Quantcast
Channel: Πνευματικοί Λόγοι
Viewing all 19379 articles
Browse latest View live

Ὁ "Καιρὸς"ποὺ συνέγραψε τὰ Νέα Θρησκευτικὰ διοργανώνει παρουσίαση μεταπατερικοῦ βιβλίου γιὰ τὴν ὁμοφυλοφιλία!

$
0
0
Ὅλοι γνωρίζουν ὅτι ὁ Σύνδεσμος Θεολόγων "ΚΑΙΡΟΣ"βρίσκεται πίσω ἀπὸ τὸ νέο μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν ποὺ μαγαρίζει τὴν πίστη μας μὲ τὶς πλεῖστες συγκρητιστικὲς ἀναφορές! 
Οἱ θεολόγοι τοῦ ἐν λόγω συνδέσμου ὅμως προχωροῦν καὶ ἕνα βῆμα παραπέρα: θὰ παρουσιάσουν σὲ ἐκδήλωση στὴν Πάτρα τὸ βιβλίο "Ἕλξη καὶ Πάθος"τοῦ π. Βασιλείου Θερμοῦ, μέ τό ὁποῖο ἐνσπείρεται ἡ ἀμφισβήτηση χωρίων τῆς Ἁγίας Γραφῆς περὶ τοῦ θέματος ἀθετώντας τὴν ἑρμηνεία καὶ τὴν διδασκαλία τῶν Ἁγίων Πατέρων γιὰ τὸ πάθος τῆς ὁμοφυλοφιλίας. Δυστυχῶς, ἡ διάβρωση τοῦ ὀρθοδόξου φρονήματος ἐντός τῆς Ἐκκλησίας μας εἶναι τόσο ἐκτεταμένη ποὺ μόνο μὲ θεία παρέμβαση θὰ σταματήσει ἡ ἐξάπλωσή της!
Περὶ τοῦ ἐπίμαχου βιβλίου διαβάστε περισσότερα εδώκι εδώ.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γουμένισσας

$
0
0
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γουμένισσας, προστάτου της περιοχής, είναι έργο του 13ου ή 14ου αιώνα. Η εικόνα βρέθηκε την εποχή εκείνη από έναν νεαρό βοσκό. Οι ευλαβείς κάτοικοι της περιοχής, ανήγειραν Ναό προς τιμήν της Παναγίας. Τα θαύματα που της αποδίδονται είναι πολλά.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γουμένισσας εορτάζει 4 φορές το χρόνο:
– Της Υπαπαντής 2 Φεβρουαρίου, την ημέρα της ευρέσεως της εικόνας (με αγρυπνία).
– Την πρώτη Κυριακή μετά τις 3 Μαρτίου, με αφορμή την εορτή της
επανευρέσεώς της (με λιτανεία).
– Την τρίτη μέρα του Πάσχα (με λιτανεία).

– Ο μεγάλος τετραήμερος εορτασμός γίνεται για την εορτή της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου (14-17 Αυγούστου). Ο εορτασμός της Μεταστάσεως της Παναγίας στη Γουμένισσα («τα τριήμερα της Παναγίας») είναι πανελλαδικά μοναδικός και κάθε χρόνο μεταδίδεται απευθείας από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και το τηλεοπτικό κανάλι 4Ε.

Η εικόνα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας, στο νομό Κιλκίς, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και υπήρξε το εκκλησιαστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής για αιώνες. Παράλληλα, η μονή αποτέλεσε την αφορμή να δημιουργηθεί η ομώνυμη πόλη της Γουμένισσας, γύρω από το ιστορικό αυτό μοναστήρι.

Στον ίδιο χώρο συστεγάζονται (από το 1991) το Επισκοπείο και τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Το κτιριακό συγκρότημα της μονής αναπτύσσεται σε ένα κατάφυτο περιβάλλον γύρω από το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου εκτίθενται σε προσκύνηση η θαυματουργός εικόνα της «Παναγίας Γουμένισσας» και λείψανα πολλών αγίων. Στο εσωτερικό του Ναού διασώζεται περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και πλήθος εικόνων του 18ου και 19ου αιώνα. Το σημερινό Καθολικό είναι κτίσμα του τέλους του 17ου αιώνα μ.Χ.

Το μοναστηριακό συγκρότημα σήμερα, περιλαμβάνει τον Ναό της Παναγίας, το νέο παρεκκλήσι της Αγίας Ζώνης, το αρχονταρίκι και τα κελιά της δεκαμελούς ανδρικής μοναστικής αδελφότητας. Ηγούμενος είναι ο ΑρχιμανδρίτηςΑγαθάγγελος.

Ιστορικά στοιχεία

Η μονή ιδρύθηκε το 14ο αιώνα. Υπήρξε από το 1346 και για αιώνες, μετόχι της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Από το 1951 κατέστη ανεξάρτητη μονή.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, Τούρκοι και Τουρκαλβανοί ληστές λεηλάτησαν το μοναστήρι και για να τιμωρήσουν την αντίσταση των μοναχών, κρέμασαν τον Ηγούμενο της μονής σε ένα πλατάνι στο δάσος, όπου σήμερα βρίσκεται η κεντρική πλατεία της Γουμένισσας. Έτσι, σε ανάμνηση της μαρτυρικής θυσίας του Ηγουμένου, το χωριό ονομάστηκε Ηγουμένισσα και κατά συγκοπή Γουμένισσα.

Το 1951 επανασυστήθηκε η Ιερά Μονή της Παναγίας Γουμενίσσης και ελλείψει μοναχών, μετατράπηκε σε Ιερό Προσκύνημα, διατηρώντας όμως σε ισχύ το μοναστηριακό καθεστώς. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος επάνδρωσε και πάλι τη μονή με δραστήρια αδελφότητα το 1991.

Η πόλη της Γουμένισσας απέχει από τη Θεσσαλονίκη 70 χλμ.

Ιερά Μονή Παναγίας Γουμενίσσης, ΤΚ 613 00 Γουμένισσα Κιλκίς
Τηλ.: (+30) 23430-42.104 , 23430-43333 και 23430-41222

«Παιδί μου, εγώ θέλω το δικό σου το καλό»

$
0
0
Η ευτυχία σου προηγείται. Θα σου πω τη γνώμη μου, τα υπέρ και τα κατά, αλλά δεν θα μπω εμπόδιο στη ζωή σου
Από τον π. Ανδρέα Κονάνο
Μερικοί γονείς έχουν όνειρονα έρθει η ημέραπου θα πουν με καμάρι: «Τώρα που το παιδί μου έγινε αυτό που ήθελα εγώ, ησύχασα». 
ΠύρινηΛαλιά
Δεν ησύχασες όμως στ'αλήθεια. Γιατί ξέρεις κατά βάθος, μες στην καρδιά σου, ότι το παιδί δεν έκανε αυτό που ήταν γεννημένο να κάνει. Το καταπίεσες, το έπνιξες ψυχικά, το έσκασες και δεν το άφησες να πάρει τον δρόμο που ήταν απ'τον Θεό να πάρει. 

Παράδειγμα: Εγώ είμαι παπάς. Αν είχα εγώ ένα παιδί, ένα αγόρι, θα χαιρόμουν να γίνει κι αυτό ιερέας. Ο γιος μου όμως μπορεί να 'θελε να γίνει ποδοσφαιριστής ή οτιδήποτε άλλο. «Αγαπώ» θα πει να λέω: «Παιδί μου, θέλω το δικό σου το καλό. Αν συμπίπτουν οι δύο προτιμήσεις -η δική μου και η δική σου-, θα χαρώ και θα δοξάσω σίγουρα τον Θεό με μεγαλύτερη ευκολία. Αλλά, αν δεν συμπίπτουν τα θελήματά μας, ας γίνει το δικό σου! Διότι η ευτυχία σου προηγείται. Εγώ θα σου πω τη γνώμη μου, θα σου πω την άποψή μου, τα υπέρ και τα κατά. Αλλά, από κει και ύστερα, δεν θα μπω εγώ εμπόδιο στη ζωή σου». Ποιος το κάνει αυτό; Ελάχιστοι.

Σου τα λέω όλα αυτά για να δεις ότι η αγάπη τελικά είναι μεγάλη κουβέντα. Είναι δύσκολο να λες «σ'αγαπώ» και να το εννοείς. Δεν τολμώ να το πω, γιατί δεν το ζω. Εσύ, αν το ζεις, πες το. Ξέρω ότι κάποιοι αγαπούν καθαρά. Το βλέπω αυτό. Το ζω. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν καθαρά. Εχω δει γονιό που λέει: «Παιδί μου, αφού αυτή η κοπέλα που βρήκες μένει στο εξωτερικό και πρέπει να πάτε εκεί για κάποιους λόγους, θα πάτε. Εντάξει, εγώ στην αρχή θα στενοχωρηθώ. Θα μου λείψεις. Θα κλάψω. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνεις. Θα πάτε. Ναι, θα πάτε». 

Και σε πιάνει ιδιαιτέρως το παιδί σου και σου λέει: «Μαμά, μάνα, μήπως να μην πάω; Πες μου». «Οχι, παιδί μου. Θα πάτε. Αυτό είναι το σωστό, παιδί μου. Δεν θα μείνουμε στα συναισθήματα. Δεν θα μείνουμε στο τι θέλω εγώ. Διότι εγώ σε λίγα χρόνια θα φύγω. Εσύ δεν γεννήθηκες με σκοπό να ζήσεις για μένα. Γεννήθηκες για να ζήσεις για σένα. Και εσύ, παιδί μου, μεθαύριο θα γίνεις πατέρας και μάνα. Και θα 'ρθει η ώρα που θα κάνεις το ίδιο στα δικά σου παιδιά. Και τώρα εγώ σου δίνω μάθημα, ώστε να κάνεις το ίδιο. Γιατί, αν σου βγάλω μια αρρωστημένη αγάπη, θα τη βγάλεις έπειτα κι εσύ στα δικά σου παιδιά. Και θα γίνει φαύλος κύκλος. Και δεν θα υπάρχει ανάπαυση στην ψυχή μου. Ενώ τώρα, κι όσο ζω, μα κι όταν φύγω απ'τον κόσμο αυτό, η ψυχή μου θα ξέρει ότι δεν εμπόδισα την πρόοδο και την προκοπή σου.

Σ'αγάπησα, έστω κι από μακριά. Σ'αγαπούσα κι ας μου έλειπες. Σ'αγαπούσα χωρίς το συμφέρον αυτό που κάνει τον γονιό να θέλει να βλέπει το παιδί να μένει ακριβώς από κάτω, στο διαμέρισμα που του ετοίμασαν. Πάνω εμείς, κάτω το παιδί, ώστε να χτυπάμε το κουδούνι και ν'ανεβοκατεβαίνουμε». Καλό κι ευλογημένο αυτό. Αρκεί να γίνεται με καθαρή αγάπη, ελευθερία και σεβασμό.
*Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Στο βάθος κήπος»

Σταμάτης Γονίδης: «Ο Χριστός δεν είναι μπαμπούλας, είναι αγάπη! Ο Θεός συγχωρεί! Η ζωή τιμωρεί!»

$
0
0
Ο Σταμάτης Γονίδης αποκαλύπτει πτυχές της θρησκευτικότητάς του, αναφέρεται σε προσωπικά του βιώματα, αλλά και στο περιστατικό που συνέβη σε επίσκεψή του στη Μονή του Αγ. Διονυσίου στον Αθωνα
Ενας ταλαντούχος και επιτυχημένος ερμηνευτής, στιχουργός αλλά και συνθέτης είναι ο Σταμάτης Γονίδης, ο οποίος έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό τραγούδι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυθεντικός και βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος, ο κ. Γονίδης μέσα από αυτή τη συνέντευξη αποκαλύπτει πτυχές της θρησκευτικότητάς του, αναφέρεται στα προσωπικά του βιώματα, αλλά και σε ένα σημαντικό περιστατικό που έζησε στο Αγιον Ορος.

Η θρησκευτική σας πίστη έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες από την περίοδο της παιδικής σας ηλικίας;
Οταν ήμουν μικρός, είχα δει ένα όραμα. Δεν θα ήθελα να το σχολιάσω, αλλά αυτό έμεινε στη μνήμη μου. Πέρασα διά πυρός και σιδήρου! Ημουν για πολλά χρόνια μακριά από την Εκκλησία, είχα αφοσιωθεί σε εκείνο που έκανα. Η νύχτα δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκευτική πίστη. Σε απομακρύνει. Γιατί, χωρίς «εγώ», δεν μπορείς να εμφανίζεσαι στην πίστα και να σε χειροκροτά ο κόσμος. Ας μην ξεχνάμε ότι οι χώροι όπου τραγουδάμε εμείς ναι μεν είναι χώροι διασκέδασης, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την ορθόδοξη πίστη. Το οινόπνευμα καίει το πνεύμα!

Ωστόσο η θρησκευτική πίστη σάς απασχολούσε και σας έδινε αφορμές για σκέψη... 
Επειτα από αρκετά συμβάντα άρχισα να πιάνω τα σημάδια. Υπήρξαν γεγονότα τα οποία με επηρέασαν θετικά. Για παράδειγμα, η απώλεια αγαπημένων προσώπων. Εκεί γονατίζεις! Κατάλαβα ότι αυτό το «εγώ» που διατηρούσα ήταν υπερβολικό. Εμείς δεν είμαστε τίποτα. Το «εγώ» σταδιακά άρχιζε να γίνεται «εμείς», άρχισα να κατανοώ ότι τίποτα δεν έχει αξία μακριά από τον Θεό! Εμείς οι τραγουδιστές, όταν ξεκινάμε -και προτού ακόμη γίνουμε γνωστοί-, έχουμε ένα εικονισματάκι στο καμαρίνι μας. Οταν γινόμαστε γνωστοί, θα δεις ότι το καμαρίνι μας μοιάζει με εκκλησία!
Σε εσάς αυτό έχει συμβεί; 
Ε, βέβαια, έγινε και σ'εμένα. Τώρα εγώ έχω δύο εικόνες. Ερχόταν ο κόσμος και μου έφερνε δώρο εικόνες στα εγκαίνια ενός κέντρου διασκέδασης. Και αυτές στόλιζαν το καμαρίνι. Αργότερα έβαλα και ένα καντηλάκι! Επιασα όμως τον εαυτό μου κάποια στιγμή να είναι θρησκόληπτος. Ο Θεός ωστόσο είναι παντού! Οταν έχεις μέσα σου τη φλόγα, δεν χρειάζεσαι πολλά πράγματα γύρω σου, ώστε να κρατάς την πίστη σου ζωντανή. Δεν χρειάζεσαι καντήλια ούτε πολλές εικόνες μέσα στο καμαρίνι! 

Η διάκριση ανάμεσα σε έναν θρησκόληπτο και έναν συνειδητοποιημένο θρησκευόμενο ποια είναι; 
Οταν κατανοήσεις ότι ο Θεός είναι παντού. Οταν κατανοείς πως, όποτε Του μιλάς από μέσα σου, ο Θεός σε ακούει και έρχεται! Οταν Τον επικαλείσαι και ζητάς τη βοήθειά Του, Εκείνος χαίρεται. Επειδή θέλει να Τον φωνάζεις όταν δεν είσαι καλά. Οταν κάνεις προσευχές χωρίς αυτές να έχουν συναίσθημα, είναι σαν να ζωγραφίζω έναν πίνακα και εσύ να με θαυμάζεις, χωρίς να έχεις δει αυτό τον πίνακα. Αυτό είναι θρησκοληψία! Πρέπει να καταλάβεις τι είναι πίστη, τι είναι αγάπη, τι είναι αλήθεια. Εάν δεν μπορείς να καταλάβεις αυτά, τότε να σε φωτίσει ο Θεός, ώστε να βρεις έναν πνευματικό ή να σου τον βρει ο Ιδιος. Και από κει και πέρα, να καλλιεργήσεις το πνεύμα σου, ώστε να κατανοείς την ουσία της ζωής.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας εικόνες που κοσμούν το καμαρίνι σας;
Είναι αυτή της Παναγίας, πάντα μαζί με τον Χριστό, και εκείνη του Αγίου Στεφάνου. Καμιά φορά έχω και μία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από τον Μανταμάδο. Αυτά είναι τα σημάδια που έχω πάρει μέσα από όνειρα και γεγονότα.

Οι αγαπημένοι σας Άγιοι; 
Είναι ο Αγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας - και δεν είναι τυχαίο αυτό, επειδή τον συνδέω με ένα όραμα που είχα δει μικρός. Η Παναγία Κανάλα από την Κύθνο, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, αλλά πάνω απ'όλους είναι ο Χριστός και η Παναγία!

Υπήρξαν στιγμές όπου αμφισβητήσατε τον Θεό και θυμώσατε νιώθοντας ότι είχατε υποστεί μια αδικία; 
Εγώ έχω βρίσει τον Θεό! Αλλά ποιον Θεό έβρισα; Στην ουσία, μετά κατάλαβα ότι ο Θεός που έβρισα δεν ήταν ο αληθινός αλλά ο θεός της ύλης! Αυτός που με ταλαιπωρούσε. Κάτι πρέπει όμως να σου συμβεί, που θα σε αλλάξει. Και αυτό είναι είτε έπειτα από ασθένεια και σωθείς είτε αν έχεις τη χάρη και την ευλογία να σου συμβεί, χωρίς να περάσεις όλη αυτή τη διαδικασία. Και να το κατανοήσεις με την απώλεια ενός δικού σου ανθρώπου ή χάνοντας το έδαφος κάτω από τα πόδια σου σε κάτι που θα σου συμβεί.

Σε εσάς τι συνέβη; Πώς έγινε αυτό αντιληπτό; 
Σοκαρίστηκα, αλλά ο δρόμος στον οποίο μπήκα είναι ο καλύτερος. Δόξα τω Θεώ! Δεν θέλω όμως να σου λέω και πολλά. Ο,τι έχει αξία δεν πληρώνεται! Η ζωή, η αγάπη, η πνευματική χαρά, όλα αυτά δεν μπορείς να τα πληρώσεις. Αρα ό,τι έχει πνευματική αξία στη ζωή δεν μπορεί να έχει κόστος. 

Εσείς, είχατε συνηθίσει ως προσωπικότητα περισσότερο να εισπράττετε από τους άλλους παρά να προσφέρετε απλόχερα αγάπη;
Είχα συνηθίσει να εισπράττω αγάπη μέσα από τον θαυμασμό του κόσμου. Επειτα όμως κατάλαβα ότι πρέπει να εισπράξω την αγάπη μέσα από την αληθινή ουσία της ζωής. Το ταλέντο σε κάνει γνωστό, αυτό είναι το μέσο. Αλλά ο χαρακτήρας σε εδραιώνει! Ναι μεν τραγουδάω ερωτικά τραγούδια και μέσα από αυτά έγινα γνωστός, αλλά, όταν χάσεις τον Θεό, συνέχεια θα πληγώνεσαι! Και ο έρωτας έχει αποτέλεσμα να πληγωθείς.
Οι πιο αγαπημένοι σας προσκυνηματικοί τόποι ποιοι είναι; 

Είναι το Αγιον Ορος αλλά και η Παναγία της Τήνου. Ακόμη και όταν κάθομαι στο πεζουλάκι έξω από την Παναγία της Τήνου, παθαίνω ταραχή! Με πιάνει μια συγκίνηση! Δέος! Στο Όρος επισκέπτομαι τη Μονή Διονυσίου, όπου εκεί μου συνέβη το εξής περιστατικό: Είδα έναν άνθρωπο που είχε περάσει το βουνό, αλλά δεν γινόταν να είχε συμβεί αυτό μέσα σε είκοσι λεπτά, επειδή εμείς προχωρούσαμε και τον είχαμε αφήσει πίσω μας, στην πρώτη στάση. Ήταν ένας λαϊκός με γένια, όμως στη συνέχεια κατάλαβα ότι ήταν αυτός ένας Άγιος! Μίλησα μαζί του και τον ρώτησα πώς είχε φτάσει εκεί. «Από το μονοπάτι» μου απάντησε. Κοίταξα, λοιπόν, από το αρχονταρίκι της μονής προς το βουνό και σκέφτηκα πως δεν ήταν αυτό δυνατό! Ποιο μονοπάτι, αναρωτήθηκα, δεν γίνεται, πρέπει να πετάς! Οταν μιλήσαμε μαζί του, μου είπε ότι θα συνέχιζε, αφού είχε ακόμα δρόμο να κάνει, ενώ δεν ανεβαίναμε μαζί στο μοναστήρι! Έπειτα από ώρα βρήκε ο αδελφός μου μία εικόνα στα σκουπίδια και εκείνη τη στιγμή ένιωσα ταραχή! Αναγνώρισα ότι αυτός ήταν ένας Άγιος, αλλά δεν θα σου πως ποιος! Επίσης, είναι και το όνειρο που είχα δει. Όταν κατέβηκα και είδα την εκκλησία, εκείνο που αντίκρισα -ο χώρος και όλα τα υπόλοιπα- ήταν ακριβώς το περιεχόμενο του ονείρου που είχα δει! Σε αυτό τον Αγιο είχα τάξει να αγοράσω παπούτσια -επειδή φορούσε σκισμένα- και δεν του τα πήγα. Όταν, μάλιστα, τον ρωτούσα πού μένει, μου απαντούσε: «Στην αδελφή μου!» Και μου ανέφερε μια τοποθεσία, όπου εκεί είναι αυτός πολιούχος. Όταν έλεγε για την αδελφή του, εννοούσε την εκκλησία! Δεν μου έλεγε διεύθυνση.

Έχετε βιώσει πολλές φορές το θαύμα; 
Τελικά, θαύματα γίνονται εκεί όπου υπάρχει πάντα πρόβλημα. Οπως και ήρωες δεν γίνονται όταν δεν υπάρχει πόλεμος!
Θα γράφατε ένα τραγούδι για τον Θεό; 
Έχω γράψει, αλλά δεν πουλάει! Δεν το έχω τραγουδήσει, το έχω πει μόνο μία φορά στο ίντερνετ και είχε μεγάλη απήχηση. Ο τίτλος του είναι «Μια τζούρα από τον Παράδεισο». Και μερικοί από τους στίχους είναι οι εξής: «Μια τζούρα από τον Παράδεισο πήρα μια Κυριακή. / Μην ψάχνεις μέσα στην άβυσσο, / Θεός δεν είναι εκεί. / Είναι έξω απ'τα γνώριμα και τα συνηθισμένα. / Δεν ρίχνει ο Θεός φωτιές, δεν τιμωρεί κανέναν».

Στον δικό σας χώρο, αυτόν των τραγουδιστών, πιστεύετε ότι κυριαρχεί η αθεΐα;
Οχι! Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιτεχνών που γνωρίζω και με τους οποίους μιλάω είναι παιδιά του Χριστού. Είναι ένα θαύμα! Είμαστε κατάσκοποι του Θεού στα σπίτια του Σατανά! Με τον τρόπο μας μαρτυράμε Χριστό στο υποσυνείδητο των ανθρώπων. Μέσα σε αυτό το μεγαλείο του ταλέντου και του δούναι και λαβείν με το κοινό υπάρχει μια μυστική κατάσταση, που δεν την καταλαβαίνεις, αλλά τη βιώνεις. Και αυτό μέσα σου γίνεται Χριστός!

«Ο πνευματικός σου καθοδηγητής πρέπει με τις πράξεις του να σου λέει τι να κάνεις»

Η λατρεία του κόσμου δεν εμπεριέχει τον κίνδυνο να κυριευτεί κάποιος μονίμως από το στοιχείο της έπαρσης; 
Μα αυτό έχει συμβεί σ'εμένα και συμβαίνει και σε πολλούς. Αυτό που με χαροποιεί όμως είναι ότι πολλοί καλλιτέχνες -που γνωρίζω εγώ-, περνώντας τα χρόνια, είναι κοντά στην αλήθεια. Γίνεται κάτι σαν θαύμα! Κοιμούνται και τους χαϊδεύουν ο Χριστός και οι άγγελοι! Ποιος είναι ο βασιλιάς της Δόξας; Είναι ο Χριστός! Οταν εσύ είσαι ξεχωριστός και σε χειροκροτά ο κόσμος επειδή τραγουδάς και του δίνεις χαρά, τότε σε πάει η αλήθεια κοντά της.

Νιώσατε κάποια στιγμή λόγω της λατρείας του κοινού ότι ήσασταν ένας μικρός Θεός; 
Δεν νιώθεις μικρός Θεός, παρασύρεσαι και έχεις ξεχάσει τον Θεό! Οταν ωριμάζεις και βλέπεις την αλήθεια, πιάνεις τη λέξη «πιστεύω». Οταν σε ρωτήσουν εάν πιστεύεις, το πρώτο πράγμα που θα σου έρθει να πεις είναι: «Πιστεύω πιο πολύ από όλους!» Επειτα όμως θα καταλάβεις ότι δεν πιστεύεις, ότι είσαι στην αρχή. Η πίστη έχει τρομερή δύναμη.

Διαπράξατε σε κάποια φάση της ζωής σας κάποια μεγάλη αμαρτία, για την οποία έχετε μετανιώσει;
Πολλές είναι οι αμαρτίες για τις οποίες έχω μετανιώσει. Οταν η αγάπη είναι αγάπη, δεν φέρνει μίσος. Οταν ο έρωτας είναι έρωτας, φέρνει μετά μίσος. Η απώλεια ενός προσώπου με το οποίο είσαι ερωτευμένος εγωιστικά, θεωρείς αυτό το πρόσωπο κτήμα σου. Η αγάπη σημαίνει ότι δεν είναι τίποτα δικό μας.

Εχετε κάποιον ιερέα-πνευματικό με τον οποίο διατηρείτε τακτική επικοινωνία;
Ναι, και πρόκειται για ένα πολύ ταπεινό γεροντάκι. Εναν άνθρωπο του Θεού, με όλη τη σημασία της λέξης. Είναι ο γέροντας Στέφανος και βρίσκεται στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κοζάνη. Τον επισκέπτομαι αρκετά συχνά και, όταν έρχεται στην Αθήνα, κάνουμε παρέα. Είναι απόλαυση να μιλάς με έναν τέτοιο γέροντα. Παίρνεις από αυτόν τέτοια αγάπη, απλότητα και ταπεινότητα, ώστε καταλαβαίνεις ότι και εσύ πρέπει να είσαι απλός και ταπεινός! Ο τρόπος που σου μιλά και σε κοιτάζει, η ταπεινότητά του, αυτά είναι στοιχεία του μεγαλείου του. Ο πνευματικός καθοδηγητής σου δεν πρέπει να σου λέει, για παράδειγμα, ότι πρέπει να κάνεις τόσες μετάνοιες, επειδή έκανες μια αμαρτία. Ο Χριστός δεν είναι μπαμπούλας, είναι αγάπη! Ο Θεός συγχωρεί! Η ζωή τιμωρεί! Αυτά δεν χρειάζεται να σου τα λέει. Με τις πράξεις του καταλαβαίνεις ότι έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο του Θεού χωρίς εγωισμούς.

Κούριερ αποφάσισε στα 41 του χρόνια να φορέσει το ράσο!

$
0
0
Άφησε την ενασχόλησή του με τις ταχυμεταφορές δεμάτων (σ.σ.: κούριερ), για να μεταφέρει τον λόγο του Ευαγγελίου στους πιστούς. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, όμως πλέον θα έχει ως καθημερινή αναφορά του τον Θεό. 
Φωτογραφία του χρήστη Ορθόδοξη Αλήθεια.
Ο λόγος για τον έγγαμο, πατέρα δύο παιδιών, π. Αντώνιο Μπογιατζόγλου, 41 ετών, ο οποίος χειροτονήθηκε διάκονος ανήμερα την εορτή του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο ναό του Βόλου και πρεσβύτερος την Κυριακή στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, όπου και θα είναι εφημέριος.

Σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα και παρουσία πλήθους κόσμου, φίλων και συγγενών του π. Αντωνίου έγινε η χειροτονία του σε διάκονο από τον επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο. Αναφερόμενος στον νέο κληρικό, ο κ. Ιγνάτιος επισήμανε: «Εχοντας πάντα μέσα του την κλίση προς την ιεροσύνη, θέλησε σε ώριμη ηλικία με αποφασιστικότητα να αφιερώσει τη ζωή του στο έργο της Εκκλησίας».

ΑΔΙΑΚΟΠΗ ΘΥΣΙΑ

Στη συνέχεια ο Ιεράρχης αναφέρθηκε στην αδιάκοπη θυσιαστική προσφορά της Εκκλησίας στον τόπο. «Σε μια πολύ κρίσιμη εποχή, όπου στην πατρίδα μας έχουν πάψει να ισχύουν τα αυτονόητα, όσα είχαμε οικοδομήσει όλα τα χρόνια του ελεύθερου ελληνικού κράτους, δυστυχώς, κατέρρευσαν από τη μια στιγμή στην άλλη λόγω της ουσιαστικής πτώχευσης του κράτους» τόνισε και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία πλέον καλείται, με ίδιες δυνάμεις ως επί το πλείστον, να καλύψει τις ανάγκες της, όπως έκανε πάντοτε. Θυσιαζόταν και προσέφερε στον τόπο μας ό,τι είχε και δεν είχε. Στον απελευθερωτικό αγώνα έδωσε τα καντήλια και τα ιερά της σκεύη, για να μπορέσει το κράτος να δημιουργήσει στρατό. Θυσίασε όλη σχεδόν την περιουσία, για να συσταθούν οι κοινότητες, ουσιαστικά με τη μοναστηριακή περιουσία. Ετσι συγκροτήθηκε αυτό το κράτος, που έφτασε σήμερα να επαιτεί για να ζήσει. Υπό τις νέες συνθήκες, αποδεικνύεται πως ο πλούτος της Εκκλησίας είναι ο λαός του Θεού, που στηρίζει και σήμερα αποτελεσματικά τον ιερό κλήρο». Καταλήγοντας, ο κ. Ιγνάτιος απευθύνθηκε στο νέο μέλος της τοπικής Εκκλησίας υπογραμμίζοντας: «Να είσαι διάκονος της αγάπης, της προσφοράς και της θυσίας. Να ομιλείς στους ανθρώπους περισσότερο με τις πράξεις και το παράδειγμά σου και λιγότερο με τα λόγια σου. Να γίνεις αλληλέγγυος, να διακονείς την αγάπη στα πρόσωπα των ελαχίστων αδελφών του Χριστού. Να γίνεσαι παράγοντας ενότητος, που είναι η πεμπτουσία της Εκκλησίας μας, καθότι μέσα Της, στη θεία λειτουργία, γινόμαστε ένα μεταξύ μας αδελφοί, και θεοφόροι. Στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης στην οποία ζούμε, καλούμαστε να κρατήσουμε την ταυτότητά μας, διασώζοντας παράλληλα την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας».

Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης - «Τό κοσμικό φρόνημα – Τί εἶναι καί πῶς θά τό νικήσουμε»

$
0
0
Ἀνοῖξτε στήν Α΄ καθολική ἐπιστολή τοῦ Ἰωάννου στό δεύτερο κεφάλαιο. Οἱ καθολικές ἐπιστολές εἶναι μετά ἀπό τίς δεκατέσσερις ἐπιστολές τοῦ Ἀποστόλου Παύλου, τῶν ὁποίων τελευταία εἶναι ἡ Πρός Ἑβραίους. Ἑπομένως, μετά τήν Πρός Ἑβραίους ἀρχίζουν οἱ καθολικές ἐπιστολές.
Λέγονται καθολικές γιατί στέλνονται πρός ὅλους τούς χριστιανούς, ὄχι σέ μία τοπική Ἐκκλησία, στήν Ἐκκλησία τῆς Ρώμης, στήν Ἐκκλησία τῆς Θεσσαλονίκης, στήν Ἐκκλησία τῆς Ἐφέσου, ἀλλά πρός ὅλες τίς Ἐκκλησίες, τῆς ἐποχῆς ἐκείνης βέβαια, ἀλλά καί σέ ὅλες τίς Ἐκκλησίες ἀπανταχοῦ τῆς γῆς, ἀφοῦ αὐτά πού λέγονται ἔχουν διαχρονική ἀξία καί ἰσχύουν γιά ὅλους τούς χριστιανούς ὅλων τῶν αἰώνων. Μετά τίς ἐπιστολές, λοιπόν, τοῦ Ἀποστόλου Παύλου ἔχουμε τήν καθολική ἐπιστολή τοῦ Ἁγίου Ἰακώβου τοῦ Ἀδελφοθέου, στή συνέχεια ἔχουμε τήν πρώτη καθολική ἐπιστολή τοῦ Πέτρου, τήν δευτέρα τοῦ Πέτρου καί μετά ἔχουμε τήν πρώτη τοῦ Ἰωάννου, τοῦ Ἁγίου Ίωάννου τοῦ Εὐαγγελιστοῦ καί Θεολόγου.
Σέ αὐτή λοιπόν, θά δοῦμε στό Β΄ Κεφάλαιο τόν στίχο 15. «Μή ἀγαπᾶτε τόν κόσμον», ἐννοεῖτε «τεκνία καί πατέρες», ὅπως λέει ἀπό τόν στίχο 12. Ἀπευθύνεται στά πνευματικά παιδιά τά δικά του ἀλλά καί σέ ὅλους τούς χριστιανούς, ὅπως εἴπαμε, ἀφοῦ εἶναι καθολική ἐπιστολή. «Μή ἀγαπᾶτε τόν κόσμον μηδέ τά ἐν τῷ κόσμῳ. ἐάν τις ἀγαπᾷ τόν κόσμον, οὐκ ἔστιν ἡ ἀγάπη τοῦ πατρός ἐν αὐτῷ». Ἐάν κάποιος ἀγαπάει τόν κόσμο, δέν εἶναι ἡ ἀγάπη τοῦ Πατέρα σ’ αὐτόν. Καί στόν στίχο 16: «ὅτι πᾶν τό ἐν τῷ κόσμῳ, ἡ ἐπιθυμία τῆς σαρκός καί ἡ ἐπιθυμία τῶν ὀφθαλμῶν καί ἡ ἀλαζονεία τοῦ βίου, οὐκ ἔστιν ἐκ τοῦ πατρός, ἀλλ᾿ ἐκ τοῦ κόσμου ἐστί».
Διαβάστε περισσότερα »

Holy Hieromartyr Paul the Confessor, Archbishop of Constantinople (+ 350)

$
0
0
Verses
Paul who was strangled at the throat became a boast,
Releasing those who choke and are drowning from the currents.
Wherefore on the sixth Paul confesses God and is strangled.
Saint Paul was from Thessaloniki. He became the secretary of Alexander, Patriarch of Constantinople (Aug. 30), ordained a deacon and presbyter, and then became the successor of Saint Alexander in about 337 as Patriarch. 
St. Paul the Confessor of Constantinople (Feast Day - November 6)
When Patriarch Alexander lay on his deathbed, the sorrowing faithful asked him who he would have follow him as the chief shepherd of the spiritual flock of Christ. He said: "If you desire a shepherd who will teach you and who will shine with virtues, choose Paul; but if you only want a suitable man, externally adorned, choose Macedonius." The people chose Paul.

Because of his virtue, his eloquence in teaching, and his zeal for Orthodoxy, the Arians hated and feared him. When the Arian Emperor Constantius, who was in Antioch, learned of Paul's election, he exiled Paul and proclaimed the Arian Eusebius of Nicomedia as Patriarch.
Saint Paul went to Rome, where he found Saint Athanasius the Great also in exile. Provided with letters by Pope Julius, Paul returned to Constantinople, and after the death of Eusebius in 342, ascended again his rightful throne; the Arians meanwhile elected Macedonius, because he rejected the Son's con-substantiality with the Father (and the divinity of the Holy Spirit besides). When Constantius, yet at Antioch, learned of Paul's return, he sent troops to Constantinople to drive Paul out.

Hermogenes, Constantius' general of cavalry, saw to it that Paul was again expelled. The people would not hear of violence being done to their bishop; they rushed upon the house where the general was, set fire to it, killed him on the spot, tied a rope round his feet, pulled him out from the burning building, and dragged him in triumph round the city. Constantius was not likely to pass over this rebellion against his authority. He rode on horseback at full speed to Constantinople, determined to make the people suffer heavily for their revolt. They met him, however, on their knees with tears and entreaties, and he contented himself with depriving them of half their allowance of corn, but ordered Paul to be driven from the city.
The Saint returned to Rome, where Saint Athanasius also was again in exile. Constans, Emperor of the West, Constantius' brother, but Orthodox, wrote to Constantius that if Athanasius and Paul were not allowed to return to their sees, he would come with troops to restore them himself. So Paul again returned to his throne. After the death of Constans, however, Constantius had Paul deposed. Because of the love of the people for Saint Paul, Philip the Prefect, who was sent for him, was compelled to arrest him secretly to avoid a sedition.
At a public bath called Zeuxippus, adjoining a palace by the shore of the Bosphorus, Philip asked Patriarch Paul to meet him, as if to discuss some public business. When Paul arrived, he showed him the emperor's letter, and ordered him to be quietly taken through the palace to the waterside, placed on board ship, and carried off to Thessaloniki, his native town. Philip allowed him to visit Illyricum and the remote provinces, but forbade him to set foot again in the East.
Paul was later loaded with chains and taken to Singara in Mesopotamia, then to Emesa, and finally to Cucusus in Cappadocia. Here he was confined in a narrow, dark place, and left to starve to death. After he had passed six days without food, he was, to the great disappointment of his enemies, found alive. In Cucusus, about the year 350, as Saint Paul was celebrating the Divine Liturgy in the little house where he was a prisoner, the Arians strangled him with his own omophorion, so much did they fear him even in exile. It was reported by his enemies however that he died of a sickness.

Saint Athanasius the Great, a contemporary of Saint Paul, writes briefly about Saint Paul's exiles, “Saint Paul the first time was sent by Constantine to Pontus, the second time he was fettered with chains by Constantius, and then he was locked up in Mesopotamian Syngara and from there moved to Emesus, and the fourth time to Cappadocian Cucusus in the Taurian wilderness.”
His holy relics were brought back to Constantinople with honor by the Emperor Theodosius the Great in 381. At first they were kept in the Church of Holy Peace, where he had been ordained Patriarch, then were put in a church dedicated to his name. In the year 1236 they were translated to the Church of San Lorenzo in Venice, where they still repose. His beloved priests and notaries, Markianos and Martyrios (Oct. 25), suffered soon after their patriarch.
Apolytikion in the Third Tone
Thy confession of the one divine Faith showed thee to the Church to be a new Paul and a zealot among priests, O holy one. The righteous blood both of Abel and Zechariah with thee doth cry out together unto the Lord. Venerable Father, intercede with Christ God in our behalf that His great mercy may be granted unto us.
Kontakion in the Second Tone
Thou shonest on earth, a star bright with celestial light, and now thou dost shine enlightenment on all the Church, in behalf of which thou didst struggle, laying down thine own life, O Paul, and like Abel and Zechariah, thy blood doth cry out most clearly to the Lord.

Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης: «Εάν κάνετε καλά έργα, θα έχετε μεγάλο μισθό από τον Θεό»


«Ἐκ παντοίων κινδύνων τοὺς δούλους σου, φύλαττε εὐλογημένη Θεοτόκε, ἵνα σε δοξάζωμεν, τὴν ἐλπίδα τῶν ψυχῶν ἡμῶν»

«Γίνεσθε ουν μιμηταί του Θεού, ως τέκνα αγαπητά, και περιπατείτε εν αγάπη»

$
0
0
Γέροντας Χριστόδουλος, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου
Όταν ο αγώνας για τη βελτίωση του εαυτού μας και του κόσμου γίνεται ανεξάρτητα από τον Χριστό και την αγάπη που δίδαξε Εκείνος, τότε είναι υποκείμενος στα ανθρώπινα πάθη, γι’ αυτό και καταδικάζεται σε μια συνεχή διάψευση. 
Η άσκηση, οι αρετές, οι θεσμοί, δεν έχουν τόση άξια από μόνα τους -είναι αβέβαια, παροδικά, εκτεθειμένα στον ανθρώπινο εγωισμό. Έχουν αξία μόνον εφόσον αποτελούν έκφραση μιμήσεως του Χριστού, έκφραση αφιερώσεως στον Χριστό. Μόνο τότε μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο να μετέχει πραγματικά στη δωρεά του Χριστού, που είναι η νίκη κατά του θανάτου και η αιώνια ζωή. Η χριστιανική ζωή δεν είναι ένα ηθικό ή κοινωνικό σύστημα. Είναι μετοχή στη γέννηση, στη ζωή, στο πάθος και στην ανάσταση του Χριστού. Μόνο όταν νιώσουμε βαθιά ότι η ζωή μας βρίσκεται στον Χριστό, όταν η γέννηση και η ανάστασή Του γίνουν γεγονότα της προσωπικής μας υπάρξεως, τότε θα καταφέρουμε να καταστείλουμε τα πάθη και τις κακίες μας.

Άλλωστε ο άνθρωπος πλάσθηκε για να είναι ένας μικρός Χριστός. Έχει μέσα στη φύση του τη Μορφή του Υιού του Θεού. Είναι εικόνα του Χριστού. Μόνο που, επειδή είναι ελεύθερος, μπορεί με τη ζωή του να αναδείξει αυτή την εικόνα, ή να την αμαυρώσει, και έτσι να απομακρυνθεί από το αρχέτυπό του.

Και τελειώνουμε εκεί που αρχίσαμε. Ως μέλη της μιας ανθρωπότητας, μετέχουμε στο αγαθό ή στο κακό που υπάρχει και μέσα μας και γύρω μας. Είμεθα συνυπεύθυνοι. Κάθε πράξη μας, κάθε λόγος μας, κάθε επιλογή μας είτε διογκώνουν αυτό το κακό είτε καλλιεργούν το αγαθό, και έτσι ανακουφίζουν τον κόσμο.

Η σημερινή κρίση μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε βαθύτερα πως τίποτα δεν είναι βέβαιο και ασφαλές σ’ αυτό τον κόσμο, πως ο αληθινός πλούτος δεν φυλάσσεται στις τράπεζες και στο κομπόδεμά μας, πως τα πάντα ρέουν και εξαφανίζονται, και το μόνο που μένει είναι αυτό που παίρνουμε μαζί μας, είναι η ψυχή μας. Και η ψυχή μας ζει και αναπνέει μόνο με τα έργα της αγάπης. Αν υπάρχει κάποιο καλό στη σημερινή κρίση, είναι ότι προκαλεί τη συνείδησή μας να μας κρίνει. Κρίνει το έργο μας, την αλήθειά μας, τη ζωή μας. Και μας θυμίζει αυτό που πρέπει να ξαναγίνουμε. Στα ερείπια της κοινωνίας και των προσώπων μας, πρέπει πάλι να βρούμε τη συνεκτική ύλη της αγάπης και της συμπάθειας. Αυτή η αγάπη και συμπάθεια δε θα οφείλονται στην ανάγκη και στο φόβο, αλλά στη βεβαιότητα της ζωντανής παρουσίας του Θεού. Για να ζήσει ο άνθρωπος την ανιδιοτέλεια, πρέπει να ελευθερωθει από το φόβο του θανάτου. Πρέπει να εμπιστευθεί και να μιμηθεί τον Θεό. Αυτός είναι ο τρόπος των Αγίων, αυτή η πρότασή τους στα ανθρώπινα επινοήματα.

Αναφερόμενος ο άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης στους δρόμους της πνευματικής ζωής, λέει σχετικά: «Προτιμώ τον εύκολο δρόμο, δηλαδή αυτό τον τρόπο που τον πετυχαίνομε με τη μελέτη των κανόνων των άγιων. Εκεί θα βρούμε τρόπους που μεταχειρίσθηκαν οι άγιοι, οι όσιοι, οι ασκηταί, οι μάρτυρες. Καλό είναι να κάνομε αύτη την ‘κλοπή’. Να κάνομε κι εμείς ό,τι έκαναν εκείνοι. Αυτοί ρίχθηκαν στην αγάπη του Χριστού. Έδωσαν όλη την καρδιά τους. Να κλέψομε λοιπόν τον τρόπο τους.»

Τι μας λέει κάθε Άγιος μέσα από την ιστορία του; Είμαι εδώ. Ελάτε, ακολουθήστε με, να ακολουθήσουμε μαζί τον Χριστό.

Όπως λέει και ο αποστολής Παύλος, «Γίνεσθε ουν μιμητά! του Θεού, ως τέκνα αγαπητά, και περιπατείτε εν αγάπη».

Ένας προορατικός Γέροντας, ο άγιος Γεώργιος Καρσλίδης

$
0
0
Μωυσής Αγιορείτης
Ο μακάριος Γέροντας Γεώργιος καταγόμενος από τον Πόντο γνώρισε από πολύ νωρίς την ορφάνια και την μοναξιά. Μετά από διώξεις και φυλακίσεις από το άθεο καθεστώς της Γεωργίας, φθάνει στην Ελλάδα, όπου ζώντας ασκητικά και με θερμή πίστη, χαριτώνεται ο ταπεινός και άξιος λειτουργός του Υψίστου με χαρίσματα διακρίσεως, διοράσεως, προοράσεως και προφητείας.
Συμπληρώνονται εφέτος 46 έτη από την μακαρία εκδημία του αοιδίμου πατρός Γεωργίου, που γεννήθηκε στην Αργυρούπολη του Πόντου το 1901. Νωρίς ορφάνεψε και την ανατροφή του ανέλαβε η ευλαβής γιαγιά του. Μετά τον θάνατο της γιαγιάς του και της αδελφής του αναχωρεί με τον παππού του για το Ερζερούμ, την Θεοδοσιούπολη της ΜεγάληςΑρμενίας. Ο θάνατος και του παπ πού του και η κακομεταχείριση του αδελφού του τον φέρνουν στα μέρη του Καυκάσου Μόνος, φτωχός, πονεμένος κι αναγκεμένος, συντροφευόμενος από αγίους σε όνειρα και οράματα, φθάνει στην Τυφλίδα της Γεωργίας και οδηγείται από τον εκεί επίσκοπο στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Ενδύεται το τίμιο του μοναχού ένδυμα στην ηλικία μόλις των εννέα ετών. Θα το διατηρήσει επί μισό αιώνα.

Η κουρά του

Αγάπησε την άσκηση και την προσευχή από παιδί. Στις 20 Ιουλίου 1919 κείρεται μοναχός και από Αθανάσιος ονομάζεται Συμεών. Κατά την ώρα της κουράς του λέγεται πως οι καμπάνες σήμαιναν μόνες τους.

Στην Μονή συνάντησε έναν θείο του επίσκοπο, που τον βοήθησε πνευματικά. Το άθεο καθεστώς της επανάστασης του 1917 δίωξε την Εκκλησία, τον κλήρο και τον μοναχισμό. Μαζί με άλλους μοναχούς της μονής του φυλακίσθηκε σε μια ανήλια και υπόγεια φυλακή, απ’ όπου περνούσαν υπόνομοι. Υπέμεινε μεγάλες και φρικτές κακουχίες με ελπίδα στον Θεό. Πολλοί αδελφοί του τελείωσαν μαρτυρικά τον βίο τους εκεί. Με την βοήθεια της Παναγίας γλύτωσε από βέβαιο θάνατο. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1925 χειροτονήθηκε ιερεύς κι ονομάσθηκε Γεώργιος. Λειτουργούσε στα γεωργιανά.
Σύντομα απέκτησε φήμη διακριτικού, διορατικού και προορατικού Γέροντος. Πολύς κόσμος ερχόταν από μακριά για να γνωρίσει και να συμβουλευθεί τον νεαρό ιερομόναχο. Το 1923 από την Τυφλίδα μεταβαίνει στο Σουχούμ. Στις συχνές θείες λειτουργίες του μνημόνευε πολλά ονόματα. Στο κελλί του μελετούσε και προσευχόταν συνεχώς. Η εγκράτεια, η άσκηση, η αγρυπνία και η νηστεία ήταν αδιάκοπες. Οι προφητείες του εκπληρώνονταν. Όλοι τον πλησίαζαν ως άγιο. Το 1929 καταφέρνει να έλθει στην Ελλάδα.

Άφιξη στην Ελλάδα 

Δοξάζει τον Θεό για την σωτηρία του. Ο Πόντος, η Γεωργία και η Ρωσία μένουν στην μνήμη του ως τόποι αγώνων, μαρτυρίων και θυσιών. Από την Θεσσαλονίκη, όπου φθάνει στις 19 Οκτωβρίου 1929, μεταβαίνει στην Κατερίνη και στα χωριά Αλώνια και Κούκκος, Μικρό Δάσος του Κιλκίς και τέλος το 1930 στην Σίψα της Δράμας. Οι κακουχίες της φυλακής της Γεωργίας τον είχαν αφήσει ημιπαράλυτο, πολύ αδύναμο και πολλές φορές δυσκολευόταν πολύ να περπατήσει, ώστε τον σήκωναν στα χέρια, για να μετακινηθεί.

Όλη η περιουσία του ήταν λίγα εκκλησιαστικά βιβλία στην γεωργιανή γλώσσα, ιερατικά άμφια, εικόνες και μέρος των λειψάνων της αδελφής του Άννας. Κόσμος πολύς αρχίζει να τον πλησιάζει για να βοηθηθεί. Ο φιλόθεος, φιλάγιος, φιλάδελφος και φιλάνθρωπος πατήρ κάνει παρακλήσεις, εξομολογεί και νουθετεί. Το 1938 κτίζει το μοναστηράκι της Αναλήψεως. Εκεί θα λειτουργεί, θα εξομολογεί, θα κηρύττει, θα προλέγει, θα θαυματουργεί επί μία ολόκληρη εικοσαετία. Ο ναός και το κελλί του γίνονται κολυμβήθρα Σιλωάμ για σωματικές και ψυχικές ασθένειες πολλών.

Μεταβαίνει προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα και το Άγιον Όρος κι έχει συναντήσεις με ιερές μορφές, που τον πείθουν να μείνει εκεί που είναι, γιατί έχει μεγάλη ανάγκη ο πιστός λαός την παρουσία και την μαρτυρία του. Το 1941 κατά θαυμαστό τρόπο σώζεται από βέβαιο θάνατο από τους Βούλγαρους, που τον είχαν συλλάβει προς εκτέλεση. Όλη η ζωή του κυλά μέσα σ΄ ένα συνεχές θαύμα. Με την βοήθεια του αγίου Νικολάου θεραπεύεται, ώστε να μπορεί κάπως ν΄ αυτοσυντηρείται.

Πάντα λιτός, απλός, νηστευτής, άγρυπνος, φιλάσθενος και δεόμενος. Λιγομίλητος, προσεκτικός, αυστηρός και σοβαρός. Σε μεγάλη ανάγκη επισκεπτόταν φτωχούς κι ασθενείς. Είχε βοηθηθεί ο ίδιος κι έτσι μπορούσε να βοηθήσει και τους άλλους.

Κατά την αγία προσκομιδή μνημόνευε χιλιάδες ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων. Μάλιστα σημείωνε ορισμένα και στο τέλος της θείας Λειτουργίας καλούσε ιδιαίτερα τους συγγενείς και τους έλεγε τα προβλήματα των ζώντων ή των κοιμηθέντων και πως τέλειωσαν τον βίο τους. Καθαροί και αθώοι άνθρωποι τον έβλεπαν ως λειτουργό να μην πατά στην γη.

Στις αναίμακτες θείες ιερουργίες ήταν φωτεινός, ειρηνικός και χαρούμενος. Συλλειτουργούσε με αγίους. «Σπάνια λειτουργώ μόνος μου», έλεγε ο Γέροντας. Είχε ιδιαίτερη ευλάβεια στην Παναγία, στον Τίμιο Πρόδρομο και τον άγιο Γεώργιο! Πολλούς ασθενείς κι αναγκεμένους ανθρώπους τους έστελνε σε διάφορους αγίους και με την ευχή του γίνονταν καλά. Από ταπείνωση δεν ήθελε να τιμάται η αναξιότητά του, αλλά να δοξάζεται ο Θεός από τους αγίους του. Τους αγίους ονόμαζε μουσαφίρηδες. Είχε την χάρη να βλέπει την ψυχική κατάσταση των εκκλησιαζομένων.

Ο Γέροντας ήταν αυστηρός τηρητής των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας. Δεν ήταν εύκολος σε ανεπίτρεπτες «οικονομίες». Γινόταν πιο αυστηρός στους αμετανόητους. Το λειτούργημα του Πνευματικού το είχε πολύ υψηλά και το είχε λάβει πολύ σοβαρά. Δεν ήθελε οπαδούς να τον κολακεύουν. Είχε πάντα μια διακριτική αυστηρότητα. Αποσκοπούσε συστηματικά στην ταπείνωση του εξομολογουμένου, στην αληθινή συντριβή και μετάνοια προς σωτηρία ψυχών αθανάτων.

Ο χαρισματούχος ποιμένας

Η θερμή πίστη, η ασκητική βιοτή, η καθαρή ζωή χαρίτωσαν τον ταπεινό κι άξιο λειτουργό του Υψίστου με χαρίσματα διακρίσεως, διοράσεως, προοράσεως και προφητείας. Ο Θεός φώτιζε τον μακάριο Γέροντα έτσι που τα μακρινά και τα παρελθόντα να τα βλέπει ως πλησίον και παρόντα, όπως και άλλοτε τα μέλλοντα, καθώς διηγούνται με θαυμασμό πολλά πνευματικά του τέκνα. Μερικοί που αμφέβαλλαν για τα χαρίσματα του Γέροντα δεν αργούσαν, όταν τον γνώριζαν καλά, να διαπιστώσουν πως πράγματι ήταν αληθινός άνθρωπος του Θεού. Ο Γέροντας χρησιμοποιούσε τα χαρίσματα προς βοήθεια και σωτηρία των ψυχών κι όχι για να εκθέσει και ντροπιάσει ανθρώπους ή να καυχηθεί και να προβληθεί ο ίδιος. Με δάκρυα πολλά μιλούσε καθαρά για τα επερχόμενα δεινά· την κατοχή του 1940, την επιδρομή των Βουλγάρων, τον εμφύλιο πόλεμο. Διάβαζε τις καρδιές των ανθρώπων σαν ανοιχτό βιβλίο. Για να διατηρείται στην ταπείνωση, μερικές φορές προσποιόταν μωρία, διά Χριστόν σαλότητα. Η αρετή θέλει πολύ κόπο για ν΄ αποκτηθεί και περισσή τέχνη για να διαφυλαχθεί.

Ο Γέροντας στο ποιμαντικό του έργο έδειχνε ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες, που λόγω του πλούσιου συναισθηματικού τους κόσμου εύκολα υπερβάλλουν στις τιμές των άλλων. Ήταν διακριτικά αυστηρός μαζί τους. Έκρυβε όμως μια καρδιά με μεγάλη αγάπη για όλους. Η ελεημοσύνη του ήταν πάντοτε μυστική. Μόλις σκοτείνιαζε έστελνε κρυφά μ΄ έμπιστους δικούς του ανθρώπους αναγκαία τρόφιμα και ρούχα στα σπίτια των φτωχών. Παρηγορούσε τους πενθούντες και φρόντιζε προσεκτικά τους νεκρούς. Αγαπούσε τα παιδιά, τα συμβούλευε στοργικά και τους μοίραζε απλόχερα δώρα. Έκρυβε πάντα τον εαυτό του και δεν ήθελε να φαίνεται και να τιμάται. Ο Γέροντας δεν ήθελε κανένας να φύγει από το μοναστήρι νηστικός. Μαγείρευε, φούρνιζε ψωμί και μοίραζε σε όλους ευλογία. Ήταν εργατικός, ακούραστος, ελεήμων και φιλάνθρωπος.

Οι πιστοί έτρεφαν για όλα αυτά σεβασμό και αγάπη στον Γέροντα. Δεχόταν την αγάπη των τέκνων του, αλλά δεν την προκαλούσε και δεν την επιθυμούσε. Ήταν ταπεινός κι αγαπούσε ιδιαίτερα να μιλά για την αγία ταπείνωση. Ζούσε τελικά σε μια ιερή μοναξιά. Οι πολλοί των ανθρώπων δεν τον κατανοούσαν και μερικοί μάλιστα τον παρεξηγούσαν. Λίγοι μπορούσαν να καταλάβουν καλά το βάθος της πνευματικότητος του.

Η κοίμησή του

Προείδε και προείπε επακριβώς το μακάριο τέλος του. Προετοιμα­σμένος από καιρό το ανέμενε με περισσότερη προσευχή δίνοντας τις τελευταίες συμβουλές στ΄ αγαπητά πνευματικά του τέκνα. Τρεις μέρες πριν τον θάνατο του τελέσθηκε το μυστήριο του ιερού ευχελαίου. Μετάλαβε των αχράντων μυστηρίων. Συγχώρεσε, ευλόγησε κι ευχήθηκε όλους. Κοιμήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1959. Οι τελευταίες λέξεις που ακούσθηκαν από τα χείλη του ήταν: «Της ευσπλαγχνίας την πύλην άνοιξον, ευλογημένη Θεοτόκε».

Ένα ορφανεμένο, πενθηφόρο κι απαρηγόρητο πλήθος τον ακολούθησε στην τελευταία κατοικία του, πίσω από τον ιερό ναό της Αναλήψεως, όπου λειτουργούσε επί τριάντα περίπου χρόνια. Το πρόσωπο του ήταν ειρηνικό, ιλαρό και φωτεινό. Το νεκρό του σώμα ευλύγιστο, όπως των Αγιορειτών. Τα δύο κυπαρίσσια πλάι στον τάφο του λύγισαν σαν για να τον προσκυνήσουν, όπως είχε προείπει, και πολλά πουλιά συνάχθηκαν την ώρα της ταφής του, δίχως να φοβούνται τον πολύ κόσμο. Όλοι ήταν πλέον βέβαιοι ότι κηδεύεται και θάβεται ένας άγιος, ζήτησε να τον θάψουν με τα άμφιά του, τον σταυρό του και τα λειτουργικά του βιβλία που είχε από την Γεωργία.Τεύχος 17ο, Περιοδικό Πεμπτουσία, σελ. 116-123, Απρίλιος – Ιούλιος 2005
[Στο κείμενο του π. Μωυσή ο άγιος Γεώργιος αναφέρεται ως Γέροντας, γιατί δεν είχε γίνει ακόμη η κατάταξή του στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας]

Μνήμη της μετά φιλανθρωπίας κατενεχθείσης κόνεως, επί Λέοντος του μεγάλου (6 Νοεμβρίου)

$
0
0
Γεώργιος Δ. Παπαδημητρόπουλος, Φιλόλογος-Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης
Κατά το δέκατο όγδοο έτος της βασιλείας του μεγά­λου Λέοντος, στις έξι Νοεμβρίου, περί τις μεσημβρινές ώρες, όλος ο ουρανός έγινε νεφελώδης, το δε συνηθισμένο μελανό χρώμα των νεφελών του το μετέβαλε σε κόκκινο και φαινόταν ότι επρόκειτο να κατακάψει τα πάντα. 
Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε τόσο πολύ μεγάλη έκπληξη σε όλους τους ανθρώπους, που νόμιζαν, πως και βροχή να πέσει από τα νέφη εκείνα, αυτή θα είναι οπωσδήποτε πυρ και φλόγα που θα κατακαίει τα πάντα, όπως εκείνη που κατέκαψε τα Σόδομα.

Για την ενδεχόμενη αυτή τιμωρία, όλοι οι χριστιανοί κατέφυγαν στους ιερούς Ναούς και παρακαλούσαν το Θεό με στεναγμούς και ικεσίες. Έτσι, ο φιλάνθρωπος Θεός, αφού συγκέρασε την αγαθότητά Του με την τιμωρία, πρόσ­ταξε τα νέφη και έβρεχαν μια βροχή ασυνήθιστη και πα­ράξενη, η οποία προκαλούσε μεγάλο φόβο στους αμαρτάνοντες. Άρχισε δε να πέφτει η βροχή εκείνη κατά τις εσπερινές ώρες και παρετάθη ως τα μεσάνυχτα. Αυτή η βροχή ήταν μια μελανή σκόνη, η οποία έκαιγε πάρα πολύ και έμοιαζε με καπνιά καμινάδας. Έπεσε μάλιστα σε τόσο μεγάλη ποσότητα, ώστε σχημάτισε ένα στρώμα στο έδαφος και στα κεραμίδια των οικιών, του οποίου το πάχος ξεπερνούσε την ανδρική σπιθαμή.

Η σκόνη εκείνη κατέκαυσε τα χόρτα και τα φυτά. Ήταν δε και πολύ δυσκολόπλυτη, υποδηλώνοντας και εικονίζοντας έτσι τόσο την αγανάκτηση του Θεού, όσο και την αμαρτία. Και πράγματι, παρόλο που επί πολλές ώρες και ημέρες έπεφταν ραγδαιότατες βροχές, μόλις και μετά βίας μπόρεσαν να την ξεπλύνουν. Με το γεγονός δε αυτό υποδηλώνεται το εξής: Ότι η αμαρτία, η οποία εμφωλεύει μέσα μας σαν πύρινη και μαύρη σκόνη και κατατρώγει ως πυρ τα βλαστάρια της αρετής, για να ξεπλυθεί, χρειάζεται ως άλλη βροχή πολλά δάκρυα και οδυρμούς, που να πηγά­ζουν από τα βάθη της καρδιάς με στεναγμό και πικρία ψυχής. Με όλα δε αυτά θα καθαρίσουμε τη φλογώδη κα­πνιά της κακίας και θα ποτίσουμε την καλή γη του πνεύ­ματός μας, κάνοντάς την με τον τρόπο αυτό να καρποφο­ρεί την ευσέβεια και την αρετή. Και τότε θα αποφύγουμε την τιμωρία στη γέεννα, η οποία κατακαίει σώματα και ψυχές, και θα εισέλθουμε στη βασιλεία των ουρανών.
(Γεωργίου Δ. Παπαδημητρόπουλου, Με τους Αγίους μας-Συναξαριστής Νοεμβρίου, εκδ. Αποστ. Διακονία, σ.54-56)

Προσευχή Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ

$
0
0
Δέσποτα, Κύριε του ουρανού και της γης, Bασιλεύ των αιώνων, ευδόκησε να ανοιχθεί και για μένα η θύρα της μετανοίας, ώστε με πόνο καρδιάς να προσεύχομαι σ’ Εσένα τον μόνο αληθινό Θεό, τον πατέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το φως του κόσμου.
Δέξου, Πολυεύσπλαχνε, τη δέηση μου. Μη την απορρίψης. Συγχώρησε κάθε κακό που έκανα νικημένος από την προαίρεση μου. Ζητώ ανάπαυση και δεν τη βρίσκω, γιατί η συνείδησης με ελέγχει. Προσδοκώ ειρήνη, αλλά ειρήνη δεν έχω εξ αιτίας του πλήθους των ανομιών μου. Άκουσε, Κύριε, μιά καρδιά που Σε επικαλείται. Μη βλέπεις τα κακά μου έργα.
Επίβλεψε στην ασθένεια της ψυχής μου και σπεύσε να με θεραπεύσεις από τα βαριά μου τραύματα. Δώσε μου καιρό μετανοίας με το έλεος της φιλανθρωπίας Σου. Ελευθέρωσέ με από τα πάθη. Μη με κρίνεις σύμφωνα με τη δικαιοσύνη Σου. Μη μου ανταποδώσεις κατά τα έργα μου, για να μη χαθώ εντελώς. Εισάκουσε με Κύριε, γιατί βρίσκομαι σε απόγνωση. Αφού έχασα κάθε ελπίδα και σκέψη για τη διόρθωσή μου, προσπίπτω στους οικτιρμούς Σου. Ελέησέ με τον ξεπεσμένο και κατάκριτο για τις αμαρτίες μου. Λυπήσου με, Δέσποτα, γιατί συνέχομαι από πλήθος ανομιών και μοιάζω αλυσοδεμένος μ'αυτές. Εσύ μόνο γνωρίζεις να ελευθερώνεις και να θεραπεύεις.
Γι'αυτό σε όλες τις φοβερές μου αρρώστιες επικαλούμαι μόνο Εσένα, τον ιατρό των ασθενούντων, τον οδηγό των πλανωμένων, το φως των εσκοτισμένων, τον ελευθερωτή των αιχμαλώτων. Επικαλούμαι Εσένα, που πάντοτε μακροθυμείς και συγκρατείς την οργή Σου και δίνεις στους αμαρτωλούς καιρό μετανοίας.
Καταύγασε, Δέσποτα, με το φως του προσώπου Σου εμένα τον αμαρτωλό, διότι Είσαι ταχύς στο να Ελεείς και βραδύς στο να τιμωρείς. Εσύ ο Εύσπλαχνος άπλωσε το χέρι Σου και ανόρθωσέ με από την τάφρο των ανομιών μου. Εσύ δεν ευχαριστείσαι στην απώλεια του αμαρτωλού ούτε αποστρέφεις το πρόσωπό Σου από τον προσευχόμενο σ’ Εσένα με δάκρυα. Άκουσε, Κύριε, τη φωνή του δούλου Σου που Σε επικαλείται και φανέρωσε το Φως Σου σ’ εμένα τον στερημένο το φως.

Δώρισέ μου τη χάρη Σου, γιατί εγώ δεν έχω άλλη ελπίδα και ελπίζω πάντοτε μόνο στη δική Σου βοήθεια και δύναμη. Ευδόκησε, ώστε να καταπαύσω από τα εσπερινά μου έργα και να βρω ορθρινή ανάπαυσι όπως οι εκλεκτοί Σου, Κύριε, από τούς οποίους “απέδρα οδύνη , λύπη καί στεναγμός “.

Κάνε να ανοιχθεί για μένα η θύρα της Βασιλείας Σου, ώστε να εισέλθω και να συγκαταριθμηθώ με τους ευφραινομένους από το Φως του Προσώπου Σου και να κληρονομήσω την αιώνια ζωή.

Αρχιεπίσκοπος από τα Γιαννιτσά: Χρειάζεται ενότητα και συνεργασία για να βγούμε από το αδιέξοδο και όχι κακομοιριά

$
0
0
Στην ανάγκη ενότητας και συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών. 
Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη επισκέφθηκε σήμερα την ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη κ. Ιωήλ, για να εγκαινιάσει τοπνευματικό κέντρο, στο οποίο μεταξύ άλλων, στεγάζεται το Κοινωνικό Φροντιστήριο που στηρίζει πάνω από 400 παιδιά, αλλά και πολλές ακόμη δραστηριότητες

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βλαττάδων Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Επίσης ο Δήμαρχος Πέλλας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων και οργανισμών κληρικοί της Μητροπόλεως και λαϊκοί από την ευρύτερη Περιοχή.

Μετά την ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Ιεράρχες, κλήρο και λαό και αναφέρθηκε στην ιστορία του Πνευματικού Κέντρου από την ίδρυσή του.

Στην συνέχεια ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Σπυρίδης μίλησε για τη σημαντική συμβολή του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά και των πιστών, ώστε να ανακαινισθεί το Πνευματικό Κέντρο και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Μητροπολίτες, κλήρο και λαό για την παρουσία τους.

Χαιρετισμό απηύθυναν, εξάλλου, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, αλλά και η εκπρόσωπος του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Μυρτώ Ξανθοπούλου.

Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Εδέσσης κι όσους συνέβαλαν στην ανακαίνιση αυτού του έργου και αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και στην ανάγκη να υπάρχουν τέτοιες ενοριακές πρωτοβουλίες που βοηθούν τις οικογένειες και τους νέους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας.

Μιλώντας για τον ενθουσιασμό και την δύναμη των παιδιών τα παρομοίασε με τα δυνατά ρυάκια, που κυλούν ορμητικά. «Οι νέοι χαρακτηρίζονται από τον ενθουσιασμό και την ορμή των υδάτων, όπως εκείνα τρέχουν στα βουνά. Θα πρέπει, γονείς, Εκκλησία και Πολιτεία, να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα κανάλια διεξόδων, ώστε να απορροφηθεί η ορμή αυτή δημιουργικά» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνοντας ότι δε μπορούμε και δεν πρέπει να τα εμποδίσουμε, διότι στον ενθουσιασμό τους «κρύβεται» το αύριο.

Έκανε λόγο, εξάλλου, για την αντίληψη πολλών ανθρώπων ότι «η Εκκλησία πρέπει να είναι περιορισμένη στα πνευματικά της καθήκοντα. Μπορεί κανείς να κάνει το καλό, ν΄ αγαπά τον άνθρωπο, χωρίς ν’ ασχολείται με ζητήματα πνευματικά. Η άλλη αντίληψη, μεταξύ πολλών Χριστιανών, λέγει ότι πρέπει ν΄ ασχολούμαστε μόνο με τα πνευματικά και όλα τα άλλα είναι ευθύνη της Πολιτείας. Και οι δύο θέσεις συνιστούν παρεξήγηση. Χρειάζονται και τα δύο και η αγάπη προς τον Θεό και την διακονία του Θεού, που εμπνέει και δίνεται ως αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο». Επικαλούμενος τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, τόνισε πως «η αγάπη προς τον Θεό δεν μπορεί να είναι ξέχωρη από την αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο».

Σημείωσε, επίσης, πως είναι πολύ σημαντικές οι δομές του κέντρου και άκρως αναγκαίο να υπάρχει το Κοινωνικό Φροντιστήριο, αλλά και οι άλλες δραστηριότητες που προσφέρουν τόσες ευκαιρίες στους νέους.

Ευχήθηκε αυτό το έργο να αποδώσει καρπούς και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μην περιμένουν να λύσουν τα προβλήματά τους οι άλλοι. «Είμαστε υπεύθυνοι για το κάθε τι» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι «πρέπει εμείς να πρωτοστατήσουμε και αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο χρειάζεται ενότητα και συνεργασία όλων και όχι κακομοιριά. Να μην ψάχνουμε μόνο ποιος φταίει ή τι φταίει, αλλά και πόσο είναι το βάρος της ευθύνης του καθενός μας».

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της δομής και ενημερώθηκε για τα προγράμματα που λειτουργούν.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, όπου παρουσιάσθηκε σύντομο ιστορικό του Πνευματικού Κέντρου και των εργασιών ανακαίνισης αλλά και οι ποιμαντικές δράσεις της ενορίας, ενώ ακολούθησαν τραγούδια από την παιδική χορωδία της ενορίας και παραδοσιακά τραγούδια από την νεανική χορωδία της ενορίας με συνοδεία σαντουρίων.

Αγρυπνία Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου στα Γιαννιτσά

$
0
0
Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 8:30 μ.μ. θα τελεσθεί αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών για την εορτή του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου.
Πνευματικοί Λόγοι: Άγιος Αρσένιος Καππαδόκης: «Δεν ντρέπεσαι, σαράντα...
Κατά την διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας θα τεθεί σε προσκύνηση τμήμα του ιερού λειψάνου του Οσίου Αρσενίου που φυλάσσετε στον Ιερό Ναό προς αγιασμό των πιστών.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ, ΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ

$
0
0
Τη στιγμή που ο Θεός δημιούργησε την αόρατη κτίση, το αναρίθμητο πλήρωμα της ουράνιας ιεραρχίας απολάμβανε εν αγαλλιάσει το θεϊκό φως και κυκλικά στον Θεό περιχόρευε απλά και ατελεύτητα ανακράζοντας τον ύμνο: «Ἅγιος, ἅγιος, ἅγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης πᾶσα ἡ γῆ τῆς δόξης αὐτοῦ» (Ησ. 6, 3). 
Ο Εωσφόρος όμως, το πρώτο τη τάξει τότε ουράνιο πνεύμα, το πλησιέστερο στον Θεό και παμφώτιστο από το φως Του, άντλησε υπεροψία από τα προνόμια που είχε λάβει και θέλησε να ομοιωθεί με τον Ύψιστο. Και είπε τότε εν τη διανοία του: «Στον ουρανό θ’ ανέβω και τον θρόνο μου θα υψώσω πάνω από τ’ άστρα του Θεού.
Θα πάρω θέση πάνω στο βουνό, εκεί στον μακρινό βορρά που οι θεοί συνάζονται. Θ’ ανέβω πάνω από τα σύννεφα και θα είμαι ίσος με τον Ύψιστο» (Ησ. 14, 13-14). Δεν ήταν εκ φύσεως πονηρός, αλλά από υπερηφάνεια στασίασε κατά του Δημιουργού του. Ήταν ο πρώτος που απέρριψε το καλό και επέλεξε το κακό, στρέφοντας την πλάτη στο φως για να βυθιστεί στο σκότος της στερήσεως του Θεού. Μόλις ξεστόμισε τα λόγια αυτά, εξέπεσε της ανωτέρας τάξεώς του και καταβαραθρώθηκε στην κόλαση. Καθώς έσχιζε τους ουρανούς παρέσυρε στην πτώση του πλήθος αγγέλων κάθε τάξεως και έγινε ο αρχηγός τους. Ο αριθμός τους ήταν τόσο μέγας, που στο θλιβερό τούτο θέαμα ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, αρχιστράτηγος των ουρανίων ταγμάτων, ο οποίος με την ταπεινοφροσύνη του και τη φρόνιμη υποταγή του στον Δημιουργό του, ήταν ισχυρά στερεωμένος στο φως, ρίχθηκε προς το ρήγμα, σύναξε τους αγγέλους που παρέμειναν πιστοί και φώναξε: «Πρόσχωμεν!». Την ίδια ακριβώς έκφραση χρησιμοποιεί ο διάκονος ή ο ιερέας, κατά τη θεία Λειτουργία, για να επιστήσει την προσοχή των πιστών σε σημαντικές στιγμές της (Ευαγγέλιο, Αναφορά, Ύψωση των Τιμίων Δώρων). «Πρόσχωμεν!»· με άλλα λόγια: «Προσοχή! Ας γρηγορούμε, εμείς τα δημιουργήματα, που έχουμε το προνόμιο να στεκόμαστε ενώπιον του Θεού. Ας αναγνωρίσουμε ότι είμαστε λειτουργοί Του. Ας φροντίσουμε να έχουμε αυτογνωσία και ας δούμε την πτώση όσων θέλησαν από μανία υπερηφανείας να εξισωθούν με τον Θεό!». Εις μνήμην αυτής της Συνάξεως, δηλαδή εκείνου του γεγονότος ότι συναθροίσθηκαν οι χορείες των αγγέλων υπό την παρέμβαση και καθοδήγηση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με επαγρύπνηση, ομόνοια και ενότητα, οι άγιοι Πατέρες, ακολουθώντας αρχαία παράδοση, θέσπισαν αυτή την εορτή προς τους αγγέλους και αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.


Ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ

Ο Μιχαήλ, ο πανένδοξος και φωταυγής Ταξιάρχης των ουρανίων και ασωμάτων Δυνάμεων, εμφανίζεται συχνά στην Αγία Γραφή. Αυτόν αποστέλλει ο Θεός στους ανθρώπους να τους αναγγείλει τα διατάγματα της Δικαιοσύνης Του. 
Αυτός πρώτος εμφανίσθηκε στον Πατριάρχη Αβραάμ (Γέν. 12) και στην παιδίσκη του Άγαρ στην έρημο για να τους αναγγείλει τη γέννηση του Ισμαήλ (Γέν. 16). Στάλθηκε στον Λωτ για να τον σώσει από τα Σόδομα, που ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει (Γέν. 19). Όταν ο Θεός διέταξε τον Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του Ισαάκ, για να δοκιμάσει την υπακοή του, ο Μιχαήλ ήταν αυτός που παρενέβη την τελευταία στιγμή για να συγκρατήσει το χέρι του (Γέν. 22). Εμφανίσθηκε πάλι στον Ιακώβ και πάλεψε μαζί του μία νύκτα για να του δώσει το νέο του όνομα Ισραήλ (Γέν. 32, 23-32). Αυτός προπορευόταν του λαού του Ισραήλ όταν εξήλθε από την Αίγυπτο και του έδειχνε τον δρόμο, την ημέρα με τη μορφή στήλης νεφέλης και τη νύκτα με τη μορφή στήλης πυρός (Εξ. 13, 21). Στάλθηκε, εξάλλου, στον μάντη Βαλαάμ, καθ’ οδόν προς τον Βαλάκ, βασιλέα Μωαβιτών, για να καταραστεί τον λαό του Ισραήλ και του έφραξε τον δρόμο, στέκοντας με τη ρομφαία στο χέρι μπροστά στην όνο του (Αρ. 22, 22). Όταν ο Ιησούς του Ναυή βρισκόταν μπροστά στα τείχη της Ιεριχούς, περιμένοντας σημάδι από τον Θεό για να πολιορκήσει την πόλη, εμφανίσθηκε ενώπιόν του ο Μιχαήλ κρατώντας πάλι ρομφαία. Καθώς ο Ιησούς του Ναυή φοβήθηκε μήπως επρόκειτο για κάποιο δόλο του πονηρού, που ξέρει να μεταμορφώνεται σε άγγελο φωτός (βλ. Β΄ Κορ. 11, 14), τον ρώτησε: «Είσαι μαζί μας ή με τους εχθρούς μας;». Και ο Μιχαήλ απάντησε: «Όχι· εγώ είμαι ο αρχηγός των αγγελικών δυνάμεων του Κυρίου και τώρα μόλις ήρθα!» και τον διέταξε να τιμά εφεξής τον τόπο που μόλις αγίασε με την παρουσία του (Ιησ. 5, 13-15). Κατά την περίοδο των Κριτών, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ήρθε να εμψυχώσει τον Γεδεών και τον έστειλε να λυτρώσει τους Ισραηλίτες από την καταπίεση των Μαδιανιτών (Κρ. 6, 11). Όταν ο Δαυίδ, παρά τη θεϊκή εντολή, απέγραψε τον λαό, ο Μιχαήλ στάλθηκε από τον Θεό για να γίνει το όργανο της οργής Του. Μέσα σε μία μέρα εξολόθρευσε με τη ρομφαία του εβδομήντα χιλιάδες ανθρώπους και ήταν έτοιμος να αφανίσει και την Ιερουσαλήμ, όταν ο Κύριος, συγκινημένος από τη μετάνοια του Δαυίδ, τον σταμάτησε και του έδωσε εντολή να βάλει τη ρομφαία στη θήκη της (Α΄ Παραλ. 21). Φανερώθηκε πολλές φορές στον Προφήτη Ηλία για να τον παρηγορήσει για τα πάθη του και να τον στείλει σε αποστολή (Α΄ Βασ. 19, 5· Β΄ Βασ. 1, 15). Κατά την εισβολή του βασιλιά των Ασσυρίων Σενναχηρίμ, ο Μιχαήλ εξολόθρευσε σε μία νύκτα εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδες ανθρώπους στο στρατόπεδο των εισβολέων (Β΄ Βασ. 19, 35). Ο ίδιος πάλι κατήλθε εξ ουρανού στη Βαβυλώνα και στάθηκε στο μέσον της καμίνου του πυρός της καιομένης μαζί με τους Τρεις Παίδες, αναπέμποντας μαζί τους ύμνους στον Κύριο (Δαν. 3, 25 κ.ε.) και έφραξε τα στόματα των λεόντων στον λάκκο όπου είχαν ρίξει τον Δανιήλ (Δαν. 6, 23).

Οι σωστικές παρεμβάσεις του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι στην πραγματικότητα αναρίθμητες, τόσο στην Παλαιά Διαθήκη όσο και μετά την έλευση του Χριστού. Αυτός ήταν που απελευθέρωσε τους Αποστόλους από τη φυλακή (Πράξ. 5, 19-20)· που στάλθηκε στον Απόστολο Φίλιππο για να βαπτίσει τον ευνούχο της βασίλισσας της Αιθιοπίας (Πράξ. 8, 26)· που εμφανίσθηκε στον εκατόνταρχο Κορνήλιο και του ζήτησε να πάει να αναζητήσει τον Πέτρο για να βαπτισθεί από αυτόν (Πράξ. 10)· αυτός πάλι ελευθέρωσε τον Πέτρο από τη φυλακή (Πράξ. 12) και επάταξε τον βασιλιά Ηρώδη που ήθελε μέσα στην παράνοιά του να λογίζεται θεός (αυτόθι)· επιπλέον εμφανίσθηκε στον Απόστολο Παύλο για να τον ενθαρρύνει στις δοκιμασίες του και έγινε για τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο ο ερμηνευτής των Μυστηρίων του Θεού, όσον αφορά τη συντέλεια του αιώνος (Αποκ.). Ο Μιχαήλ είναι όντως αυτός που θα αναλάβει τον έσχατο πόλεμο κατά του Αντίχριστου και του διαβόλου και που θα τους κατακρημνίσει στην κόλαση (Αποκ. 12, 7) και την έσχατη ημέρα της Κρίσεως θα σταθεί με μια ζυγαριά στο χέρι για να ζυγίσει τα επίγεια έργα μας. Η εκκλησιαστική παράδοση διατήρησε τη μνήμη πολλών άλλων θαυμάτων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όπως λόγου χάριν εκείνο που έκανε στις Κολοσσές της Φρυγίας [6 Σεπτ.].

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ

Στον Θεό και για τον Θεό, η δικαιοσύνη είναι αδιαχώριστη από το έλεος: «Η αγάπη και η αλήθεια συναντήθηκαν, φιλιώθηκαν η δικαιοσύνη και η ειρήνη», ψάλλει και διατρανώνει ο ψαλμωδός Δαυίδ (Ψαλμ. 84, 11). Γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορεί κανείς να μνημονεύει τον Μιχαήλ, τον Άγγελο της δικαιοσύνης, ξεχωριστά από τον Γαβριήλ, τον Άγγελο του ελέους. 
Αποστέλλεται εκ Θεού στους ανθρώπους για να αναγγέλλει τα θαυμαστά της αγάπης Του και της ευμενείας Του εν όψει της σωτηρίας τους. Προσέφερε στον Προφήτη Δανιήλ την ερμηνεία του αινιγματικού οράματος που είδε σε σχέση με το τέλος των βασιλειών των Μήδων και των Περσών (Δαν. 8, 16) και του ανήγγειλε μια άλλη φορά ότι ο Χριστός, ο Λυτρωτής του κόσμου, έμελλε να έλθει τετρακόσια σαράντα εννέα έτη αργότερα (Δαν. 9, 21-24). Στάλθηκε εξάλλου στη γυναίκα του Μανωέ, την περίοδο των Κριτών, για να της αναγγείλει την επικείμενη γέννηση του Σαμψών. Όταν περιχαρής ο Μανωέ θέλησε να τον κρατήσει για να του παραθέσει γεύμα, ο Γαβριήλ τού απάντησε ότι δεν τρεφόταν με τέτοιου είδους τροφή και του συνέστησε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προσφέροντας ολοκαύτωμα στον Κύριο. Στην ερώτηση ποιό ήταν το όνομά του, ο Γαβριήλ απάντησε: «Γιατί ρωτά το όνομά μου; Είναι όνομα θαυμαστό» και κατόπιν έγινε άφαντος μέσα από τη φλόγα και τον καπνό της θυσίας (Κρ. 13, 18· 20). Ανέκαθεν ήταν ο αγγελιαφόρος των θαυματουργικών γεννήσεων από στείρες ή περασμένης ηλικίας γυναίκες. Αυτός εμφανίσθηκε στον Ιωακείμ και στην Άννα για να τους αναγγείλει τη γέννηση της Θεοτόκου καθώς και στον Ζαχαρία και την Ελισάβετ σχετικά με τη γέννηση του Προδρόμου (Λουκ. 1). Έθρεψε με το μάννα εξ ουρανού τη Θεοτόκο για δώδεκα χρόνια στον ναό [21 Νοεμ.] και στάλθηκε εκ Θεού προς αυτήν για να της αναγγείλει το καλό νέο, το προσδοκώμενο από καταβολής κόσμου, δηλαδή ότι θα γεννούσε τον Σωτήρα Χριστό διά του Αγίου Πνεύματος. Ήρθε στο όνειρο του Μνήστορος Ιωσήφ, να διώξει τις αμφιβολίες που τον βασάνιζαν σχετικά με την παρθενία της Θεοτόκου (Ματθ. 1, 20). Κατά τη γέννηση του Κυρίου οδήγησε τους ποιμένες στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, ώστε να Τον προσκυνήσουν. Προειδοποίησε τον Ιωσήφ για τα φονικά σχέδια του Ηρώδη και τον συμβούλευσε να πάρει τη Μητέρα και το Παιδί και να τους οδηγήσει στην Αίγυπτο. Όταν ο κίνδυνος πέρασε, φανερώθηκε πάλι στο όνειρό του για να του δώσει εντολή να επιστρέψει. Τη νύχτα της Αναστάσεως του Χριστού, ο Γαβριήλ κατέβηκε εξ ουρανού με ένδυμα λευκό ωσάν το χιόνι που άστραφτε από φως θεϊκό, κύλισε την πέτρα που έφραζε τον τάφο και κάθησε πάνω της. Όταν οι Μυροφόρες έφθασαν στον τόπο, τις καθησύχασε λέγοντας: «Μη φοβάστε! Ξέρω ότι εσείς ζητάτε να βρείτε τον Εσταυρωμένο Ιησού· όμως δεν είναι εδώ. Αναστήθηκε, όπως το είπε» (Ματθ. 28, 5-6). Ιδιαίτερη εόρτια σύναξη προς τον Αρχάγγελο της χαροποιούς θείας αγάπης καθιερώθηκε να επιτελούμε, μία μέρα μετά τον θείο Ευαγγελισμό της Κυρίας Θεοτόκου [26 Μαρτ.].

Έτσι, από καταβολής κόσμου και μέχρι την Ανάσταση του Χριστού και έως της συντελείας, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο απεσταλμένος από τον Θεό για να αναγγέλλει στους ανθρώπους τα θαυμαστά του ελέους Του στο Πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού.
[«Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου.
Τόμ. 3ος, σελ. 78–82. Διασκευή εκ του Γαλλικού: Ξενοφών Κομνηνός.
Εκδόσεις «Ίνδικτος», Αθήνα, Απρίλιος 20122. Επιμέλεια ανάρτησης, επιλογή θέματος και φωτογραφιών, πληκτρολόγηση κειμένου: π. Δαμιανός.]
Πηγή

Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης - Αυτό γίνεται την ώρα της Λειτουργίας

$
0
0
Πώς αρχίζει η λειτουργία; «Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρόςκαι του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν».Γιατί αρχίζει έτσι ο ιερεύς; Τι θέλει να πη; Μπροστά μας ανοίγει ο Χριστός ένα εξαίσιο θέαμα. 
Μπροστά μας παρουσιάζει μια ουράνια οπτασία. Μπροστά μας ο Χριστός ανοίγει την βασιλείαν του. Όπως πηγαίνεις σε ένα κατάστημα και σου ανοίγει ο έμπορος το τόπι του υφάσματος και το βλέπεις, το πιάνεις, δοκιμάζεις την αντοχή του, βλέπεις την ομορφιά του και λες
αυτό θα αγοράσω, έτσι κάνει εκείνην την ώρα ο Χριστός.
Μπροστά στα μάτια μας ανοίγει την βασιλείαν του, να την δούμε, να την νοιώσωμε, να την χορτάσωμε και να πούμε: Αυτήν διαλέγω και εγώ για την ζωή μου. Άραγε το νοιώθει η ψυχή μας αυτό;Ο ιερεύς το καταλαβαίνει την ώρα εκείνην εις το θυσιαστήριον. Κτυπά δυνατά η καρδιά του, πάει να τυφλωθή, όπως τυφλώθηκε ο Παύλος στον δρόμο προς την Δαμασκόν, όταν είδε τον Χριστόν. (Πράξ. 9,3-9). Τα μάτια του τα πνευματικά βλέπουν το εκθαμβωτικό φως του Θεού.

Γι’ αυτό γεμάτος έκστασι ξεσπά• «Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».Η δόξα σου στην βασιλεία σου, Χριστέ μου, γεμίζει τα πάντα. Έχετε δει, όταν στολίζουν την νύφη για να την φωτογραφήσουν, πώς το μεγάλο πέπλο της πιάνει όλο το δωμάτιο και τα κράσπεδα του ιματίου της καλύπτουν το δάπεδο, για να δείξουν την δόξαν της και την ομορφιά της; Έτσι ακριβώς η Εκκλησία του Χριστού την ώρα εκείνην απλώνεται εις όλον τον χώρο μπροστά στα μάτια μας.Ποια είναι αυτή η ευλογημένη, η δοξασμένη, η τιμημένη, η ανώτερη από κάθε άλλο βασιλεία; Είναι η βασιλεία των ουρανών, η βασιλεία του Θεού• είναι ο παράδεισος, εις τον οποίον μας έβαλε ο Χριστός• είναι η αγία μας Εκκλησία. Βασιλεύς είναι ο τρισήλιος Θεός, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιον Πνεύμα.Υπηρέται του βασιλέως είναι οι άγγελοι και οι αρχάγγελοι, θρόνοι, αρχαί, εξουσίαι, κυριότητες, δυνάμεις, τα πολυόμματα χερουβίμ και τα εξαπτέρυγα σεραφίμ. Στρατηγοί του βασιλέως είναι οι άγιοι. Βασίλισσα είναι η Κυρία Θεοτόκος. Στρατιώτες πιστοί είναι οι χριστιανοί, όσοι είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τον Χριστόν ό,τι και αν τους κοστίση, όλοι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να φέρουν το τιμημένο όνομά του, όλοι εκείνοι που αποτελούν την Εκκλησίαν του.Όλοι λοιπόν, ο Χριστός, οι άγιοι, η Θεοτόκος, οι άγγελοι, οι πιστοί όλων των αιώνων κατά την ώρα της λειτουργίας είναι μαζί μας.

Επομένως, όταν λέγη ο ιερεύς «Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός», ξεχνάει τον εαυτόν του, το σπίτι του. Ξεχνάει τον κόσμο, όλα εκείνα που βλέπει, και προσηλώνει την καρδιά του και την σκέψι του σε εκείνα που καταλαβαίνει, τα μυστικά, τα αόρατα, που του παρουσιάζει μπροστά του ο Χριστός. Γι’ αυτό ακριβώς, νοιώθοντας την δόξαν του Χριστού, του ουρανίου βασιλέως, με γόνατα που τρέμουν, με ψυχή που πάει να λυγίση κάτω από το βάρος της ευθύνης, με μάτια που διεισδύουν εις τα μυστήρια της βασιλείας των ουρανών, τρεμάμενος λέγει• «Ότι πρέπει σοι πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις»• σε εσένα, Χριστέ μου, που είσαι τόσο δοξασμένος, που δορυφορείσαι από τόσους αγίους και αγγέλους, σε εσένα αρμόζει η δόξα και η τιμή και η προσκύνησις. Μπροστά μας λοιπόν ολόκληρη η Εκκλησία. Μπροστά μας παρών αληθινά, ουσιαστικά, μυστικά ο Χριστός! «Ου εισιν δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα» (Ματθ. 18, 20), εκεί ανάμεσά τους είμαι και εγώ, λέγει ο Χριστός. Αυτό γίνεται την ώρα της λειτουργίας.

«Εάν πραγματικά υπάρχει Θεός, ας με τιμωρήσει»

$
0
0
Απίστευτο συγκλονιστικό γεγονός στην κομμουνιστική Ρωσία του 1932- Το συνταρακτικό γεγονός που θα διηγηθούμε συνέβη στην περιοχή Narymsk της Ρωσίας, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Τόμσκ, το 1932 ή το 1933. 
Αποτέλεσμα εικόνας για χριστοσ ενθρονοσ
Στο μέρος αυτό είχαν εγκατασταθεί οικογένειες εξόριστες από το κομμουνιστικό καθεστώς. Κάποτε κάποιοι από τους εξορίστους έφτιαχναν ένα σταύλο για τα άλογα. Αυτοί έδωσαν εντολή σε μία γυναίκα που ζούσε εκεί δίπλα, ονόματι Μαρία Ιβάνοβνα, να τους
μαγειρεύει, ενώ οι ίδιοι τής έφερναν τα τρόφιμα που θα μαγείρευε.

Όταν έφτασε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, αυτοί που δούλευαν τής έφεραν να τους μαγειρέψει κρέας.
Η γυναίκα τούς απάντησε:
-Τώρα είναι Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Είστε πιστοί άνθρωποι! Πώς μπορείτε να τρώτε κρέας μέσα στη νηστεία; Δεν μου πάει να σας το μαγειρέψω.
Ο επικεφαλής της είπε:
-Δεν είναι δική σου δουλειά αυτό. Μαγείρεψε!
Οι άνδρες δουλεύουν και εσύ πρέπει να τους ταΐσεις. Εάν δεν θέλεις το κρέας, μην το τρως εσύ!
Οι άνδρες ήλθαν να φάνε. Ήταν δέκα.

Η Άννα είχε φτιάξει σούπα με κρέας.
Μαγείρεψε το κρέας όπως την διέταξαν, αλλά η ψυχή της ήταν στενοχωρημένη.
«Πώς μπορείτε να το φάτε; Ξέρετε, είναι περίοδος νηστείας τώρα».
Η γυναίκα έφυγε από την κουζίνα. Πάνω από το τραπέζι είχε κρεμάσει μία εικόνα του Χριστού.
Οι άνδρες ένιωσαν άβολα. Μόνο ο Ιβάν φάνηκε «τολμηρός».
Πήρε μία πετσέτα που κρεμόταν πάνω σε έναν πάγκο και γέλασε:
-Θα δέσουμε τα μάτια του Θεού και έτσι δεν θα δει ότι τρώμε κρέας. Έτσι δεν θα είναι αμαρτία!
Έτσι έδεσαν τα μάτια της εικόνας.
Η οικοδέσποινά τους δεν είδε τίποτε από αυτά που έκαναν.
Μετά το γεύμα, ο έξυπνος τύπος άρχισε να λύνει τα μάτια της εικόνας, λέγοντας:
-Να! Ο Θεός δεν είδε τίποτε!
Η Άννα Ιβάνοβνα τον είδε.
-Τί κάνεις, Ιβάν; Έχασες τα λογικά σου; Γρήγορα να ζητήσεις συγχώρεση;
Τον μάλωσε όσο μπορούσε, αλλά ο Ιβάν μόνο γέλασε:
-Εάν υπάρχει Θεός, ας με τιμωρήσει. Κοίταξε: μας έχουν πάρει τα πάντα, μας έχουν εξορίσει και ο Θεός δεν έχει τιμωρήσει κανέναν!
Πού είναι λοιπόν ο Θεός; Δεν πιστεύω πια ότι Αυτός υπάρχει.
Όταν γύρισε σπίτι του, είπε στην γυναίκα του, την Ευδοκία, τί είχε κάνει.
-Πω, πω! Τί έκανες; Ζήτα συγχώρεση, μετανόησε!, του είπε εκείνη κατατρομαγμένη.
Όμως αυτός επανέλαβε τα ίδια: «Εάν πραγματικά υπάρχει Θεός, ας με τιμωρήσει».
-Πώς μπορείς να λές τέτοιες ανοησίες; Η γυναίκα του άρχισε να κλαίει.
-Μην κλαίς, Ευδοκίτσα μου.
Εάν είναι να υποφέρω, θα υποφέρω.
Τουλάχιστον θα γνωρίζω ότι υπάρχει Θεός.
Η γυναίκα του σηκώθηκε το πρωί και άρχισε να κάνει δουλειές στην κουζίνα.
Αυτός την ακολούθησε και προσπάθησε να ανάψει την λάμπα πετρελαίου, ανάβοντας ένα σπίρτο.
Η γυναίκα του εξεπλάγη.
-Γιατί ανάβεις την λάμπα, Ιβάν; Ο ήλιος έχει ανέβει, έχει φωτίσει για τα καλά.
-Τί εννοείς; Είναι σκοτάδι!
Το σπίρτο έκαιγε στα δάχτυλά του, αλλά δεν το έβλεπε. Μετά πήρε ένα δεύτερο σπίρτο. Η γυναίκα του πήρε το σπίρτο, το άναψε μπροστά στα μάτια του και τον ρώτησε: «βλέπεις τώρα;».
Όμως αυτός ψαχούλευε γύρω από το τραπέζι όπου ήταν η λάμπα. Δεν έβλεπε τίποτε, ούτε το σπίρτο ούτε τον ήλιο.
Μαύρη νύχτα είχε πέσει στα μάτια του.
Η γυναίκα του άρχισαν να τρέμει και να θρηνεί: ο άνδρας της είχε τυφλωθεί!
Ο Ιβάν κατάλαβε: ο Κύριος του είχε πάρει την όραση. Άρχισε να κλαίει. Αυτό σήμαινε ότι υπήρχε Θεός!
-Γρήγορα να πάμε στο νοσοκομείο, του είπε η γυναίκα του.
-Γιατί να πάμε στο νοσοκομείο; απάντησε ο Ιβάν.
Ο Θεός με έχει τιμωρήσει.
Το νοσοκομείο δεν θα βοηθήσει.
Η Ευδοκία έπεσε γονατιστή μπροστά στις εικόνες για να ικετεύσει για τον άνδρα της.
-Γιατί κλαις; είπε ο Ιβάν. Μόνος μου το ζήτησα. Η τιμωρία έχει έλθει.
Την επόμενη νύκτα είδε ένα όνειρο. Ο Κύριος ήλθε κατευθείαν από την εικόνα την οποία είχε χλευάσει ο Ιβάν και του είπε:
-Εσύ μου έδεσες τα μάτια και εγώ σου έδεσα τα μάτια.
40 μέρες αργότερα, τα μάτια του έγιναν καλά. Η γυναίκα του Ιβάν προσευχόταν με μεγάλη θέρμη.
Και ο Ιβάν έγινε ένας μεγάλος κήρυκας της Ορθόδοξης πίστης.

Το περιστατικό καταγράφεται στο εξαιρετικό βιβλίο του Πρωθιερέα Βαλεντίν Biryukov, «On Earth We’re Just Learning How to Live», μετάφραση (στα αγγλικά) Αδελφότητας Αγίου Γερμανού της Αλάσκας, 2016, σελ. 137-140.

Το θαύμα αυτό αποδεικνύει ότι οι εικόνες δεν είναι «μπογιατισμένα ξύλα», όπως ισχυρίζονται σύγχρονοι κακόδοξοι εικονομάχοι και ότι όποιος προσβάλλει μία εικόνα, προσβάλλει το πρόσωπο που εικονίζεται σε αυτήν, προσβάλλει τον ίδιο τον Θεό.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να προκαλούμε τον Θεό.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Κύριος έδειξε έλεος στον Ιβάν, γιατί είχε περάσει ως εξόριστος τόσες δυσκολίες και διωγμούς από το άθεο καθεστώς, που ήταν επόμενο να κλονίσουν την πίστη του.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος άνθρωπος, που έχει αμφιβολίες, μπορεί να χλευάζει μία εικόνα, πιστεύοντας ότι ο Κύριος θα δείξει την ίδια ευσπλαγχνία.
«Ουκ εκπειράσεις Κύριον τον Θεόν σου».

«Ὄχι» τοῦ Γερμανικοῦ Συνταγματικοῦ Δικαστηρίου σὲ μουσουλμάνο μαθητὴ ποὺ ζήτησε ἀπαλλαγὴ ἀπὸ τὸ μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν

$
0
0
Τὸ Γερμανικὸ Συνταγματικὸ Δικαστήριο ἀπέρριψε τὴν προσφυγὴ τῶν μουσουλμάνων γονέων ἑνὸς μαθητή, ποὺ ἤθελαν ὁ γιὸς τους νὰ ἑξαιρεθεῖ ἀπὸ τὸ μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν σ’ ἕνα δημόσιο Καθολικὸ σχολεῖο στὸ κρατίδιο τῆς Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. 
Σύμφωνα μὲ τὸ σκεπτικό τῆς ἀπόφασης ποὺ ἐλήφθη τὸν περασμένο Μάρτιο καὶ δόθηκε τώρα στὴ δημοσιότητα οἱ γονεῖς τοῦ παιδιοῦ δὲν παρέθεσαν ἀρκετὰ πειστικὰ ἐπιχειρήματα, ὥστε νὰ πείσουν τοὺς δικαστὲς νὰ κάνουν δεκτὴ τὴν προσφυγή τους.
Ὑπογραμμίζοντας μὲ τὴν ἀπόφασή του τὰ ἐνίοτε μὴ διακριτὰ ὅρια κράτους καὶ ἐκκλησίας στὴ Γερμανία τὸ δικαστήριο ἐπικύρωσε τὸ δικαίωμα τοῦ δημοτικοῦ σχολείου νὰ ἐπιβάλλει σε μὴ καθολικοὺς μαθητὲς νὰ παρακολουθοῦν τὸ μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν καθὼς καὶ τὶς λατρευτικὲς ἐκδηλώσεις.
Ὁ διευθυντὴς τοῦ συγκεκριμένου σχολείου εἶπε στοὺς μουσουλμάνους γονεῖς ὅτι....
οἱ μαθητὲς ποὺ δὲν ἀσπάζονται τὸν καθολικισμὸ μποροῦν νὰ ἐγγραφοῦν ἐκεῖ μόνον ἐφόσον οἱ γονεῖς ἢ οἱ κηδεμόνες τοὺς ὑπογράψουν μιὰ δήλωση ὅτι ὁ γιὸς τους θὰ παρακολουθεῖ τὸ μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν καὶ τὶς ἐκκλησιαστικὲς ἀκολουθίες τοῦ σχολείου.
Ἡ οἰκογένεια τῶν μουσουλμάνων κατοικεῖ σὲ σπίτι ποὺ ἀπέχει μόλις 150 μέτρα ἀπὸ τὸ συγκεκριμένο Καθολικὸ σχολεῖο, ἐνῶ τὸ ἑπόμενο κοντινότερο σχολεῖο ἀπέχει 3,3 χιλιόμετρα.

π. Σάββας Αγιορείτης - Πως επιλέγουμε τον πνευματικό μας οδηγὸ

Viewing all 19379 articles
Browse latest View live