Quantcast
Channel: Πνευματικοί Λόγοι
Viewing all 19379 articles
Browse latest View live

Η Σκέπη της Θεοτόκου

$
0
0
Η εορτή της αγίας Σκέπης της Θεοτόκου (1η και, αργότερα, 28η Οκτωβρίου) αντλεί την υπόθεσή της από τον βίο του οσίου Ανδρέα, του δια Χριστόν σαλού. Η εμφάνιση της Θεοτόκου στον όσιο έγινε αφορμή να καθιερωθεί η εορτή αυτή.
Το περιστατικό συνέβη στη νότια πλευρά του ναού των Βλαχερνών, στο παρεκκλήσιο της αγίας Σορού, όπου φυλάσσονταν η εσθήτα, ο πέπλος και μέρος της ζώνης της Θεοτόκου.

Στο παρεκκλήσιο αυτό γινόταν κάποτε ολονυκτία. Εκεί πήγε να προσευχηθεί και ο όσιος Ανδρέας μαζί με τον μαθητή του άγιο Επιφάνιο.
Ήταν η ώρα περίπου 10 το βράδυ, oπότε ο όσιος βλέπει τη Θεοτόκο να προχωρεί από τις βασιλικές πύλες προς το άγιο θυσιαστήριο.

Φαινόταν πολύ ψηλή και είχε λαμπρή τιμητική συνοδεία λευκοφόρων αγίων. Ανάμεσα τους ξεχώριζαν ο Τίμιος Πρόδρομος και ο Θεολόγος Ιωάννης, οι οποίοι βάδιζαν δεξιά και αριστερά της. Από τους λευκοφόρους άλλοι προπορεύονταν και άλλοι ακολουθούσαν ψάλλοντας ύμνους και άσματα πνευματικά.

Όταν πλησίασαν στον άμβωνα, είπε ο όσιος Ανδρέας στον Επιφάνιο:

– Βλέπεις, παιδί μου, την Κυρία και Δέσποινα του κόσμου;

– Ναι, τίμιε πάτερ, αποκρίθηκε ο νέος.

Η Θεοτόκος την ώρα εκείνη γονάτισε και προσευχήθηκε για πολλή ώρα. Παρακαλούσε τον Υιό της για τη σωτηρία του κόσμου και έβρεχε με δάκρυα το πρόσωπό της. Ύστερα μπήκε στο άγιο θυσιαστήριο και προσευχήθηκε για τους πιστούς που αγρυπνούσαν.

Όταν τελείωσε τη δέησή της, με μία κίνηση χαριτωμένη και σεμνή έβγαλε από την άχραντη κεφαλή της το αστραφτερό μαφόριο, και τ’ άπλωσε σαν σκέπη με τα πανάγια χέρια της πάνω στο εκκλησίασμα.

Έτσι απλωμένο το έβλεπαν και οι δυό τους για πολλή ώρα να εκπέμπει δόξα θεϊκή. Όσο φαινόταν εκεί η Θεοτόκος, φαινόταν και το ιερό μαφόριο να σκορπίζει τη χάρη του. Όταν εκείνη άρχισε ν’ ανεβαίνει στον ουρανό, άρχισε κι εκείνο να συστέλλεται λίγο-λίγο και να χάνεται.

Με την οπτασία εκείνη η Παναγία έδειξε πως η χάρη της σκεπάζει πάντοτε τους πιστούς.
Από το βιβλίο: ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής 2014, σελ. 137.

Άγιος Νικόλαος Κασάτκιν, Ισαπόστολος Ιαπωνίας (+1912)

$
0
0
Ο Άγιος Νικόλαος, κατά κόσμον Ιωάννης Ντιμιτρέβιτς Κασάτκιν, γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1836 μ.Χ. στο χωριό Μπεργιοζόβσκυ του Μπέλσκ, κοντά στην περιοχή του Σμολένσκ. Οι γονείς του ονομάζονταν Δημήτριος και Ξένη και ήσαν ευσεβείς και φιλόθεοι. 
Άγιος Νικόλαος Κασάτκιν Επίσκοπος Ιαπωνίας, 
ο Ισαπόστολος (1836 - 1912)
Έτσι ο Άγιος αγάπησε τον εκκλησιαστικό βίο από την παιδική του ηλικία και έκανε τα πρώτα βήματά του μέσα στην Εκκλησία με την βοήθεια του πατέρα του, ο οποίος ήταν ιερεύς.
Όταν ο Ιωάννης μεγάλωσε, πήγε στο τοπικό δημοτικό σχολείο και μετά στο εκκλησιαστικό σεμινάριο του Μελίνσκι. Αφού αποφοίτησε μεταξύ των πρώτων, συνέχισε τις σπουδές του στην θεολογική ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης από την οποία τελείωσε το έτος 1861 μ.Χ.

Στην Ιαπωνία, λίγο μετά την άφιξη των Πορτογάλων Ιησουιτών στο νότιο άκρο τον 17ο αιώνα μ.Χ., οι Ολλανδοί έμποροι είχαν πείσει την κυβέρνηση πως πρέπει η χώρα να προφυλαχθεί από την ολέθρια επιρροή των ξένων. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν τα λιμάνια για όλους εκτός από τους εμπόρους αυτούς. Για διακόσια χρόνια κράτησε η πολιτική του απομονωτισμού, που άρχισε σιγά - σιγά να υποχωρεί. Έτσι δόθηκε στον Άγιο Νικόλαο η ευκαιρία να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην Άπω Ανατολή. Στο Χακοντάτε, λιμάνι της βόρειας Ιαπωνίας, εγκαταστάθηκε Ρωσική Πρεσβεία και το προσωπικό της χρειαζόταν εφημέριο. Ο Ιωάννης, που πριν τελειώσει την ακαδημία είχε καρεί μοναχός, είχε μετονομασθεί σε Νικόλαο και είχε χειροτονηθεί Πρεσβύτερος το 1860 μ.Χ. από τον Μητροπολίτη Νόβγκοροντ και Αγίας Πετρούπολης Γρηγόριο, ήταν εκείνος που με χαρά δέχθηκε να εργαστεί ιεραποστολικά στην Ιαπωνία. Και έτσι το 1861 μ.Χ., σε ηλικία 26 ετών, ο νεαρός ιερομόναχος ξεκίνησε χωρίς συνοδεία και ταξίδεψε στην Σιβηρία. Έτσι έφθασε στο Χακοντάτε ως εφημέριος του διπλωματικού σώματος. Από εκεί έστειλε γράμμα στον Μητροπολίτη της Αγίας Πετρούπολης περιγράφοντας τον πολιτισμό, την ευγένεια και τον λεπτό χαρακτήρα των Ιαπώνων. Τους θαύμαζε γι'αυτά και όμως συγχρόνως τους λυπόταν, επειδή τους έλειπε το κυριότερο, η Ορθόδοξη Πίστη.
Στο Χακοντάτε δεν τον είχαν υποδεχθεί θερμά ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Ιάπωνες. Ειδικά οι τελευταίοι, εξ'αιτίας του χρόνιου απομονωτισμού τους, δεν είχαν την διάθεση να ακούσουν το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Αυτό αποθάρρυνε κάπως τον Νικόλαο. Την 9η Σεπτεμβρίου του 1861 μ.Χ., όμως, δέχθηκε της επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιννοκεντίου, ιεραποστόλου της Αμερικής. Εκείνος τον επετίμησε για τον φθίνοντα ενθουσιασμό του και τον συμβούλεψε να μάθει την Ιαπωνική γλώσσα. Έτσι και έγινε. Ο Άγιος Νικόλαος έμαθε την γλώσσα και άρχισε να κηρύττει.

Κάποια βραδιά, λοιπόν, καθώς μελετούσε στο κελλί του, βλέπει έναν σαμουράι να ορμά στο δωμάτιό του με το σπαθί στο χέρι. Θα τον έσφαζε, του είπε, εάν δεν σταματούσε να «διαφθείρει» με τα κηρύγματά του τους ντόπιους. Ταπεινά ο Άγιος Νικόλαος δέχθηκε να πεθάνει, αν όμως πρώτα ο επίδοξος δολοφόνος του θα μάθαινε τι μελετούσε την ώρα εκείνη. Ο σαμουράι άφησε το σπαθί του, για να ακούσει τι είχε να του πει ο Άγιος. Και έτσι αυτός άρχισε να του εξηγεί την δημιουργία του σύμπαντος από τον Θεό, το σχέδιο της Θείας Οικονομίας και πως ο Χριστός ήλθε στον κόσμο για να σώσει τον άνθρωπο.Το αποτέλεσμα ήταν, ο παραλίγο δήμιός του να κατηχηθεί και να βαπτισθεί. Λίγα χρόνια αργότερα ο σαμουράϊ Τακούμα Σαβάμπε έγινε ο πατήρ Παύλος, ο πρώτος Ορθόδοξος Ιάπωνας ιερέας.
Ο Άγιος Νικόλαος Κασάτκιν με τους ιερείς Παύλο Σαβάμπε (αριστερά)
και Ιωάννη Σακάϊ (δεξιά)
Ακολούθησαν χρόνια ιεραποστολικής δράσης, μεταφράσεων λειτουργικών βιβλίων & της Αγίας Γραφής και έντονης κατηχητικής διακονίας. Το έτος 1880 μ.Χ., μετά από πολλά χρόνια ιεραποστολικής δράσης, εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος της Ορθόδοξης Ιαπωνικής Εκκλησίας της Ρωσικής Διασποράς. Το ιεραποστολικό του έργο ήταν πολύ μεγάλο. Κατήχησε και βάπτισε χιλιάδες ανθρώπους. Φρόντισε για την ανέγερση ναών, την πνευματική καλλιέργεια και την λειτουργική αγωγή του εφημεριακού κλήρου.

Ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά: «Ο Ορθόδοξος ιεραπόστολος οφείλει να έχει ανοιχτές τις πόρτες του σπιτιού του, γι'αυτούς που επιθυμούν μια προσωπική επικοινωνία και να μεταβαίνει πρόθυμα όπου υπάρχει δυνατότητα μεταδόσεως του Ευαγγελίου».

Ο Άγιος Νικόλαος Κασάτκιν κοιμήθηκε εν ειρήνη το έτος 1912 μ.Χ.
Ο Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού (Ναός του Νικολάου) στο Τόκιο, που ιδρύθηκε και χτίστηκε από τον Άγιο Νικόλαο. Ξαναχτίστηκε μετά από μερική καταστροφή.
Ο τάφος του Αγίου Νικολάου της Ιαπωνίας. Οι Ιάπωνες αρνούνται να μεταβιβάσουν τα λείψανα του Αγίου στη Ρωσία, τόσο πολύ τον αγαπούν στην Ιαπωνία!
Πηγές:
Κείμενο: saint.gr
Εικόνες, Φωτογραφίες: sotvori-sebia-sam.ru

Χαίρε, Θεού ο θείος θεράπων χαίρε, πηγή ποικίλων θαυμάτων. Χαίροις, πάτερ Νεκτάριε

Όταν η πίστη των γονέων θαυματουργεί στα παιδιά – Κυριακή Ζ’ Λουκά

$
0
0
Ιερομόναχος Ιουστίνος
Έγραψε ο απόστολος Λουκάς στο έργο του Πράξεις των Αποστόλων ότι ο Χριστός «διήλθεν ευεργετών και ιώμενος» (10.38), φράση που θα μπορούσε επάξια να είναι ο τίτλος της επίγειας ζωής του Σωτήρα .
Όταν η πίστη των γονέων θαυματουργεί στα παιδιά - Κυριακή Ζ'Λουκά
Τα σημερινά ευαγγελικά γεγονότα (Λουκ. 8.41-56) που μας περιέγραψε ο ίδιος συγγραφέας, ο Λουκάς, αποδεικνύουν και αυτά, μαζί με πληθώρα άλλων, την ορθότητα της διαπιστώσεώς του ότι το πέρασμα του Ιησού από τον ταλαίπωρο πλανήτη μας ήταν μια συνεχής ευεργεσία.

Έχουμε εδώ δυο θαύματα «ιατρικά», τη θεραπεία της αιμορρoούσας και την ανάσταση της θυγατέρας του Ιαείρου. Θα περιορισθούμε στο δεύτερο γεγονός.

Πεθαίνει λοιπόν η δωδεκάχρονη παιδούλα, το μοναχοπαίδι του αρχισυναγώγου Ιαείρου. Παρότι οι έγκριτοι της Συναγωγής τού Ισραήλ, οι Φαρισαίοι, εχθρεύονται τον Ναζωραίο, ο Ιάειρος φαίνεται πως έχει δεχθεί μιαν ηλιαχτίδα της Χάριτος και γι’ αυτό πιστεύει – πρόκειται για ωραία σύμπτωση το ότι Ιάειρος μεταφράζεται Φώτιος, φωτισμένος· τώρα είναι ιάειρος «όνομα και πράμα».

Ο πόνος του μαζί με την πίστη του τον κάνουν ν’ αψηφίσει τις συνέπειες του διαβήματός του από την πλευρά των Φαρισαίων και να καταφύγει στον Λυτρωτή.

Έρχεται μάλιστα αυτοπροσώπως, δεν στέλνει τυχόν κάποιο δούλο του. Και μάλιστα ξεχνάει την αξιοπρέπειά του: Αυτός, ο «άρχων της συναγωγής» πέφτει στα πόδια του Κυρίου, του κατά την κοινή αντίληψη υποδεεστέρου του, αφού ήταν απλώς ένα μέλος της συναγωγής και όχι άρχοντάς της.

Πώς άρα να μη γίνει το θαύμα; Η κορούλα αναστήθηκε, την έσωσε ο πατέρας της, δηλαδή ο Χριστός μας που λυπήθηκε τον πατέρα της.
Και πριν από τον Χριστό και μετά από τον Χριστό έχουμε πλήθος περιπτώσεις κατά τις οποίες η πίστη των γεννητόρων στον Θεό θαυματούργησε στα παιδιά, μέχρι και τα γιάτρεψε από ανίατες αρρώστιες ή και τα ανάστησε ακόμα! Ας αναφέρουμε ένα περιστατικό:

Μια καλόψυχη αριστοκράτισσα που κατοικούσε στη Σωμάν της Παλαιστίνης, κάποτε κράτησε στο σπίτι της και φιλοξένησε τον προφήτη Ελισσαίο. Κατάλαβε ότι ήταν «άνθρωπος του Θεού άγιος» και παρακάλεσε τον σύζυγό της και του παραχώρησαν στο υπερώο τους «τόπο μικρό και… κρεββάτι και τραπέζι και κάθισμα και λυχνάρι» – πόσο επιτυχημένα εκφράζονται πυκνά και λιτά και ογκομετρικά κατιούσες οι αναγκαίες συνθήκες στεγάσεως! Λοιπόν τούτο ήταν το κατάλυμα του προφήτη όποτε πήγαινε στον τόπο τους.

Έτσι μια φορά «την κάλεσε και στάθηκε μπροστά του [δεν κάθισε, λόγω σεβασμού φαίνεται]». Της είπε ότι τον κατέπληξε βαθιά, όπως και τον μαθητή του Γιεζί, η τόση ευγένεια και γενναιοδωρία της. Τι χάρη να της έκανε; Μήπως είχε καμιά υπόθεση εκκρεμή στον βασιλιά για να μεσολαβούσε αυτός; Του απάντησε ότι ζούσε ειρηνικά, δεν είχε πρόβλημα.

Αργότερα ο Γιεζί τού υπενθύμισε πώς ήταν άτεκνη και ο σύζυγός της παρήλικας. Τότε ο Ελισσαίος «την κάλεσε, και στάθηκε στην πόρτα» πάλι. Της προανάγγειλε ότι, καλή ώρα σαν τότε, τον ερχόμενο χρόνο θα κρατούσε στην αγκαλιά της γιό. «Η δε είπε: «Μη, Κύριε! Μη διαψεύσεις τη δούλη σου», μη βγει ψεύτικη η υπόσχεση σου!»

Πράγματι γέννησε αγόρι. Φανταζόμαστε την ευτυχία της! Μεγάλωσε το μικρό, αλλά τι συνέβη; Έτυχε να πάει έξω στα χωράφια τους που θέριζαν ο πατέρας του και οι δούλοι τους, και εκεί έπαθε ηλίαση. «Και είπε προς τον πατέρα του: «Την κεφαλή μου, την κεφαλή μου». Εκείνος με κάποιο δούλο το έστειλε πίσω στη σύζυγό του «και κοιμήθηκε πάνω στα γόνατά της ως το μεσημέρι και πέθανε».

Η κεραυνοβολημένη από τη συμφορά διατήρησε με φοβερή ψυχραιμία την αυτοκυριαρχία της. Άλλη στη θέση της θα σπάραζε με απόγνωση, αλλόφρων και ολολύζοντας, πολύ περισσότερο που το είχε μοναχοπαίδι, και μάλιστα αποκτημένο ανέλπιστα με τον τρόπο που είχε αποκτηθεί.

Καθησύχασε τον άνδρα της που δεν είχε πάρει είδηση την κατάληξη του παιδιού τους, και πορεύθηκε στον προφήτη στο όρος Κάρμηλο.

Πέφτει και γαντζώνεται στα πόδια του και παραπονείται: «Μήπως ζήτησα γιο από τον κύριό μου; Δεν είπα «Μη με πλανήσεις»;»

Εκείνος ακολουθεί βιαστικά την συντετριμμένη γυναίκα, πηγαίνουν στο σπίτι, ανεβαίνει στο δωμάτιό του, στο κρεββάτι του όπου αυτή είχε ξαπλώσει τον μονάκριβό της, και της τον ανασταίνει και της τον παραδίδει, ενώ αυτή πέφτει πάλι στα πόδια του προσκυνώντας τον τώρα (Δ’ Βασ. 4.8-37). Ορόσημο και παράδειγμα μητέρας!
Όσες φορές αρρωσταίνουν, και κυρίως ψυχικά, τα παιδιά, ποιο το χρέος των γονέων, τι οφείλουν να πράξουν; Να προστρέχουν αυτοί στον Χριστό, σαν τον Ιάειρο, μιας και δεν προστρέχουν τα παιδιά τους. Και τα πράγματα δείχνουν ότι ο Θεός ακούει τους «ιαείριους» γονείς.

Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου - Κονταριώτισσα Πιερίας

$
0
0

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στην θέση «Παναγία», στα σύνορα των υπωρειών του Ολύμπου και των Πιερίων, κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα της Κατερίνης, βρίσκεται κτισμένο το γυναικείο μοναστήρι του μεγάλου Πατέρα της Ορθοδοξίας Οσίου Εφραίμ του Σύρου.
Μάλιστα είναι το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο. 
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής, ήταν θέλημα Θεού, «ο οικιστής του Ολύμπου», ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, να ενώσει χρονικά δώδεκα περίπου αιώνες και να συγγενέψει πνευματικά, με έναν άλλον «οικιστή της ερήμου», τον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο. 
Η Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, ιδρύθηκε το έτος 1983, σαν Ιδιωτικό Ησυχαστήριο και από το 1985 ανήκει επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης.

«Αδέλφια, πεθαίνουμε για ιερό σκοπό». O αρχιμανδρίτης Κοζάνης Ιωακείμ Λιούλιας που έπεσε μαζί με άλλους 49 πατριώτες στο εκτελεστικό απόσπασμα των Γερμανών στην κατοχική Θεσσαλονίκη

$
0
0
Ένα από τα φριχτότερα ομαδικά εγκλήματα των χιτλερικών κατακτητών και των ελληνόφωνων συνεργατών τους στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, ήταν η εκτέλεση στις 2 Ιουλίου 1943, στην περιοχή των Σφαγείων, 
πενήντα πατριωτών που τους είχαν πάρει από το Γεντί-Κουλέ και το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ανάμεσα στους εκτελεσμένους εκείνης της ημέρας, ήταν μία εμβληματική μορφή με ράσο: Ο Αρχιμανδρίτης Κοζάνης Ιωακείμ Λιούλιας.

Σύμφωνα με την περιγραφή που δημοσίευσε η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Λαϊκή Φωνή» στις 5-7-1945, ο Παπαλιούλιας, όπως τον αποκαλούσαν και οι συγκρατούμενοί του, πριν την εκτέλεσή τους βασανίστηκαν φριχτά, ενώ ο Αρχιμανδρίτης τη στιγμή της εκτέλεσης και πριν ο επικεφαλής του γερμανικού εκτελεστικού αποσπάσματος διατάξει πυρ, φώναξε προς τους συγκρατουμένους του με τη βροντερή του φωνή: 
 «Αδέλφια, πεθαίνουμε για ιερό σκοπό»! 
Ο τότε Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, Διονύσιος Χαραλάμπους, που ήταν κι αυτός στις ίδιες φυλακές, στο βιβλίο «Μάρτυρες» που είναι ένα πικρό ημερολόγιο από τα χρόνια της κατοχής, γράφει για τον Ιωακείμ Λιούλια: 

«Τα μαρτύριά του στην ώρα της ανάκρισης που κράτησε δυόμιση ώρες, ήταν εφιαλτικά. Όταν τον αντίκρισαν οι συγκρατούμενοί του ήταν παραμορφωμένος από το ξύλο, χωρίς ράσο και αντερί. Όταν τους έβγαζαν στην αυλή, εκείνος που τραβούσε περισσότερο την προσοχή, ήταν ο Πατέρας Ιωακείμ. Περπατούσε καμαρωτός, πάντα με ψηλά το κεφάλι, γεμάτο κατάμαυρα σγουρά μαλλιά. Στην όψη του ήταν απλωμένη η χριστιανική ηρεμία και γαλήνη. Κι όλο σιγόψελνε όμορφα και κατανυκτικά». 
Ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ ήταν κληρικός από τους σπάνιους. Όλες τις ώρες που έμεινε εκεί, έψελνε και προσευχόταν με ευλάβεια. 

Όπως έγραφε τη μεθεπόμενη ημέρα, 4 Ιουλίου 1943 η εφημερίδα Νέα Ευρώπη που εκδίδονταν με τη συνεισφορά των δυνάμεων κατοχής: «… 50 κομμουνισταί και καταδικασμένοι εγκληματίαι εξετελέσθησαν προχθές προς εξιλασμόν κακουργημάτων διαπραχθέντων υπό των κομμουνιστικών συμμοριών κατά των δυνάμεων κατοχής». Σύμφωνα με μία εκδοχή η εκτέλεση έγινε σε αντίποινα για το φόνο του γερμανού Φρούραρχου της Νάουσας. 

Ο κρατούμενος εκείνη την περίοδο στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», Λεωνίδας Γιασημακόπουλος, αναφέρει στο ημερολόγιο που τηρούσε ότι από τους εκτελεσμένους οι 32 κρατούνταν στου «Παύλου Μελά» και οι 18 στις φυλακές Επταπυργίου. 

Η εκτέλεση έγινε στο χώρο της πλινθοποιίας Παπαγεωργίου, που υπήρχε στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία, στις 9 Απριλίου 1945, δύο από τους πενήντα μελλοθάνατους προσπάθησαν να δραπετεύσουν και ίσως ο ένας να το κατόρθωσε. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι στο Ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης καταγράφτηκαν 49 ονόματα. 

Ποιος ήταν ο Ιωακείμ Λιούλιας 


Ο Ιωακείμ Λιούλιας είναι μια ηρωική προσωπικότητα της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας, που πορεύθηκε αγέρωχα στη ζωή και στο θάνατο. 
Γεννήθηκε το 1919 στο χωριό Κρόκος Κοζάνης. Ο πατέρας ήταν δάσκαλος που υπηρέτησε σε διάφορα χωριά της Μακεδονίας. Έπειτα έγινε παπάς και πήγε στον Kρόκο. 
Ο Ιωακείμ Λιούλιας, εθελοντής στο αλβανικό μέτωπο 
εμψυχώνει τους στρατιώτες 
Έτσι ο γιός του έζησε από μικρός στην ατμόσφαιρα της εκκλησίας και του σχολείου. Γι’ αυτό από νωρίς γεννήθηκε μέσα του η επιθυμία, να σπουδάσει τα ιερά γράμματα και να μπει στη δούλεψη της Εκκλησίας. Μόλις τελείωσε το γυμνάσιο έφυγε στην Κωνσταντινούπολη. 
Εκεί, γράφτηκε στη θεολογική σχολή Χάλκης. Μέσα στο περιβάλλον της ιστορικής αυτής σχολής του Πατριαρχείου, ο Ιωακείμ Λιούλιας θέρμαινε πιο πολύ τη φλόγα της ψυχής του για την ολοκληρωτική αφιέρωση. 

Όταν πήρε το πτυχίο του, αριστούχος μάλιστα, γύρισε στην πατρίδα του, όπου διορίστηκε ιεροκήρυκας στην ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης. Από τις πρώτες ημέρες φάνηκε η ζωντανή πίστη του. Τρέχοντας σε πόλεις και χωριά για να κηρύξει το λόγο του Θεού στους Μακεδόνες συμπατριώτες του. 

Στη συνέχεια, κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πεζικού. Όταν απολύθηκε, πήρε τη μεγάλη απόφαση να γίνει κληρικός και χειροτονήθηκε διάκονος. 

Δύο χρόνια αργότερα, το 1939 πήρε μετάθεση στην Αθήνα. Τον τοποθέτησαν προϊστάμενο στον ναό του Αγίου Γεωργίου Κοκκινιάς. Εκεί πήρε το βαθμό του πρεσβύτερου και τον τίτλο του Αρχιμανδρίτη. 

Εθελοντής στο αλβανικό μέτωπο 


Δεν έμεινε για πολύ εκεί, γιατί όταν άρχισε η επίθεση των Ιταλών εναντίον της χώρας μας, ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, άφησε την ήσυχη ζωή της Αθήνας και βρέθηκε στις πρώτες γραμμές των πολεμικών επιχειρήσεων. 

Ως στρατιωτικός ιερέας με το βαθμό του Λοχαγού, υπηρέτησε στη 15ημεραρχία πεζικού. Με κίνδυνο τη ζωή του έτρεχε κοντά στους στρατιώτες που πολεμούσαν με αυτοθυσία τον ξένο επιδρομέα. Σ’ ένα γράμμα του από το μέτωπο έγραφε: «είναι μεγάλο πράγμα και ενίσχυση για μας, τους αγωνισαμένους στις πρώτες γραμμές του πυρός στις χιονισμένες βουνοκορφές των αγρίων Αλβανικών βουνών και να αισθανόμαστε στη λόγχη μας, την πνοή ολόκληρου του έθνους». 

Όταν όμως οι σιδερόφραχτες Γερμανικές στρατιές έσπασαν την ηρωική αντίσταση των γενναίων υπερασπιστών της πατρίδας μας, οι κατακτητές πλημμύρισαν την Ελλάδα και έτσι άρχισε η περίοδο της κατοχής. Ο Ιωακείμ Λιούλιας έμεινε στις ακριτικές περιοχές, πρώτα σαν Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη των Γρεβενών και έπειτα στην Κοζάνη. Τότε εκδηλώθηκε όλη η δημιουργική δραστηριότητά του. 

Με το κήρυγμα, την εξομολόγηση, την φιλανθρωπία συμπαραστάθηκε ενεργά στις δύσκολες ώρες των Ελλήνων. Για να βοηθήσει το λαό, εντάχθηκε στην οργάνωση της «χριστιανικής αλληλεγγύης» και πολλοί κάτοικοι της πόλης και της περιοχής σώθηκαν από το θάνατο, τις φυλακές και τα βασανιστήρια, χάριν στις δικές του φροντίδες και ενέργειες. Δυνατός και αποφασιστικός, αντιμετώπιζε τις δυσκολίες και τα εμπόδια με ψυχραιμία και αισιοδοξία. Δεν τον φόβιζε ο κίνδυνος και ο θάνατος. Έγραφε σ’ ένα γράμμα του: 

«Μη μας τρομάζει ο θάνατος. Υπάρχει πολλές φορές ζωή στο θάνατο και θάνατος στη ζωή». 


Τι σημασία έχει η ζωή μπροστά στην πρόοδο και το καλό του συνόλου; με τέτοια ηρωική διάθεση αγωνιζόταν τα χρόνια της κατοχής. Έτσι εμψύχωνε και ενθάρρυνε το λαό και δούλευε για τη λευτεριά της σκλαβωμένης Ελλάδας. Ερχόταν σε επικοινωνία με καπετάνιους της εθνικής αντίστασης και διευκόλυνε το έργο τους. Συχνά τους πληροφορούσε για τις κινήσεις των κατακτητών αλλά οι Γερμανοί δεν άργησαν να το μάθουν. 

Τότε ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, που κι αυτός είχε μυηθεί στην εθνική αντίσταση, εγκατέλειψε τη Μητρόπολη και βγήκε στα βουνά που υπήρχαν ένοπλα τμήματα της εθνικής αντίστασης. Τον παρότρυναν να φύγει και εκείνος αλλά αυτός δεν ήθελε να αφήσει το ποίμνιό του απροστάτευτο, παρέμεινε καίτοι γνώριζε τους πολλαπλούς κινδύνους που τον απειλούσαν. Κι αυτό δεν άργησε να έλθει. 

Ήταν η 5η Μάιου 1943, όρμησαν οι Γερμανοί μέσα την ώρα που κοιμόταν. Τον σήκωσαν με τις κλωτσιές και δεν τον άφησαν να ντυθεί. Τον μετέφεραν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου είχαν κλείσει και άλλους συμπατριώτες του. Τους κτυπούσαν και τους βασάνιζαν. Έπειτα από δυο ημέρες τον μετέφεραν στις τρομερές γερμανικές φυλακές «501» της Γκεστάπο στη Θεσσαλονίκη. 
Εκεί του έκαναν εξαντλητική ανάκριση για να του αποσπάσουν μυστικά της εθνικής αντίστασης, τον κακοποιούσαν πολλές ημέρες συνέχεια, τον άφηναν νηστικό και όταν ζητούσε νερό του έδιναν κάποιο υγρό που τον έκανε να διψάει πιο πολύ. Παρ’ όλες τις ταλαιπωρίες και τα μαρτύρια ο Πατέρας Ιωακείμ αρνήθηκε επίμονα να φανερώσει αυτά που ζητούσαν οι εχθροί της Ελλάδας. 

Είχε βαθιά πίστη κι αυτό, τον έκανε να μη χάσει το θάρρος του ως την τελευταία στιγμή. Όλοι τον θαύμαζαν. Όταν μια μέρα ο Γερμανός φρουρός τον πείραξε περιφρονητικά για τον κλήρο αυτός με αξιοθαύμαστο θάρρος απάντησε: «Είμαι έλληνας παπάς και θα πεθάνω για τη θρησκεία και την Ελλάδα». Δεν υπολόγιζε τον κίνδυνο, στο νου του ερχόταν οι λόγοι του Αρχηγού των μαρτύρων. ‘’Γίνου πιστός άχρι θανάτου και δώσω σοι τον στέφανο της ζωής». 

Τον πήραν από τη φυλακή μαζί, με άλλους πενήντα πατριώτες και όταν τους ντουφέκισαν ο Ιωακείμ ζητωκραύγασε για την Πατρίδα. Ήταν 2 Ιουλίου 1943. Και συνεχίζει στους «Μάρτυρες» ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τρίκκης: «τον κλαίω και τον θαυμάζω συγχρόνως». 

Η εκκλησία μας έχασε ένα καλό στρατιώτη και το έθνος ένα πατριώτη, με αλόγιστο εθνικό φρόνημα. Ο αείμνηστος Ιωακείμ Λιούλιας δεν πέθανε, ζει μέσα στις καρδιές μας για να παραδειγματίζει τις νεότερες γενιές και να τις υποδεικνύει το δρόμο του χρέους, του καθήκοντος και της θυσίας. 
Ο αγρότης από τη Φλώρινα Κώστας Φαχαντίδης (αριστερά) 
και ο Σερραίος κουρέας Δημήτρης Τσίγκας (δεξιά) 

Ο μακρύς κατάλογος των εκτελεσμένων 


Οι κρατούμενοι, που εκτελέστηκαν από τους χιτλερικούς κατακτητές μαζί την ίδια μέρα στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης ήταν με αλφαβητική σειρά οι: 
1. Αδάμoς Παύλος, 35 ετών 
2. Αποστολίδης Ιωάννης, 33 ετών, αρτεργάτης από τη Θεσσαλονίκη 
3. Αργυριάδης Αθανάσιος, 30 ετών, φοιτητής της Νομικής 
4. Βασματζής Δημήτριος, 38 ετών, καπνεργάτης από τη Θεσσαλονίκη 
5. Βιτάλης Αναστάσιος, 37 ετών 
6. Βιτσέντζος Ιωάννης, αρτοποιός από τη Φλώρινα 
7. Γενηγιώργης Θεόκλητος, 39 ετών, ράπτης από τη Βέροια 
8. Γκέκας Θεοχάρης, 56 ετών, ναυτικός από το Λιτόχωρο Πιερίας 
9. Γιαλαμίδης Αλέξανδρος, μαθητής από το Κιλκίς 
10. Δεληγιάννης Αναγνώστης, 48 ετών, καπνεργάτης από την Καβάλα 
11. Θωμαίδης Κωνσταντίνος, 31 ετών, υπάλληλος από το Μακροχώρι Ημαθίας 
12. Καμπούρογλου Χρήστος, 52 ετών, ψαράς από τη Θεσσαλονίκη 
13. Κανάλλας Ευάγγελος, σιδηροδρομικός από το Λιτόχωρο Πιερίας 
14. Καραλίβανος Παναγιώτης, 40 ετών, δικηγόρος από την Κοζάνη 
15. Κασιμάτης Γρηγόριος, υποδηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη’ 
16. Καραπιτσάνης Νικόλαος, κάτοικος Θεσσαλονίκης 
17. Κατσάκης Χρήστος, 29 ετών, παντοπώλης από το Βελβεντό Κοζάνης 
18. Κούλας Ιωάννης, 39 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος από την Κατερίνη 
19. Κωνσταντινίδης Ευθύμιος, 50 ετών, καπνεργάτης από τις Συκιές Θεσσ... 

Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης: «Τρισεκατομμύρια των εκατομμυρίων χρόνια μες στο σκοτάδι θα βρίσκεται, εκείνος που δεν θα προσέξει στη ζωή αυτή και δεν θα βαδίσει σωστά»

$
0
0
«Εκείνος που δεν προσέξει στη ζωή αυτή και δεν βαδίσει σωστά, να ξέρεις τι τον περιμένει! Τρισεκατομμύρια των εκατομμυρίων χρόνια μες στο σκοτάδι θα βρίσκεται. Εδώ, πας στο σπιτάκι σου και πατάς το κουμπί και ανάβει το φώς και έχεις και κινείσαι. Για να μην έχεις φως μέσα και να μπεις στο δωμάτιο…Θα κουτουλάς στους τοίχους. Άμα εκεί μέσα στη κόλαση…Προσέξτε αυτά που σας είπα τα σφραγίζει η ασωτία, που έχει πνίξει τον κόσμο.»

Ο συκοφαντημένος, ο πονεμένος Άγιος Νεκτάριος

$
0
0
Πονεμένος άγιος, ο άγιος Νεκτάριος. Έφυγε από τη ζωή αυτή δηλητηριασμένος από το σατανικό κεντρί της καχυποψίας, της συκοφαντίας και της δολοπλοκίας των φθονερών και σατανικών ανθρώπων του περιβάλλοντός του, που τον κεντούσε από την αρχή της ζωής του μέχρι και το τέλος της. Ας δούμε μερικά στιγμιότυπα των φοβερών εμπειριών του.
Α´. Δεκατριάχρονο παιδί, ο τότε Αναστάσιος, αντί να γεύεται την οικογενειακή θαλπωρή και ν’ απολαμβάνει την οικογενειακή προστασία και στήριξη, τον βρίσκουμε να δουλεύει ως παραγιός σε ένα καπνοπώλη στην Πόλη. Οι καιροί δύσκολοι, η οικογένειά του φτωχή.
Γι’ αυτό αναγκάστηκε να φύγει από τη γενέτειρά του τη Σηλυμβρία της Ανατολικής Θράκης και να πάει στην Πόλη, για ν’ αναδειχθεί. Αλλά και στη Πόλη κακοπερνούσε.

Τα ρούχα και τα παπούτσια του λιώσανε και τον χειμώνα τουρτούριζε από το κρύο. Οι γονείς δεν είχαν να του στείλουν, αντίθετα περίμεναν απ’ αυτόν· το αφεντικό του σκληρό και άκαρδο αρνιόταν να του δώσει να πάρει ρούχα και παπούτσια. Μη έχοντας που να καταφύγει, κατέφυγε στο Μεγάλο Πατέρα, το Θεό. Του έγραψε ένα γράμμα με παιδική απλότητα και αφέλεια, ζητώντας ρούχα και παπούτσια, και το έδωσε να το ταχυδρομήσει ένας γείτονας ο κ. Θεμιστοκλής.

Εκείνος, βλέποντας την διεύθυνση «Διά τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν. Εις τους ουρανούς», άνοιξε το γράμμα και είδε το περιεχόμενο. Πήρε ότι χρειαζόταν ο μικρός Αναστάσης και, αφού τα συσκεύασε σ’ ένα δέμα, έγραψε πάνω στο δέμα «Ο Χριστός στον Αναστάση» και του το έστειλε. Όταν το «έξυπνο και πολυμήχανο» αφεντικό είδε τον Αναστάση «εν ετέρα μορφή», σκέφθηκε ότι τάκλεψε και τον ξυλοφόρτωσε για να τον διορθώσει!

Β´. Ο Αναστάσης μεγαλώνει, προοδεύει και καταλαμβάνει διαφόρους θέσεις. Παιδονόμος στο σχολείο του μετοχίου του Παναγίου Τάφου στην Κων/πολη· 20 ετών δημοδιδάσκαλος στο Λιθί της Χίου για 7 έτη· κείρεται μοναχός στη Νέα Μονή με το όνομα Λάζαρος το 1876 και παραμένει εκεί για 3 έτη· χειροτονείται διάκονος το 1877 υπό του Μητροπολίτου Χίου Γρηγορίου, ένα έτος μετά τη κουρά του, πέρνοντας τώρα το όνομα Νεκτάριος· γνωρίζεται με τον πλούσιο Χιώτη Ιωάννη Χωρέμη, ο οποίος τον στέλνει για να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές σπουδές του στην Αθήνα ενώ παραμένει ακόμη στη Νέα Μονή· ο Χωρέμης τον γνωρίζει με τον Πατριάρχη της Αλεξανδρείας Σωφρόνιο και ο ηγούμενος της Νέας Μονής κάνει τις καλύτερες συστάσεις στον Πατριάρχη για τον διάκονο Νεκτάριο.

Ο Πατριάχης τον ξαναστέλνει στην Αθήνα για να πάρει το πτυχίο της Θεολογίας (1855), τον χειροτονεί πρεσβύτερο (1886) και λίγους μήνες μετά τον χειροθετεί αρχιμανδρίτη και του αναθέτει καθήκοντα ιεροκήρυκος, γραμματέως του Πατριαρχείου και Πατριαρχικού Επιτρόπου στο Κάιρο. Η δράση στο Κάιρο του σαραντάχρονου τότε αρχιμανδρίτου είναι πολυσχιδής και εκπληκτική. Γι’ αυτό ο Πατριάρχης τον χειροτονεί, μαζί με τον Κερκύρας Αντώνιο και τον Σιναίου Πορφύριο, Τιτουλάριο Μητροπολίτη Πενταπόλεως το 1889 (15 Ιανουαρίου).

Η ραγδαία όμως εξέλιξη και άνοδος του αγίου Νεκταρίου ερεθίζει αφάνταστα πολλούς οφικιούχους κληρικούς του Πατριαρχείου και για να τον πλήξουν άνετα και αποτελεσματικά διαδίδουν ότι ετοιμάζει το έδαφος για να γίνει αυτός Πατριάρχης. Η συκοφαντία βρίσκει έδαφος στον υπέργηρο Πατριάρχη και στις 3-3-1890 τον παύει από όλες τις θέσεις που κατείχε και, 4 μήνες περίπου μετά, στις 11-7-1890, τον διώχνει στην Αθήνα. Τι θλιβερό ο ευεργέτης να γίνεται διώκτης αυτού που μέχρι τότε προστάτευε και να κρατά κοντά του οχιές και σκορπιούς ως έμπιστους, που συνέχεια θα τον δαγκώνουν και θα τον φαρμακώνουν, χωρίς να τον εκτιμούν.

Ο Νεκτάριος έφυγε στην Αθήνα αλλά η συκοφαντία δεν ησύχασε και τον κυνηγά και κει με πιο αηδή και σιχαμερό διωγμό. Το υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας εκπαιδεύσεως ζητά αυτεπαγγέλτως να μάθει τους λόγους απομακρύνσεώς του και οι πατριαρχικοί, για να κατοχυρώσουν ακόμη περισσότερο την άδικη εκδίωξη αγίου, βάζουν και τη συνήθη στα εκκλησιαστικά μαγειρέματα σάλτσα.

Ο πρόξενος της Ελλάδος στην Αίγυπτο Γ. Γρυπάρης σε αναφορά του στην Αθήνα (28-1-1894) γράφει· «Κατά πηγάς πατριαρχικάς, προς ταις αντιπειθαρχικαίς διαθέσεις, την απομάκρυνσιν του Αγίου Πενταπόλεως προυκάλεσαν και λόγοι ηθικής. Καθήκον όμως μοι επιβάλλεται να ανακοινώσω, ότι κατ’ άλλας πηγάς και ταύτας αξιοπίστους, υπήρξεν ως προς τούτο ο Μητροπολίτης θύμα ραδιουργίας και συκοφαντίας».

Τότε ο άγιος Νεκτάριος, ενώ ήταν διευθυντής της Ριζαρίου Σχολής, ξεσπά και γράφει στον πατριάρχη το 1894·

«Τοσούτο Παναγιώτατε εγενόμην εγώ κακός προς Υμάς, ώστε μετά τέσσαρα έτη από της αδικωτάτης από Αιγύπτου αναχωρήσεώς μου, καθ’ α εζήτουν (φυτωζωών) τον επιούσιον άρτον, όπως μερίζομαι αυτόν τοις φτωχοίς, κωφός και άναυδος γενόμενος προς τας των πατριαρχικών κατ’ εμού κατηγορίας, οι πατριαρχικοί τοιαύτας κατ’ εμού να δώσωσι πληροφορίας;

Πότε, Παναγιώτατε, κατενοήσατε τας αντιπειθαρχικάς μου διαθέσεις και εν ποίοις εξεδηλώθησαν έργοις; Οποίαι αι ενδείξεις, ώστε να χαρακτηρισθώ ως ασεβής και επαναστάτης και δούλος πονηρός κακά μελετήσας κατά της εκκλησιαστικής μου Αρχής. Οποίον εκκλησιαστικόν δικαστήριον με εδίκασε και απεφάνθη περί της ανηθικότητός μου, ώστε οι πατριαρχικοί μετά παρρησίας να πληροφορήσωσι τον πολιτικόν της Ελληνικής Κυβερνήσεως πράκτορα, επισήμως ζητούντα τοσαύτην σημαντικήν παρ’ αυτώ πληροφορίαν, ότι εδιώχθην ως επαναστάτης και ανήθικος;

Πού ευρίσκονται τα πρακτικά; Πού οι κατήγοροί μου; Πού οι μάρτυρες; Πού το σώμα του εγκλήματος; Που το έδαφος εφ’ ου εστηρίχθη η κατ’ εμού επίσημος αύτη κατηγορία, δι’ ης κατεδικαζόμην εις ηθικόν θάνατον; Οποίον μέγα κακόν ειργάσθην προς Ημάς, Παναγιώτατε, ή και προς τίνα των πατριαρχικών, όπως δολοφονηθώ; Διατί τοσαύτη Υμών κατ’ εμού μήνις, η πόρω παρακολουθούσα με, δι’ ης ζητείται η παντελής εξολόθρευσίς μου»;

Γ´. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος τον καλεί σε απολογία, ενώ ήταν 68 ετών, γιατί συνέστησε το γυναικείο μοναστήρι στην Αίγινα «άνευ βουλής και γνώμης ημών» και ότι αθετούσε τον «Δ´ιερόν κανόνα της Αγίας Δ´Οικουμενικής Συνόδου». Κι αυτό ενώ ο άγιος Νεκτάριος είχε πάρει νωρίτερα, προφορικά, την ευλογία και έγκριση του Θεοκλήτου!

Δ´. Μεστωμένος πλέον και πολύπαθος με αναγνωρισμένη εκκλησιαστική προσφορά και δράση, το 1918 ενώ ήταν 72 ετών, αντιμετωπίζει και πάλι την συκοφαντία της ανηθικότητας. Τον κατηγόρησαν ότι κατέστησε το μοναστήρι του άνδρο ακολασίας. Έκανε δήθεν παιδιά με τις μοναχές και τα πετούσε στο πηγάδι. Βασική κατήγορος μητέρα μοναχής. Ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Μελέτιος Μεταξάκης μετέβη επιτοπίως στη μονή διά έρευνα. Ένας ελεεινός ανακριτής και ένας ιατροδικαστής κι αυτοί ερεύνησαν… Ο άγιος πέθανε στις 9 Νοεμβρίου του 1920 ενώ ήταν 74 ετών υπόδικος στα εκκλησιαστικά δικαστήρια! Ο άγιος Τριαδικός Θεός απέδειξε την αθωότητά του δι’ αναριθμήτων σημείων που έκτοτε τελεί και θα τελεί μέχρι Β´Παρουσίας.

Ε´. Κατά τη δεκαετία του 1970 ο άγιος Νεκτάριος καταγγέλθηκε ως μέγας διαβλητής της ευαγγελικής θεοπνευστίας, εικονομάχος, αγιομάχος, Λατινόφρων και άλλα πολλά και φαιδρά από την ηγουμένη Μαγδαληνή, του γνωστού ησυχαστηρίου της Αναλήψεως Κοζάνης, που βρισκόταν τότε στη δικαιοδοσία του αρχιεπισκόπου Αυξεντίου, της Φλωρινικής Παλαιοημερολογητικής Παρατάξεως. Η συκοφαντία τον ακολουθεί λοιπόν και μετά το θάνατό του.
* * *
Η δικαίωση όμως ήρθε οριστικά και αμετάκλητα, εις πείσμα και διάψευση των συκοφαντών του, και στη συνείδηση του πιστού λαού και στη πράξη της διοικούσας Εκκλησίας. Ο πιστός λαός τον δέχθηκε, ενώ ήταν ακόμη εν ζωή, ως άγιο. Στις 20 Απριλίου 1961 το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισήμως αναγνωρίζει την αγιότητά του, 30 Ιουνίου του ιδίου έτους η Εκκλησία της Ελλάδος προτρέπει να εορτάζεται η μνήμη του και 9 Νοεμβρίου του 1998, επιτέλους, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνωρίζει την άδικη απομάκρυνσή του και ζητά επισήμως εις Αίγινα, στο μεγαλοπρεπή ναό του αγίου Νεκταρίου, συγγνώμη… Διώχθηκε το 1890 και, 108 χρόνια μετά (!), το 1998 έγινε η αναγνώριση της αδικίας που διέπραξαν οι τότε ιθύνοντες.

Ο Άγιος Νεκτάριος διακρίθηκε ως ιεροκήρυκας, ως συγγραφέας, ως θεολόγος, ως κληρικός και επίσκοπος, ως ασκητής και ιδρυτής μονής και σε άλλα πολλά. Διακρίθηκε όμως και ως κατ’ εξοχή και υπερβολή συκοφαντηθείς. Δυστυχώς για τους φθονερούς συκοφάντες του και ευτυχώς για την Εκκλησία δεν παρέλυσε από τη λύπη και τη πίκρα, που αφειδώς και αφθόνως του προσέφεραν οι εχθροί του. Αντίθετα υπηρέτησε πολυσχιδώς, πληθωρικώς και καρποφόρως την Εκκλησία, σε όλους τους τομείς του ποιμαντικού έργου της, μη κρατώντας κακία κατ’ ουδενός και για τίποτα!
ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Η ανώτερη προσευχή, είναι η προσευχή για τους κεκοιμημένους» (Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος)

Ακούστε τον Χερουβικό Ύμνο σε ήχο Δ' (Θεοδώρου Φωκαέως)

$
0
0
Fokaefs
Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Θεόδωρο Παπά Παράσχου τον Φωκαέα, του οποίου την μουσική σύνθεση στο Χερουβικό του Δ΄ Ήχου, ακούμε από τον Βυζαντινό Χορό του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Πολιούχου των Αθηνών, υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Δεμελή Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού.
Πηγή

Στις πολυλογίες και αργολογίες ας προτιμήσουμε τη σιωπή

$
0
0
π. Ανδρέα Αγαθοκλέους
Αναφέρεται στο Γεροντικό για τον αββά Αρσένιο ότι όταν ήταν στο παλάτι, ως παιδαγωγός των γιών του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου, προσευχήθηκε στο Θεό λέγοντας: «Κύριε, οδήγησέ με πώς να σωθώ». 
 Κι άκουσε μια φωνή να του λέει: «Αρσένιε, φεύγε από τους ανθρώπους και θα σωθείς». Βέβαιος ότι η φωνή αυτή μέσα του ήταν η απάντηση του Θεού στην προσευχή του, έφυγε από τον κόσμο και έγινε μοναχός.
Ευρισκόμενος στη μοναχική πολιτεία, πάλι προσευχήθηκε, ζητώντας από το Θεό να του δείξει πώς να σωθεί. Και πάλι άκουσε τη φωνή να του λέει: «Αρσένιε, να φεύγεις, να σιωπάς, να ησυχάζεις∙ γιατί αυτές είναι οι ρίζες της αναμαρτησίας».

Στο πιο πάνω περιστατικό φαίνεται ως να ζητά ο Θεός να αποστρεφόμαστε από τους ανθρώπους, ν’ απομονωνόμαστε και να ζούμε μόνοι. Όμως η προσεκτική μελέτη δείχνει δύο σημαντικά σημεία:

Πρώτο: ο άγιος Αρσένιος ζητά να του αποκαλύψει ο Θεός πώς ο ίδιος θα σωθεί, πώς θα πορευτεί τον προσωπικό δρόμο της σωτηρίας του. Δεν είναι όλα για όλους. Γι’ αυτό ο άνθρωπος που προβληματίζεται για την αιώνια πορεία του, αναζητά, ρωτά, εμπιστεύεται. Πρώτα το Θεό και μετά τον πνευματικό του πατέρα, που το άγιο Πνεύμα μπορεί να μιλήσει μέσω του αν αυτός που ρωτά είναι ειλικρινής και έχει πόθο να γνωρίσει.

Δεύτερο: η «φυγή από τους ανθρώπους», που ο Θεός αποκαλύπτει στον άγιο Αρσένιο πως είναι ο δρόμος της σωτηρίας του, είναι φυγή που οδηγεί στην ησυχία, με την πνευματική έννοια του όρου, όπου θα μπορεί να δει το μέσα του κόσμο, να προσευχηθεί και να μετανοήσει, ώστε να συναντήσει στην καρδιά του το Θεό. Αυτό συμπεραίνεται από τη δεύτερη απάντηση στην προσευχή του.

Νομίζω πως όλοι μας είμαστε μάρτυρες των πολλών λόγων, των αργών και περιττών λόγων, χωρίς ουσία και περιεχόμενο. Στη δουλειά, στο σπίτι, στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις, ακούμε από τους ανθρώπους και ό,τι μας διασπά το νουν, αδειάζει την καρδία, μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι.

Ασφαλώς, ευρισκόμενοι με ανθρώπους, είναι αναγκαίο να διαλεγόμαστε. Όμως, πόσα περιττά λέμε και ακούμε με αρνητικά αποτελέσματα! Γι’ αυτό είναι ανάγκη, κάποια στιγμή της ημέρας ή της νύχτας να μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας, για να ανασυγκροτούμαστε, να ηρεμούμε, να προσευχόμαστε και να μελετούμε.

Όσοι το προσπάθησαν και το πέτυχαν να «φύγουν από τους ανθρώπους», τους συνάντησαν ουσιαστικά, καρδιακά, γιατί συναντώντας το Θεό της καρδίας συνάντησαν τον αδελφό, τον «εγγύς και τον μακράν», που πονεί, που δυσκολεύεται, που υποφέρει.

Στις πολυλογίες και αργολογίες ας προτιμήσουμε τη σιωπή, τη φυγή, την απομόνωση. Σ’ ένα κόσμο που αγχώνεται, συντρίβεται, συγχίζεται και αδημονεί, ας αφουγκραστούμε την ησυχία των αγίων, την ηρεμία της καρδίας, τη χαρά της εντός ημών Βασιλείας.

Ο Άγιος Νεομάρτυς Νικόλαος απο τη Χίο

$
0
0

Μαρτύρησε στη Χίο στις 31 Οκτωβρίου 1754

Ο Άγιος Νεομάρτυς Νικόλαος γεννήθηκε στις Καρυές της Χίου από γονείς ευσεβείς χριστιανούς, τον Πέτρο και την Σταματού.
Από μικρό παιδί ήταν χαριτωμένος όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Ζούσε χριστιανικά με πολλή ευλάβεια και εγκράτεια, παρόλο που μεγάλωνε χωρίς νουθεσίες, καθώς ήταν ορφανός από πατέρα. Πάνω απ’ όλα ήταν απλός, άκακος και όλοι θαύμαζαν την υπομονή του.
Σε ηλικία είκοσι ετών συμφώνησε μ’ ένα συμπατριώτη του χτίστη να πάνε μαζί στη Μαγνησία της Μ. Ασίας, να εργαστούν. Εκεί στη Μαγνησία ο Άγιος συνέχιζε τον χριστιανικό τρόπο ζωής και πρόκοβε στην αρετή.
Κάποια μέρα όμως σαν κάτι να έπαθε ο νους του και έμεινε παραλογισμένος, χωρίς ωστόσο να κάνειτρελά πράγματα.

Βλέποντάς τον οι Τούρκοι σ’ αυτή την κατάσταση τον έφεραν στους αρχηγούς τους με σκοπό να τον τουρκέψουν. Όταν εκείνοι τον εξέταζαν ο Άγιος δεν τους αποκρινόταν αλλά έμενε σιωπηλός, σαν να μην άκουγε τι του έλεγαν. Οπότε οι αγάδες αγανακτισμένοι, χτυπώντας τον,τον έδιωξαν ως τρελλό και ήλεγξαν εκείνους που τους τον πήγαν.
Οι συμπατριώτες του,βλέποντας την κατάστασή του, φοβήθηκαν μη διαταραχθεί ψυχικά και τον πήγαν στη Χίο, στην αδελφή του, στην οποία και είπαν τα καθέκαστα. Εκείνη,από αφροσύνη,δεν τα φύλαξε μυστικά και κυκλοφόρησε φήμη ότι ο Νικόλαος είχε τουρκίσει. Τα έμαθαν οι αγάδες του νησιού και τον πήραν, τον ονόμασαν Μεϊμέτη και τον έντυσαν τούρκικα, χωρίς να του κάνουν όμως περιτομή. Για να ζήσει έβοσκε τα ζώα των χασάπηδων.
Εκεί, στα βουνά της Αγίας Υπομονής, τον συνάντησε κάποιος αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συζήτησε μαζί του,είδε την απλότητά του και του έδωσε κάποιες συμβουλές. Αυτό ήταν και η αρχή της αλλαγής του Νικολάου.
Κάποια νύχτα κοιμήθηκε σ’ ένα μισογκρεμισμένο ναό της Αγίας Άννης και εκεί είδε στο όνειρό του μια ωραιότατη κόρη που του είπε : να πας στον ιερέα του ναού του Υιού μου να σε λούσει,να γίνεις καλά για να σε πάρω γαμπρό.
Σηκώθηκε και έτρεξε στην αδελφή του και της διηγήθηκε το όνειρο. Πήγαν μαζί στον ιερέα του χωριού αλλά εκείνος δεν τους έδωσε σημασία. Τότε προσέτρεξαν στον ναό του Σωτήρος, όπου εφημέρευε ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος,ο οποίος του έκανε αγιασμό, του διάβασε τις σχετικές ευχές και ο νέος ήρθε στα συγκαλά του. Ύστερα τον κατήχησε και τον δίδαξε. Από τότε ο Νικόλαος άρχισε να ζει με μεγάλη μετάνοια, με προσευχή, αγρυπνία και αυστηρή νηστεία. Επειδή όμως είχε ακουστεί ότι είχε τουρκέψει, οι συγχωριανοί του φοβόντουσαν την οργή των Τούρκων και δεν τον δέχονταν στην εκκλησία, παρόλα τα δάκρυα και την διαμαρτυρία του.
Πράγματι κάποια μέρα έφτασαν απεσταλμένοι από τον δικαστή και τον συνέλαβαν σαν να ήταν ληστής. Μαζί του συνέλαβαν και τον ιερέα του χωριού με δύο προεστούς. Εκείνον τον οδήγησαν στον δικαστή ενώ τους άλλους απλώς τους φυλάκισαν. Ο δικαστής τον ρώτησε γιατί,ενώ προηγουμένως ήταν μουσουλμάνος, τώρα έγινε πάλι χριστιανός. Ο Άγιος απάντησε :
Επειδή εγώ από Χριστιανούς γεννήθηκα και Χριστιανός ανατράφηκα και είμαι Χριστιανός και τον Χριστό μου ποτέ δεν Τον αρνήθηκα ούτε έγινα μουσουλμάνος ούτε πρόκειται να Τον αρνηθώ ποτέ αλλά Χριστιανός πρόκειται να πεθάνω.
Ο δικαστής και οι δικοί του προσπαθούσαν με κολακείες και διάφορες υποσχέσεις να τον πείσουν να εξισλαμιστεί. Δεν κατάφεραν τίποτε παρά να ανάψουν τον ζήλο του. Χωρίς να φοβηθεί το πλήθος των Τούρκων, ήλεγξε την αμάθειά τους και την πλάνη τους χωρίς να μπορέσει κάποιος να αντιτάξει κάποιο αντιρρητικό λόγο. Επειδή λοιπόν εκείνοι ντροπιάστηκαν από ένα απλό και αγράμματο νεαρό Ρωμιό, άλλαξαν στάση, άρχισαν τις απειλές και τον έδειραν σκληρότατα, με πεντακόσιους ραβδισμούς στα πόδια. Στη συνέχεια τον έριξαν στη φυλακή σφίγγοντας τα καταπληγιασμένα πόδια του στο τιμωρητικό ξύλο. Σαν να μην έφταναν τα βασανιστήρια, είχε και τους συμπατριώτες του και μάλιστα τον ιερέα που τον παρακινούσαν να τουρκέψει για να απαλλαγούν από τη φυλάκιση λέγοντάς του ότι μ’ ένα Χριστιανό λιγότερο δεν κινδυνεύει η Χριστιανοσύνη.
Μετά από κάποιες ημέρες τον οδήγησαν και πάλι στο δικαστήριο. Εκεί άρχισαν πάλι τις κολακείες, τις προτάσεις για αξιώματα, πλούτη και τιμές αλλά και τις απειλές για βάσανα και θάνατο. Ο Άγιος και πάλι με γενναιότητα και θάρρος τους απάντησε:
Ούτε τις κολακείες σας δέχομαι ούτε τις τιμωρίες και το θάνατο φοβούμαι. Χριστιανός είμαι και από την αγάπη του Χριστού τίποτα δεν θα με χωρίσει. Όμως αν με ακούσετε εσείς πρώτα σε κάτι που θα σας ζητήσω,θα σας υπακούσω κατόπιν και εγώ.
Μη γνωρίζοντας τι θα τους ζητήσει του απάντησαν ναι, μετά χαράς. Λοιπόν τους λέει δεχθείτε εσείς πρώτα να σας βαπτίσω εγώ Χριστιανούς και κατόπιν κάντε με κι εσείς ό,τι θέλετε. Τόσο πολύ θύμωσαν ώστε επινόησαν δεινά βασανιστήρια. Έχυσαν στη φυλακή νερά, έβαλαν ύστερα κάτω μια σανίδα με καρφιά και ξάπλωσαν επάνω τον μάρτυρα και τοποθέτησαν πάνω στο στήθος και την κοιλιά του μια βαριά πλάκα. Έδεσαν τον λαιμό του με αλυσίδα και τα πόδια του πάντα στο τιμωρητικό ξύλο. Ο Άγιος τα δεχόταν όλα υπομονετικά δοξάζοντας τον Θεό.
Τη νύχτα έγινε σεισμός, έπεσε η πλάκα από πάνω του και διαπιστώθηκε ότι ούτε του είχε σπάσει τα κόκαλα ούτε τα καρφιά είχαν μπηχτεί στη ράχη του. Η φυλακή δε είχε πλημμυρήσει από ευωδία. Όλοι οι φυλακισμένοι εξεπλάγησαν και φώναζαν ότι είναι Άγιος ο άνθρωπος, ο δε ιερέας του ζητούσε συγγνώμη για τα βλάσφημα λόγια του.
Ύστερα απ’ όλα αυτά αποφυλάκισαν τους συγχωριανούς του Αγίου, για να μη βλέπουν και διαδώσουν τα θαύματα, τον ίδιο δε τον έδεσαν χειροπόδαρα και τον έριξαν στον σταύλο των αλόγων, για να μην τον βλέπουν οι άλλοι φυλακισμένοι και επηρεάζονται αλλά και για να τον σκοτώσουν τα άλογα καταπατώντας τον. Ο Άγιος όμως με τη χάρη του Θεού διαφυλάχτηκε σώος και αβλαβής, όπως και ο Δανιήλ στο λάκκο των λεόντων. Όλες τις ημέρες στον σταύλο νήστευε, σχεδόν άσιτος και προσευχόταν.
Αντιλαμβανόμενοι οι Τούρκοι ότι δεν κατάφερναν τίποτε τον καταδίκασαν σε θάνατο. Τον οδήγησαν έξω από τα τείχη της Σούδας του κάστρου όπου τον ρώτησαν ξανά αν τουρκεύει κι εκείνος ο μακάριος εξουθενωμένος τους απάντησε όχι, μόνο με κίνηση της κεφαλής. Τότε ο δήμιος τον γονάτισε και του έδωσε μια μπηχτή μαχαιριά στην πλάτη, ύστερα τον σήκωσε και τον ρώτησε αν τουρκεύει και στην αρνητική απάντησή του τον γονάτισε δεύτερη φορά και τον έκοψε λίγο στο λαιμό. Τον σήκωσε πάλι επάνω και τον ρώτησε αν τουρκεύει, λέγοντάς του : μη στεναχωριέσαι οι πληγές σου γιατρεύονται. Ο Άγιος μεγαλομάρτυρας από τον μεγάλο του πόθο να μαρτυρήσει έτρεξε και γονάτισε φωνάζοντας τρεις φορές : Παναγία, βοήθει μοι. Τότε ο δήμιος τον χτύπησε με όλη του την δύναμη,ξανά και ξανά, για να τον αποκεφαλίσει αλλά η πάντιμη κεφαλή δεν κοβόταν, οπότε πιάνοντάς τον από τα μαλλιά τον έσφαξε σαν το πρόβατο.
Τότε συνέβη ένα συγκλονιστικό φαινόμενο. Ενώ ήταν μεσημέρι, πυκνότατο σκοτάδι κάλυψε όλο το νησί, σε σημείο που ο ένας δεν έβλεπε τον άλλο ούτε τον δρόμο για να πάνε στα σπίτια τους. Στο υπόλοιπο νησί όπου οι κάτοικοι δεν γνώριζαν την αιτία έλεγαν ότι σίγουρα είναι οργή Θεού. Μέχρι και σήμερα διηγούνται για το φοβερό εκείνο σκοτάδι. Και ενώ παντού επικρατούσε σκοτάδι το πρόσωπο του Αγίου μάρτυρος έλαμπε σαν τον ήλιο. Ουράνιο δε φως έλουζε τρεις νύχτες το Άγιο λείψανο. Μη υποφέροντας οι Τούρκοι τα θεϊκά αυτά σημεία έλεγαν ότι ο Θεός ρίχνει φωτιά να τον κάψει και πήγαν με δαδιά και μαύριζαν το πρόσωπο του Αγίου για να μη φαίνεται λαμπρό. Πολλοί Χριστιανοί δωροδοκούσαν τους φύλακες να τους δώσουν κομμάτια από τα ρούχα του ή χώμα βρεγμένο από το αίμα του ή να του κόψουν κάποιο από τα δάχτυλά του. Τα μαρτυρικά του λείψανα του στη συνέχεια έκαναν παράδοξα θαύματα, όπως αναφέρει το συναξάρι του.
Τέλος για να μην πάρουν οι Χριστιανοί το λείψανό του και το τιμήσουν το έριξαν οι ασεβείς στη θάλασσα και κανείς δεν έμαθε που έφτασε.
Πηγή

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: «Το σωστό είναι να λέμε: Χριστέ μου, ότι θέλει η αγάπη Σου, αρκεί να ζω στην αγάπη Σου

Ἱερά Μονή Παναγίας Μαχαιρά (Κύπρος)

Μητροπολίτης Σύμης Χρυσόστομος, Προτρέπω τους γονείς να προβούν στην επιστροφή των νέων βιβλίων Θρησκευτικών

$
0
0
Πρός τούς Αἰδεσ. Ἐφημερίους καί τό Χριστεπώνυμο πλήρωμα τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Σύμης, Τήλου, Χάλκης καί Καστελλορίζου

ΘΕΜΑ: «Περί τοῦ Μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν»

Εὐλαβέστατοι Πατέρες καί εὐλογημένοι Χριστιανοί μου,
ἡ τοπική μας Ἐκκλησία διά τῆς παρούσης ἐγκυκλίου τοῦ ἐλέῳ Θεοῦ Ποιμενάρχου αὐτῆς - καίτοι βαρυτάτως ἀσθενοῦντος - ἀνταποκρίνεται 
εἰς τήν διάχυτη ἀγωνία τοῦ Ἱεροῦ της Κλήρου ἀλλά καί τῶν εὐσεβῶν γονέων τῶν μαθητῶν τῶν Νήσων μας, σχετικῶς μέ τό νέο πολυθρησκειακό Πρόγραμμα Σπουδῶν τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν, πού ἤδη ἐφαρμόζεται ἀπό τό ἀρξάμενο σχολικό ἔτος.

Πρόκειται ἀναμφίβολα ὄχι μόνο γιά ἀπαράδεκτα καί ἐπικίνδυνα βιβλία, ἀλλά καί γιά ἀντισυνταγματικά καί ὡς ἐκ τούτου παράνομα. Καί τοῦτο, διότι ἀποδομοῦν τήν Ὀρθοδοξία, εἰσάγοντας ἕνα συγκρητιστικό θρησκειολογικό μάθημα, «ἄχρωμο, ἄοσμο καὶ ἄγευστο», τό ὁποῖο εὐθέως ὁδηγεῖ στὸν θρησκευτικὸ μηδενισμό. Ἀπό τήν Γ΄ τάξη τοῦ Δημοτικοῦ, ἐντελῶς πρόωρα, οἱ μικροί Ὀρθόδοξοι μαθητές, πρίν ἀκόμη συνειδητοποιήσουν τήν ἔννοια τῆς θρησκείας, διδάσκονται ταυτόχρονα τίς πεποιθήσεις τῶν Χριστιανῶν, τῶν Μουσουλμάνων καί τῶν Ἑβραίων.

Μιά τέτοια πρακτική εἶναι παντελῶς ἀσύμφωνη μέ τήν δημοκρατία καί τή συνταγματική νομιμότητα, ἀφοῦ τά παιδιά τῶν ὀρθοδόξων γονέων, στήν πιό τρυφερή τους ἡλικία, ὑφίστανται αὐτήν τήν ψυχική ταλαιπωρία ἑνός ἰδεοληπτικοῦ ἐξαναγκασμοῦ τῆς συνειδήσεώς τους καί διδάσκονται ὄχι τήν δική τους πίστη, ἀλλά ἕνα συνονθύλευμα θρησκειῶν. Τό γεγονός αὐτό ἐκτός τοῦ ὅτι ἀποτελεῖ μιά ὁλοκληρωτική ἐπέμβαση τῆς Πολιτείας σέ θέματα πίστεως καί διδασκαλίας τῆς Ἐκκλησίας, συνιστᾶ καί μιά μεγάλη ἀδικία καί ἀνισότητα πού ὑφίστανται τά μικρά ὀρθόδοξα μέλη της, ἔναντι τῶν παιδιῶν τῶν Ἑβραίων, τῶν Μουσουλμάνων καί τῶν Ρωμαιοκαθολικῶν Ἑλλήνων, τά ὁποῖα, πολύ σωστά, μέ ἀπόφαση τοῦ ἰδίου Ὑπουργείου ἀπολαμβάνουν τό δικαίωμα τῆς διδασκαλίας τῆς ἀμιγῶς δικῆς τους πίστεως. Αὐτό συνιστᾶ ἀπροκάλυπτα ρατσισμό εἰς βάρος τῶν Ὀρθοδόξων Ἑλλήνων καί πρέπει νά καταργηθεῖ πάραυτα. Ἀπαιτοῦμε κι ἐμεῖς πού ἀνήκουμε στήν συντριπτική πλειοψηφία τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ, τά παιδιά μας νά διδάσκονται στό σχολεῖο τήν δική τους πίστη, ὅπως ἰσχύει καί γιά τίς προαναφερόμενες θρησκευτικές μειοψηφίες τῶν λοιπῶν Ἑλλήνων πολιτῶν.
Κατά τόν Ἱερό Χρυσόστομο ἄλλωστε, ἡ παιδεία δέν ἔχει σκοπό μόνον τήν παροχή ποικίλων γνώσεων, ἀλλά προπαντός «μετάληψις ἁγιότητός ἐστι». Καί ἁγιότητα χωρίς τό αὐθεντικό Θεανδρικό Πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ, ὅπως τό διαζωγραφίζει τό Ἱερό Εὐαγγέλιο, τό θεολογοῦν οἱ Οἰκουμενικές Σύνοδοι καί μᾶς ἑρμηνεύουν οἱ Θεοφόροι ἅγιοι Πατέρες, δέν εἶναι δυνατόν νά ὑπάρξει. Ὅλα αὐτά ἀπουσιάζουν δυστυχῶς ἀπό τά νέα βιβλία, τά ὁποῖα δέν παρέχουν οὔτε τά στοιχειώδη πού χρειάζονται γιά νά γνωρίζει ἐπαρκῶς τήν πίστη του ἕνας Ὀρθόδοξος Χριστιανός. Ἐπί παραδείγματι, οὔτε τό «Πάτερ ἡμῶν» ὑπάρχει στήν πρωτότυπη γλωσσική του μορφή. Οἱ θεματικές ἑνότητες ἀντιθέτως ὑποστηρίζονται ἐν πολλοῖς μέ κοσμικά τραγούδια, ταινίες καί λογοτεχνικά κείμενα, ἄσχετα μέ τήν Ὀρθόδοξη Πίστη καί τά βιώματα τῶν Ἁγίων. Τά δέ πιστεύω καί οἱ ἀντιλήψεις τῶν ἄλλων θρησκειῶν προβάλλονται μονόπλευρα καί ὡραιοποιημένα, ἀποκρύπτοντας ἐπιμελῶς διδασκαλίες τους πού περιέχουν φανατισμό, ρατσισμό καί μίσος.
Ἀδελφοί μου,
Ὁ ἄνθρωπος χωρίς τόν Χριστό πού εἶναι κατά τόν σύγχρονό μας ὅσιο Πορφύριο, «τό πᾶν», μεταβάλλεται σέ ἀπρόσωπο ψυχρό τεχνοκράτη, ἄτομο ἀνώριμο μὲ κρίση ταυτότητος, πρόθυμο ὑπηρέτη τοῦ ὁποιουδήποτε συστήματος. Τὸ ζητούμενο καὶ ἐπιθυμητὸ εἶναι ἡ διδασκαλία τῆς ὀρθοδόξου πίστεως στά παιδιά μας, ἀνόθευτης καὶ ἀκαινοτόμητης, καθώς καὶ ἡ παροχὴ αὐθεντικῶν καί ἁγίων προτύπων ζωῆς. Μέ τόν τρόπο αὐτό ἐπιθυμοῦμε νά τοὺς δίνεται ἡ δυνατότητα νὰ διαμορφώνουν ὀρθά κριτήρια μὲ σκοπὸ τὴν ἐξεύρεση τῆς ταυτότητάς τους ὡς προσώπων καὶ μελῶν τῆς Ἐκκλησίας καὶ τοῦ Γένους. Ἐπίσης, θέλουμε νὰ ἀποκτοῦν τὶς προϋποθέσεις γιὰ νά ἀναδειχθοῦν ἐλεύθερες καὶ ὁλοκληρωμένες προσωπικότητες, ἀνεξάρτητες ἀπὸ τὶς διάφορες δουλεῖες τῶν ποικίλων ἰδεολογικῶν προκαταλήψεων καὶ στρατεύσεων.
Εἶναι αὐταπόδεικτη ἀλήθεια ὅτι: «ἡ ὀρθοδοξία εἶναι ταυτόσημη μέ τήν Ἑλλάδα, δέν εἶναι ἰδεολογία, εἶναι ἱστορία, εἶναι πίστη, εἶναι παράδοση, εἶναι οἱ κοινές ρίζες αὐτοῦ τοῦ λαοῦ, εἶναι ἀξίες, οἱ ὁποῖες χρειάζεται νά ὑπάρξουν, νά διατηρηθοῦν, γιά νά μπορεῖ νά διατηρηθεῖ καί ἡ πατρίδα μας». Ἄς μήν ἐπιτρέψουμε μιά νέα ἅλωση τοῦ Ἑλληνισμοῦ καί τῆς Ὀρθοδοξίας τέτοιων τεραστίων διαστάσεων καί συνεπειῶν πού ἐπιχειρεῖται καί συντελεῖται αὐτή τήν στιγμή, μέσῳ αὐτῶν τῶν ἀπαράδεκτων ἐκπαιδευτικῶν πρακτικῶν.
Ὡς ἐλάχιστη μορφή διαμαρτυρίας ἀπέναντι στήν ἀλλοίωση τῆς Θρησκευτικῆς ἐκπαιδεύσεως τῶν Ἑλληνοπαίδων, προτρέπω τούς εὐσεβεῖς γονεῖς τῆς Ἐπαρχίας μας νά προβοῦν στήν ἐπαναστατική καί πρωτοφανῆ στά παγκόσμια ἐκπαιδευτικά χρονικά ἐνέργεια, αὐτήν τῆς ἐπιστροφῆς στό Υπουργεῖο – μέσῳ τῶν Σχολείων - τῶν βιβλίων τῶν Θρησκευτικῶν, πού πλέον τείνει νά λάβει χαρακτηριστικά μαζικοῦ Πανελληνίου κινήματος ἐναντίον τῆς ἀντορθόδοξης ἐκπαιδευτικῆς πολιτικῆς τῆς Κυβερνήσεως.
Στόν ἱερό αὐτόν ἀγώνα, ἄς ἔχουμε τήν ἐνίσχυση καί προστασία τοῦ Παμμεγίστου Ταξιάρχου μας Μιχαήλ τοῦ Πανορμίτου, ὁ Ὁποῖος εἴθε νά σκεπάζει ἐσᾶς καί τά παιδιά σας καί νά εὐλογεῖ τήν ζωή καί τά ἔργα σας.
Μετ’ εὐχῶν πατρικῶν καί τῆς ἐν Κυρίῳ ἀγάπης
Ὁ Μητροπολίτης
† Ὁ Σύμης, Τήλου, Χάλκης καί Καστελλορίζου Χρυσόστομος

Επιστημονική Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ο Παΐσιος Χιλανδαρινός και τα Βαλκάνια κατά τον 18ο αιώνα»

$
0
0
Η Αγιορειτική Εστία με αφορμή τη νέα έκδοση για τη Σλαβοβουλγαρική ιστορία του πατρός Παϊσίου Χιλανδαρινού, διοργανώνει σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Ζωγράφουκαι το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., επιστημονική συνάντηση την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, στις 18:00, στην αίθουσα Διαλέξεων της Δημοτικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27). 
Στη επιστημονική συνάντηση συμμετέχουν η Επίκουρη Καθηγήτρια της Μεσαιωνικής Ιστορίας των Σλαβικών Λαών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Αγγελική Δεληκάρη, ο βιβλιοθηκάριος της Ιεράς Μονής Ζωγράφου, Ιεροδιάκονος Αθανάσιος Ζωγραφίτης, ο καθηγητής του πανεπιστήμιου της Σόφιας και του Ινστιτούτου Σλαβικών Σπουδών του πανεπιστήμιου Humboldt του Βερολίνου, Dimitar Peev και ο Απεσταλμένος Λέκτορας του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Γκέντσο Μπάνεβ. 

Οι ομιλητές θα εστιάσουν στην ανάλυση και την αποτίμηση του έργου του Παϊσίου του Χιλανδαρινού (1722-1773), ως μοναχού και ιστορικού, υπό το φως των νέων ερευνητικών δεδομένων, καθώς και στο πλαίσιο του καθημερινού βίου στο Άγιον Όρος και τα Βαλκάνια κατά τον 18ο αιώνα. Με αφορμή το περιεχόμενο και τη στόχευση της Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας (1762) θα εξεταστούν η παραδοσιακή εθνοκεντρική ιστοριογραφία και η σύγχρονη θεωρία περί των φαντασιακών (νοερών) κοινοτήτων, με φιλοσοφικές και θεολογικές προεκτάσεις στην ιστορική ανάγνωση με βασικό κριτήριο τον Θεάνθρωπο. Θα διατυπωθούν επίσης προβληματισμοί γύρω από την πρόσληψη και την απήχηση της Ιστορίας του Παϊσίου του Χιλανδαρινού με δεδομένο ότι το έργο του εντάσσεται στο πνεύμα μιας ιδιότυπης βαλκανικής ιστοριογραφικής παράδοσης, η οποία αφενός υποδηλώνει προσπάθειες χάραξης διαχωριστικών γραμμών στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής, αφετέρου φανερώνει ζυμώσεις και πνευματικές γέφυρες μεταξύ κοινοτήτων και παραδόσεων.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Σε όλους του συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

Συμβουλές για την οικογένεια από τον γέροντα Χρυσόστομο τον Σταυρονικητιανό

$
0
0
«Το αντρόγυνο, όταν πηγαίνη με τον νόμο του Θεού, δεν χρειάζεται να μιλά. Συνεννοείται με τα νοήματα. Γυρίζει ο άντρας βλέπει την γυναίκα, η γυναίκα καταλαβαίνει τι θέλει να πη ο άντρας. 
Γυρίζει η γυναίκα βλέπει τον άντρα, ο άντρας καταλαβαίνει τι θέλει να πη η γυναίκα. Αλλά και τα παιδιά το ίδιο. Γυρίζει η μάννα ή ο πατέρας βλέπει το παιδί και το παιδί, χωρίς να του μιλήσουν οι γονείς, καταλαβαίνει τι θέλουν να του πουν».

«Όταν το αντρόγυνο ζη εν Χριστώ, τότε και τα παιδιά ακολουθούν χωρίς φωνές και νεύρα. Είναι και αυτά καλόγνωμα και υπάκουα. Όταν το αντρόγυνο δεν ζη κατά Θεόν, τότε και αυτά είναι άγρια, ατίθασα και ανυπάκουα. Και τα ίδια βασανίζονται, αλλά και τους γονείς βασανίζουν».

«Τι σημαίνει συζυγία; Ομού κάτω από τον ίδιο ζυγό. Δεν γίνεται ο ένας να ζη εις βάρος του άλλου και να τον κακομεταχειρίζεται. Η γυναίκα, παιδί μου, είναι αδύνατο πλάσμα. Η καημενούλα τι τραβάει για να γεννήση και να μεγαλώση ένα παιδί! Και μόνο να αναλογιστούμε τους πόνους της γέννας είναι αρκετό. Είναι τόσο δυνατοί που πετάγονται τα μάτια της έξω. Στα μέρη μας, παιδί μου, μια γυναίκα πήγε να φέρη ξύλα. Μάζεψε τα ξύλα, έβαλε το δεμάτι στην ράχη, όπως το είχε δεμένο δεν μπορούσε να το λύση, γέννησε, έβαλε το παιδί στην ποδιά και όπως ήταν με τα ξύλα στην ράχη και το παιδί στην ποδιά ήρθε στο χωριό. Πώς γίνεται αυτό το πλάσμα να το κακομεταχειρίζεσαι;».

«Η γυναίκα, όταν είναι έγκυος, πρέπει να κινήται σε ένα περιβάλλον ευχάριστο. Το έμβρυο αντιλαμβάνεται το κάθε τι και η ψυχολογία και ο χαρακτήρας του πλάθεται».

«Η γυναίκα σαν λεχώνα, χρειάζεται για σαράντα μέρες έναν άνθρωπο δίπλα της. Η ψυχολογία της γυναίκας για σαράντα μέρες είναι μπερδεμένη. Είναι πότε κάτω και πότε πάνω. Η λεχώνα μέχρι και τάσεις αυτοκτονίας έχει. Ο παλαιός κόσμος από την πείρα του το ήξερε αυτό και πάντα για σαράντα μέρες είχε ένα πρόσωπο κοντά στην λεχώνα. Επίσης το περιβάλλον πρέπει να είναι ευχάριστο. Αλλά και τα άτομα γύρω της ευδιάθετα».

«Η γυναίκα ενόσω θηλάζει, δεν πρέπει να στενοχωρήται, γιατί το γάλα της αλλοιώνεται και το παιδί κάνει εμετό».

«Κανείς δεν μας ανέθεσε να σώσωμε τον κόσμο. Την οικογένειά μας μόνο και επτά-οκτώ ανθρώπους γύρω μας».

«Να μην ποτίζωμε ξένη αυλή και αφήνωμε να ξεραίνεται η δική μας».

«Ό,τι κλείνει η πόρτα σου. Τον σύζυγο και τα παιδιά. Μην σκορπίζεσαι».

«Τι διασκέδαση, παιδάκι μου, θα έχης το Σάββατο το βράδυ; Κοίταζε μία εικόνα της Θεοτόκου. Υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από αυτή;».

«Να μην μάθουν τα παιδιά με τις φωνές και το ξύλο. Δεν κάνει. Μετά δεν θα ακούν».

«Όταν παίζουν τα παιδιά να μην τους φωνάζης. Να κάθεσαι ήρεμη και να παρακαλάς την Θεοτόκο να σου τα φυλάη».

«Τα παιδιά, και κυρίως τα αγόρια, δεν τα χαϊδεύομε συνέχεια. Δεν πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν στα πολλά χάδια. Αν μάθουν από τους γονείς, θα κάθωνται και στους ξένους. Μόνο στο κεφαλάκι, στην κορυφή τα φιλάμε».

«Πρώτα από όλα τα παιδιά. Τι να την κάνης την καριέρα, αν δεν ωφελούνται τα παιδιά; Και να μην γογγύζης. Θέλεις να δη ο Θεός ότι δεν τα θέλεις και να τα πάρη πίσω;».

«Το κοκκινάδι που βάζουν οι γυναίκες στα χείλη είναι ακάθαρτο πράγμα… Δεν κάνει οι γυναίκες να κοινωνούν με κοκκινάδι. Δεν τις κοινωνώ. Να το βγάλουν και να έρθουν να τις κοινωνήσω. Αυτό βγαίνει πάνω στην λαβίδα και, όταν μπη η λαβίδα στην θεία Κοινωνία, μπαίνει κι αυτό στην θεία Κοινωνία. Είναι ακάθαρτο πράγμα».

Για το κάπνισμα, έλεγε: «Ο καλός Θεός δεν έπλασε τον άνθρωπο να βγάζη καπνό από το στόμα του, μόνο ο «έξω από ‘δώ» βγάζει καπνό».

Το μυριζόταν από πολύ μακριά, από την πόρτα του ναού όποιος έμπαινε.

Έλεγε σε κάποιον που σταμάτησε το κάπνισμα: «Αν σου έρθη να καπνίσης, να προτιμήσης να πεθάνης παρά να καπνίσης».

Μία χήρα κυρία η οποία κάπνιζε και επέμενε ο Γέροντας να σταματήση, του είπε: «Το κάπνισμα είναι ο άντρας μου». «Όχι και ο άντρας σου! να μου πης είναι η αδυναμία σου το καταλαβαίνω».

«Ο άνθρωπος πορνεύει με τρεις τρόπους. Είτε με την καθ’ εαυτή πράξη ή δια της οράσεως, είτε δια της ακοής. Όταν είναι νέος με την πράξη. Όταν γεράση δια της οράσεως και δια της ακοής. Γι’ αυτό, παιδί μου, και οι Πνευματικοί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να μην δεχώμαστε λεπτομερείς αχρείαστες διηγήσεις εκεί που δεν χρειάζεται. Και για δική μας προστασία, αλλά και για δική του, του εξομολογουμένου. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πορνεύη δια της ακοής και μέσα στο Μυστήριο της εξομολογήσεως».

«Τι είναι αυτός ο πανσεξουαλισμός, παιδί μου; Έχουν πείσει τον άνθρωπο ότι δεν μπορεί να ζήση χωρίς αυτό. Πώς μας έχουν καταντήσει; Πού θα μας βγάλη αυτή η κατάσταση; Πόσο θα πάρη; Ζούμε τα έσχατα».

«Στους κοσμικούς δεν πρέπει να μπαίνη κανόνας. Τόση προσευχή, τόσες μετάνοιες. Με τις μέριμνες που έχει ο κοσμικός, ο σατανάς θα κάνη ό,τι μπορεί, για να του χαλάση τον κανόνα του (το πρόγραμμα) και μετά θα είναι υπόλογος στον Θεό και ο κοσμικός, αλλά και ο Πνευματικός που του όρισε τον κανόνα. Όση προσευχή και να κάνωμε, είναι λίγη. Πολύ λίγη». (Πάντα ενεθάρρυνε για περισσότερη προσευχή, είτε με το κομποσχοίνι, είτε αυτοσχέδια. Πολλές φορές μας έλεγε και τα λόγια, κλαίγοντας ο ίδιος).
Από το βιβλίο: Θεοδοσίου ιερέως, «Ο Γέρων Χρυσόστομος ο Σταυρονικητιανός». Έκδοση «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», 2017, σελ. 173, Διδαχές (αποσπάσματα).

"Βίοι Παράλληλοι": Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος - Άγιος Λουκάς Ιατρός

$
0
0

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΒΕΡΟΙΑΣ, ΝΑΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ

Ἑσπερίδα μέ θέμα:

«ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ»
Ἅγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος – Ἅγιος Λουκᾶς Ἰατρός

Μητροπολιτικόν Κέντρον Πολιτισμοῦ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ
(ἔναντι τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Παναγίας Ναούσης)

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

18:30 - 18:40 Ὕμνοι

18:40 - 18:50
Κήρυξη ἔναρξης ἐργασιῶν ἀπό τόν ΣεβασμιώτατονΜητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα

Πρόεδρος ἐργασιῶν ἑσπερίδος: Σεβ. Μητροπολίτης Ἐδέσσης κ. Ἰωήλ

18:50 - 19:10 
Πρωτοπρεσβύτερος π. Ἀπόστολος Χατζηδήμου ἰατρός:ν«Ποιμένες καί ἰατροί ψυχῶν»

19:10 - 19:30 
 κ. Βασιλική Κώστα, καθηγήτρια ἰατρικῆς ΑΠΘ:ν«Διάκονοι τοῦ Θεοῦ καί τῶν ἀνθρώπων»

19:30 - 19:50 
 Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων: «Διωκόμενοι, θλιβόμενοι, κακουχούμενοι» 

19:50 - 20:10 
Συζήτηση

20:10 - 20:20 
Προβολή ὀπτικοακουστικοῦ ὑλικοῦ

20:20 - 20:30 
Λήξη ἐργασιῶν ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα

Παΐσιος ιερομόναχος Καυσοκαλυβίτης, ηγούμενος μονής Ξενοφώντος

$
0
0
Παΐσιος ιερομόναχος Καυσοκαλυβίτης,
ηγούμενος μονής Ξενοφώντος (†1801)
(Τοιχογραφία στο μεγάλο καθολικό της μονής, 1909.
Βλ. Συμεών Πασχαλίδης, Προσκυνητάριον ιεράς μονής Ξενοφώντος, 2012)

Παΐσιος ιερομόναχος Καυσοκαλυβίτης,
ηγούμενος μονής Ξενοφώντος (†1801)
(Τοιχογραφία στο μεγάλο καθολικό της μονής, 1909.
Βλ. Συμεών Πασχαλίδης, Προσκυνητάριον ιεράς μονής Ξενοφώντος, 2012)

Άγιος Σιλουανός Αθωνίτης: «Η αγάπη για τους εχθρούς δεν είναι δυνατή, παρά μόνο με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος»

Viewing all 19379 articles
Browse latest View live