δεξιά ο μητροπολίτης Σταυρουπόλεως Μάξιμος, Σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, και αριστερά ο μητροπολίτης Λύστρων Καλλίνικος.

Η τέταρτη φωτογραφία είναι από την συνεδρίαση της Ι. Συνόδου του Οικ. Πατριαρχείου των ετών 1988-1989.

Στο κέντρο η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος, ενώ από αριστερά προς τα δεξιά, οι μητροπολίτες Μελιτινής Ιωακείμ, Δέρκων Κωνσταντίνος, ο και νυν Γέρων Νικαίας, Πέργης Ευάγγελος, Πριγκηποννήσων Συμεών, Μύρων Χρυσόστομος, ο μετέπειτα Γέρων Εφέσου, Κολωνίας Γαβριήλ, Ελενουπόλεως Αθανάσιος, νυν Χαλκηδόνος και Φιλαδελφείας Βαρθολομαίος, μετέπειτα Χαλκηδόνος και νυν Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. 

Η πέμτη φωτογραφία είναι από τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου, την Μεγάλη Πέμπτη του έτους 1973.

Διακρίνονται από κάτω προς επάνω οι αρχιερείς, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Τίτος, Κολωνίας Γαβριήλ, Πριγκιποννήσων Συμεών, Μύρων Χρυσόστομος, μετέπειτα Γέρων Εφέσου, Σταυρουπόλεως Μάξιμος, Γερμανίας Ειρηναίος, μετέπειτα Κισάμου και Σελίνου, Κώου Ναθαναήλ, ο από Μιλητουπόλεως, Αυστρίας Χρυσόστομος, Τρανουπόλεως Γερμανός και Θυατείρων και Μεγάλης Βρεττανίας Αθηναγόρας.

Η έκτη είναι πάλι από τον ίδιο καθαγιασμό.

Οι πρώτοι διάκονοι από αριστερά ο μετέπειτα Σελευκείας και νυν μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, δεξιά ο μετέπειτα Λαοδικείας και νυν μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, πίσω και δεξιά του Πατριάρχου, (αριστερά στην φωτογραφία) ο Μέγας Αρχιδιάκονος Θεόκλητος, ο μετέπειτα μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων και δίπλα του ο δευτερεύων διάκονος Ιωακείμ, μετέπειτα Μελιτινής, Χαλκηδόνος και νυν Γέρων Νικομηδείας. 

Τελευταίος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος και δίπλα του, ο τότε επίσκοπος Απολλωνιάδος Κωνσταντίνος, είτα Δέρκων και νυν Γέρων Νικαίας.

Η έβδομη φωτογραφία (η πιο πρόσφατη σχετικά) είναι από το Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Απολλιναρίου στην Ραβέννα της Ιταλίας, ο οποίος Ναός λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από 12 αιώνες, τον Ιούλιο του 2002.

Η όγδοη φωτογραφία είναι από την πρώτη Μεγάλη Εβδομάδα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου (Μ. Παρασκευή εσπέρας), στον Πατριαρχικό Ναό, Απρίλιος 1992.

Η έννατη είναι από τον πρώτο καθαγιασμό του Αγίου Μύρου, που τέλεσε ο Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος το 1992.

Η τελευταία φωτογραφία, είναι από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μητροπολίτου των Νέων Χωρών, Ιερισσού Νικοδήμου, στον νεοεκλεγέντα Οικουμενικό Πατριάρχη, στο πατριαρχικό του γραφείο.

Οκτώβριος 1991.

Σε λίγες ημέρες, 22 Οκτωβρίου, η Α.Θ.Παναγιότης, συμπληρώνει συν Θεώ, 26 ευκλεή έτη, από την εκλογή και άνοδο του, στον πρωτόθρονο, Οικουμενικό Πατριαρχικό Θρόνο, Κωνσταντινουπόλεως.

Ο μοναδικός Πατριάρχης και διάδοχος του Αγίου Ανδρέα με την μακροβιότερη πατριαρχεία.

Πολλοί Αρχιερείς, όπως είναι φυσικό με την ατέρμονη ροή του χρόνου, έχουν απέλθει από την στρατευομένη Εκκλησία, λησμονημένοι πλέον... 

Κάποιοι από αυτούς ως γέννημα και θρέμμα της Κωνσταντινούπολης έχουν ενταφιαστεί στα ιστορικά ορθόδοξα κοιμητήρια της Πόλης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπως διαβάζουμε, πάντοτε την ημέρα της κοιμήσεως τους, αλλά και όποτε εόρταζαν τα ονομαστήριά τους, τους μνημόνευε και μνημονεύει με συγκίνηση τα ονόματά τους, στα τρισάγια που τελεί προς τιμήν τους.

Ειδικά οι μητροπολίτες που υπηρέτησαν αόκνως και με σεβασμό την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και λειτουργούσαν στους ιστορικούς Ναούς της Βασιλεύουσας, έδιναν μαρτυρία Ορθοδόξου ζωής και μαρτυρία της υπάρξεως τους, αγωνιζόμενοι από κοινού με τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη να κτυπά πάντοτε, η καρδιά του κέντρου της Ορθοδοξίας. 

Σεβόμεθα και τιμούμε, όπως οφείλουμε, τον από αιώνων, ιερό Θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που παρά το ιλαρό φως, της ακοιμήτου κανδήλας του, αυτό είναι ικανό να λάμπει, να ακτινοβολεί και να μεταλαμπαδεύει, ανά την οικουμένη, τις φωταυγείς αχτίδες του...στους εγγύς και στους μακράν.










Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος: «Αν έχεις πόλεμο με έναν άνθρωπο, ή θα νικηθείς ή θα νικήσεις. Αν έχεις πόλεμο, όμως, με την Εκκλησία, είναι αδύνατον να νικήσεις»

$
0
0
Από πόσους πολεμήθηκε η Εκκλησία.
Αλλά ποτέ δεν νικήθηκε!
Πόσοι τύραννοι!
Πόσοι Στρατηγοί!
J.ZLATOUST
Πόσοι βασιλείς! (…)
Που είναι η Εκκλησία;
Υψώνεται υπεράνω του Ουρανού και λάμπει περισσότερο και από τον ήλιο. 

Είναι οδυνηρό νά κλωτσάει κανείς σε μυτερά καρφιά.

Δεν χαλάει τα καρφιά. Τα ποδιά του ματώνει. Τα κύματα δεν την διαλύουν την Πέτρα. 
Αυτά διαλύονται σε αφρό.
Τίποτε δεν εiναι δυνατότερο από την Εκκλησία, άνθρωπε.
Αν έχεις πόλεμο με έναν άνθρωπο, ή θα νικηθείς ή θα νικήσεις.
Αν έχεις πόλεμο, όμως, με την Εκκλησία, είναι αδύνατον να νικήσεις.

Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος: «Χάθηκε η ηρεμία από τους ανθρώπους. Πού θα πάει; Εκεί θα καταλήξουν. Τρελλοκομείο!»

$
0
0
Η σημερινή κατάσταση δεν βοηθάει τον κόσμο. Άλλοτε η ζωή ήταν ήρεμη και οι άνθρωποι ήταν ήρεμοι και η βιασύνη που μπήκε στον κόσμο έκανε τους ανθρώπους ανυπόμονους. Παλιά ήξερε κανείς ότι θα φάη ντομάτα τέλη Ιουνίου, δεν τον απασχολούσε.
Περίμενε τον Αύγουστο να φάη καρπούζι. Ήξερε, τότε θα φάη σύκα, τότε θα φάει πεπόνι. Σήμερα τι γίνεται; θα πάει να φέρει ντομάτες από την Αίγυπτο νωρίτερα, δεν θέλει πορτοκάλλια που έχουν τις ίδιες βιταμίνες. "Βρε, παιδάκι μου, κάνε υπομονή και φάε κάτι άλλο τώρα".
Όχι, θα πάει καλά και σώνει να φέρει από την Αίγυπτο ντομάτες.
Σαν είδαν έτσι, άρχισαν στην Κρήτη να βάζουν θερμοκήπια, για να βγάλουν νωρίτερα ντομάτες. Και τελικά έφτιαξαν παντού θερμοκήπια, για να τρώνε και τον χειμώνα ντομάτες. Σκοτώνονται να φτιάξουν θερμοκήπια με όλα τα είδη, για να έχουν από όλα όλες τις εποχές και να μην περιμένουν! Εντάξει μέχρις εκεί! Αλλά προχωράνε και πιο πέρα. Αποβραδίς είναι πράσινες οι ντομάτες και το πρωί τις παρουσιάζουν κόκκινες, φουσκωμένες! Έβαλα τις φωνές σε έναν υπουργό: "Τέλος πάντων τα θερμοκήπια, του λέω. Αλλά να βάζουν ορμόνες, για να ωριμάζουν σε μια νύχτα τα φρούτα, οι ντομάτες κ.λπ., και όσοι έχουν μια ορμονική ευαισθησία, οι καημένοι, να παθαίνουν ζημιά;"Και τα ζώα τα έχουν καταστρέψει. Τι κοτόπουλα, τι μοσχάρια! Αυτά που είναι σαράντα ημερών, τα κάνουν έξι μηνών με τις ορμόνες.

Τα τρώει ο άνθρωπος και τι θα ωφεληθεί από αυτά; Συνέχεια ορμόνες, για να βγάζουν περισσότερο γάλα οι αγελάδες και τελικά οι παραγωγοί δεν μπορούν να το διαθέσουν. Απεργίες μετά, χύνουν το γάλα στους δρόμους, γιατί πέφτει η τιμή, και ο κόσμος πίνει γάλα ορμονούχο. Ενώ, αν τα άφηναν όπως τα έκανε ο Θεός, όλα θα πήγαιναν ομαλά και θα έπιναν και αγνό γάλα. Και με τις ενέσεις όλα άνοστα γίνονται. Άνοστα πράγματα, άνοστοι άνθρωποι, όλα άνοστα! Δεν έχει νοστιμάδα και η ζωή τους τώρα. Ρωτάς νέα παιδιά: "Τι σε αναπαύει;""Τίποτε", σου λένε. Κοτζάμ παλληκάρια! "Τι σε ευχαριστεί να κάνεις;""Τίποτε". Πού φθάνει ο άνθρωπος! Νομίζει ότι θα διορθώσει τον Θεό μ'αυτά που κάνει! Την νύχτα την κάνουν ημέρα, για να γεννούν οι κότες. Και είδες κάτι αυγά;Αν έκανε ο Θεός το φεγγάρι να φέγγη σαν τον ήλιο, θα παλάβωναν οι άνθρωποι. Ενώ ο Θεός έκανε την νύχτα, για να ξεκουράζωνται οι άνθρωποι, τώρα πού έφθασαν! Χάθηκε η ηρεμία από τους ανθρώπους. Τα θερμοκήπια, οι ενέσεις στα κηπευτικά κ.λπ. οδήγησαν και αυτά τον κόσμο στην ανυπομονησία. Παλιά ήξεραν ότι θα πάνε στο τάδε μέρος με τα πόδια σε τόσες ώρες. Ένας, αν είχε πιο γερά πόδια, θα πήγαινε λίγο νωρίτερα. Μετά βρήκαν τα κάρρα. Μετά τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα προσπάθεια να βρουν άλλα μέσα πιο γρήγορα.Έφτιαξαν αεροπλάνα, που να μπορείς να πας από την Γαλλία στην Αμερική σε τρεις ώρες. Μα όταν πάει με τέτοια ταχύτητα κανείς από το ένα κλίμα στο άλλο, και μόνον η απότομη αλλαγή θα τον μπερδέψει. Βιασύνη, βιασύνη... Σιγά-σιγά θα μπαίνει στο βλήμα ο άνθρωπος, θα πατάνε την σκανδάλη, θα εκτοξεύεται το βλήμα, θα σκάει και θα βγαίνει ένας παλαβός! Πού θα πάει; Εκεί θα καταλήξουν. Τρελλοκομείο!
Πηγή
Viewing all 19379 articles
Browse latest View live